Valinnaisaineet

Särkiniemen koululla valinnaisaineiksi tarjottavat oppiaineet ja oppimiskokonaisuudet

ILMAISUTAITO, KÄSITYÖ, LIIKUNTA, TIETOTEKNIIKKA


Ilmaisutaito

Laajuus: 1 vuosiviikkotunti

Tavoitteet:

(T3) ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa myös draaman avulla (T2) ohjata oppilasta huomaamaan omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa (T4) kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa (T9) rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana (T10) kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisissa ympäristöissä

Sisältö:

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Harjoitellaan ilmaisukeinoja erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa. Ohjataan kokonaisilmaisuun, hyödynnetään draaman toimintamuotoja erilaisten ajankohtaisten aiheiden, teemojen ja kirjallisuuden käsittelyssä. Tarjotaan mahdollisuuksia osallistua oman luokan ja kouluyhteisön kulttuuritoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen. Särkiniemen koulun 5. luokan ilmaisutaidon valinnaisaineopintojen tavoitteissa painotetaan yksilön henkilökohtaisten taitojen kehittämistä. Särkiniemen koulun 6. luokan ilmaisutaidon valinnaisaineopintojen tavoitteissa painottuu yksilön yhteistoiminta ryhmän jäsenenä ja omien valintojen vaikutuksen ymmärtäminen ryhmän toimintaan.

Ilmaisutaidon ryhmän työskentelyn sisältöesimerkkejä:
-
koulun/teeman/ projektin julisteet, mainokset, tiedotteet - koulun juhlien sisällön suunnittelu, juontaminen, käytännön esivalmistelu, taustakuvat, ohjelmisto - yksilö- ja ryhmäharjoitukset: ilmaisun ilmeikkyys, äänenkäyttö, mimiikka - aistien yhteistoiminnan ( tunto, näkö-, kuulo- ) harjoittaminen omia haasteita voittaen (sensorinen integraatio)

Laaja-alaisen osaamisen alueet:

  • L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen
  • L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu
  • L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot
  • L4 Monilukutaito
  • L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen
  • L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen
  • Arviointikriteerit vuosiluokkakokonaisuuden päätteeksi:

Arvioinnin kohde

Arvosanan hyvä (8) kriteerit

Ilmaisukeinojen käyttö

Oppilas osaa käyttää kokonaisilmaisun keinoja omien ideoidensa ja ajatustensa ilmaisemiseen ryhmässä, osaa pitää lyhyen valmistellun puheenvuoron tai esityksen sekä osallistuu draamatoimintaan.

Toiminta vuorovaikutustilanteissa

Oppilas hyödyntää äänenkäytön, viestien kohdentamisen ja kontaktinoton taitoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, osaa muunnella viestintätapaansa tilanteen mukaan ja pyrkii ottamaan muiden näkökulmat huomioon.

Vuorovaikutustaitojen kehittyminen

Oppilas ottaa vastaan palautetta omasta toiminnastaan ja antaa palautetta muille.

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla.

Oman ajattelun kielentäminen ja eri tekstilajien käyttö

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet: Ilmaisutaidon ryhmä suunnittelee opetussuunnitelman pohjalta lukuvuoden alussa ryhmänsä tavoitteet, sisällön ja arvioinnin. Oppilas harjoittelee henkilökohtaisten tavoitteiden asettamista oman ilmaisutaitonsa kehittymiselle. Tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet: - eriyttäminen pedagogisin ratkaisuin (esim. ryhmittelyt, harjoitusten painottaminen, kertaus)

Käsityö

Käsityön tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet -> Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia, jotka sisältävät ajankohtaisia ja monipuolisia oppimistehtäviä 5-6 luokille teknisen ja tekstiilityön tekniikoita hyödyntäen. -> Sisällöissä toteutetaan käsityöllisin keinoin erilaisten materiaalien ja työmenetelmien tuntemista, ymmärtämistä ja ennakkoluulotonta soveltamista, muissa oppiaineissa ja oppimisympäristöissä opittua hyödyntäen.

S1 Ideointi

Suunnittelussa perehdytään erilaisiin lähtökohtiin ja hyödynnetään omia moniaistisia kokemuksia ja elämyksiä sekä havainnoidaan ja analysoidaan esineitä.

Ideointia voidaan lähestyä esimerkiksi ilmaisun, muotoilun tai teknologian näkökulmasta. Osallistava ja toiminnallinen ideointivaihe tukee oppilaiden motivoitumista ja koko prosessia.

S2 Suunnittelu

* Laaditaan omalle tuotteelle tai teokselle ja työskentelylle kirjallinen suunnitelma ja kehitetään sitä työn edetessä. Kokeillaan erilaisia materiaaleja ja työskentelytekniikoita ideoiden kehittämiseksi tuotteeksi tai teokseksi.

-> Valmiin lopputuotoksen lisäksi oppilaalla on työstä ja työn kulusta tehty portfolio.

S3 Kokeilu

* Kokeillaan monipuolisesti erilaisia materiaaleja. Kokeilujen pohjalta tuotetta tai teosta kehitetään vielä eteenpäin.

S4 Tekeminen

* Valmistetaan erilaisia yksilöllisiä ja /tai yhteisöllisiä tuotteita ja teoksia, joiden toteuttamiseen käytetään monenlaisia käsityössä tarvittavia valmistustekniikoita, työvälineitä, koneita ja laitteita.

*Työskennellään itse tehdyn suunnitelman ohjaamana.

S5 Soveltaminen

*Työskennellessä opitaan käyttämään alan peruskäsitteistöä ja tutustutaan turvallisiin materiaaleihin ja työtapoihin. Perehdytään laadukkaan tuotteen ominaisuuksiin ja turvalliseen työskentelykulttuuriin.

*Oppilas työskentelee vastuuntuntoisesti, huolehtii omista ja koulun opiskeluvälineistä, luokan järjestyksestä ja siisteydestä sekä oman tuotteen asiallisesta säilyttämisestä. Oppilas tunnistaa käsityöhön liittyviä riskejä ja vaaroja sekä osaa suojautua melun, valon, lämmön, terävien kappaleiden ja kemikaalien varalta. Oppilas perehtyy työmenetelmien turvallisuuteen siten, että voi harkintansa mukaan käyttää työvälineitä tuotteiden valmistamisessa.

-> Oppilas soveltaa oppimaansa opettamalla etukäteen valmistellun ja suunnitellun käsityötekniikan/työn/asian toiselle oppilaalle lukuvuoden aikana.

S6 Dokumentointi ja arviointi

* Tieto- ja viestintäteknologiaa voidaan käyttää osana ideointia, suunnittelua ja dokumentointia.

* Tehdään käsityöprosessin itse- ja vertaisarviointia prosessin edetessä.

*Opetellaan antamaan yksilö- ja ryhmäpalautetta.

* Oppilas ymmärtää dokumentoinnin merkityksen käsityöprosessin kuvaajana ja tallentajana sekä arvioinnin apuvälineenä. Dokumentointi vahvistaa käsitteiden ja kokonaisuuksien hallintaa.

Arviointi Käsityön valinnaista oppimäärää arvioidaan sanallisesti. Valinnainen käsityö on käsityöoppiaineen syventävä jakso, ja suoritus voi korottaa kyseisen oppiaineen arvosanaa. Valinnaisen käsityön arvioinnissa käytetään sanallista arviointia hyväksytty/hylätty. Käsityön arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/ arvosanaa kahdeksan varten:

Opetuksen tavoite

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Hyvä/arvosanan kahdeksan osaaminen

T1 vahvistaa oppilaan kiinnostusta käsin tekemiseen sekä innostaa keksivään, kokeilevaan ja paikallisuutta hyödyntävään käsityöhön

S1-S6

Ei vaikuta arvosanan muodostamiseen. Oppilaita ohjataan pohtimaan kokemuksia osana itsearviointia.

T2 ohjata oppilasta hahmottamaan ja hallitsemaan kokonainen käsityöprosessi ja sen dokumentointi

S1-S6

Oman työn suunnittelu, valmistus, arviointi ja prosessin dokumentointi

Oppilas osaa toteuttaa kokonaisen käsityöprosessin ja tehdä dokumentointia prosessin eri vaiheista.

T3 opastaa oppilasta suunnittelemaan ja valmistamaan yksin tai yhdessä käsityötuote tai -teos luottaen omiin esteettisiin ja teknisiin ratkaisuihin

S1-S4

Tuotteen valmistaminen

Oppilas osaa valmistaa omaan tai yhteiseen suunnitelmaansa perustuvan tuotteen tai teoksen, jossa on huomioitu esteettisyys ja toimivuus.

T4 ohjata oppilasta tunnistamaan käsitteistöä sekä tuntemaan monia erilaisia materiaaleja ja työstämään niitä tarkoituksenmukaisesti

S3,S5

Käsityössä käytettävien materiaalien ja valmistustekniikoiden valinta, yhdistäminen ja työstäminen

Oppilas valitsee, yhdistää ja käyttää tarkoituksenmukaisesti eri materiaaleja ja valmistustekniikoita.

Oppilas tuntee ja osaa käyttää käsityön käsitteistöä.

T5 kannustaa oppilasta toimimaan pitkäjänteisesti ja vastuuntuntoisesti, huolehtimaan turvallisesta työskentelystä sekä valitsemaan ja käyttämään työhön sopivaa välineistöä

S1-S5

Työskentelytaidot

Oppilas ottaa vastuuta omasta työstään ja toimii tavoitteellisesti.

Oppilas osaa kuvata yksinkertaisten ja arkipäivään liittyvien laitteiden toimintaperiaatteita.

Oppilas osaa käyttää asianmukaisia työvälineitä, koneita ja laitteita oikein, turvallisesti ja tarkoituksenmukaisesti.

T6 opastaa oppilasta käyttämään tieto– ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistamisessa ja käsityöprosessin dokumentoinnissa

S1, S2, S6

Tieto- ja viestintäteknologian käyttäminen omassa työskentelyssä

Oppilas osaa käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa ohjatusti käsityön suunnittelussa, valmistuksessa ja käsityöprosessin dokumentoinnissa.

T7 ohjata oppilasta arvioimaan, arvostamaan ja tarkastelemaan vuorovaikutteisesti omaa ja muiden kokonaisen käsityön prosessia

S6

Oman ja muiden työn arviointi, vertaispalautteen antaminen

Oppilas osallistuu rakentavasti oman ja toisten työn ja työskentelyn arviointiin ja vertaispalautteen antamiseen.

T8 herättää oppilas arvioimaan kulutus- ja tuotantotapoja kriittisesti

S1-S3, S5

Kulutus- ja tuotanto- tapojen pohdinta

Oppilas osaa ilmaista, miten kulutus- ja tuotantotavat vaikuttavat tuotteen elinkaaren.

Liikunta

Tavoitteet T1 kannustaa oppilaita fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen. T3 ohjata oppilasta vahvistamaan liikkumistaitojaan ja soveltamaan niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina sekä eri tilanteissa.

Sisältöalueet * S1 Fyysinen toimintakyky *S2 Sosiaalinen toimintakyky *S3 Psyykkinen toimintakyky Laaja-alaisen osaamisen alueet • L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot

Arviointikriteerit vuosiluokkakokonaisuuden päätteeksi:
Motoristen perustaitojen (liikkumistaidot) käyttäminen eri liikuntamuodoissa. Arvioidaan tavoitteiden sisällöissä mainittuja asioita. Oppilas osaa liikkua erilaisissa oppimisympäristöissä. Sanallinen arviointi.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet:
Pyritään tekemään seurayhteistyötä eri liikuntamuotojen asiantuntijoiden kanssa. Pyritään tutustumaan lähialueen seurojen toimintaan esimerkiksi vierailuin liikuntatapahtumissa. Lukuvuoden aikana oppilaat suunnittelevat ja toteuttavat koulun yhteisen liikutatapahtuman tai -kamppanjan.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet: Oppilasta ohjataan suunnittelemaan, seuraamaan, arvioimaan ja kehittämään henkilökohtaista liikunta-aktiivisuuttaan ja toimintakykyään.

S1 Fyysinen toimintakyky Opetukseen sisältyy runsaasti fyysisesti aktiivista toimintaa. Opetukseen valitaan oppilaiden kehitysvaiheeseen soveltuvia turvallisia tehtäviä sekä tehtäviä, joissa eri vuodenaikoina ja erilaisissa oppimisympäristöissä vahvistetaan tasapaino-, liikkumis- ja välineenkäsittelytaitoja monipuolisten liikuntamuotojen (kuten jää-, lumi-, luonto-, perus-, musiikkiliikunta sekä palloilut ja voimistelut) ja eri liikuntalajien avulla. Oppilaille opetetaan liikkumiseen ja liikunnan harrastamiseen liittyviä tarpeellisia tietoja. Valitaan tehtäviä, joilla opitaan harjaannuttamaan nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa. Opetuksessa käytetään monipuolisesti leikkejä, harjoitteita ja pelejä. Liikunnan opetukseen valitaan tehtäviä, joiden avulla tutustutaan myös oman toimintakyvyn arviointiin.

S2 Sosiaalinen toimintakyky Opetukseen valitaan myönteistä yhteisöllisyyttä lisääviä pari- ja ryhmätehtäviä, leikkejä, harjoituksia ja pelejä, joissa opitaan ottamaan toiset huomioon ja auttamaan muita sekä tehtäviä, joissa opitaan vastuun ottamista omasta toiminnasta, yhteisistä asioista ja säännöistä.

S3 Psyykkinen toimintakyky Opetuksessa käytetään tehtäviä, joissa opitaan pitkäjännitteisesti ponnistelemaan yksin ja yhdessä muiden kanssa tavoitteen saavuttamiseksi. Yhteisillä tehtävillä harjoitellaan vastuun ottamista. Iloa ja virkistystä tuottavilla liikuntatehtävillä autetaan myönteisten tunteiden kokemista, jotka vahvistavat pätevyyden kokemuksia ja myönteistä minäkäsitystä. Vaihtelevilla liikuntatehtävillä opetellaan kohtaamaan ja käsittelemään myös pettymysta ja epäonnistumisen kokemuksia.

Tietotekniikka

Tavoitteet

Osaamista kehitetään neljällä pääalueella:

1) Oppilaita ohjataan ymmärtämään tieto- ja viestintäteknologian käyttö- ja toimintaperiaatteita ja keskeisiä käsitteitä sekä kehittämään käytännön tvt-taitojaan omien tuotosten laadinnassa.

2) Oppilaita opastetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa vastuullisesti, turvallisesti ja ergonomisesti.

3) Oppilaita opetetaan käyttämään tieto- ja viestintäteknologiaa tiedonhallinnassa sekä tutkivassa ja luovassa työskentelyssä.

4) Oppilaat saavat kokemuksia ja harjoittelevat tvt:n käyttämistä vuorovaikutuksessa ja verkostoitumisessa.

Sisältö

Tietotekniikan valinnaisaineessa opiskellaan TVT-opsin mukaisia sisältöjä täydentäen muissa oppiaineissa opittuja tietoja ja taitoja. Tarkemmin voit lukea Kuopion perusopetuksen TVT-opsista "Linkki tähän". * Laaja-alaisen osaamisen alueet

L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen - Osaa hyödyntää tieto-ja viestintäteknologiassa oppimiaan tietoja ja taitoja monipuolisesti soveltaen.

L2 Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu - Osaa toimia verkkoympäristöissä järkevästi ja toisia kunnioittaen. - Osaa toimia ryhmässä ja yhteistyössä muiden kanssa. - Osaa ilmaista itseään ja ajatuksiaan verkkoympäristöissä.

L3 Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot - Tietotekniikan käyttötaito myös omassa arjessa. Hallitsee turvallisen tieto- ja viestintätekniikan käytön.

L4 Monilukutaito - Osaa lähdekriittisesti etsiä, tarkastella ja tuottaa tietoa.

L5 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen - Syventää muilla oppitunneilla ja vapaa-ajalla opittuja taitoja ja tietoja.

L6 Työelämätaidot ja yrittäjyys - Oppii työelämässä tarvittavia tieto-ja viestintäteknologisia taitoja.

L7 Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen

- Yhteistyötaitojen opettelua, vuorovaikutusta verkossa. Oppilaan toiveet valinnaisaineen sisällöissä.

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät mahdolliset erityispiirteet
Opetuksessa hyödynnetään koululta löytyviä laitteita ja sovelluksia mahdollisuuksien mukaan.

Tukeen ja ohjaukseen liittyvät mahdolliset erityispiirteet
Opetuksessa otetaan huomioon oppilaan taitotaso ja tuetaan tarvittaessa ylös- ja alaspäin eriyttäen.

Arviointi
Valinnaisaineen sanallinen arviointi lukuvuosiarviointina. Lisäksi opintojen aikainen keskusteleva ryhmä- ja vertaisarviointi, rakentava palaute sekä oppilaan itsearviointi.

Ohjeita valinnaisaineiden arviointiin

http://www.oph.fi/ops2016/tiekartta/valinnaisuus_ja_arviointi

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä