Veckobrev

Vecka 20-21

I början av v. 20 fick barnen måla med vattenfärger. De målade blommor och fjärilar och klippte sedan ut dem och så satte vi dem upp på väggen för att få lite "sommarfiilis" :)

Vi har också provat på lekpar, där vi vuxna har på förhand bestämt vilka barn som leker tillsammans i vilken lek. Barnen fick klossar i olika färger o så fick de hitta sitt par som hade samma färg och så fick de leka tillsammans. Detta togs varierande emot av barnen och i början var det några sura miner. Det ändrades som tur snabbt och vissa hittade även nya lekkompisar och fortsatte sedan leka ännu ute på gården, vilket var roligt att se :) vi kommer att fortsätta med lekpar för att barnen ska få chansen att leka med andra barn än de som de oftast väljer i den fria leken. 

Vi har besökt bokbussen och det tyckte barnen mycket om. Vi har nu en hel hög med böcker som vi läser tillsammans. Barnen hade också tidigare önskat att få låna Bamsetidningar, men vi har inte lånat dem eftersom de går så lätt sönder. Nu råkade Bamsetidiningarna finnas i en "saa ottaa"-låda, så vi passade på att ta en hel hög och barnen har nu läst dem flitigt.

De stora barnen har bekantat sig i Björnbären och det har gått jättebra. Vi har ännu en bekantning inkommande fredag 31.5 kl. 9.15. Fr.o.m augusti kommer Lotta (lärare) och Soffi (barnskötare) att jobba i Björnbären, vem den tredje är är ännu oklart. Lotta kommer bli vårdledig igen 2.9-ca halva januari och under den tiden kommer Soffi jobba som lärare i BB.

Vi har varit i skogen och letat efter vårtecken m.h.a ett vårbingo. Vi hittade mycket fler tecken än förra gången. I skogen fanns massor med myggor så vi kom till parken bredvid Agricolahallen för att äta vår matsäck. Till slut lekte vi "kom hem mina barn" och sedan övade vi på att gå hand i hand med ett par tillbaka till dagis och konstaterade att det är något vi behöver öva på mer :)

Vi har sakta börjat jobba med bokstäver och kommer fortsätta lite med det framöver. Barnen fick fundera på varför vi har namn, vem som har bestämt vad vi ska heta, var deras namn finns på dagis och ifall flera kan ha samma namn. Barnen kom snabbt på att föräldrarna nog bestämmer vad de heter och ett barn kom på att hens syskon har en kompis med samma namn som hen. Dvs. flera kan nog heta samma :)

I torsdags hade vi hotdog kiosk ute på gården och det var lika uppskattat som tidigare år. Vi spelade också musik och barnen fick dansa under förmiddagen. Inkommande torsdag kommer vi att ha glasskiosk, hoppas på att vädret hålls lika fint som härtills! ☀️🍦

Ha en bra vecka och ett skönt sommarlov till de som snart blir lediga!⛱️

Vecka 18-19

Hej!

Vi firade vappen med att leka i strandparken och barnen blev bjudna på saft, popcorn och kex. Det var väldigt uppskattat av barnen och de trivdes länge där trots den kalla blåsten :) Barnen fick också klä ut sig och det roligaste var att få visa kompisarna vad de hade med sig.

Vi har också hållt på med morsdagspyssel. Barnen har fått färga med sina fingrar och reslutaten blev olika. Vissa barn tyckte att det var lite skrämmande att ha färg på fingrarna medan andra älskade det :)

Vi har läst böcker i smågrupper, där barnen fick hämta med en egen bok. Barnen var ivriga att visa alla sin egen bok och vi läste vissa böcker redan på morgonen innan smågrupperna. Både barn och vuxna lärde sig en massa av vissa "faktaliknande" böcker barnen hade med sig. Det var roligt, tack för att ni tog med böcker!

Barnen har fått göra olika uppgiftskort i smågrupper där de har fått prova på framförallt pengreppet men också att kategorisera, följa streck, jämföra, koppla rätt mängd till en siffra osv. Det finns olika svårighetsgrad på korten så alla har fått kort enligt sin egna nivå. Dessa kommer vi att jobba vidare med :)

Pernilla har varit hos oss och haft musik med Törnrosa som tema. Alla barnen fick prova på att spela kantele och de tyckte att det var spännande. Alla vågade prova och kunde vänta fint på sin tur! :) Det var sista gången för i år och Pernilla kommer igen på hösten. 

Vi har fått "muksubussin" till huset för v. 19-20. Idag (fredag 10.5) provade vi den för första gången då vi for till strandparken och spela fotboll. Barnen var duktiga på att sparka boll men det var svårt att hålla sig borta från lekparken, så efter att vi spelat en stund gick vi dit och leka. Barnen ville sedan plocka blommor så vi for närmare ån och plockade en bukett blommor tillsammans. Vi hittade även gulsippor som ingen av oss (vuxna åtminstone) hade sett förut :) Bilder finns i fotoalbumet!

Ha ett skönt veckoslut och en fin morsdag!

Lotta, Elin och GinaVecka 16-17

Vi började måndagen med att genast efter morgonmålet gå ut och plocka rosk tillsammans hela gruppen. Barnen var ivriga och plocka och tyckte det var intressant att se vad allt vi hittade och hur mycket vi till sist fick plockat på 45 min. 

På onsdagen var vi i smågrupper till bokbussen där alla barnen fick välja själv böcker som vi låna. Vi hade ingen brådska utan barnen fick i lugn och ro bläddra och kolla runt. 

Vi var till skogen där vi hade som program vårbingo. Av 9 rutor hittade vissa grupper bara 2 saker, medan en annan grupp hittade 4. Vi får se om vi om någon vecka hittar lite fler saker att kryssa i. Efter det tog vi vår matsäck och alla fick äta de som de hade med sig, vissa hade brått att äta för att sedan slippa och leka fritt i skogen medan andra åt i lung och ro. Till sist lekte vi kom hem alla mina barn före vi igen skulle gå iväg tillbaka till dagiset.

Vi har spelat i smågrupper. Barnen har lärt sig fint vissa spels regler som de har kunnat berätta till oss hur man ska göra t.ex. i kråkspelet. Läst och pusslat har vi också hunnit med.

Pernilla från konstkarusellen var tyvärr sjuk på onsdagen, men vi sjöng och spelade med olika instrument i två grupper. 

Nästa vecka kommer Lotta tillbaka så vi önskar henne välkommen 😊

- Elin, Gina och Soffi 

Vecka 13-15

Vi började påsk veckan med att pyssla småkaniner med barnen. 

Vi gick på en promenad och sökte lite videkissor att dekorera i vårt utrymme till påskfesten . Med detsamma måste vi ju gå och kolla hur det såg ut i skogen och där var nästan all snö borta så vi lekte lite kurragömma där. 

Påskfesten gick bra vi hade fina påskhäxor och påskpupun som dansade runt i rummet till musik. 

Följande gång vi var till skogen hade de igen kommit snö så vi kunde inte se på vårtecken då, men istället hoppade vi från stubbar och lyssnade på fågelsång. Vi lekte också kom hem alla mina barn som barnen tyckte mycket om. 

En del har hunnit börja med att pyssla lite drakar som vi kommer att hänga opp i fönstret och de som inte har hunnit, får göra de dom inkommande veckorna. 

I konstkarusellen har vi fått sjunga och pröva på instrument tillsammans med Pernilla. Den här gången fick vi spela både långsamt men också lite snabbare med marakasserna. 

På torsdagen var vi och hade pyjamas party tillsammans med Blåbären där vi sjöng och lekte tillsammans. Vi blev bjudna på saft och kex som var gott 😋

Dagens promenad blev en spontan trip till strandens park. Lite blåsigt men roligt var de och efter det fortsatte vi vår promenad. 

Trevligt veckoslut!

- Elin, Gina, Soffi

Veck 10-12

Hej!

De här tre veckorna har gått fort vi har fortsatt med att jobba i smågrupper. Vi har spelat olika spel där vi har lärt oss att i vissa spel vinner man inte alltid ensam utan det är alla barnen emot t.ex kråkan. Och övar också på att det är inte alltid en själv som kan vinna spelet. Men de har gått bra när vi pratar om det. 

Vi har hållit på med frågekorten där barnen har fått berätta vad de ser på bilden och vilken sak passar ihop med vilken bild.

Vi har pysslat lite inför påsk och sått lite påskgräs som vi kollar och följer med hur växer.

Vi har också hunnit vara en gång till Agricola hallen som barnen tyckte väldigt mycket om. De fick balansera på bänken, klättra i ribbstolarna, hänga/gunga i repen och ringarna, hoppa på trampolinen och mot slutet dansade vi till olika sånger som barnen fick önska. 

Era barn är väldigt duktiga och gå. Vi var en dag gåendes till pulkkabacken där vi en stund åkte med peffisarna men sen blev dom också nyfikna på lekparken så vi gick ner och lekte i den. De skulle gärna ha velat vara där längre men vi kom överens att vi går på nytt och leker dit en annan gång.

Den andra promenaden vi gjorde under dessa veckor blev lite längre men bra klara dom den också. Vi hann se en hel del under promenaden allt från hundbajs till fina bilar. Allt är så intressant att titta på. 😊

Några barn har också hunnit besöka bokbussen. Vi har gått ca. 2-3 barn per gång så de får i lugn och ro se sig omkring och läsa böcker där, men så har vi också lånat av de böckerna som barnen valt. 

Lekfullt med lera hade vi i onsdags i smågrupper med Janine, barnen var så koncentrerade och gjorde saker allt från ormar/maskar till tallrikar och köttbullar. 

Överlag har barnen varit nöjda när de har kunnat igen gräva i sanden och leka i vattenpölarna på gården. Och förstås att de går att gunga igen 😊

Idag åkte vi iväg med buss till Lovisa biblioteket. Barnen tyckte om att åka buss men lite spännande var det. På utställningen fick vi gå omkring och se på olika saker och lyssna på ljud. Där var en sol som vi fick gå igenom , vi fick rita me tusch och spruta vatten på bilden och se hur färgen blev när den blev blöt. Vi tog också en promenad till Skeppsbron och såg Onneli och Anneli parken på vägen. En lyckad utfärd hade vi 😊 

Gina blir på semester 25.3- 5.4, så under tiden kommer Inger att vara med oss 😊

Trevligt veckoslut!

- Elin, Gina och Soffi

Vecka 6

Hej på er!

Det är en tid sen förra veckobrevet igen. Veckorna rullar på och dagarna är fartfyllda. 

Under veckorna har vi hunnit skida en del, pyssla, arbeta med känslor och baka lite. Vi har några känslor kvar att arbeta med samt slutföra vårt Bamse projekt med lite dunderhonung och att fylla i vår gemensamma kompisluva! Tack för att ni lånat ut era barns böcker så vi haft mycket att läsa om Bamse. Vi har jobbat mycket i våra smågrupper och barnen har blivit så duktiga att följa sina egna smågrupper. Smågrupperna lugnar mycket ner vår vardag och barnen blir hörda och sedda på ett helt annat sätt då man har färre barn än helgrupp. 

Nästa vecka kommer vi att fira en treårsdag, gå till pulkabacken, spela spel, baka bullar och slutföra känslotemat. Från och med hösten 2024, kommer barnen att firas som vanligt på daghemmet men Lovisa Stads gemensamma riktlinje är att från hösten den att barnen inte hämta något att bjuda på till gruppen. Men vi firar barnen som normalt, utan bjudning :) 

Från och med 29.2 kommer Sofia "Soffi" Kortelainen, som är bekant för barnen att arbeta som lärare i gruppen tills Lotta Lindström kommer tillbaks den 29.4. 

Ha det så bra och trevligt veckoslut!

Hälsar: Hallonen personal

Vecka 3

Hej!

Igen börjar en vecka lida mot sitt slut. Under veckan har vi varit många barn på Hallonen och därför jobbat mycket i mindre grupper. Det börjar gå bättre och bättre, och påklädningen går väldigt smidigt. Nette var i gruppen på måndag och tisdag, hon kommer pånytt i Februari. 

Lekfullt med lera fick barnen ta del av på onsdag. Barnen fick göra egna tavlor eller tallrikar. Janine tog dem med sig och hämtar dem tillbaks då tallrikarna och tavlorna torkat. Vi får vara tacksamma över att få ta del av sådant här som proffs på sin sak lär oss. Promenaden på torsdagen hamnade vi skippa på grund av det dåliga vädret men vi lekte en stund på gården och läste bamseböcker i smågrupper. Vi inledde även känslo temat på fredagen med känslan glad. Barnen fick diskutera utifrån en bild om flickan är glad eller ledsen och fundera på vad som gör just dem glada. Nästa vecka kommer vi att diskutera känslorna ledsen och ilska. 

Nästa vecka börjar vi med skidningen. De barn som har skidor får ta med sig skidorna på torsdagen. Vi kommer att skida i mindre grupper så både på torsdag och fredag. De barn som inte har skidor får leka ute på gården. Tyvärr har daghemmet inga skidor att låna. 

För Alexandra börjar tiden på Hallonen lida mot sitt slut. Jag började jobba som lärare på Hallonen i maj 2023 och var väldigt ivirg att få prova på lärarjobb en längre tid. Jag har trivts väldigt bra men allt gott har ett slut. Min sista arbetsdag på Hallonen kommer vara 28.2 2024. Nya äventyr vänta för mig och jag lämnar efter mig ett lärorikt och mångsidigt jobb. 

Ha ett trevligt veckoslut! 

Hälsar: Hallonens personal

Vecka 2

Hej på er och gott nytt år!

Nytt år och nya projekt! Nu börjar alla barn ha kommi tillbaks till dagis efter ett skönt jullov. Oxå vi i personalen ha i tur och ordning haft semester, så nu har vi ny energi att ta itu med vardagen. ☺️

Barnen har visat intresset för Bamse och därför kommer vi arbeta på olika sätt med temat bamse. Vi kommer bland annat att pyssla lite, läsa sagor, ha bamse-gymnastik och lära oss om känslor tillsammans med bamse.

Med en del har vi redan pratat om att om ni till exemepl har bamse böcker får barnen gärna ta med dem till dagis så läser vi dem. Under den gångna veckan har vi hunnit ta reda på vad barnen redan nu vet om Bamse, så vi vet vad vi behöver ta reda på. Barnen visste väldigt mycket om Bamse redan nu! Vi har oxå hunnit läsa sagor och färglägga Bamse. Nästa vecka fortsätter Bamse-temat med att prata om känslor och kanske vi får ett litet pyssel oxå gjort. 🍯

 

Vi kommer att inom kommande veckor prova på skidning. Vi kommer att dela in barnen i mindre grupper, så att barnen får så mycket som möjligt med stöd och hjälp vid skidningen. Senare kommer vi oxå prova på skrinning. Förmiddagar som vi skrinnar eller skidar kommer vara onsdag-fredag. Närmare meddelas vilka exakta dagar de kommer vara.

Den 23.1 ska vi gå till Agricolahallen på gymnastik.

 

Trevligt veckoslut! 🤩

Vecka 48-49

Hej på er!

För mig som skriver det här känns det som länge sen sist. Jag har varit en vecka tillbaks på jobb efter min avslutande praktik och fått studierna i sin helhet slutförda. Det känns bra att vara tillbaks och i synnerhet se så ivriga barn då julen närmar sig.

Vad har vi gjort på Hallonen då? Vi har njutit snön bland annat genom att åka pulka och skotta snö ute på gården. Samma sak som varje år, äter barnen snö. Vi försöker diskutera med barnen på dagis men uppskattar oxå det om ni hemma diskuterar lite varför det inte är bra att äta snön där ute. En del av barnen har fått ta del av musik & drama medan andra fått ha en musikstund med instrument. Barnen fick pynta julgranen inför julfesten och på fredagen började vi öppna julkalendern. Det har även flyttat in en tomte till oss. Nisse har sin dörr vid granen och hittar eventuellt på uppdrag eller bus under december månad. Vi har även hunnit baka pepparkakor och dekorerat dem. 

Barnen kommer i tur och ordning få öppna en lucka i julkalendern och öppna ett paket. Vem som får öppna paketet och julkalendern väljer slumpen. Alla barns namn finns i en burk som en vuxen drar ett namn ifrån vid samlingen.

Vi vill ännu tacka er för en fin julfest! 🌲

Efter jul och nyår kommer barnen få prova på både skidning och skrinning i tur och ordning. Beroende på hur vädret blir, väljs det ut vilken sport som vi provar på till först. Vi kommer alltid att planera och ordna två olika verksamheter till de dagar som vi skrinnar eller skidar så också de barn som inte har utrustning får ta del av någon sorts verksamhet utomhus. 

Hälsar: Hallonens personal

Vecka 46-47

De här veckorna har gått otroligt snabbt. Vi har hunnit fortsätta med familjen Kippin i smågrupper. 

Vi var i Björnbären med de äldre barnen där vi hade musik och drama. Den här gången fick vi turvist vara en långsam sköldpadda eller en snabb hare. Den här gången visade sköldpaddan att det kanske inte alltid är så bra att vara för snabb, för haren var så snabb och tyckte det var tråkigt att hamna vänta på sköldpaddan som var så långsam så han väntade före mållinjen att sköldpaddan skulle hinna ikapp honom. Men tyvärr somnade haren och sköldpaddan hann sedan i mål före haren. Haren hade tidigare skrattat när sköldpaddan var så långsam men nu blev haren själv lite skamsen för att han hade skrattat åt sköldpaddan först, så han bad om ursäkt till sköldpaddan för det. Sedan fick vi också spela på en trumma både hårt och sakta, snabbt och långsamt. De yngre barnen sjöng olika sånger med instrument till i vår egna grupp. 

Vi har också hunnit gå på en promenad och se på kossorna. Men de bästa var endå att alla barnen tillsammans försökte få en vattenpöl med is på att gå sönder. De gjorde fint samarbete. Vi provade också ropa under motorvägens tunnel och lyssnade hur våra röster ekade. 

Vi har också gått igenom med barnen i smågrupper hur en bra vän är och läste en bok gällande ämnet. Barnen kom med en hel del ord som snäll, leka tillsammans , säga förlåt om någon är elak, hjälpa varandra mm.

Vi har firat barnkonventionensdag 20.11 då fick barnen välja vad dom ville äta till morgonmål. Det fanns gröt och olika yoghurtar. Bröd med skinka,ost, gurka,tomat,paprika att välja av. Vi hade också brandbilen på besök som var väldigt spännande alla såg med stora ögon på den fina bilen. Sen hann vi också gå till fotbollsplanen och prova en jumppabana.

Vi tog också fram julgranen och lite jul saker, och såklart måste vi ju också dansa den eftermiddagen till lite julmusik. 🎄

Vi var till skogen igår och alla märkte att den inte mer var grön utan hade också fått ett litet täcke av snö på sig. Men inte lika mycket som här på våran gård. Vissa barn gjorde snöänglar, andra kastade snöbollar på träden och märkte att snön blir som ett platt märke på dem. Lite hann vi sitta på de trädet som hade fallit ner och kolla på hur stora rötter den hade. 

Idag har vi fortsatt med lite julpyssel och duttat de sista snöflingorna på våra fönster.

Från och med nästa vecka får man gärna ha tomteluva med här på dagis 🧑‍🎄

Tack för dessa veckor. Vi ses igen på gården och jag kommer nog att hälsa på hos er ibland. Nästa vecka är Santtu igen tillbaka som vanligt 😊 

H. Elin, Gina och Soffi

Veckobrev 44-45

Hej!

Har varit roligt att komma till Hallonen, både personalen och barnen har tagit bra imot mig. Som tur är vi ju redan lite bekanta allihopa, så är inte helt främmande för dem. 

De här två veckorna har vi fortsatt med Familjen Kippin i smågrupper som gått bra. Barnen är ivriga att fiska, smälla flugor och dra korten ur påsen. De tycker om att berätta vad dom ser på sin bild och ser noga var bilden finns på den stora bilden. 

Vi hade också en musikstund där de äldre barnen var i Björnbären och hade musik och drama. Där fick vi prova att spela på trumman, gå som jättar över osynliga hus och kasta stenar. Vi fick också krypa runt och smyga som katter, medan de yngre fick sjunga och spela med instrument i vår egna grupp. 

Pyjamaspartyt i Blåbären gick bra vi dansade lite till musik och lekte tillsammans. Vi blev också bjudna på popcorn och saft, det gillade alla mums vad gott. Sen hade vi också en jumppa stund tillsammans med dem där vi fick jumppa till Hoppa på korten med Isa gris, Ekorren Holly Gong och Älgen, var spännande och se vilken rörelse vi skulle göra till nästa. Efter det blev vi och lekte tillsammans med dem. 

Vi har hållit på med lite farsdagshemligheter och bakning till pappa. Är ju så roligt att hålla lite hemlisar för papporna men inte alltid kanske lika lätt att hålla dem hemliga när barnen är så ivriga att berätta vad dom gjort. Vi hann med en liten promenad efter bakningen. Det bästa på promenaden var när de fick gå i de olika vattenpölarna längs vägen. Nu önskar vi en riktigt trevlig farsdag till er alla pappor.

H. Elin, Gina och Soffi 


Vecka 43

Hej på er! 

Den här veckan har erbjudit på lite svalare väder, så vi har inte varit ut så långa stunder åt gången. 🌪️🍁 Vi var till Mulleskogen den här veckans torsdag och skall försöka gå dit så läng som vädret tillåter. Då vädret blir mycket kallare, går vi antingen till skogen utan matsäck eller på promenad. Vi meddelar er sen då tiden kommer då ingen matsäck skall med. Barnen tycker väldigt mycket om att röra på sig och trivs bra i skogen så vi vill erbjuda den möjligheten åt dem 1 gång per vecka. 🌲 
Vi hade oxå gymnastik tillsammans med Mustikat. Den här gången provade vi på Bärtils Hoppa på kort. Gymnastiken var omtyckt av barnen. Från och med nästa vecka byts danstassarna som sagt ut till musik&drama, så vårt samarbete tillsammans med Mustikat kring dans och gymnastik tar slut. I fortsättningen kan det bli någon annan form av samarbete. 
Höstens vasu-samtal är avklarade för den här gången. Barnens planer kommer uppdateras pånytt på våren. 😊

Nästa vecka kommer Nette vara här må-ons tillsammans med oss. 

Alexandra kommer att vara borta nu från och med måndagen 30.10 och Soffi kommer istället för henne. Vi välkomnar Soffi till Hallonen🥰! 

Hösthälsningar🍁

Hej på er! 

Veckorna flyger iväg och veckobreven har blivit bortglömda i höstblåsten. 🍁🌪️Trots allt har vi hunnit med mycket på Hallonen. Vi har pysslat lite höstpyssel som finns upphängt i olika fönster, varit till Mulleskogen där Mulle byggt en ny och fin koja åt sig! 🌲 och haft lite språklekar med familjen Kippin och munmotoriska övningar. 

De flesta av er har oxå haft vasusamtal eller kommer ha under veckan. Tack för att ni direkt tog initiativet att boka en tid åt er! 😊 Under veckan kommer jag skriva dem och skicka hem dem åt er. Från och med nästa vecka (30.10) kommer jag (Alexandra) att bli bort. Jag är tillbaks på jobb 27.11 igen, så om något vasusamtal inte har hunnit bli av, fixar vi det efter min praktik. 👩🏽‍🏫 

Danstassarna tog slut före höstlovet och nu får barn över 3år prova på nästa konstform. Barnen kommer få njuta av musik&drama tillsammans med Björnbärens barn. Dagen kommer hållas den samma, alltså onsdag. Tiden då musik&drama hålls är kl.9.45-10.25.För de barn som är under 3år erbjuds motsvarande verksamhet. Verksamheten kan variera från olika musikstunder till bland annat dockteater.

Under kommande veckor kommer programmet tvinna mycket runt farsdagsförberedelser och temat vänskap. 


Ha de bra! 🤩

hälsar: Hallonens vuxna

Vecka 40

HEJ!

Veckobreven hade lite paus då det var personalbortfall, men nu är vi alla tillbaks på jobb. Under föregående veckorna har vi hållit på med varierande program. Gymnastik, bakning och lite pyssel. För dem som inte hämtat bilder på familjen ännu, hinner de ännu under den här veckan, sedan lämnar vi familjepysslet bakom oss och börjar med ett annat tema. Familje temat kommer dock synas än del i vår vardag ännu, då vi inleder arbetet med familjen Kippin. På måndagen hade vi vår första lilla jobbstund med familjen Kippin. Med familjen Kippin arbetar vi i små grupper och varje smågrupp har olika uppgifter. En grupp fick fiska bilder, som var relaterade till köket, en annan grupp söka bilder ur en påse som hörde ihop med badrum och tredje gruppen fick smälla flugor med flugsmällan och koppla ihop bilden på flugan med vad det finns i våra vardagsrum. Barnen var mycket ivriga i smågrupperna och benämnde fint de olika föremålen på bilderna. Familjen Kippin och andra språkutvecklande övningar/munmotorik kommer vara den verksamhet som centreras till måndagar och tisdagar. De dagarna kommer vara "språkleksdagar". Språket är en viktig del av det livslånga lärandet, och därför är det viktigt att redan som liten öva upp det. Vi har det lättare i vardagen och trivs bättre på dagis desto bättre vi förstår varandra!

Under kommande veckor kommer jag oxå lägga ut tider för vasu-samtal. Tider kommer att läggas ut här på peda.net, så är det bara att meddela vilken tid som passar eller om det är så att ingen av de tider som erbjuds passar är det bara att rycka i ärmen så kommer vi överens om en annan tid. Vi kan ha samtalet per telefon, via teams eller på plats, helt hur ni önskar! För varje enskilda samtal reserveras det 30minuter. Målet är att försöka ha så många som möjligt, före jag blir bort en månad. 

OBS! Kom ihåg fotograferingen nästa veckas torsdag 12.10 kl.8.30. Kom också ihåg att ta fotolappen med! 

Sofia "Soffi" Kortelainen kommer fungera som lärarvikarie under min praktikperiod. Praktiken är från den 30.10-24.11 2023. Hon är bekant för barnen vilket är en stor fördel! 

Vecka 37

Hej på er!

Vi har haft en fin och farftylld vecka. Nu börjar de flesta barnen vara tillbaks i rullorna och vi har full fart från morgon till eftermiddag, vad roligt! För att lite sakta ner på takten har vi inlett verksamheten i smågrupper. Under veckan har vi hunnit pyssla lite svampar, haft dans tillsammans med mustikat och ett varv till Mulleskogen. Mulle hade igen lämnat ett brev åt oss, där vi fick som uppgift att sjunga tre av våra favoritsånger åt honom. Sångerna vi sjöng var bä bä vita lamm, blinka lilla stjärna och byssan lull. Annat intressant som barnen hittade i skogen den här gången var många olika svampar. Vi tog foton på en hel del olika svampar och får nu börja leka detektiver och ta reda på vilka svampsorter vi såg i skogen. 


Föräldramötet 13.9 
Tack för ett fint föräldramöte! För oss i personalen kändes kvällen väldigt lyckad och vi hade fina diskussioner. 
Under föräldramötet gick vi igenom lite allmänt verksamheten, hur den ser ut och hur den utformas. Som bäst håller vi på att "pröva oss fram" vilka rutiner passar oss bäst. Den ledda verksamheten strävar vi efter att inleda kl.9.00. Smågruppsverksamheten, som är en ny grej nu från hösten har vi kört igång med under veckan. I smågrupper kommer verksamheten ske samt alla övergångar. Smågrupperna används för att barnen själv skall få vara mer delaktiga och kunna koncentrera sig på verksamheten. Övergångarna blir även mer smidigare och lugnare om vi delar in oss i mindre grupper.

Nu under hösten kommer vi skapa en gemensam whatsapp grupp där vi skickar ut allmän information, bland annat om olika evenemang och dylikt. Man får gärna rycka någon av personalen i ärmen och berätta om det är ok att lägga till er, om vi glömt att fråga. :)

Vecka 36

Veckan har varit fullspäckad med program. Allt från danstassarna till lekfullt med lera. Barnen som inte deltog i danstassarna fick ha lite egen bamse-gymnastik och prova spela de nya spelen och pusslen som vi köpt med presentkortet vi fått av föräldraföreningen. Vi valde åt oss tillsammans med barnen babblarna pussel och memory samt ett bamse memory och en liten brandstation. Tillsammans med Janine fick alla barn tillverka sin egna skål av trolldeg. Efter att skålarna fått torka, kommer barnen att få måla skålarna. Janine kommer att komma en gång till, och då skall barnen få testa på att forma med riktig lera. 

Vi påminner ännu om föräldramötet nästa vecka. 13.9 kl.17.30! Vi inleder föräldramötet tillsammans ute på gården och därefter går vi till Hallonens utrymmen. Ni får gärna fundera färdigt på frågor och funderingar inför föräldramötet så får vi en fin diskussion igång! :) 
Välkommen!
PS. För dem som inte har möjlighet att delta på föräldramötet kommer det skrivas en sammanfattning här på peda.net över det vi gått igenom.

Trevligt veckoslut! 

Hälsar: Hallonens personal

Veckobrev vecka 35

Hej!

Igen har en vecka gått. Den här veckan har vädret varit relativt dåligt, så flera eftermiddagar har vi hamnat stanna inne då kläderna inte hunnit torka från förmiddagens utevistelse. Vi är ute i alla väder, vilket betyder att vi även denna onsdag var till Mulleskogen. Den här gången hade Mulle lämnat ett brev åt oss. Mulle bad oss skriva ett brev tillbaks, vilket vi kommer göra före vi går nästa gång till Mulleskogen, vilket kommer vara fredagen 8.9. I föregående veckobrev skrev jag att onsdagar kommer vara vår "mulledag" men nu då Konstkarusellen och SKAPA-projektet kört igång, kommer de barn som fyllt 3år få vara med på danstassarna, som alltid ordnas på onsdagar. För barn under 3år kommer vi tillsammans med Mustikat att ha olika rörelsestunder. För att så många barn skall slippa med till Mulleskogen, kommer vi variera dagarna då vi går till Mulleskogen. Dagarna vi kommer gå är antingen torsdag eller fredag. Vilken dag som gäller, kommer skrivas här på peda.net och infotavlan, så kom ihåg att läsa peda.net eller fråga personalen! ☺️

Torsdagen 7.9 kommer Janine Bergström som en del av SKAPA-projektet att ha "lekfullt med lera". ☺️

PS.Vi har även uppdaterat lösenordet till fotona här på peda.net så vi kommer att dela ut nya lösenord åt alla familjer. 

Trevligt veckoslut!

Önskar:
Hallonens personal

Vecka 35

Hej!

Föregående vecka var Nette, speciallärare inom småbarnspedagogik med oss här på torsdagen. Hon kommer att vara måndag-onsdag med oss under vecka 35. Dagarna då hon är tillsammans med oss kommer i fortsättningen att skrivas in i kalendern samt på infotavlan finns en bild på Nette och där kommer också datumen skrivas in. 

Måndagarna och tisdagarna kommer nu i början att gå åt till planering. På måndagen har Metsämansikats personal planering, vilket betyder att vi tar hand om deras barn på förmiddagen. På tisdagen har vi på Hallonen planering, så Metsämansikats personal tar hand om Hallonens barn på förmiddagen. Bara vi slipper ordentligt igång med verksamheten kommer vi också ha korta stunder av verksamhet både på måndagar och tisdagar. 

Mulleskogen kommer vi fortsättningsvis att gå till på onsdagar. Undantag kan komma, men då meddelar vi er om det! Barnen trivdes bra i skogen och väntar ivrigt på nästa gång. Barnen var trots allt förundrade över var Mulle var? Han syntes inte till i skogen, men vi får se om han råkar vara hemma nån annan gång som vi är i skogen. 

Inkommande vecka kommer vi fortsätta med samma tema, "min familj". En del av barnen har pysslat färdigt sina fågelhålkar, så nu fattas enbart familjemedlemmarna. Till nästa kommer vi lägga in barnens familjemedlemmar som "fåglar" i hålken. Barnen får rita sina familjemedlemmar, hämta bilder eller både rita och hämta bilder. De familjer som vill, får hämta små bilder på dem som hör till barnets familj till torsdagen 31.8 eller fredagen 1.9. Efter att fågelhålkarna är färdiga kommer vi läsa sagor om olika familjer och jobba vidare med materialet "Familjen Kippin". 


Trevligt veckoslut!

Önskar:
Hallonens personal

Vecka 34

Hej!

Vecka 34 program finns nu insatt i kalendern. Kalendern hittar ni på höger sida om texten och genom att klicka på dagen, ser ni hela texten och verksamheten dag för dag. 

Vi kommer att börja gå till Mulleskogen redan inkommande onsdag 23.8. Med sig får barnen ta sig en liten matsäck. T.ex. någon frukt eller ett litet bröd. Vi kommer att ha start 9.30 från daghemmet alla gånger vi går till mulleskogen. I skogen kommer vi att undersöka naturen och småkryp samt bekanta oss med skogens "regler". 


SKAPA projektet:
Under hösten kommer vi också få vara med i ett SKAPA projekt. Målsättningen för projektet är att skapa långsiktiga samarbeten och nya strukturer inom konstfostran och att nå ut till underrepresenterade grupper inom konstundervisning. Målet är att projektet breddar utbudet av undervisning i olika konstämnen och skapar flera möjligheter till tvärkonstnärligt samarbete. Barn under 3år kommer få små smakbitar ur projektet. 

Konstbad för 0-3 åringar förverkligas som smakbitar, dvs 1-2 ggr i en konstform. 

Lekfullt med lera 0-3åringar

Barnen får prova på att skapa med trolldeg! Vi övar tumningsteknik och korvteknik på ett lekfullt sätt under handledning av keramik-artesan och närvårdare Janine Bergström. 

Läs mera om SKAPA här: https://www.loviisa.fi/sv/nyheter/lovisa-kulturbad-skapa-projektet-startar/ 

 

Vecka 33

Hej på er!

Så småningom börjar alla barn på Hallonen haft sitt sommarlov och vi kan köra igång med verksamheten. Som ni kanse har det lagts till en kalender här vid sidan om veckobreven. Tanken är att vi lägger in verksamheten dag för dag i kalendern, istället för att lista upp dag och verksamhet i löpande text. I slutet av veckan, i veckobrevet kan ni läsa mer om hurdan verksamhet vi haft och förstås via daglig diskussion. 

Alexandra var på semester förra veckan och under veckan började vi förbereda vårt kommande tema; familjen. 

Tema 1: familjen
Nu under hösten kommer vi arbeta med olika teman. Det första tema vi kommer ha är familjen. Inom temat familjen kommer vi arbeta på ett mångsidigt sätt. Vi kommer läsa böcker om olika familjer, pyssla vårt egna hem till vår egna familj och arbeta med materialet Familjen kippin där barnen får konkret se hur en dag för en familj kan se ut. Vi kommer erbjuda barnen olika sätt att pyssla sin familj. Alla barn kommer få en egen fågelhålk för sin familj. Barnen får välja om de vill hämta med sig bilder på sin familj och/eller rita sina familjemedlemmar. För barn som redan varit ifjol på Hallonen finns en del foton kvar som vi kommer utnyttja i detta tema. För barn brukar också djuren vara viktiga familjemedlemmar, så man får också gärna hämta bilder på dem. Vi har väldigt många som är ivriga på att prata i gruppen, så vi stöder och övar på den verbala förmågan genom att barnen får berätta om sina familjer, om de så vill.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä