4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuspäällikön ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tietohallintopäällikkö tekee vuosittain palvelualueen tarpeiden perusteella tvt-talousarvion sekä investointiesityksen.

Kehittämissuunnitelman kärkihankkeena opettajien tvt-osaamista kehitetään koulutusten ja tvt-tukihenkilöiden avulla. Koulutuksen kautta varmistetaan osalle opettajista laajempi ja syvempi digiosaaminen. Tvt-opsin tavoitteiden saavuttamiseksi kootaan tukimateriaali syksyyn 2016 mennessä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2018 ja 2020 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä.

Kaikille opettajille hankitaan henkilökohtaiset tietokoneet vuoden 2016 aikana. Tavoitteena on hankkia oppilaille kannettavia tietokoneita tai vastaavia laitteita vuoden 2018 loppuun mennessä siten, että kahta oppilasta kohden on yksi kone. Toisena keskeisenä tavoitteena on saada peruskoulujen tietoverkot toimintavarmoiksi ja kapasiteetiltään riittäviksi vuoteen 2017 mennessä.

Perusopetuksessa hyödynnetään Peda.netin tai Office 365 -ympäristön mahdollisuuksia ja muita digitaalisia sovelluksia oppimisen tukena sekä kodin ja koulun välisessä tiedottamisessa. Koulut ostavat syksystä 2016 alkaen kaikki täysin digitaaliset oppimateriaalit Edustoresta. Digitalisten oppimateriaalien käyttöä seurataan Edustore-järjestelmän ja kyselyjen kautta vuosittain.

Vähintään kolme kouluilla kiertävää täysipäiväistä tvt-tukihenkilöä resursoidaan opettajien ja oppilaiden tvt-osaamisen pedagogiseksi tueksi syksystä 2016 alkaen. Yhden tvt-tukihenkilön työajasta resursoidaan osa tvt-koordinaattorin tehtäviin. Atk-vastaavien toimenkuva on määritelty vuonna 2016. Kouluihin voidaan nimetä myös pedagoginen tvt-vastaava.

Kuopio osallistuu valtakunnalliseen Innokas-verkoston Koko Suomi koodaa -hankkeeseen (2015-2017/Oph), jonka päätavoitteina on uuden opetusuunnitelman tukeminen levittämällä mielekkäitä ohjelmoinnin opetuksen ja oppimisen tapoja sekä innostaa ilmiöpohjaisten, oppiaineita eheyttävien kokonaisuuksien toteuttamiseen.

Tvt-ohjausryhmä seuraa lukuvuosittain näiden toimenpiteiden toteutumista ja tarvittaessa tarkentaa tavoitteita.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Miten koulun henkilöstön tvt-osaamista kehitetään?
  2. Miten hyödynnetään kiertävää tvt-tukihenkilöä koulussa?
  3. Miten koulun nykyiset tvt-laitteet saadaan tehokkaaseen käyttöön?
  4. Mitä tvt-laitteita kannattaa opetuksen ja hallinnon puolella vaihtaa tai antaa pois?
  5. Mitä uusia tvt-laitteita tarvitaan tilalle ja mihin uusia laitteita käytetään?
  6. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat saavat opetusta tvt-opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti?
  7. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat seuraavista tvt:n osa-alueista:
  • Tekninen tuki
  • Pedagoginen tuki
  • Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

YLEISTÄ
Koulumme sijaitsee vehreässä maaseutumaisemassa. Lähellä oleva luonto on eräs koulumme rikkauksista ja resursseista, jota hyödynnämme koulutyössämme jatkuvasti. Se tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia opetuksen elävöittämiseksi ja mahdollistaa esimerkiksi luontoon liittyvien asioiden konkreettisen havainnoinnin.

Tänä lukuvuonna jatkamme koulumme tvt-toiminnan kehittämistä. Vuoden aikana kartoitamme laitetarpeita ja teemme hankintoja resurssien puitteissa sekä hankimme koulutusta mahdollisuuksien mukaan. Opetuksessa pyrimme hyödyntämään sähköisiä materiaaleja mahdollisuuksien mukaan. Koululle on laadittu uusi tvt-suunnitelma. Ict-tukihenkilönä toimii Marko Voutilainen ja alueellisena tukihenkilönä Sinikka Lievonen.

Koulullamme toimii kolme luokanopettajaa ja kaksi koulunkäynninohjaajaa, joiden tuntimäärät ovat erilaiset. Ohjaajaresurssista suurimman osan vievät iltapäiväkerho sekä yhdistetty esikoulu- ja alkuopetusluokka. Lisäksi koulullamme käy kerran viikossa ortodoksinen aineenopettaja ja kaksi kertaa viikossa ruotsin aineenopettaja.

TALOUS
Oppikirja- ja tarvikehankinnat teemme kaupungin aikataulun ja budjetin mukaisesti pääasiasssa kevätlukukaudella 2017. Hankintoja suunnittelemme yhteistyössä henkilöstön kanssa. Hankintojen yhteydessä pyritään pitkäjänteiseen suunnitteluun ottamalla huomioon resurssit ja tarpeet. Rehtori budjetoi määrärahat resurssien ja tarpeiden mukaan. Talouden toteutumista seurataan aktiivisesti rehtorin ja koulusihteerin toimesta. Tilanteesta tiedotetaan myös koko henkilöstöä, jotta kaikki ovat tarvittavilta osilta tietoisia myös taloudellisesta tilanteesta.

TUNTIKEHYS

Oppilaiden vuosiviikkotuntimäärät eri luokka-asteilla ovat:

esikoulu 17 vvt
1.-2. lk. 20 vvt.
3. lk. 23 vvt.
4. lk. 24 vvt.
5. lk. 25 vvt.
6. lk. 25 vvt.

Koulumme tuntikehyksen resurssointia on painotettu englannin kielen opetukseen järjestämällä omien luokkien oppitunteja muutoin opetuksen toteutuessa pääsääntöisesti yhdysluokissa. Matematiikan tunneille on pyritty järjestämään jakotunteja erityisesti 3.-6. luokilla. Alkuopetukseeen on järjestetty jakotunteja ryhmien pienentämiseksi.

Erityisopetusta annetaan osa-aikaisena erityisopetuksena 3 vvt. Laaja-alaisen erityisopetuksen resurssien jakamisesta oppilaille/luokille (vvt) tehdään erillinen suunnitelma, ja sitä päivitetään koko ajan tarpeen mukaan.

FYYSINEN OPPIMISYMPÄRISTÖ

Koulullamme on neljä luokkatilaa, joista yksi on pääasiassa alakerran luokkien jakotilana. Opettajalla on käytössään tietokone, dokumenttikamera ja videotykki. Luokissa on paperinkeräyslaatikot. Liikuntasali on pieni, mutta se toimii sisäliikuntatilana. Koulun piha on luonnonmukainen, mutta sen alueella on mahdollista järjestää monenlaista toimintaa. Koulun alueella on erillinen jääkaukalo sekä liikuntakenttä. Lentopallokentän rakentaminen sekä urheilukentän toimintojen paikkamuutoksia on tulossa tämän lukuvuoden aikana. Vuonna 2017 on vuorossa koulun piha-alueen kunnostus sekä mahdollisesti pyörätelineen rakentaminen. Koulun sisätilojen pintojen siistimistä on esitetty seuraavan vuoden budjettiin. Fyysisiin tiloihin liittyvistä parannuskohteista informoimme tilakeskusta tarpeen mukaan.

Koulullamme toimii pienehkö oppilaskirjasto, jonne hankitaan aineistoa lähinnä lahjoitusten puitteissa. Saadut kirjat on hankittu ulkopuolisella rahoituksella. Kirjastoauto käy koulullamme kerran viikossa keskiviikkoisin. Kirjastoauton palveluita hyödynnämme ahkerasti opetuksen tukena. Tarvittaessa kirjasarjoja tilataan Kuopion perusopetuksen yhteisistä kokoelmista Riitta Nevalaiselta.

TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA

Luokissa on opettajan esityslaitteistona käytössä pöytätietokone, dokumenttikamera ja videotykki. Langaton verkko toimii tällä hetkellä vain alakerran yhdessä luokassa. Oppilaiden käytössä olevia tietokoneita pyritään päivittämään resurssien puitteissa.

Lukuvuoden aikana käytämme sekä Pedanetiä että O365:ttä verkko-oppimisympäristöinä. Koulun ICT-suunnitelma päviitetään syyslukukauden aikana. Koululla käy tvt-tukihenkilö kaksi kertaa lukuvuodessa.