Retket ja leirikoulut

Retken tai leirikoulun suunnittelun ydinkohdat

1. Leirikoulu vai luokkaretki
Luokkaretken pituus korkeintaan 1vrk, kotimaan kohde. Leirikoulun kesto 2vrk:sta ylöspäin, kotimaan kohde, opetuksellinen.

2. Kustannusarvio
Tulee olla selvillä heti alussa, jotta suunnittelu voi edetä.

3. Suunnitelma varojen hankkimiseksi
Varat hankittava yhteisellä toiminnalla, ei suoraan esim. viikkorahaa tuomalla. Rahastonhoitajan on oltava joku vanhemmista, päätös vanhempainkokouksessa. Miten yli jääneet varat käytetään?

4. Esitys rehtorille
Perusopetusjohtaja hyväksyy suunnitelman, joten sen on oltava valmiina hyvissä ajoin. Syksyn retkien/leirikoulujen suunnitelmat jo keväällä, kevään retkien syksyllä.

5. Pelisäännöt
Ennen retkeä/leirikoulua jokaisen mukaan lähtevän vanhempien on kirjallisesti hyväksyttävä yhdessä laaditut pelisäännöt.

6. Vakuutukset
Oltava kunnossa.

7. Palaute
Retken/leirikoulun jälkeen retken johtaja antaa kirjallisen palautteen retkestä.

Pysyväisohjeet

*Ainoastaan kuudennet ja yhdeksännet luokat voivat tehdä luokkaretken tai leirikoulumatkan.

*Luokanopettaja tai -valvoja vastaa luokkaretkistä ja leirikouluista sekä pääsääntöisesti osallistuu niihin. Muista valvojista päättää rehtori.

*Luokkien järjestämät leirikoulut tai luokkaretket suuntautuvat kotimaahan.

*Leirikoulun toteuttamisen ajankohtana tulee välttää kevään viimeisiä viikkoja. Suositeltavin ajankohta olisi syksy, jolloin leirikoulun positiivinen vaikutus luokkahengelle vielä hyödyttäisi koulutyötä.

*Luokat voivat saada avustusta vain omalta koulultaan, koska kaikki määrärahat on jaettu kouluille. Mikäli luokat ja oppilaiden vanhemmat haluavat hankkia lisärahoitusta omalla toiminnallaan, se on mahdollista, mutta täysin vapaaehtoista, ei kuitenkaan viikkorahaa keräämällä. Mikäli luokkaretkitoimikunta kerää lisärahoitusta, on rahastonhoitajan oltava joku oppilaiden huoltajista.

*Koska peruskoulussa annettava opetus on oppilaille ilmaista leirikoulukustannukset eivät saa muodostua oppilaan osallistumisen esteeksi.

*Varojen kerääminen tähän tarkoitukseen ei saa häiritä luokkien koulutyötä, eikä olla ylimitoitettua.

*Leirikoulun toimintasuunnitelmassa edellytetään tarkkaa selvitystä rahavaroista. Siitä on käytävä ilmi, minkä verran rahaa on koossa, miten rahat on hankittu ja miten ne käytetään retken aikana.

*Koulun tai luokan nimissä luokkaretkeä tai leirikoulua varten yhteisesti hankittuja varoja voidaan käyttää ainoastaan yhteisiin retki-, kulttuuri- tai hyväntekeväisyystarkoituksiin. Kerättyjä rahoja ei ole lupa jakaa oppilaiden kesken.

Leirikoulu

Leirikoululla tarkoitetaan koulun järjestämää toimintaa, jonka ohjelmaan kuuluva eri oppiaineiden opetus, vapaa-ajan vietto, majoitus ja ruokailu järjestetään koulun ulkopuolella. Leirikoulun järjestämisestä päätetään koulun työsuunnitelmassa. Leirikoulu on kestoltaan useamman päivän mittainen (2 vrk -).

Koska leirikoulu toteutetaan normaaleista kouluolosuhteista poikkeavissa oloissa ja ympärivuorokautisena, on toiminnan suunnitteluun ja ohjelmaan kiinnitettävä erityistä huomiota. Suunnittelussa on otettava huomioon paitsi pedagogiset näkökohdat myös turvallisuus- ja vastuunäkökohdat. Oppilaan tulee olla koko leirikouluajan opettajan valvonnassa.

Suunnitellun ohjelman tulee olla monipuolinen ja opetussuunnitelmaa tukeva. Luokan tulee toimittaa kirjallinen toimintasuunnitelma rehtorille hyvissä ajoin. Ennen leirikoulua pidetään luokanopettajan tai –valvojan johdolla vanhempainilta, jossa leirikoulun toteutus järjestelyineen sekä vastuuseikkoineen käydään läpi.

Huoltajien tulee jo suunnitteluvaiheessa olla tietoisia sekä aiotusta kohteesta että leirikoulun ohjelmasta. Huoltaja antaa lapselle luvan osallistua leirikouluun. Leirikouluun osallistuva oppilas antaa sitoumuksen noudattaa yhteisesti sovittuja sääntöjä.

Luokkaretki

Luokkaretki poikkeaa ohjelmaltaan ja kestoltaan leirikoulusta. Luokkaretken pituus on 1 vrk ja sen ohjelma voi keskittyä enemmän osallistujien virkistykseen. Kuitenkin luokkaretkiohjelmassa on hyvä olla tutustumista opetuksellisiin vierailukohteisiin. Ohjelman tulee myös olla sellainen, että se tukee koulun kasvatuksellisia päämääriä.
Jotta luokkaretki voidaan hyväksyä koulun ohjelmaan, sen ajankohta määrätään jo työsuunnitelmassa. Luokkaretki tehdään kotimaan kohteeseen. Luokkaretken tulee aina olla koulun johtama ja valvoma. Valvontavastuuta ei voida siirtää vanhemmille. Huoltajien mukanaolo on kuitenkin suotavaa.

Huoltajien tulee olla tietoisia luokkaretken kohteesta, ohjelmasta sekä valvonnasta retken aikana. Huoltaja antaa lapselle luvan osallistua luokkaretkelle. Retkelle lähtevät oppilaat sitoutuvat noudattamaan yhteisesti sovittuja sääntöjä.

Luokkaretken tarkka suunnitelma ohjelmineen on esitettävä koulun rehtorille hyvissä ajoin ennen retkelle lähtöä. Retki voidaan toteuttaa vasta kun lupa on myönnetty.

Kuopion kaupungin peruskoulujen käyttötaloussuunnitelman toteuttamisohjeissa määrätään, että luokkaretkellä ja leirikoulussa on ryhmää kohti oltava kaksi valvojaa, joista toinen on mies ja toinen on nainen.