3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa

Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Yhteistyön tavoitteina on, että esiopetus, muu varhaiskasvatus ja perusopetus muodostavat johdonmukaisen, lapsen kasvua ja oppimista tukevan jatkumon. Yhteistyöllä varmistetaan esiopetuksen laatua sekä vahvistetaan lasten ja huoltajien osallisuutta. Yhteistyön tulee olla
suunnitelmallista. Yhteistyötä kehitetään ja arvioidaan yhdessä opetuksen järjestäjän johdolla.

Yhteistyö esiopetuksessa

Oppimisen polun eri vaiheiden tavoitteiden ja käytäntöjen tunteminen on laadukkaan opetuksen perusta. Esiopetuksen, muun varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen henkilöstön yhteistyöllä opetussuunnitelmien laatimisessa ja kehittämisessä edistetään varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen laatua. On tärkeää, että varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilöstöllä on myös mahdollisuus tutustua toistensa toimintaan ja oppimisympäristöihin käytännössä. Lasten kasvun ja oppimisen tukemiseksi tulee opetuksen ja tuen käytäntöjen olla yhdenmukaisia.

Esiopetuksen henkilöstö tekee yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön kanssa lasten hyvinvoinnin, kasvun ja oppimisen tukemiseksi. Lasten kasvun ja oppimisen tuen sekä esiopetuksen oppilashuollon käytäntöjä arvioidaan ja kehitetään monialaisessa yhteistyössä. Esiopetuksen henkilöstön yhteistyöllä lähiympäristön toimijoiden kanssa edistetään oppimisympäristöjen monipuolisuutta. Näin lasten oppimisympäristöt avautuvat ympäröivään yhteisöön ja maailmaan.

Henkilöstön keskinäinen yhteistyö esiopetuksessa on välttämätöntä opetuksen laadun ja esiopetusyhteisön hyvinvoinnin kannalta. Yhteistyö esiopetusyhteisön aikuisten kesken toimii samalla esimerkkinä lapsille. Lasten yhteistyötaitojen vahvistaminen on yksi keskeisistä
esiopetuksen tavoitteista. Esiopetuksessa käytetään erilaisia yhteistyömuotoja ja pienryhmätoimintaa. Lapsia kannustetaan ja ohjataan toimimaan ryhmän jäsenenä ja kehittämään omia yhteistyötaitojaan. Lapsia kuullaan toiminnan suunnittelun, toteuttamisen ja arvioinnin
yhteydessä heille sopivalla tavalla [46].

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö

Vastuu huoltajien kanssa tehtävän yhteistyön kehittämisestä on opetuksen järjestäjällä. Yhteistyön lähtökohtana on luottamuksen rakentaminen sekä osapuolten tasa-arvoinen vuorovaikutus ja keskinäinen kunnioitus. Yhteistyö edellyttää esiopetuksen henkilöstön
aloitteellisuutta sekä henkilökohtaista vuorovaikutusta huoltajien kanssa. Yhteistyössä otetaan huomioon perheiden moninaisuus, yksilölliset tarpeet ja huoltajuuteen liittyvät kysymykset. Yhteistyössä hyödynnetään eri viestintävälineitä ja käytetään tarpeen mukaan tulkkia tai kieliavustajaa. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö tarjoaa myös mahdollisuuksia huoltajien väliselle keskustelulle.

Huoltajien kokemukset lastensa aiemmasta kasvuympäristöistä, kehityksestä, oppimisesta ja mielenkiinnon kohteista otetaan esiopetuksessa huomioon. Opettaja keskustelee kunkin lapsen huoltajan kanssa perheen ja esiopetuksen arvoista, kasvatuskäytännöistä ja tavoitteista. Lasten ja huoltajien näkemyksiä otetaan huomioon opetuksen toteuttamisessa ja mahdollisen lapsikohtaisen oppimissuunnitelman laatimisessa. Huoltajille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua ja osallistua lapsensa esiopetuspäivään. Keskustelulle huoltajien kanssa varataan riittävästi aikaa. Huoltajien kieli- ja kulttuuritietoutta sekä muuta asiantuntemusta voidaan hyödyntää esiopetuksen toteuttamisessa.

Huoltajien kanssa keskustellaan lasten kasvun ja oppimisen etenemisestä. Erityisen tärkeää yhteistyö huoltajien kanssa on lasten kasvun ja oppimisen tukea suunniteltaessa ja toteutettaessa. Huoltajien tulee saada tietoa kuljetuksista ja oppilashuollosta esiopetuksen aikana sekä lapsille esiopetuksen lisäksi tarjolla olevista muista varhaiskasvatuspalveluista. Huoltajien ja lasten palaute otetaan huomioon opetusta, tuen muotoja ja toimintakulttuuria kehitettäessä.

Yhteistyö siirtymävaiheissa

Siirtyminen kotoa tai aiemmasta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kouluun ovat lapsille tärkeitä elämänvaiheita. Onnistunut siirtyminen edistää lasten turvallisuuden tunnetta ja hyvinvointia sekä heidän kasvu- ja oppimisedellytyksiään. Siirtymävaiheiden käytäntöjen tulee olla suunnitelmallisia. On tärkeää, että paikallisissa varhaiskasvatusta ja perusopetusta koskevissa suunnitelmissa on yhtenäinen linja siirtymävaiheisiin liittyvistä käytännöistä. Käytäntöjä arvioidaan ja kehitetään henkilöstön yhteistyössä. Huoltajilta saatu palaute otetaan kehittämisessä huomioon.

Opetuksen järjestäjä luo yhteistyön ja tiedon siirron käytänteet, joiden avulla lasten siirtyminen kotoa tai aiemmasta varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja sieltä perusopetukseen tapahtuu mahdollisimman joustavasti lasten kasvua ja oppimista tukevalla tavalla. Tavoitteena
on, että opetuksen, oppimisen tuen sekä oppilashuollon järjestämisen kannalta keskeinen tieto siirtyy lapsen siirtyessä yksiköstä toiseen tai koulutusasteelta toiselle. Tiedon siirrossa noudatetaan voimassa olevia säännöksiä [47]. Esiopetuksen tai perusopetuksen siirtymävaiheissa ja erityisesti poikkeuksellisesta aloittamisajankohdasta päätettäessä hyödynnetään aikaisempien ja tulevien opettajien asiantuntemusta lapsen kasvun ja oppimisen etenemisestä ja tukemisesta.

Lapsen ja huoltajan kanssa keskustellaan esiopetukseen ja kouluun siirryttäessä alkavan opetuksen tavoitteista, tehtävästä sekä toimintatavoista. Tavoitteena on, että lapset ja huoltajat tutustuvat esi- ja alkuopetuksen oppimisympäristöihin, toimintaan ja henkilöstöön jo
ennen opetuksen alkua. Perusopetukseen siirtyville lapsille ja heidän huoltajilleen annetaan tietoa perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnasta.

[46] Perusopetuslaki 47a (1267/2013)
[47] Perusopetuslaki 40-41 § (642/2010)

Laukaan esiopetussuunnitelman sisältö

Yhteistyö esiopetuksessa

Varhaiskasvatus, esiopetus ja perusopetus muodostavat lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen jatkumon. Varhaiskasvatuksen ja koulun tiiviin yhteistyön tavoitteena on oppia tuntemaan toinen toistensa toimintakulttuuria ja –tapoja sekä luoda lapselle tarkoituksenmukainen siirtymä eri vaiheissa.

 

Laukaassa tehdään monialaista ja tavoitteellista yhteistyötä yli hallintorajojen esiopetuksen ja lasten hyvinvoinnin palveluiden kehittämisessä. Esiopetuksen yhteistyötahoja ovat seututerveyskeskuksen lastenneuvola, terapeutit, psykologi, lääkärit, oppilashuollon työntekijät, perheneuvola sekä sosiaalitoimi sekä Hyvinvointi- ja perhekeskus Hype. Seurakunnan kanssa tehtävä yhteistyö pohjautuu Opetushallituksen ja Kirkkohallituksen yhteiseen ohjeistukseen.

 

Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö

Esiopetuksen ja huoltajan välisellä yhteistyöllä on merkittävä rooli lapsen hyvinvoinnin turvaamisessa. Huoltajien kanssa pyritään luomaan tasa-arvoinen ja luottamuksellinen yhteistyö, jossa lasta koskevia huomioita voidaan vaihtaa tasa-arvoisesti. Huoltajien kanssa pidetään yhteyttä päivittäisissä kohtaamisissa tai riittävän tiiviisti viestejä vaihtaen mm. sähköpostilla, reissuvihkojen välityksellä, puhelimitse tai Wilmassa. Huoltajille tiedotetaan heti syksyllä käytössä olevat viestikanavat huolellisesti ja tarvittaessa opastetaan niiden käyttöön. Esiopetusryhmän toiminnasta tiedotetaan huoltajia yksikön päättämillä ja ilmoittamilla tavoilla. Vastuu yhteydenpidosta on sekä henkilökunnalla että huoltajilla.

 

Esiopetuksen alkuvaiheessa järjestetään vanhempainilta huoltajille.

VANHEMPAINILLAN SISÄLTÖ:

- Esiopetusryhmän käytännöt esim. esiopetusajat, tiedotus

- Esiopetusvuoden tavoite, keskeiset sisällöt ja toimintatavat

- Yhteistyö huoltajien kanssa

- Lapsen kehityksen ja oppimisen arviointi esiopetuksessa

- Lapsen esiopetussuunnitelma ja muut asiakirjat Wilmassa

- Kolmiportaisen tuen järjestelyt, erityisopettajan työ esiopetusryhmässä

- Esiopetuksen oppilashuollon palvelut ja toimijat, esiopetuksen yhteisöllinen oppilashuolto

- Yhteistyökäytännöt koulun aloitukseen liittyen

 

Jokaiselle lapselle laaditaan yhdessä huoltajan kanssa Esiopetuksen oppimissuunnitelma syksyllä, ja esiopettaja vastaa sen kirjaamisesta Wilmaan. Tarvittaessa oppimissuunnitelmaa päivitetään esiopetusvuoden aikana. Keväällä pidetään huoltajien kanssa arviointi- ja palautekeskustelu, ja arviointi kirjataan lapsen oppimissuunnitelmaan.

 

Yhteistyö siirtymävaiheissa

Käsitettä nivelvaihe käytetään siirtymävaiheissa siirryttäessä varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta kouluun. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömien tietojen siirtämisestä huolehditaan lapsen edun mukaisesti. Esiopetuksen tai koulunkäynnin kannalta välttämättömän tiedon siirtäminen nivelvaiheissa on tärkeää, jotta opettaja pystyy alusta asti huomioimaan oppilaan vahvuudet ja tuen tarpeet. Yhteistyön eri nivelvaiheissa tulee olla suunnitelmallista. Yhteistyötä kehitetään ja arvioidaan yhdessä opetuksen järjestäjän johdolla.

 

Lasten kasvun tukemisen ja oppimisen sujuvuuden vuoksi nivelvaiheet suunnitellaan ja niitä arvioidaan yhteistyössä huoltajien ja varhaiskasvatuksen henkilöstön / koulun opettajien kanssa, tarvittaessa myös monialaisessa yhteistyössä. Nivelvaiheisiin järjestetään tutustumispäivät sekä esiopetuksen aloittaville, että kouluun siirtyville lapsille. Tavoitteena on lapsen eheä opinpolku varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja siitä perusopetukseen. 

 

Esiopetuksen aloitus

Esiopetukseen ilmoittaudutaan Wilman kautta. Huoltajat saavat tiedon esiopetuspaikasta huhtikuussa. Laukaassa esiopetusta annetaan sekä koulujen että päiväkotien esiopetusryhmissä. Lapsilla ja heidän huoltajillaan on mahdollisuus tutustua tulevaan esiopetusryhmään kevään/kesän aikana. Tutustumiskäynnin tiedottamisesta huolehtivat esiopettajat, kun esiopetusryhmät on muodostettu.

 

Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirryttäessä avoin yhteistyö vanhempien kanssa on siirtymävaiheen ja esiopetuksen aloituksen sujuvuuden kannalta merkityksellistä. Yhteistyöllä varmistetaan esiopetuksen laatua sekä vahvistetaan lasten ja huoltajien osallisuutta.

 

Lapsella ja huoltajilla on oikeus siihen, että opetuksen järjestämistä tukevat tiedot siirtyvät lapsen mukana esiopetukseen. Käytössä on Esiopetukseen siirtyvän lapsen esitiedot -lomake, jonka täyttävät edellinen varhaiskasvatusryhmä/kerhotoiminta/lapsen huoltajat. Huoltajan kanssa yhteistyössä neuvolan terveydenhoitaja ottaa tarvittaessa yhteyttä esiopetusryhmään tai erityisopettajaan lapsen opetuksen kannalta tärkeistä tiedoista.

 

Jos lapselle on aiemmin varhaiskasvatuksessa laadittu lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, se toimii tiedonsiirtona esitietolomakkeen lisäksi. Edellisen toimintakauden lapsiryhmän työntekijä vastaa tiedonsiirrosta. Mikäli lapsi siirtyy toiseen kuntaan esiopetukseen, lähettävällä taholla on vastuu tiedonsiirrosta edellisen toimintakauden varhaiskasvatussuunnitelman muodossa.  

 

Lapsen siirtyessä kouluun

Esiopettaja täyttää jokaisesta kouluun siirtyvästä lapsesta tiedonsiirtolomakkeen yhteistyössä huoltajien kanssa. Tiedonsiirtolomake luovutetaan tulevan koulun luokanopettajalle tai erityisopettajalle, ja järjestetään tarvittavat tiedonsiirtopalaverit esiopetuksen ja koulun opettajien kesken. Lapsen esiopetussuunnitelma siirtyy Laukaan perusopetukseen, ja näkyy opettajalle Wilmassa, kun koulu alkaa.

 

Yhteistyö esiopetuksen ja alkuopetuksen siirtymävaiheessa tapahtuu yhdessä laaditun Laukaan esiopetuksen vuosikellon mukaisesti. Yhteistyötä koulun kanssa tehdään pääsääntöisesti esiopetusvuoden keväällä. Kevään aikana mahdollisuuksien mukaan tehdään tutustumiskäyntejä alkuopetukseen, koulun ympäristöön tai kouluruokailuun. Yhteistyötä tehdään lähikoulujen kanssa sovituilla tavoilla.

 

Mikäli lapsen esiopetuspaikka vaihtuu Laukaan alueella kesken vuoden, opetuksen järjestäjä avaa lapsen Wilma-kirjaukset uuden ryhmän esiopettajalle. Esiopetuspaikan vaihtuessa kesken vuoden toiselle paikkakunnalle, esiopettaja arkistoi siihen mennessä tehdyt lasta koskevat kirjaukset. Esiopettaja vastaa esiopetussuunnitelman ja muiden tarvittavien asiakirjojen siirtämisestä lapsen uuteen esiopetuspaikkaan. Mikäli lapsi aloittaa koulun muualla kuin Laukaassa, esiopettaja vastaa esiopetussuunnitelman ja muiden tarvittavien asiakirjojen siirtämisestä lapsen tulevaan kouluun.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä