Koulun arvopohja ja toimintakulttuuri

Koulun arvopohja

Puijonsarven koulu tukee oppilaan kehittymistä vastuullisuuteen, rehellisyyteen, terveeseen itsetuntoon ja toisten huomioimiseen. Tavoitteena on, että koulumme käynyt oppilas on avarakatseinen ja suvaitsevainen, aktiivinen ja kriittinen tiedonhankkija sekä innokas uuden oppija. Hänellä on jatko-opinnoissa ja yhteiskunnassa yleisesti tarvittavat tiedot, taidot ja valmiudet sekä halu oppia uutta.

Kasvatus- ja opetustyötä tehdään koulussa yhdessä toisten kanssa sekä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa myös kansainvälisesti. Tavoitteena on, että opitaan elämään yhdessä toisten kanssa toisia kunnioittaen.

Toimintakulttuuri

Toisten kunnioittaminen lähtee hyvistä käytöstavoista ja toisten huomioimisesta. Koulupäivää rakennetaan ja rytmitetään niin, että oppimisesta tulee luonteva kokonaisuus, jota tauotetaan aktiivisilla välituntitoiminnoilla. Aikaa on myös toisten kohtaamiseen ja kiireettömään hetkeen koulupäivän aikana. Koulun yhteiset pelisäännöt ohjaavat sekä oppilaiden että henkilökunnan työskentelyä.

Opiskeltaessa tutkitaan kokonaisuuksia ja ilmiöitä yhdessä eri ikäisten oppilaiden ja henkilökunnan kanssa. Oppilaat otetaan aktiivisesti mukaan suunnittelemaan omaa oppimistaan huomioiden sekä tukea tarvitsevat että lahjakkaat. Opettaja on yhä enemmän opiskelun ohjaaja ja mahdollistaja, ei niinkään tiedon jakaja. Sähköisiä välineitä hyödynnetään aktiivisesti oppimisessa.

Koko koulun toimintaa suunnataan enemmän yhdessä suunnitteluun ja oppimiseen erilaisissa tiimeissä ja kokoonpanoissa. Jokainen osallistuu ja tekee parhaansa yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Kodin ja koulun yhteistyö on tärkeää yhteisten kasvatus- ja oppimistavoitteiden saavuttamiseksi. Koulussa oleva monikulttuurisuus sekä sen vaatimat erityistarpeet huomioidaan. Kansainvälistymistä tuetaan.

Arvioinnin ja palautteen keräämisen tulee olla vakiintunut osa koulun toimintaa ja siihen tulee varata tarpeeksi aikaa. Pyritään antamaan myönteistä ja kannustavaa palautetta kaikille koulussa työskenteleville monipuolisin keinoin.

Koulua johdetaan tiiminä, jossa rehtorin ja apulaisjohtajan lisäksi toimii suunnitteluryhmä. Johtamisella luodaan rakenteita ja toimintatapoja, jotka lisäävät yhteisössä käytävää dialogia, vuorovaikutusta ja yhdessä tekemistä sekä vahvistavat oppimisen ja hyvinvoinnin edellytyksiä. Johtamisen jakamisella lisätään johtamisen resursseja ja edistetään yhteistä vastuunottoa ja toiminnan yhtenäisyyttä.