7.-9.lk

Vuosiluokilla 7-9 

Biologian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9 

Tavoitteena on, että biologian opetuksessa oppilailla on mahdollisuus työskennellä erilaisissa tutkimuksellisuutta tukevissa oppimisympäristöissä sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä oppilaita ohjataan havainnoimaan ja käyttämään biologialle ominaisia tutkimusmenetelmiä. Biologian opetuksen tavoitteiden kannalta keskeistä on, että oppilaita ohjataan käyttämään myös sähköisiä oppimisympäristöjä biologisen tiedon hankinnassa, käsittelyssä, tulkinnassa ja esittämisessä. 

Biologian työtapoja valittaessa painotetaan vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä ottaen huomioon oppilaiden erilaiset tarpeet. Monipuolisten työtapojen avulla jokainen oppilas saa erilaisia kokemuksia, pystyy omaksumaan luonnontieteelle luonteenomaisia tutkimusmenetelmiä ja harjaantuu tekemään johtopäätöksiä sekä raportoimaan ja soveltamaan oppimaansa. Biologian opetuksen tavoitteiden mukaisesti elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja toiminnallisuus kehittävät oppilaiden taitoa pohtia omia arvovalintoja. Lisäksi oppilaille kehittyy taito tarkastella kriittisesti ilmiöitä ja erilaisia tietolähteitä. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki biologiassa vuosiluokilla 7-9 

Biologian opetuksen tavoitteiden kannalta keskeistä on ohjata oppilaita omakohtaiseen havainnointiin ja tutkimiseen itsenäisesti ja ryhmissä sekä erilaisissa oppimisympäristöissä. Maasto- ja laboratoriotyöskentely toteutetaan siten, että turvallisuuskysymykset otetaan huomioon. Oppilaiden yksilöllisen tuen tarpeet huomioidaan erilaisten työmenetelmien valinnassa. Kasvua, kehitystä sekä oppimisen iloa tukevat tutkimuksellisuus, yhdessä tekeminen, vastuullisuus omasta työskentelystä, luontosuhteen syveneminen sekä tiedon liittäminen jo ennestään opittuun. Biologian tavoitteiden kannalta on keskeistä tiedostaa oppilaiden mahdolliset vaikeudet laboratorio- ja maastotyöskentelyssä. Oppilaita tuetaan työskentelyssä kunkin omien vahvuuksien pohjalta sekä tarvittaessa vahvistamalla oppilaiden taitoja eri tukimuotoja hyödyntäen. Eriyttäminen on mahdollista yhteisissä tutkimustehtävissä, joissa oppilaat toimivat erilaisissa rooleissa ja etenevät yksilöllisesti ajattelun taitojen eri tasoille. 

Oppilaan oppimisen arviointi biologiassa vuosiluokilla 7-9 

Biologian opetuksessa kannustava ja rakentava palaute opintojen aikana tukee oppilaiden motivaation rakentumista, tutkimustaitojen kehittymistä sekä auttaa jokaista löytämään omat vahvuutensa. Oppilaille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa asetettuihin biologian tavoitteisiin. Palautteen avulla oppilaita rohkaistaan toimimaan aktiivisesti ja vastuullisesti omassa lähiympäristössä ja soveltamaan käytännössä oppimaansa biologista tietoa. Biologian arvioinnissa oppilailla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Arviointi kohdistuu sekä oppilaan tiedolliseen osaamiseen että biologisiin taitoihin erilaisissa oppimistilanteissa ja -ympäristöissä. Opettaja seuraa oppilaan taitoa tehdä havaintoja, kerätä, käsitellä, tulkita, arvioida ja esittää erilaisia aineistoja. Lisäksi arvioidaan oppilaan taitoa käyttää biologialle ominaista välineistöä, tieto- ja viestintäteknologiaa sekä taitoa toteuttaa pienimuotoisia kokeita ja tutkimuksia koulussa ja sen ulkopuolella. Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on osaltaan kehittää jokaisen oppilaan työskentelytaitoja. 

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona biologian opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut biologian oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso biologian valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Biologiassa oppilaan osaaminen kehittyy yleensä eri tavoitealueilla oppimäärän päättövaiheeseen saakka. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta. 

Vuosiluokka 7 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Biologinen tutkimus
 

Sisältöjä valitaan siten, että biologisen tutkimuksen vaiheet tulevat oppilaan oman toiminnan kautta tutuiksi. 

Tutustutaan mikroskoopin käyttöön, erilaisiin näytteenottovälineisiin ja biologisen tutkimuksen kulkuun harjoittelemalla esittämään kysymyksiä, tekemään hypoteeseja ja tekemällä sen avulla havaintoja ja tulkintoja. Voidaan harjoitella laatimaan pienimuotoinen raportti tutkimustuloksista. 


S2 Tutkimusretkiä luontoon ja lähiympäristöön
 

Sisältöjä valittaessa painotetaan vastuullista luonnossa liikkumista, lajintuntemusta sekä metsän ja muiden ekosysteemien tutkimista ja vertailua. Maastotyöskentelyssä havainnoidaan ja arvioidaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä ihmisen vaikutusta niihin. 

Harjoitellaan liikkumaan vastuullisesti luonnossa. Tutustutaan mahdollisuuksien mukaan johonkin lähiseudun vesiympäristöön. Havainnoidaan tämän ominaispiirteitä ja tavallisimpia eliölajeja. 


S3 Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta
 

Sisällöt painottuvat suomalaisen vesiekosysteemin rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisen toiminnan vaikutuksiin niissä. Tutustutaan lajien ekologiaan ja niiden välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Opetukseen sisältyy eliökokoelman koostaminen. Sisältöjä valittaessa painotetaan ekosysteemien monimuotoisuuden tärkeyttä. 

Tutustutaan lähiympäristön erilaisiin elinympäristöihin. Tutustutaan tarkemmin vesiympäristön eliölajeihin ja lajien ekologiaan sekä yksinkertaisiin vuorovaikutussuhteisiin. 


S4 Mitä elämä on?
 

Sisällöissä keskitytään tutkimaan elämän perusilmiöitä biologialle tyypillisin tutkimusmenetelmin. Eliökunnan rakenteeseen ja monimuotoisuuteen perehdytään vertailemalla eliöiden rakenteita, elintoimintoja ja elinympäristöjä. Tutustutaan perinnöllisyyden ja evoluution perusteisiin.  

Tutustutaan elämän edellytyksiin maapallolla sekä elämän tunnusmerkkeihin ja perusilmiöihin. Tarkastellaan solua, eliöiden lisääntymistä, kasvua ja kehitystä. Eliökunnasta tulevat ryhminä tutuiksi arkeonit, bakteerit, eläimet, kasvit ja sienet. Vertaillaan eliöiden perusrakenteita ja elintoimintoja. Vertaillaan sekä kasveja että eläimiä. 


S6 Kohti kestävää tulevaisuutta
 

Sisällöt liittyvät luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja muutoksiin lähiympäristössä. Pohditaan luonnonvarojen kestävän käytön ekologisia, sosiaalisia, taloudellisia ja eettisiä periaatteita, kestävää ravinnontuotantoa sekä eläinten hyvinvointia. Käsitellään biotalouden ja ekosysteemipalveluiden mahdollisuuksia kestävän tulevaisuuden kannalta. Tutustutaan luonnonsuojelun tavoitteisiin, keinoihin ja saavutuksiin. 

Pohditaan luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen tärkeyttä. Tarkastellaan muutoksia lähiympäristön vesistöissä. Tutustutaan vesiluonnonvaran kestävään käyttöön. 

 

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T2 

S1, S2, S3, S4, S5 

L4, L5 

T3 

S1, S2, S3, S4, S6 

L4, L7 

T7 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1 

T8 

S1, S2, S3, S4, S5 

L1, L5 

T10 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1, L5 

T12 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L7 

T14 

S6 

L5, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T2 auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta 

Oppilas oppii eliökunnan pääryhmät ja luokittelun pääperiaatteet. 

Oppilas oppii vertailemaan eri eliöiden rakenteellisten ja toiminnallisten sopeumien yhtäläisyyksiä ja eroja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eliökunnan rakenteen jaa eliöiden rakenteen ja elintoimintojen hahmottaminen 

Oppilas osaa kuvata eliökunnan luokittelun periaatteita, osaa nimetä eliöiden rakenteita sekä osaa kuvata eliöiden elintoimintoja. Oppilas osaa vertailla eri eliöryhmien sukulaisuutta rakenteellisten ja toiminnallisten 

sopeutumien pohjalta sekä tunnistaa, luokittelee ja vertailee eliöryhmiä. 

 

T3 ohjata oppilasta tutkimaan eliöiden sopeutumista eri elinympäristöihin ja ymmärtämään erilaisten elinympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle 

Oppilas tutustuu erilaisiin elinympäristöihin. 

Oppilas kiinnittää huomiota erityisesti lähiseudun vesistöihin ja niissä elävään lajistoon. 

Oppilas oppii tunnistamaan vesiympäristön tavallisimpia eliölajeja. 

Oppilas ymmärtää vesieliöiden sopeutumista omaan elinympäristöönsä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eliöiden sopeutumisen ja elinympäristöjen monimuotoisuuden hahmottaminen 

Oppilas osaa tehdä havaintoja lajien esiintymisestä ja osaa kuvata lajien sopeutumista eri elinympäristöihin. Oppilas tunnistaa lähiympäristön tyypillisiä eliölajeja ja ymmärtää niiden merkityksen luonnon monimuotoisuudelle. 

 

T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä 

Oppilas tutustuu elämän tunnusmerkkeihin ja edellytyksiin maapallolla. 

Oppilas harjoittelee esittämään mielekkäitä luonnontieteellisiä kysymyksiä ja pohtii niihin vastauksia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luonnontieteellinen ajattelutaito 

Oppilas osaa esittää mielekkäitä kysymyksiä luonnosta ja luonnonilmiöistä, osaa käyttää biologialle ominaisia peruskäsitteitä sekä tutkimus- ja tiedon-hankintamenetelmiä. Oppilas osaa esittää perusteltuja luonnontieteellisiä käsityksiä ja päätelmiä. 

 

T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa 

Oppilas tutustuu mikroskoopin käyttöön, erilaisiin näytteenottovälineisiin ja biologisen tutkimuksen kulkuun. 

Oppilas harjoittelee tulkitsemaan ja noudattamaan ohjeita turvallisen ja tavoitteellisen työskentelyn turvaamiseksi. 

Oppilas oppii hyödyntämään teknologiaa esimerkiksi lajinmäärityksessä ja esimerkiksi valokuvaamalla lajeja ja tutkittavia näytteitä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimusvälineistön ja teknologian käyttö 

Oppilas osaa työskennellä turvallisesti ja tavoitteellisesti laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa. 

 

T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella 

Oppilas kerää eliönäytteitä, joita tutkii joko maastossa tai luokassa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimuksen tekeminen 

Oppilas osaa havainnoida ja tallentaa keräämiään tietoja laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa esittää hypoteeseja ja tehdä ohjatusti pienimuotoisen biologisen tutkimuksen ja osaa raportoida sen tuloksia. 

 

T12 innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta 

Oppilaan kiinnostus ja into luonnon kunnioittamista ja ympäristönsuojelua kohtaan vahvistuu. 

Oppilas ymmärtää pienenkin ympäristöteon positiivisen merkityksen oman ja erityisesti lähiympäristön eliölajien hyvinvoinnille. 

Retkillä oppilas harjoittelee vastuullista luonnossa liikkumista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luontosuhteen ja ympäristötietoisuuden merkityksen hahmottaminen 

Oppilaan osaa perustella esimerkkien avulla miten luonnossa toimitaan kestävällä ja luonnon monimuotoisuutta säilyttävällä tavalla. 

 

T14 innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi 

Oppilas harjoittelee vastuullisuutta esimerkiksi keräämällä roskia retkien yhteydessä. 

Oppilas pohtii, miten erilaiset tekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti ja toisaalta positiivisesti vesiluonnon puhtaana säilymiseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kestävän tulevaisuuden rakentamisen tiedot ja taidot 

Oppilas osaa kuvata, miten toimitaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. 

 

Vuosiluokka 8 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Biologinen tutkimus 

Sisältöjä valitaan siten, että biologisen tutkimuksen vaiheet tulevat oppilaan oman toiminnan kautta tutuiksi. 

Tutustutaan maastotyöskentelyn eri vaiheisiin. Biologialle tunnusomainen tutkimus- ja mittausvälineistö tulee tutuksi metsätutkimusten yhteydessä. Harjoitellaan käyttämään tieto- ja viestinteknologiaa raportoimalla metsätutkimusten tuloksia. Voidaan suunnitella kasvien kasvatuskoe ja tehdä sen avulla havaintoja ja tulkintoja. 


S2 Tutkimusretkiä luontoon ja lähiympäristöön
 

Sisältöjä valittaessa painotetaan vastuullista luonnossa liikkumista, lajintuntemusta sekä metsän ja muiden ekosysteemien tutkimista ja vertailua. Maastotyöskentelyssä havainnoidaan ja arvioidaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä ihmisen vaikutusta niihin. 

Tehdään retkiä lähiluontoon ja tutustutaan mahdollisuuksien mukaan erilaisiin ekosysteemeihin kuten metsään, suohon ja kaupunkiluontoon. Luonnossa liikkuessa vahvistetaan vastuullisen luonnossa liikkujan taitoja oppien jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. Tutustaan ja opitaan lähiympäristön ja erityisesti suomalaisen metsäluonnon tavallisimmat eliölajit (kasveja, sien ja eläim). Tehdään pienimuotoisia tutkimuksia metsässä ja opitaan vertailemaan metsä-, suo-, vesi-, tunturi- tai kaupunkiekosysteemiä. Tarkastellaan ihmisen vaikutusta lähiluontoon. 


S3 Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta
 

Sisällöt painottuvat suomalaisen metsäekosysteemin rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisen toiminnan vaikutuksiin niissä. Lisäksi käsitellään perustietoja vesi-, suo-, tunturi- ja kaupunkiekosysteemeistä. Tutustutaan lajien ekologiaan ja niiden välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Opetukseen sisältyy eliökokoelman koostaminen. Sisältöjä valittaessa painotetaan ekosysteemien monimuotoisuuden tärkeyttä. 

Tutustutaan suomalaisen luonnon erilaisiin ekosysteemeihin ja niiden monimuotoisuuteen. Tehdään havaintoja ja pienimuotoisia tutkimuksia lähimetsässä. Opiskellaan ekosysteemin rakennetta ja toimintaa hyödyntämällä metsäympäristön eliölajistoa. Koostetaan eliökokoelma. Tutustutaan lajien välisiin vuorovaikutussuhteisiin. 


S4 Mitä elämä on?
 

Sisällöissä keskitytään tutkimaan elämän perusilmiöitä biologialle tyypillisin tutkimusmenetelmin. Opetukseen sisällytetään kasvien kasvatusta. Eliökunnan rakenteeseen ja monimuotoisuuteen perehdytään vertailemalla eliöiden rakenteita, elintoimintoja ja elinympäristöjä.  

Vahvistetaan tietämystä eliökunnan rakenteesta ja monimuotoisuudesta. Ymmärretään, että kasvit ja sienet ovat tärkeä osa metsäekosysteemiä. 


S6 Kohti kestävää tulevaisuutta
 

Sisällöt liittyvät luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja muutoksiin lähiympäristössä. Pohditaan luonnonvarojen kestävän käytön ekologisia, sosiaalisia, taloudellisia ja eettisiä periaatteita, kestävää ravinnontuotantoa sekä eläinten hyvinvointia. Käsitellään biotalouden ja ekosysteemipalveluiden mahdollisuuksia kestävän tulevaisuuden kannalta. Tutustutaan luonnonsuojelun tavoitteisiin, keinoihin ja saavutuksiin. 

Tutustutaan luonnon monimuotoisuuteen ja sen säilyttämisen tärkeyteen. Lähiympäristössä tapahtuvia muutoksia havainnoidaan ja tutkitaan luontoretkien yhteydessä. Opitaan biotalouden ja ekosysteemipalveluiden merkitys Suomen talouden ja kestävän tulevaisuuden kannalta. Tutustutaan metsien suojelun perusteisiin ja tavoitteisiin. Tarkastellaan metsää luonnonvarana ja pohditaan kestävän metsätalouden merkitystä ja toteutustapoja. Pohditaan ja havainnoidaan ilmastonmuutoksen vaikutusta Suomen luontoon. 


Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1, S2, S3, S4, S6 

L4, L5 

T2 

S1, S2, S3, S4, S5 

L4, L5 

T3 

S1, S2, S3, S4, S6 

L4, L7 

T6 

S6 

L4, L7 

T7 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1 

T8 

S1, S2, S3, S4, S5 

L1, L5 

T9 

S1, S2, S3, S4, S6 

L5, L6, L7 

T10 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1, L5 

T11 

S6 

L2, L3, L7 

T12 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L7 

T13 

S6 

L7 

T14 

S6 

L5, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 ohjata oppilasta ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä vertailemaan erilaisia ekosysteemejä ja tunnistamaan lajeja 

Oppilas tutustuu suomalaisen luonnon erilaisiin ekosysteemeihin ja niiden monimuotoisuuteen. 

Oppilas tarkastelee tarkemmin metsäekosysteemin rakennetta ja toimintaa. 

Metsäretkien yhteydessä oppilas tekee havaintoja ja pienimuotoisia tutkimuksia. 

Oppilas oppii tunnistamaan tavallisimmat metsän eliölajit (kasveja, sien ja eläim). 

Oppilas tarkastelee ihmisen vaikutusta metsiin ja muihin ekosysteemeihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ekosysteemin rakenteen ja toiminnan hahmottaminen 

Oppilas osaa kuvata metsäekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä tunnistaa erilaisia ekosysteemejä ja niiden ravintoverkkojen lajeja. Oppilas osaa kuvata monimuotoisuuden merkitystä ekosysteemien toiminnalle sekä pohtia metsien kestävän käytön merkitystä eliöille ja ihmiselle. 

 

T2 auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta 

Oppilas oppii eliökunnan pääryhmät ja luokittelun pääperiaatteet. 

Oppilas oppii vertailemaan eri eliöiden rakenteellisten ja toiminnallisten sopeumien yhtäläisyyksiä ja eroja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eliökunnan rakenteen jaa eliöiden rakenteen ja elintoimintojen hahmottaminen 

Oppilas osaa kuvata eliökunnan luokittelun periaatteita, osaa nimetä eliöiden rakenteita sekä osaa kuvata eliöiden elintoimintoja. Oppilas osaa vertailla eri eliöryhmien sukulaisuutta rakenteellisten ja toiminnallisten 

sopeutumien pohjalta sekä tunnistaa, luokittelee ja vertailee eliöryhmiä. 

 

T3 ohjata oppilasta tutkimaan eliöiden sopeutumista eri elinympäristöihin ja ymmärtämään erilaisten elinympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle 

Oppilas oppii metsien tavallisimmat eliölajit (kasveja, sien ja eläim). 

Oppilaan ymmärrys luonnon monimuotoisuudesta vahvistuu tutustuttaessa erilaisiin ekosysteemeihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eliöiden sopeutumisen ja elinympäristöjen monimuotoisuuden hahmottaminen 

Oppilas osaa tehdä havaintoja lajien esiintymisestä ja osaa kuvata lajien sopeutumista eri elinympäristöihin. Oppilas tunnistaa lähiympäristön tyypillisiä eliölajeja ja ymmärtää niiden merkityksen luonnon monimuotoisuudelle. 

 

 
T6 ohjata oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön sekä ymmärtämään ekosysteemipalveluiden merkitys 

Oppilas tekee metsäekosysteemissä pienimuotoisia tutkimuksia, joiden avulla hän havainnoi ekosysteemin toimintaa ja ihmisen vaikutusta luontoon. 

Oppilas tutustuu metsiin Suomen tärkeimpänä luonnonvarana ja pohtii metsien kestävän käytön tapoja. 

Oppilas tarkastelee luonnon tarjoamien ekosysteemipalveluiden merkitystä Suomen ja koko maapallon kannalta. 

Oppilas pohtii metsien monikäyttöä ja oppii jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. 

Oppilaan positiivinen asenne luontoa kohtaan vahvistuu. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luonnonympäristössä tapahtuvien muutosten havainnointi 

Oppilas osaa tehdä havaintoja ja pieniä tutkimuksia omassa lähiympäristössä tapahtuvista luonnollisista ja ihmisen toiminnan aiheuttamista luonnonympäristön muutoksista. Oppilas ymmärtää maapallon luonnonvarojen rajallisuuden ja ekosysteemipalveluiden merkityksen sekä tuntee kestävän elämäntavan perusteet ja jokamiehen oikeudet ja velvollisuudet. 

 

T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä 

Oppilas tutustuu luonnontieteellisen tutkimukseen suunnittelemalla ja toteuttamalla ryhmässä pienimuotoisen metsätutkimuksen. 

Metsätutkimuksen yhteydessä oppilas oppii itse tekemään luonnontieteellisiä kysymyksiä, hypoteeseja ja johtopäätelmiä. 

Metsätutkimusten avulla oppilas perehtyy metsäekosysteemin rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisen vaikutukseen luonnossa tapahtuviin muutoksiin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luonnontieteellinen ajattelutaito 

Oppilas osaa esittää mielekkäitä kysymyksiä luonnosta ja luonnonilmiöistä, osaa käyttää biologialle ominaisia peruskäsitteitä sekä tutkimus- ja tiedon-hankintamenetelmiä. Oppilas osaa esittää perusteltuja luonnontieteellisiä käsityksiä ja päätelmiä. 

 
 

T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa 

Biologialle tunnusomainen tutkimus- ja mittausvälineistö tulee oppilaalle tutuksi metsätutkimusten yhteydessä. 

Oppilas harjoittelee tieto- ja viestinteknologian käyttöä raportoimalla metsätutkimusten tuloksia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimusvälineistön ja teknologian käyttö 

Oppilas osaa työskennellä turvallisesti ja tavoitteellisesti laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa. 

 

T9 ohjata oppilasta koostamaan eliökokoelma ja kasvattamaan kasveja biologisten ilmiöiden ymmärtämiseksi 

Oppilas koostaa kasvion tai jonkin muun eliökokoelman perinteisin keruumenetelmin tai digitaalisesti kuvaamalla. 

Kasvien kasvatuskokeen avulla oppilas ymmärtää eliöiden lisääntymistä, kasvua ja kehitystä. 

Kasveja kasvattamalla vahvistuu oppilaan ymmärrys valon, lämpötilan, veden ja ravinteiden merkityksestä kasvulle ja elämälle. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eliökokoelman laatiminen ja kasvien kokeellinen kasvattaminen 

Oppilas osaa koostaa ohjeiden mukaisesti perinteisen tai digitaalisen kasvikokoelman tai muun digitaalisen eliökokoelman. Oppilas toteuttaa ohjatusti kasvatuskokeen. 

 

T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella 

Oppilas tutustuu lähiympäristön metsiin ja niissä tavattaviin eliölajeihin. 

Maastossa oppilas ottaa näytteitä, joita hän tutkii joko maastossa tai luokassa. 

Metsätutkimusten yhteydessä oppilas harjoittelee tekemään hypoteeseja, tutkimusta ja raportointia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimuksen tekeminen 

Oppilas osaa havainnoida ja tallentaa keräämiään tietoja laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa esittää hypoteeseja ja tehdä ohjatusti pienimuotoisen biologisen tutkimuksen ja osaa raportoida sen tuloksia. 

 

T11 kannustaa oppilasta soveltamaan biologian tietoja ja taitoja omassa elämässä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa 

Oppilas pohtii, miten biologisia tietoja ja taitoja voi hyödyntää omassa arjessa ja yhteiskunnassa. 

Oppilas harjoittelee perustelemaan näkemyksiään biologisen tietämyksen pohjalta. 

Oppilas osallistuu pienimuotoisen lähiluonnon vaalimisprojektin suunniteluun ja toteutukseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisten tietojen ja taitojen soveltaminen arjessa 

Oppilas osaa kuvata, miten biologisia tietoja ja taitoja voi hyödyntää omassa arjessa ja yhteiskunnassa sekä osaa perustella näkemyksiä biologisen tietämyksen pohjalta. Oppilas osallistuu lähiluonnon vaalimisprojektiin, sen toteuttamiseen ja tulosten raportointiin. 

 

T12 innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta 

Oppilas ymmärtää ekosysteemien moninaisuuden ja toiminnan merkityksen luonnonsuojelulle sekä kestävälle elämän tavalle. 

Ekosysteemeihin tutustumalla oppilas ymmärtää ihmisen vaikutusta lähiympäristön ja sen eliölajien hyvinvointiin. 

Oppilas tarkastelee luonnonsuojelun eri muotoja ja saavutuksia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luontosuhteen ja ympäristötietoisuuden merkityksen hahmottaminen 

Oppilaan osaa perustella esimerkkien avulla miten luonnossa toimitaan kestävällä ja luonnon monimuotoisuutta säilyttävällä tavalla. 

 

T13 ohjata oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja 

Oppilas tutustuu metsiin luonnonvarana. 

Oppilas pohtii, miten ihmisen toiminta voi vaikuttaa negatiivisesti ja toisaalta positiivisesti metsäluonnon elinvoimaisuuden ja monimuotoisuuden säilymiseen. 

Oppilas harjoittelee ekologisesti ja eettisesti perusteltujen kysymysten tekemistä ja niiden avulla vaikuttamista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eettisten kysymysten pohdinta 

Oppilas osaa hyödyntää biologian tietoja ja taitoja ihmiseen ja ympäristöön liittyvien vastuukysymysten arvioinnissa ja esittää perusteluja eettisesti kestäville valinnoille. 

 

T14 innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi 

Oppilas pohtii omaa vastuuta ja oman toiminnan merkitystä kestävän tulevaisuuden kannalta. 

Retkillä oppilas harjoittelee vastuullista luonnossa liikkumista kunnioittaen samalla jokamiehenoikeuksia ja velvollisuuksia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kestävän tulevaisuuden rakentamisen tiedot ja taidot 

Oppilas osaa kuvata, miten toimitaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi. 

  

Vuosiluokka 9 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Biologinen tutkimus 

Sisältöjä valitaan siten, että biologisen tutkimuksen vaiheet tulevat oppilaan oman toiminnan kautta tutuiksi. 

Tutkitaan monipuolisesti ihmisen rakenteita ja elimistöjen toimintoja. Tutkimuksissa käytetään erilaisia biologialle tunnusomaisia tutkimusvälineitä ja menetelmiä. Näitä ovat esimerkiksi laborointi, mikroskopointi, havainnointi, testaaminen, simulointi ja kokeellisuus. 


S4 Mitä elämä on?
 

Sisällöissä keskitytään tutkimaan elämän perusilmiöitä biologialle tyypillisin tutkimusmenetelmin. Eliökunnan rakenteeseen ja monimuotoisuuteen perehdytään vertailemalla eliöiden rakenteita, elintoimintoja ja elinympäristöjä. Tutustutaan perinnöllisyyden ja evoluution perusteisiin. Tarkastellaan bioteknologian mahdollisuuksia ja haasteita. 

Vahvistetaan solubiologista osaamista ja tutustaan perinnöllisyyden ja evoluution perusteisiin. Bioteknologian osa-alueet ja mahdollisuudet tulevat tutuiksi. Pohditaan bioteknologian haasteita. 


S5 Ihminen
 

Sisällöissä keskitytään tutkimaan ihmiskehon toimintaa ja syvennetään tietämystä ihmisen rakenteesta, elintoiminnoista ja säätelyjärjestelmistä. Tarkastellaan kasvuun, kehitykseen ja terveyteen vaikuttavien biologisten tekijöiden perusteita. Tutustutaan, miten perimä ja ympäristö vaikuttavat ihmisen eri ominaisuuksien kehittymiseen. 

Tutustutaan ihmisen eri elinten rakenteeseen ja toimintaan. Tutustutaan ihmisen kehon toimintaa sääteleviin järjestelmiin. Perehdytään ihmisen lisääntymiseen sekä seksuaalisuuteen. Havainnoidaan oman kehon toimintaa sekä siihen vaikuttavia tekijöitä. Perehdytään perinnöllisyyden merkitykseen ihmisen kasvussa ja kehityksessä. 

  

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T4 

S1, S4, S5 

L1 

T5 

S5 

L3 

T7 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1 

T8 

S1, S2, S3, S4, S5 

L1, L5 

T10 

S1, S2, S3, S4, S5, S6 

L1, L5 

T13 

S5 

L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T4 ohjata oppilasta ymmärtämään perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteita 

Oppilas tutustuu perinnöllisyyden perusteisiin ja ymmärtää, miten perimä vaikuttaa yksilönkehitykseen ja yksilön ominaisuuksiin. 

Oppilas ymmärtää evoluution perusperiaatteet ja sen, miten elämä on maapalolla kehittynyt. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteiden hahmottaminen 

Oppilas ymmärtää ja osaa kuvata perimän ja ympäristön vaikutusta eliöiden yksilönkehityksessä. Oppilas osaa kuvata miten elämä ja luonnon monimuotoisuus ovat kehittyneet maapallolla evoluution tuloksena. 

 

T5 ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisen kehitystä ja elimistön perustoimintoja 

Oppilas oppii ihmisen elimistön perusrakenteet ja elintoiminnot. 

Oppilas tarkastelee ihmisen lisääntymistä, yksilönkehitystä ja kasvua.  

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ihmiselimistön rakenteen ja toiminnan hahmottaminen 

Oppilas osaa kuvata ihmiselimistön perusrakenteita ja elintoimintoja sekä osaa selostaa ihmisen kasvun ja kehittymisen pääperiaatteita. 

 

T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä 

Oppilas tutustuu luonnontieteelliseen tutkimukseen suunnittelemalla ja toteuttamalla pienimuotoisia kokeita ja testejä liittyen ihmisen rakenteisiin ja elintoimintoihin. 

Oppilas työskentelee siten, että hänen taitonsa suunnitella, toteuttaa, havainnoida ja tehdä johtopäätelmiä biologisesta tutkimuksesta vahvistuu. 

Oppilaan taito tehdä luonnontieteellisiä kysymyksiä, hypoteeseja ja johtopäätelmiä vahvistuu kokeiden ja testien yhteydessä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Luonnontieteellinen ajattelutaito 

Oppilas osaa esittää mielekkäitä kysymyksiä luonnosta ja luonnonilmiöistä, osaa käyttää biologialle ominaisia peruskäsitteitä sekä tutkimus- ja tiedon-hankintamenetelmiä. Oppilas osaa esittää perusteltuja luonnontieteellisiä käsityksiä ja päätelmiä. 

 

T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa 

Biologialle tunnusomainen tutkimus- ja mittausvälineistö tulee oppilaalle tutuksi ihmistä koskevien pienimuotoisten tutkimusten yhteydessä. 

Oppilas harjoittelee käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa testejä tehdessään. 

Oppilas harjoittelee tiedonhakua, analysointia, lähdekritiikkiä ja tilastointia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimusvälineistön ja teknologian käyttö 

Oppilas osaa työskennellä turvallisesti ja tavoitteellisesti laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa. 

 

T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella 

Oppilas harjoittelee työskentelemään erilaisissa oppimisympäristöissä. 

Oppilas havainnoi, kerää ja tallentaa tietoa hyödyntäen monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa. 

Oppilaan taito tehdä hypoteeseja, tutkimusta, johtopäätelmiä sekä tulosten raportointia vahvistuu. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Biologisen tutkimuksen tekeminen 

Oppilas osaa havainnoida ja tallentaa keräämiään tietoja laboratoriossa ja maastossa. Oppilas osaa esittää hypoteeseja ja tehdä ohjatusti pienimuotoisen biologisen tutkimuksen ja osaa raportoida sen tuloksia. 

 

T13 ohjata oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja 

Oppilas harjoittelee hyödyntämään biologian tietoja ja taitoja ihmiseen ja ympäristöön liittyvien vastuukysymysten arvioinnissa. 

Oppilas oppii esittämään perusteluja eettisesti kestäville valinnoille. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Eettisten kysymysten pohdinta 

Oppilas osaa hyödyntää biologian tietoja ja taitoja ihmiseen ja ympäristöön liittyvien vastuukysymysten arvioinnissa ja esittää perusteluja eettisesti kestäville valinnoille. 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä