Korona-tiedotteet

Vaka tiedote 12.8.2021

Ohjeet turvalliseen esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen

Esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen ei pidä tulla, jos on sairastumiseen viittaavia oireita. Tämä koskee sekä lapsia että aikuisia. Esiopetukseen ja varhaiskasvatukseen voi palata vähintään yhden oireettoman päivän jälkeen. Jos oireet jatkuvat, on hyvä selvittää, johtuvatko ne koronainfektiosta. Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa vuotaa ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.

Ajantasainen ohjeistus löytyy THL:n Lapset ja koronavirus –sivulta (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/lapset-ja-koronavirus). Vastauksia saa myös
omalta terveysasemalta ja/tai koronaneuvonta@lohja.fi.

● Sekä lapset että aikuiset pesevät kätensä aina tullessaan esiopetukseen tai varhaiskasvatukseen, sekä ennen kotiinlähtöä. Aikuiset ohjaavat ja valvovat lasten käsien pesua. Kädet pestään vedellä ja saippualla aina ennen ruokailua, aina ulkoa sisälle tullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset. Kädet kuivataan huolellisesti kertakäyttöiseen käsipaperiin. Käsidesiä käytetään lasten kanssa aikuisten valvonnassa vain, jos ei ole mahdollisuutta käsien pesuun.
● Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään roskiin heti käytön jälkeen. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
● Toivomme, että lasta tuo ja hakee vain yksi aikuinen kerrallaan käyttäen pääsääntöisesti oman ryhmän eteistä ja että sisätiloissa vietetään vain lyhyt aika.
● Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen tutustumisia järjestämme sovitusti väljyys- ja hygieniamääräyksiä noudattaen.
● Lapselle tärkeän lelun saa tuoda varhaiskasvatukseen ja viedä kotiin päivän päätteeksi (esim. uni- tai turvalelu).
● Lelupäiviä emme toistaiseksi järjestä.
● Varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmakeskusteluja järjestetään ajantasaiset koronarajoitukset ja turvallisuusohjeet huomioiden, huoltajien toiveita kuunnellen, läsnä tai etänä.
● Vanhempainiltoja järjestetään ajantasaiset kokoontumisrajoitukset, turvallisuus- ja hygieniasäännöt huomioiden, läsnä tai etänä.
● Lapsiryhmän toiminta jaetaan päivän aikana pienryhmiin ja toimintaa porrastetaan.
● Henkilökunnan kokoontumisia vältetään.
● Sähköiset tiedottamisen kanavat ovat käytössä joka ryhmässä. Varmistattehan, että yhteystietonne ovat ajan tasalla.

Koronavirusepidemiaan liittyvien hygieniaohjeiden noudattamista jatketaan varhaiskasvatuksen toiminnassa ja tiloissa. Hygienian tehostamisesta huolimatta huolehditaan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin. Tämä on huomioitava myös lapsen lempeässä hoidon aloituksessa.

Uusien lasten aloittaessa on syytä kiinnittää erityistä huomiota hygieniaohjeistuksiin sekä siihen, miten lapset oppivat toimimaan uudessa ryhmässä turvallisesti. Ryhmässä kerrataan lasten kanssa käsienpesu, aivastaminen, yskiminen, nenän niistäminen ym. hyvään hygieniaan liittyvät toimintatavat.

Varhaiskasvatuksessa on suositeltavaa hyödyntää lähistöllä olevia ulkotiloja ja
luonnonympäristöjä.

Lasten kanssa käsitellään koronaa lapsen ikätason mukaisesti, kuitenkaan hämmentämättä lasta turhaan. Rehelliset ja lapsen ikätason mukaiset vastaukset kysymyksiin luovat turvallisuutta. Lapset myös saattavat toistaa kysymyksiä useampaan kertaan. Lasta tulee kuunnella ja hänen kysymyksiinsä tulee vastata, vaikka aikuinen voikin ajatella, että olisi hyvä ”suojella” lasta. Keskusteluissa on hyvä käyttää lapsille tuttuja käsitteitä ja ilmauksia.

Tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille. Jos esiopetuksessa tai varhaiskasvatuksessa todetaan jollakulla koronavirustartunta, selvitetään, onko tapahtunut altistumista, ja altistuneet jäljitetään ja asetetaan tartuntatautilain nojalla karanteeniin. Koronavirustartunnan
saaneen on siten oltava pois koulusta tai varhaiskasvatuksesta tartuntatautilääkärin antamien ohjeiden mukaisesti.

Kasvomaskin käyttö

Huoltajille suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä sekä turvavälien noudattamista lasta tuotaessa ja haettaessa esiopetuksesta ja varhaiskasvatuksesta.

Varhaiskasvatuksen henkilökunnalle suositellaan vahvasti kertakäyttöisen kasvomaskin käyttöä sisätiloissa. Ilman kasvomaskia tapahtuvissa tilanteissa (kahvi- ja ruokailutilanteet) tulee huomioida henkilömäärän rajoitus taukotiloissa siten, että turvavälit (1-2 m) on mahdollista toteuttaa ja lähikontaktit jäävät lyhyeksi (alle 15 minuuttia).

Pienten lasten kanssa työskenneltäessä (alle kolmevuotiaiden ryhmä tai ryhmä, jossa on myös alle kolmevuotiaita) käytetään visiiriä tai maskia. Ryhmissä, joissa on vain yli kolmevuotiaita lapsia suositellaan kasvomaskin käyttöä.

Avoimessa varhaiskasvatuksessa sisätiloissa tulee käyttää kasvomaskia.

Ulkoilussa ei tarvitse käyttää kasvomaskia. Turvaväleistä ja muista hygieniaohjeista tulee
huolehtia.

Muuta huomioitavaa
● Lasten kanssa ei lähdetä retkelle paikkaan, missä on paljon muita ihmisiä.
● Emme järjestä isoja (yleisö)tilaisuuksia tai missä useat eri ryhmät sekoittuisivat.
● Terapeutit, musiikkileikkikoulut ym. säännölliset vieraat voivat edelleen toimia taloissa, kasvomaskia tulee käyttää.
● Pienryhmissä voi käydä kirjastossa. Esioppilaat voivat käydä uimassa. Koulujen liikunta- ja muita tiloja voi käyttää sovitusti.
● Koulun erityisopettaja tai muut koulun työntekijät voi käydä esiopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa.
● Avoimessa varhaiskasvatuksessa noudatamme ajantasaisia kokoontumisrajoituksia ja väljyys- ja hygieniasuosituksia. Sisätiloissa joudumme rajaamaan kävijämäärää ja käyttämään varausjärjestelmää. Myös Postikadun leikkipuiston kävijämäärää rajataan turvavälien mahdollistumisen vuoksi. Avoin varhaiskasvatus tiedottaa toimintaa koskevista rajoituksista ja muutoksista erikseen.

Lisätietoja korona-asioista löytyy:
www.lohja.fi
www.thl.fi
www.avi.fi
www.oph.f

Tiedote 25.3.2021. Asiakasmaksuhyvitys varhaiskasvatuksessa jatkuu 30.4.2021 saakka. (kopio)

Tiedote asiakasmaksuhyvitys varhaiskasvatuksessa jatkuu 30.4.2021 saakka.
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päätti kokouksessaan 10.3.2021, että lasten poissaolot hyvitetään varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa poikkeusolojen aikana. Hyvityksen saa päivistä, jolloin lapsi on poissa varhaiskasvatuksesta (ja lapsi normaalisti olisi läsnä).

Hyvityksiä on mahdollista saada 30.4.2021 saakka. Pyydämme huoltajia ilmoittamaan lapsen ryhmään tai perhepäivähoitajalle mahdollisimman pian lapsen poissaoloaika.

Perusopetuslain mukaan lapsen on osallistuttava esiopetukseen tai muuhun esiopetuksen tavoitteet saavuttavan toimintaan. Jos lapsi on poissa esiopetuksesta, tulee esiopetuksen tavoitteiden toteutumisesta keskustella esiopetuksen opettajan kanssa. Alle kolmen päivän poissaoloista riittää ilmoitus ryhmään, yli kolmen päivän poissaoloista tulee ilmoittaa päiväkodinjohtajalle. Esiopetusta ei järjestetä etänä, vaan huoltajat vastaavat esiopetuksen tavoitteiden toteutumisesta, jos lapsi jää kotiin pidemmäksi aikaa.

Poikkeusolojen rajoitukset eivät suoranaisesti koske varhaiskasvatusta ja varhaiskasvatusta järjestetään kaikille halukkaille. Koronatartuntojen ehkäisemiseksi ja varhaiskasvatuksen järjestämisen varmistamiseksi kannustamme perheitä pitämään lapsen kotona poikkeusolojen aikana mahdollisuuksien mukaan.

Anu Koivumäki
Palvelupäällikkö, alle kouluikäisten ja heidän perheidensä peruspalvelut
Anu.koivumaki@lohja.fi

Tiedote 5.2.2021. Muistutuksena ohjeita koronaviruksen ennaltaehkäisyyn varhaiskasvatuksessa. (Kun klikkaat kuvaa aukeaa myös tiedotteen toinen sivu, tiedote pdf-tiedostona).

MUISTUTUKSENA OHJEITA KORONAVIRUKSEN ENNALTAEHKÄISYYN VARHAISKASVATUKSESSA
● Lievästikään sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen.
● Huoltajille suositellaan vahvasti maskin käyttöä päiväkodin tiloissa.
● Haku- ja tuontitilanteissa toivomme, että vain yksi huoltaja/hakija lasta kohden tulee päiväkodin sisätiloihin.
● Lasten omia leluja ei toistaiseksi tuoda varhaiskasvatukseen. Oma turvalelu/unilelu voi olla, jos se “asustaa” päiväkodissa.
● Jos lapsi sairastuu varhaiskasvatuksessa olon aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan huoltajaa aikuisen valvonnassa.
● Vanhempainiltoja ja keskusteluja pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan ja huoltajien toiveita kuunnellen sähköisesti.
Koronavirusepidemiaan liittyvien hygieniaohjeiden noudattamista jatketaan varhaiskasvatuksen toiminnassa ja tiloissa. Hygienian tehostamisesta huolimatta huolehditaan, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.
Muiden kuin lasten sekä koulun ja varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua koulun tai varhaiskasvatuksen alueella vältetään. Terapeutit voivat käydä sovitusti ja hyvää hygieniaa noudattaen päiväkodissa.
Kiitos yhteistyöstä! Ohjeiden noudattaminen on yhteinen etumme.
5.2.2021

Usein kysytyt kysymykset
SAIRASTA LASTA EI VOI TUODA PÄIVÄKOTIIN. Paljon kysymyksiä herättää kuitenkin flunssa- ja nuhakausi: “Kuka päättää, milloin lapsi on sairas?” Alla pyrimme vastaamaan useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Vastaukset on laadittu yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.
● Lapseni on nuhassa, mutta ei muuten kipeä, saanko viedä hänet päiväkotiin?
○ Jos lapsi on vasta sairastunut nuhaan, on hyvä jäädä kotiin ja tarkkailla tilannetta, mihin suuntaan nuha lähtee kehittymään. Sairas lapsi tartuttaa helposti muut.
● Lapseni oli kipeä ja koronatesti oli negatiivinen, milloin hänet voi viedä päiväkotiin?
○ Lapsi voi mennä päiväkotiin, kun kuume on laskenut ja hän on pirteä, vaikka nenä vielä vuotaisikin.
● Lapseni on “aina” nuhassa. Voinko viedä hänet päiväkotiin?
○ Jos lapsellanne on ns. krooninen nuha, eli nenä vuotaa melkein aina, voi lapsi mennä päiväkotiin.
○ Allergiasta johtuva nuha, yskä ja silmien vuoto eivät myöskään ole syy jäädä pois päiväkodista.
● Lapsen sisar on sairaana, voinko viedä terveen lapsen hoitoon?
○ Voi viedä, hyvää hygieniaa noudattaen.
● Samassa taloudessa asuva henkilö esim. puolisoni tai lapseni on sairas. Hän käy KORONA-testissä. Pitääkö minun jäädä kotiin odottamaan testin tuloksia ennen kuin voin mennä töihin?
○ Ei pidä, kotiin jää vain se joka kävi testissä.
● Jos lapsen sisarus tai vanhempi on sairas ja käy koronatestissä, niin pitääkö lapsen olla poissa päiväkodista, kunnes testitulokset ovat tulleet?
○ Ei pidä.
● Lapseni / perheenjäsen kuuluu riskiryhmään, onko turvallista viedä hänet päiväkotiin?
○ Kyllä, Lohjan kaupungin työntekijöitä on ohjeistettu infektioiden torjunnasta ja siivouksessa on nostettu hygieniatasoa.

Tiedote huoltajille 21.10.2020

Kasvomaskisuositus varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.

Varhaiskasvatus suosittelee huoltajia käyttämään kasvomaskia asioidessaan päiväkodin ja perhepäivähoidon sisätiloissa tuonti- ja hakutilanteissa ja keskusteluissa/ palavereissa/ vanhempainilloissa. Päiväkodin järjestämissä palavereissa/ vanhempainilloissa päiväkoti tarjoaa kertakäyttöisen kasvomaskin. Lisäksi huoltajien tulee huolehtia käsihygieniasta ja välttää kulkemista tilojen läpi. Suosittelemme, että haku- ja tuontitilanteet hoitaa vain yksi aikuinen ja ne pyritään hoitamaan turvaväleistä huolehtien. Päivittäiseen kanssakäymiseen päiväkoti ei tarjoa kasvomaskeja, vaan huoltajat huolehtivat niistä itse.

Koronatestaus-ohje LAPSET 25.8.2020

Lapsi testataan, kun:
-hänellä on uusi, koronaan sopiva oire. Pelkkää kirkasta nuhaa hyväkuntoisella ilman muuta flunssaoiretta voi seurata.
-hän on altistunut tai epäillään altistuneen koronalle ja hänellä on jokin lieväkin oire
 
Lasta ei tarvitse testata, jos:
-hänellä on aivan samat oireet kuin perheenjäsenellä, joka on juuri testattu (negatiivinen)
-jos kaikki perheenjäsenet ovat sairaana samanaikaisesti, testataan viimeiseksi sairastunut, kaikkia ei tarvitse testata
-hän ehtii selkeästi tervehtyä ennen testaamista
 
Palaaminen päivähoitoon (koulun alaluokille):
-oireeton lapsi voi palata päivähoitoon, jos hän on terve (yksi kokonaan oireeton päivä), vaikka testitulos ei olisi valmistunut
-poikkeus: ei koske koronalle altistunutta
 
HUOM! Ohje koskee vain lapsia. Selkeää ikärajaa ei ole, noin alakoulu/yläkoulu-ikä rajana.
 
Toistaiseksi aikuiset odottavat testivastausta kotona, vaikka olisivat oireettomia.

Korona-info varhaiskasvatukseen 19.5.2020

Hyvät huoltajat,

Haluamme muistuttaa tärkeistä käytänteistä:

  • Lapsi ei saa tulla päiväkotiin tai perhepäivähoitoon flunssaisena tai vatsakipuisena – riittävästä toipumisajasta sairastumisen yhteydessä on huolehdittava. Edellytyksenä varhaiskasvatukseen palaamiselle on kaksi oireetonta päivää.
  • Mikäli lapsi päivän aikana sairastuu, huoltaja kutsutaan pikaisesti hakemaan lapsi päiväkodista/perhepäivähoidosta.
  • Mikäli lapsella on päiväkodissa/perhepäivähoidossa koronavirukseen liitettäviä oireita, huoltajille soitetaan matalalla kynnyksellä.
  • Koronainfoa Lohjan kaupungin sivuilta tästä

 

Pysytään terveinä!

Tiedote huoltajille 2.4.2020

Huoltajien tulee ilmoittaa lasten poissaolot välittömästi mahdollisimman tarkasti 13.5. saakka eAsioinnin kautta (vuororyhmän osalta juulia-käyttöjärjestelmään) tai ryhmään (esim. tekstiviestillä ryhmän puhelimeen).

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta on 1.4.2020 päättänyt, että Lohjan kaupunki ei peri asiakasmaksuja poikkeustilan aikana, jos lapsi on ollut pois varhaiskasvatuksesta.

Tiedote huoltajille 16.3. PÄIVITETTY 18.3 !!

HUOM!
Kirjausjärjestelmien (eAsiointi / Juulia) lukituksen poistaminen ei ole mahdollista. Huoltajat eivät pääse itse muuttamaan hoitoaikoja lukkiutumisen jälkeen.
Viikko 13 (ensi viikko) lukkiutuu:
- eAsioinnissa tänään ke 18.3 klo 23.00.
- Juuliassa torstaina 19.3 klo 12.00.

Tämän jälkeen muutokset ilmoitetaan tekstiviestillä suoraan ryhmän puhelimeen.

Koronavirustaudin tartuntariskin välttäminen

Tartuntariskiä voi välttää käsihygienialla, oikeaoppisella yskimisestä ja aivastelulla. Ohjeita kannattaa käydä läpi lasten kanssa. 

On ehdottoman tärkeää välttää kouluun, päiväkotiin ja muihin yleisiin tiloihin tuloa kuumeisena tai hengitysoireisena. 

Omia leluja / ylimääräisiä tavaroita ei tuoda päiväkotiin toistaiseksi.

Ulkomailta palattua ei saa tulla hoitoon 2 viikon ajan.

Päivitetty 17.3.2020