5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnan hallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toiminta.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.


Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus - ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa. Alueen painopistealueet tulee huomioida.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Ihalainen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppilaskunta

Puijonsarven koulussa toimii kaksi oppilaskuntaa, luokilla 1-5 sekä luokilla 6-9. Molemmilla on oma ohjaava opettaja, joka ohjaa oppilaskunnan työtä. Oppilaiden mielipiteitä kuullaan sekä oppilaat saavat olla mukana suunnittelemassa koulun tapahtumia.

Uuden OPS:n mukaisesti oppilaiden osuutta lisätään opetuksen toteuttamisen suunnittelussa. Oppilaskunnan edustaja myös pyydetään mukaan yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Oppilaskunnan lisäksi koululla toimivat tukioppilaat sekä välkkärit. Tukioppilaina toimivat 8. ja 9. luokkien oppilaat, jotka mm. ryhmäyttävät 7.-luokkalaisia ja järjestävät koululla erilaisia yhteisiä tapahtumia. Välkkärit liittyvät pitkän välitunnin ohjaustoimintaan, jossa oppilaille järjestetään ohjattua liikunta- yms. toimintaa koulupäivän sisälle. Opettajat toimivat vuorollaan valvonta- ja ohjausvuorossa apunaan oppilasvälkkärit.

Pitkien välituntien tavoitteena on lisätä oppilaiden mahdollisuuksia toiminnallisiin välitunteihin ja lisätä liikunnan mahdollisuuksia koulupäivän aikana.

Kodin ja koulun yhteistyö

Opettajakunnasta valitaan lukuvuosittain vanhempainyhdistyksen kokouksiin osallistuva yhdysopettaja. Vanhempainyhdistyksen edustaja on mukana yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä sekä vanhempainyhdistystä pyydetään mukaan erilaisiin koulun tapahtumiin.

Luokanopettaja tai luokanohjaaja kutsuu oppilaan ja huoltajat oppimiskeskusteluun kerran lukuvuodessa. Oppimiskeskustelun pohjana ovat oppilaan asettamat tavoitteet kuluvalle lukuvuodelle. Arvioinnin monipuolisuudesta, tasapuolisuudesta ja yhtenäisyydestä huolehditaan sillä, että opettajat ovat muodollisesti kelpoisia sekä täydennyskouluttamalla heitä tarpeen mukaan. Arvioinnin perusteista huoltajat saavat myös tietoa koulun opetussuunnitelmasta sekä koululla järjestettävissä vanhempainilloissa. Sen lisäksi opettajat kertovat oppilaille lukuvuoden alussa arvioinnin perusteet ja kertaavat niitä jatkuvasti lukuvuoden edetessä. Yksi täydennyskoulutuspäivä (VESO) käytetään arviointikäytänteiden kehittämiseen eri oppiaineiden ja vuosiluokkien välillä.

Keväällä Lumenveistopäivä on toteutettu yhteistyössä vanhempainyhdistyksen ja Päivärannan asukasyhdistyksen kanssa.

Wilma -viestinnässä käytetään Viesti viisaasti Wilmassa -ohjeistusta ja kiinnitetään enemmän huomiota positiivisen ja kannustavan palautteen antamiseen.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Päivärannan asukasyhdistys on merkittävä yhteistyökumppani, jonka kanssa tehdään yhteistyötä ja myös heitä pyydetään mukaan koulun tapahtumiin esim. lumenveistotapahtumaan. Nuorisotoimen kanssa tehdään yhteistyötä. Päivärannan nuorisotila sijaitsee koululla.

Seurakunnan kanssa yhteistyössä järjestetään koulukirkot syksyllä, jouluna ja keväällä, seurakunnan päivänavaukset keskusradiosta ja alakoulun salihartaudet, ryhmäytymispäivät Poukamassa seitsemäsluokkalaisille, kotikirkkoviikko sekä poikien sählykerho seurakunnan ja koulun yhteistyönä.


Eri oppiaineisiin ja teemoihin liittyen tehdään yhteistyötä muiden oppilaitosten, paikallisten yritysten sekä yhdistysten kanssa. Näitä ovat esim. Taloudellinen tiedotustoimisto (Yrityskylät 6. ja 9. lk), Itä-Suomen yliopisto, Maaseutuammattiin ry. sekä rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry.

Tavoitteet

  1. Välituntitoiminnan aktivointi ja lisääminen koko koulua koskevaksi.
  2. Oppilaiden edustus luontevasti mukaan opetuksen suunnitteluun ja uuden OPS:n toteutukseen.
  3. Vanhempain- ja asukasyhdistyksen osallistuminen koulun toimintaan ja opetuksen sekä koulun tapahtumien suunnitteluun.
  4. Kodin ja koulun päivä toteutetaan yhteisessä monialaisten Suomi100-näyttelyssä.