6.5 Käyttäytymisen arviointi

6.5 Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen arviointi ja sen perustana olevat tavoitteet Luumäellä

Käyttäytymistä arvioidaan suhteessa Luumäen kunnan opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle asetettuihin tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Käyttäytymiselle asetetut tavoitteet perustuvat kunnan koulujen toimintatapoihin ja järjestyssääntöihin. Luumäen alakouluissa on myös käytössään ProKoulu-ohjelma. Se on käyttäytymisen ongelmien ennaltaehkäisemiseen kehitetty toimintamalli, joka Luumäellä otetaan käyttöön v. 2020. Mallin tarkoitus on ohjata oppilasta hyvään käytökseen positiivisen palautteen avulla.

Käyttäytyminen arvioidaan todistuksissa omana kokonaisuutena eikä siitä saatu arvosana tai sanallinen arvio vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan tai sanalliseen arvioon. Oppilaan käyttäytymiseen liittyvät erityistarpeet tulee tarvittaessa kirjata oppimissuunnitelmaan tai henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan (HOJKS), jotta ne voidaan ottaa huomioon käyttäytymisen arvioinnin suunnittelussa ja toteutuksessa.

Käyttäytymisen arviointiin osallistuvat kaikki oppilasta opettavat opettajat. Luokilla 1-3 käyttäytyminen arvioidaan sanallisissa todistuksissa erillisellä liitteellä. Neljännestä luokasta alkaen käyttäytyminen arvioidaan numeroilla.

Luumäen opetussuunnitelmassa käyttäytymiselle on ala- ja yläkoulussa asetettu seuraavat tavoitteet. Tarkemmat käyttäytymisen tavoitteet määritellään alakoulujen ProKoulu-matriiseissa.

  1. Oppilas noudattaa hyviä tapoja ja hallitsee asiallisen käyttäytymisen eri tilanteissa.
  2. Oppilas ottaa huomioon muut ihmiset ja ympäristönsä.
  3. Oppilas noudattaa yhteisesti sovittuja sääntöjä.

Käyttäytymisen arviointi perustuu muun muassa koulujen järjestyssääntöihin, joiden pohjalta on määritelty koulukohtaiset käyttäytymisen arvioinnin kriteerit. Tarvittaessa käyttäytymiseen liittyvät erityistarpeet kirjataan oppilaan oppimissuunnitelmaan tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan (HOJKS), ja nämä voidaan ottaa huomioon käyttäytymisen arvioinnin suunnittelussa ja toteutuksessa. Käyttäytymisen arviointikriteerit tiedotetaan Wilmassa tai kotiin jaettavassa lukuvuositiedotteessa.

Alakoulun luokkien 1−3 käyttäytyminen arvioidaan sanallisesti lukuvuositodistuksen liitteenä.

Alakoulussa luokilla 4−6 käyttäytyminen arvioidaan lukuvuositodistuksessa numeroarvosanalla, jota voidaan tarvittaessa täydentää sanallisella arvioinnilla.

Yläkoulussa oppilaiden käyttäytyminen arvioidaan syksyllä välitodistuksessa 7.-9. luokilla ja keväällä lukuvuositodistuksessa 7-8. luokilla. Yhdeksännen luokan oppilaan käytösarvosana voidaan myös antaa erillisenä liitteenä syksyn välitodistuksessa. Yhdeksännen luokan oppilaille tulee tarvittaessa antaa erillinen välitodistus jatko-opintoihin hakeutumista varten ja siinä ei saa olla arviointia käyttäytymisestä. Päättötodistuksen liitteenä voi olla arvio oppilaan käyttäytymisestä.