Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto edustaa ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Oppilaat käyvät vuosittain terveydenhoitajan terveystarkastuksessa sekä 1., 5. ja 8. luokalla myös koululääkärin tarkastuksessa. Terveystarkastuksissa seurataan lapsen ja nuoren kasvua, kehitystä ja hyvinvointia. Lisäksi seurataan esim. kuuloa, näköä, ryhtiä tai mielialaa erillisillä seurantakäynneillä. Kouluterveydenhoitajalta saa tarvittaessa lähetteen optikolle tai silmälääkärille. Yläkouluikäisen nuoren on mahdollista saada kouluterveydenhuollon vastaanotolla seksuaalineuvontaa ja apua raskauden ehkäisyyn liittyen.
Sairauksien hoito ja vapaa-ajan tapaturmat hoidetaan omalla terveysasemalla hoitotiimissä. Lääkärin vastaanotto - Pohjois-Savon hyvinvointialue - Pohjois-Savo (pshyvinvointialue.fi)
Koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien ensihoito hoidetaan koulussa. Koulutapaturmien jatkohoito tapahtuu ensisijaisesti Pihlajalinnassa, Leväsentie 1. Hoitoon voi hakeutua myös omalle terveysasemalle tai KYS päivystykseen. Koulutapaturmasta kirjataan koulun henkilökunnan toimesta tapaturmailmoitus Pihlajalinnaan. Terveysmestarilta saa lisäohjeistusta p. 0100 5225, avoinna ma-pe klo 8-20, la-su ja pyhäpäivinä klo 11-17. Tapaturman arvioon voi mennä myös ilman ajanvarausta.
Kun huoltaja toteaa, että lapsella on infektio-oireita, lapsen tulee jäädä kotiin, kunnes oireet ovat selkeästi lievittyneet, jotta mahdolliset tartunnat voidaan estää. Koulupäivän aikana flunssa- tai vatsaoireita saavat lapset opettaja lähettää suoraan kotiin vanhemman kanssa asiasta sopien.
Rokotukset: HPV-rokotus annetaan 5. ja 6. -luokan terveystarkastuksessa. Vesirokkorokotus annetaan niille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai saaneet rokotetta. 8.lk:lla annetaan kurkkumätä-jäykkäkouristus-hinkuyskä (dtap)-tehosterokote. Influenssarokotuksia tarjotaan loppuvuonna riskiryhmille. Koronarokotuksista voi tiedustella terveydenhoitajalta.
Suun terveydenhuolto: Lapset ja nuoret kutsutaan tietyin väliajoin suun terveystarkastuksiin, yksilöllisen tarpeen mukaan. Hammastapaturman sattuessa varataan aika suun terveydenhuoltoon p. 017 186 611 ja mukaan otetaan koulun henkilökunnalta saatu koulutapaturmailmoitus.
https://www.kuopio.fi/fi/kouluterveydenhuolto