Tekstilajit

Tekstilajit

Tekstilajeja 

Määritelmä kertoo, mikä jokin on. Se kertoo tarkasti mutta tiiviisti asian olennaisimmat piirteet. Määritelmiä käytetään mm. oppikirjoissa, koevastauksissa ja tietosanakirjoissa. 

Uutinen kertoo uudesta tai ajankohtaisesta asiasta tai tapahtumasta puolueettomasti. Asioista kerrotaan tärkeysjärjestyksessä. Otsikossa ja tekstin alussa tiivistetään oleellisin, minkä jälkeen kerrotaan yksityiskohtaisemmin ja taustoja valottaen. Lukija voi näin silmäillä alkua ja päättää, lukeeko koko tekstin. 

Kuvaus tarkoittaa tekstiä tai tekstin osaa, jossa pysähdytään kertomaan yksityiskohtaisesti ja tarkasti, millainen kohde on, miltä kohde näyttää, kuulostaa, haisee ja/tai tuntuu. Kuvaus voi olla esimerkiksi osa tarinaa, mutta kuvauksessa tapahtumat eivät etene. 

Kirje on usein henkilökohtainen viesti henkilöltä toiselle. Se alkaa omalla rivillään olevalla tervehdyksellä ja päättyy myös omalle rivilleen sijoitettuun kirjoittajan nimeen. Paperille kirjoitetuissa kirjeissä usein oikeaan yläkulmaan sijoitetaan päiväys. Sähköpostiviesti on kirjeen jälkeläinen. 

Mielipidekirjoitus/yleisönosastokirjoitus on mediassa julkaistu kirjoitus, jossa pyritään vaikuttamaan muiden mielipiteisiin kertomalla oma kanta asiaan ja perustelemaan se. Mielipidekirjoituksen otsikko yleensä tiivistää kirjoittajan näkemyksen. Kirjoituksessa voidaan vedota lukijoihin ja käyttää muitakin vaikuttamisen keinoja. Kirjoituksen lopussa on kirjoittajan nimi sekä usein jonkinlainen titteli. 

Kolumni on mielipidekirjoitus tai muuten henkilökohtaisia näkemyksiä sisältävä kirjoitus, jonka kirjoittamisesta julkaisija on sopinut kirjoittajan kanssa etukäteen ja josta maksetaan kirjoittajalle. Kirjoittajalla voi olla vakiopalsta, johon kolumnisti kirjoittaa säännöllisesti ja sillä voi olla erillinen nimi tai kirjoittajalla nimimerkki.  

Pääkirjoitus on päätoimittajan kirjoittama teksti. Toisin kuin uutisissa, pääkirjoituksissa voidaan ottaa kantaa. Lehdissä pääkirjoitukset ovat yleensä lehden alussa ja niissä usein kommentoidaan ajankohtaisia asioita. 

Vastine on mielipidekirjoitus, jossa vastataan aiemmin julkaistuun (usein mielipide)kirjoitukseen. Vastineen alussa kerrotaan aiemman tekstin otsikko, kirjoittaja ja aihe sekä missä ja milloin kirjoitus on julkaistu. Sen jälkeen kirjoittaja kertoo oman kantansa kommentoiden samalla aiemman kirjoittajan näkemyksiä. 

Arvostelu on kirjoitus, jossa esitellään, analysoidaan ja arvioidaan monipuolisesti esimerkiksi kirjaa, teatteriesitystä tai peliä. Kirjoittaja tuo esille omia tulkintojaan ja mielipiteitään hyvistä ja huonoista puolista perustellen huolellisesti näkemyksiään. 

Artikkeli on teksti, jossa esitellään asiaa monipuolisesti usein myös taustoja valottaen. Lehtiartikkelit voivat käsitellä muitakin kuin uutisten käsittelemiä ajankohtaisia aiheita. Artikkelitkin voivat liittyä ajankohtaisiin asioihin, mutta niissä asioista ei kerrota tärkeysjärjestyksessä, kuten uutisissa. 

Tarina kertoo usein kuvitteellisista tapahtumista, jotka kerrotaan pääosin aikajärjestyksessä (ei esim. tärkeysjärjestyksessä). Tarinalla on kertoja (joko minä- tai hänkertoja). Tarina ei voi olla pelkkää kuvausta, vaan siinä kerrotaan tapahtumasarja eli esitellään joku ristiriita ja sen ratkaisu. 

Satu on usein mielikuvituksellisia olentoja ja/tai tapahtumia sisältävä tarina, joka on yleensä suunnattu lapsille. Se sijoittuu usein epämääräiseen menneeseen aikaan ja paikkaan. Satujen hahmot ovat yleensä yksinkertaistettuja ja mustavalkoisia. Satuihin sisältyy usein opetus. 

Analyysi on teksti, jossa esitellään ja tulkitaan analysoinnin kohdetta (teksti/ kuva tms.) ja perustellaan omia tulkintoja kohteen piirteillä. Alussa kerrotaan, mikä on analyysin kohde ja kuvaillaan sen oleellisempia piirteitä. Sen jälkeen esitellään kohdetta monipuolisesti esittäen myös omia näkemyksiä sen merkityksistä. 

Tiivistelmä eli referaatti tiivistää jonkin toisen tekstin oleellisimmat asiat. Tiivistelmä on itsenäinen teksti, joka pitää olla ymmärrettävissä ilman pohjatekstiä. 

Essee on pohdiskeleva teksti, jossa kirjoittaja käsittelee asiaa monipuolisesti pohtien esim. syitä, seurauksia ja merkitystä.