Suullinen kirjaesittely

Ohjeet luetun kaunokirjallisen teoksen suulliseen esittelyyn (PSM)

Kirja on vapaavalintainen: kotimainen tai ulkomainen, nuorten- tai aikuistenkirja, kaunokirjallisuutta tai elämäkerta. Lastenkirjat ja sarjakuvat eivät tähän kuitenkaan käy. Mikäli haluat esitellä muille lukemasi tietokirjan, hyväksytä se ensin opettajalla.

Huomaa, että jos valitset kirjaksesi elämäkerran, sinun tulee esitellä nimen omaan lukemasi kirja (katso ohjeet samalta sivulta). Älä siis tee suullista esitelmää kirjan päähenkilöstä.

Ilmoita opettajalle kirjasi nimi (ja kirjoittaja) heti, kun olet sen valinnut. Samassa luokassa ei kaksi oppilasta voi esitellä samaa teosta. Ota vaikka kännykällä kuva kirjan kannesta, jotta muistat nimen varmasti oikein. Aloita lukeminen hyvissä ajoin, sillä esittelyn suunnitteluun, valmisteluun ja harjoitteluunkin on varattava aikaa. Hyvä konsti on tehdä kirjaa lukiessa itselle muistiinpanoja esim. juonesta, henkilöistä, miljöön kuvauksesta ym. Muista merkitä muistiin myös sivunumerot.

Etsi myös muista lähteistä tietoa kirjan kirjoittajasta sekä kirjasta (saiko se joitakin palkintoja, onko siitä tehty näytelmiä tai elokuvia, aiheuttiko se kenties kohua ilmestyessään ja miksi, onko se osa jotakin sarjaa vai itsenäinen teos ym.).

Teoksesta tulee esitellä ainakin

· Juoni: kokoa ensin itsellesi muistiinpanot juonesta, jotta voit koota ne sujuvaksi ja yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Älä yritä kertoa kaikkea mahdollista ja jokaista pientä juonenkäännettä. Keskity olennaiseen. Kerro juoni kuitenkin kokonaan loppuratkaisuineen.

· Henkilöt: varsinkin päähenkilö tulee esitellä ja kuvailla niin, että kuulijasi saavat hänestä selkeän käsityksen. Muista henkilöistä esitellään ne, joilla on merkitystä juonen kannalta. Kerro myös, kuinka he liittyvät päähenkilöön.

· Miljöö: mihin kirjan tapahtumat pääosin sijoittuvat? Onko paikka todellinen vai kuvitteellinen? Kuvaile paikkaa niin, että kuulijoidesi on helppo kuvitella se. Kuvaile myös aikakautta, johon kirjan tapahtumat ajoittuvat. Kerro, millä perusteella päättelit sen, mikäli sitä ei suoraan kirjassa kerrota.

· Aihe ja teema: mikä on kirjan pääajatus? Minkä asian kirjailija haluaa teoksensa avulla nostaa esille? Teemoja voi kokonaisteoksessa olla useampiakin. Perustele näitä ajatuksiasi esimerkeillä kirjasta.

· Kerronta: esittele kirjailijan tyyliä, kieltä, sanastoa ja kerronnan keinoja. Käyttääkö hän kuvailevaa kieltä, esimerkiksi runsaasti adjektiiveja ja kuvailevia verbejä? Onko kirjassa paljon puhekieltä tai murretta? Kuinka se vaikuttaa kirjan luettavuuteen tai uskottavuuteen? Onko teoksen rakenteessa esim. ajallisia siirtymiä kuten ennakointeja tai takaumia? Pysyykö kertoja koko ajan samana vai vaihtuuko se, jos niin miten se vaikuttaa lukemiseen? Onko kirjassa jonkin tietyn alan sanastoa, kuinka se vaikuttaa?

Aloita esittelysi johdannolla. Kerro, miksi olet päätynyt valitsemaasi kirjaan. Suunnittele varsinainen esittelyosuus huolella. Älä pelkästään vastaile yllä oleviin kysymyksiin vaan kerro kirjasta selkeästi ja yhtenäisesti. Muista kertoa myös kirjailijasta sekä kirjasta yleensä (ohjeita yllä, neljäs kappale). Lopeta esittelysi yhteenvedolla sekä omilla, hyvin perustelluilla ajatuksillasi kirjasta. Esittelyssäsi tulisi olla myös vähintään yksi kirjasta luettu katkelma. Valitse katkelma huolella ja mieti, missä kohdassa sen voisit luontevimmin lukea. Katkelma voi esim. havainnollistaa henkilökuvausta tai korostaa kirjan teemaa.

Harjoittele kotona huolella suullista esitystä. Esityksen tavoitepituus on noin 10 minuuttia.

Elämäkerran suullinen esittely (PSM)

Voit valita suullisen kirjaesittelysi aiheeksi myös jonkun julkisuuden henkilön elämäkerran. 

Huomaa, että tällöin sinun tulee esitellä nimenomaan lukemasi kirja. Älä siis vahingossa tee suullista esitelmää kirjan päähenkilöstä. 

Ilmoita opettajalle kirjasi nimi (ja kirjoittaja) heti, kun olet sen valinnut - viimeistään viikkoa ennen omaa vuoroasi. Samassa luokassa ei kaksi oppilasta voi esitellä samaa teosta. Ota vaikka kännykällä kuva kirjan kannesta, jotta muistat nimen varmasti oikein. Aloita lukeminen hyvissä ajoin, sillä esittelyn suunnitteluun, valmisteluun ja harjoitteluunkin on varattava aikaa. Hyvä konsti on tehdä kirjaa lukiessa itselle muistiinpanoja esim. elämäkerran kohteen tärkeistä elämänvaiheista, saavutuksista tms. Muista merkitä muistiin myös sivunumerot. 

  • Millaisen kuvan teos antaa henkilöstä? Pyrkiikö se objektiivisuuteen vai luomaan tietyn käsityksen henkilöstä? Kuinka tämä tulee esille? (Tätä voisi hyvin havainnollistaa tarkoin valitulla lukunäytteellä.)  
  • Kuvaako teos koko hänen elämäänsä, jotakin tiettyä vaihetta vai muuta aihetta? Miksi kirjoittaja on päätynyt tähän ratkaisuun? 
  • Keitä muita henkilön elämän kannalta merkittäviä henkilöitä kirjassa esitellään? Miksi juuri heidät on valittu mukaan? 
  • Millaisia paikkoja kirjassa kuvataan? Kuinka ne liittyvät henkilön elämään? Kuinka niitä kuvataan? Miksi juuri nämä paikat on valittu mukaan? 
  • Onko kirjassa kuvia? Mitä ne kertovat henkilöstä? Millaisia kuvia teokseen on valittu?  
  • Kuka kirjan on kirjoittanut - henkilö itse vai joku muu? Kuinka kirjan materiaali on koottu (haastattelut, kirjeet, päiväkirjat, historiateokset jne.)? Jos kirjoittaja on joku muu, kuinka hänen osuutensa tulee esille teoksessa – esim. onko mukana hänen omia mielipiteitään, onko hän lisännyt tekstiin muuta materiaalia tms. 
  • Etsi myös muista lähteistä tietoa kirjan kirjoittajasta sekä kirjasta (saiko se joitakin palkintoja, aiheuttiko se kenties kohua ilmestyessään ja miksi, onko se osa jotakin sarjaa vai itsenäinen teos ym.). Kuinka kirja otettiin vastaan? Millaisia arvosteluja se sai? 
  • Millaisella kielellä teos on kirjoitettu? Sopiiko se kirjan tyyliin vai olisiko jokin muu tyyli ollut sopivampi? Miksi?  
  • Esittele kirjailijan tyyliä, kieltä, sanastoa ja kerronnan keinoja. Käyttääkö hän kuvailevaa kieltä, esimerkiksi runsaasti adjektiiveja ja kuvailevia verbejä? Onko kirjassa paljon puhekieltä tai murretta? Kuinka se vaikuttaa kirjan luettavuuteen tai uskottavuuteen? Onko teoksen rakenteessa esim. ajallisia siirtymiä kuten ennakointeja tai takaumia? Pysyykö kertoja koko ajan samana vai vaihtuuko se, jos niin miten se vaikuttaa lukemiseen? Onko kirjassa jonkin tietyn alan sanastoa, kuinka se vaikuttaa? 
  • Mikä on kirjan pääajatus? Minkä asian kirjoittaja haluaa teoksen avulla kuvaamastaan henkilöstä nostaa esille? Perustele näitä ajatuksiasi esimerkeillä kirjasta. 

Aloita esittelysi johdannolla. Kerro, miksi olet päätynyt valitsemaasi kirjaan. Suunnittele varsinainen esittelyosuus huolella. Älä pelkästään vastaile yllä oleviin kysymyksiin vaan kerro kirjasta selkeästi ja yhtenäisesti. Muista kertoa myös kirjoittajasta. Lopeta esittelysi yhteenvedolla sekä omilla, hyvin perustelluilla ajatuksillasi kirjasta. Esittelyssäsi tulisi olla myös vähintään yksi kirjasta luettu katkelma. Valitse katkelma huolella ja mieti, missä kohdassa sen voisit luontevimmin lukea.  

Harjoittele kotona huolella suullista esitystä. Esityksen tavoitepituus on noin 10 minuuttia.