Älylaitteet ja robotiikka

  • Missä kaikissa päiväkodin tai kodin laitteissa on älyä?


Nimetkää lasten kanssa erilaisia ympäristössä näkyviä laitteita ja pohtikaa minkä edellä mainittujen laitteiden sisällä on pieni tietokone, johon on ohjelmoitu erilaisia toimintoja. Miksi tällainen laite on keksitty? Mikä on sen tarkoitus ja helpottaako se jotenkin ihmisten elämää? Voiko jotain laitetta hallita esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla? Minkälaisia älykkäitä laitteita löytyy lasten kotoa? Voitte etsiä älylaitteita myös esimerkiksi sanomalehdistä ja erilaisista mainoksista, leikata niitä ja koota yhteiseen teokseen.

  • Tulevaisuuden laitteet

Mietitään yhdessä lasten kanssa minkälaisia laitteita voisi olla tulevaisuudessa? Mitä niillä tehtäisiin? Miltä ne voisivat näyttää? Miten niitä käytettäisiin? 


Lapset voivat myös ikuistaa laitteensa paperille piirtämällä. 

Tehtävän alustuksena voidaan kuunnella Yle Areenasta Lepakkoflikan yöradion jakso keksinnöt (6min). Lepakkoflikan yöradio: Keksinnöt | Tellustajat: Lepakkoflikan yöradio | Yle Areena – podcastit

  • Rakennetaan oma laite

Tässä voidaan hyödyntää edellisen kohdan piirustusta tai suunnitella täysin uusi. Kun laite on alustavasti suunniteltu, voidaan sitä lähteä rakentamaan esimerkiksi kierrätysmateriaaleista. Pohditaan yhdessä millaisia osia roboteissa on ja mihin niitä tarvitaan, mietitään mihin käyttötarkoitukseen robotti soveltu. 

Valmiille laitteille voidaan tehdä vaikka näyttely, jossa muut ryhmät ja huoltajat voivat niitä käydä katsomassa. Niistä voidaan myös ottaa kuvia, saada ChatterPix Kids -sovelluksella laitteet puhumaan tai kuvata animaatioita (Stop Motion (peda.net))!

Tehtävän alustuksena voidaan hyödyntää Jyrkin ja Neposen Yle Areenasta näkyvää Herää pahvi! Robotti -videota 

Tehtävässä voi hyödyntää myös valmiita laitepohjia, joista lapsi voi rakentaa tai koristella omanlaisensa. Saat ne ladattua ja tulostettua alapuolelta.
Digilaitemallit.pdf

  • Rakennetaan robotti

Askarrellaan robotti pahvista ja muista askartelumateriaaleista (piipunrassi, napit, korkit). Robotit voidaan esitellä omalle ryhmälle ja kertoa mitä ne tekevät. Pienempien lasten kanssa robotteja voidaan askarrella valmiiksi leikattujen muotojen avulla (esim. neliö, kolmio, ympyrä). Lapsi saa valita robotin osat (muodot) ja keksiä robotin käyttötarkoituksen itse.

Tehtävän alussa voidaan katsoa yhdessä Yle Arenaasta Askarrellaan: Tyynen robotti -videon.