Arvot ja toimintakulttuuri

Särkiniemen koulun arvot

Vahva yhteisöllisyys koulun henkilökunnan, oppilaiden ja huoltajien voimavarana

Kannustamme oppilasta löytämään, kehittämään ja arvostamaan omia sekä yhteisön vahvuuksia.

Tuemme oppilasta yhdessä kotien kanssa työskentelemään pitkäjänteisesti omien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Perusopetus rakentuu suomalaiselle kulttuuriperinnölle. Vahvistamme oppilaiden vuorovaikutustaitoja, kykyä asettua toisen asemaan ja kykyä kunnioittaa muita kulttuureja, kieliä ja katsomuksia.

Yhteisömme toiminta on järjestetty taloudellisesti luonnonvaroja säästäen. Ohjaamme oppilaita arjen toiminnan ja valintojen kautta kestävän elämäntavan omaksumiseen.

Särkiniemen koulun toimintakulttuuri

Hyvinvointi ja turvallinen arki

Järjestyssäännöt on laadittu yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa.

Verso-toiminta; vertaissovittelu, jossa koulutetut vertaissovittelijaoppilaat sovittelevat oppilaiden välillä syntyneitä riitatilanteita.

KiVa-koulu-toiminta: kiusaamisen selvittely opettajajohtoisesti silloin, jos verso-sovittelusta huolimatta kiusaaminen jatkuu tai kyse on vakavasta tai pitempään jatkuneesta kiusaamisesta. KiVa-oppitunnit (1.- ja 4.-luokilla) toimivat kiusaamista ennalta ehkäisten.

Yhteisöllinen oppilashuolto edistää koko koulun hyvinvointia. Osallisina siinä ovat koulun henkilökunta, oppilaat, huoltajat ja iso joukko yhteistyökumppaneita.

Pedagoginen ja yksilöllinen oppilashuolto turvaavat yksittäisen oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin edellytyksiä tukitoimien avulla.

Yhteistyö esiopetuksen kanssa helpottaa koulun aloittamista. Koulu ja esikoulu suunnittelevat ja toteuttavat monipuolisesta yhteistoimintaa, jolla on jo pitkät perinteet.

Nivelvaiheen yhteistyö yläkoulujen kanssa tukee oppilaan siirtymistä yläkouluun. Yläkoulun erityisopettajien, opojen ja tukioppilaiden vierailut koululle.

Kummitoiminta: Isommat oppilaat toimivat kummeina esikoululaisille ja ekaluokkalaisille. Toiminta on suunniteltua ja monipuolista.

Koulun rutiinit: pitkä välitunti, ruokailut, välitunti-alue ja –valvonta säännöllisinä, kaikille tiedotettuina rutiineina turvaavat oppilaiden päivittäistä arkea.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisus

Kansallisten merkkipäivien, perinteiden ja juhlavuosien rytmittämä vuosisuunnitelma ja opetus

Kansalliseen kulttuuriperintöön tutustustaan eri oppiaineissa ja monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa huomioiden kansalliset merkkipäivät, perinteet, teemapäivät sekä juhlapäivät ja -vuodet. Perehdytään mahdollisuuksien mukaan Kuopiossa vaikuttaneisiin merkkihenkilöihin ja heidän elämäntyöhönsä (esimerkiksi Minna Canth, J.V. Snellman, Simo Puupponen eli Aapeli, Von Wrightin taiteilijaveljekset ja Juho Rissanen). Särkiniemen koulussa huomioidaan Suomen itsenäisyyspäivän juhlaperinteitä ja tutustumista kansalliseepokseen, Kalevalaan.

Oppilaiden kokonaisvaltaisen lukutaidon kehittämiseksi järjestetään lukuviikkoja, lukuvartteja, lukudiplomi ja kirjavinkkausta kaikilla luokka-asteilla. Oppilaat käyttävät koulun kirjastoa ja kirjastoauton palveluja.

Kulttuurien monimuotoisuuden huomiointi opetusjärjestelyissä

Tutustutaan muihin kulttuureihin, katsomuksiin ja kieliin eri oppiaineissa sekä osana arkista koulutyötä hyödyntäen myös koulussa läsnäolevat kulttuurit. Ymmärretään kulttuurien monimuotoisuus vahvuutena ja voimavarana.

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä

Opettajat työskentelevät erilaisissa yhteistyötiimeissä. Yhteistoiminnallista oppimista tapahtuu yli luokkarajojen; esim. kummiluokkatoiminnassa. Oppilaat osallistuvat koulun tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen.

Oppilaat toimivat oppilaskunnan jäseninä ja heillä on demokraattisesti valitut edustajat oppilaskunnan hallituksessa. Jokaiselta luokka-asteelta valitaan oppilaskunnan hallitukseen kaksi oppilasta, jotka toimivat luokkansa edustajina ja välittävät toisten oppilaiden toiveita ja ideoita oppilaskunnan kokouksiin.

Koulutetut oppilaat toimivat vertaissovittelijoina. Vapaaehtoisia 3.-6. luokan oppilaita koulutetaan vertaissovittelijoiksi. Verso-toiminta on aktiivista ja kasvattavaa.

Välkkäritoimintaa on vuodenajasta riippuen sekä ulkona että sisällä. Välkkäreinä toimivat koulutetut ylempien luokkien oppilaat ja toiminta tapahtuu pääsääntöisesti pitkällä välitunnilla (klo 11.45-12.15). Välkkäritoiminnassa kanssakäynti eri-ikäisten oppilaiden kanssa on luontevaa ja sosiaalisuutta lisäävää.

Arvioinnissa keskeistä on rohkaiseminen ja kannustaminen. Oppilaiden ja opettajien vuorovaikutusta pyritään kehittämään siten, että reflektointia tapahtuu puolin ja toisin; myös oppilas voi antaa palautetta opettajalle esim. opetustavan suunnittelussa ja toteuttamisessa. Asian oppimisen lisäksi oppilaan on tärkeä oivaltaa miten itse omaksuu parhainten asiat. Tämä kehittää metakognitiivisia taitoja. Oppilas voi itse asettamiensa välitavoitteiden kautta saavuttaa opetussuunnitelmaan kirjatut tavoitteet.

Osallisuus ja demokraattinen toiminta

Särkiniemen koulussa toimii aktiivisesti oppilaskunnan hallitus, jossa on demokraattisesti valitut edustajat kaikilta luokka-asteilta. Oppilaskunta mm. osallistuu koulun kehittämistyöhön, suunnittelee ja toteuttaa koulun yhteisiä teemapäiviä ja - tapahtumia sekä toimii linkkinä koulun oppilaiden ja henkilökunnan välillä.

Särkiniemen koulussa kummitoiminta on aktiivista ja suunnitelmallista. Ylempien luokkien oppilaat toimivat koulukummeina esikoululaisille. Seuraavana lukuvuotena kummitoiminta jatkuu ensimmäisen luokan oppilaille. Lukuvuoden aikana järjetetään yhteisiä tapahtumia, tutustutaan koulutyöhön ja koulun aikuisiin sekä koulun lähiympäristöön.

Särkiniemen koulussa toimii Verso eli vertaissovittelu.

Yhteisöllinen oppilashuolto kokoontuu säännöllisesti lukuvuoden aikana. Yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään kuuluu koulun rehtori, erityisopettaja,opettaja/opettajia, koulunkäynninohjaajien edustus, terveydenhoitaja, koulukuraattori, koulupsykologi ja huoltajien edustaja. Toisinaan myös oppilaskunnan edustajat sekä sidosryhmien edustajat osallistuvat yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Oppikirjoja kierrätetään, tehtäväkirjoja ja kertakäyttöistä materiaalia käytetään harkiten, sähköisiä materiaaleja mahdollisuuksien mukaan.

Kierrätysmateriaaleja hyödynnetään eri oppiaineissa.

Ruokailu tapahtuu ohjatusti: kaikkea ruokaa maistetaan, ei haaskata.

Huolehdimme yhdessä yhteisestä omaisuudesta pitämällä tavarat oikeilla paikoillaan, siistimällä yhteinen työympäristö ja välttämällä tarpeetonta tuhlausta.

Arjen valinnoissa saadaan kokemuksia siitä, että pystymme omilla teoillamme vaikuttamaan ympäristöön ja tulevaisuuteen toimimalla kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely

Koulun sijainti mahdollistaa oppilaiden liikkumisen turvallisesti ja helposti kaupunkialueella sijaitseviin kohteisiin jalan tai pyörällä. Näin ollen koulujen välisiin turnauksiin ja kisoihin osallistuminen sekä retket ja vierailut lähiluontoon ja tapahtumiin voidaan toteuttaa lukuvuoden painotusten mukaisesti.

Liikkuvan koulun tavoitteena on saada oppilaat liikkumaan välitunneilla monipuolisesti sekä ohjatusti että oma-aloitteisesti. Välkkäriohjaajat ja välinelainaamo mahdollistavat toiminnan luokkarajat ylittävästi. Toiminnallisella opetuksella voidaan lisätä liikuntaa osaksi koulupäivää.

Kummitoiminnalla tuetaan koulupolun sujuvaa alkamista ja tutustutetaan oppilaita toisiinsa.

Kannettavat laitteet, kuten iPadit mahdollistavat opetuksen jalkautumisen esimerkiksi valokuvaamaan ja tutkimaan lähiympäristöä. Oppilaita opetetaan toimimaan vuorovaikutteisesti uusissa oppimisympäristöissä.

Tavoitteena on oppilaan osallisuuden turvaaminen opetuksessa ja koulun muussa toiminnassa sekä oppilaiden yksilöllisten tarpeiden huomioiminen. Harjoittelemme keskustelua ja demokraattista toimintaa oppilaan ikätasoon ja ryhmän tilanteeseen sopivalla tavalla.

Kodin ja koulun välinen yhteistyö

Oppilashuolto

Oppilaskuntatoiminta

Koulukohtainen tasa-arvosuunnitelma




≡ Sisältö