4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
vs. työsuojeluvaltuutettu Tuomas Oinonen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä tutoropettajien ja kiertävien digimentoreiden avulla. Jokaisella koululla on nimetty oma tutoropettaja ja kiertävä digimentori. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2021 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. Oppilaiden digitaitojen osaamista kartoitetaan otannalla valituissa kouluissa keväällä 2021.

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, atk-vastaavien sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan niin, että päästään lähelle tavoitetta ”Yksi kone kahta oppilasta kohti”. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen atk-vastaavat huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Ensimmäinen kartoitus on tehty keväällä 2020. Tässä yhteydessä on laadittu koulukohtaiset kehittämistavoitteet lukuvuodelle 2020 - 2021. Kukin koulu seuraa omien tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2021.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2020 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään?
  3. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän digimentorin tunteja? Miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot?
  5. Miten varmistetaan koulun digilaitteiden tehokas käyttö?
  6. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat teknisestä tuesta, pedagogisesta tuesta ja digipedagogiikan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä?

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Talous

Rehtori budjetoi opetusryhmittäin resurssit kullekin vastuussa olevalle luokanopettajalle ryhmän oppilasmäärän mukaan. Rehtorin tehtävänä on valvoa ja seurata koulun kokonaisbudjettia taloudellisten tunnuslukujen avulla ja tiedottaa henkilökuntaa käytössä olevista resursseista. Jokainen vastuuopettaja huolehtii opetusryhmänsä oppimateriaalista (ajanmukaisuudesta) ja omassa budjetissa pysymisestä. Koko koulua koskevat, luokkatasot ylittävät hankinnat jaetaan koko koulun budjetista. 

Fyysinen oppimisympäristö

Koulun tilojen huolto- ja ylläpitokorjaukset ovat ulkoistetut, mikä vaikeuttaa palvelujen saantia ja toimivuutta.
Muuruveden koululla on suoritettu viimeisimmäksi terveydellisten olosuhteiden tarkistus 12.3.2019.
Koululla on suoritettu säännöllinen valvonnan tarkastus (21.3.2016). Koko työyhteisössä on tehty Riskien arviointi työpaikalla -kartoitus toukokuussa 2016. Riskien arviointi Wpro-ohjelmaan päivitetään syksyn aikana. Koulun tiloissa suoritettiin kesän aikana rakenteiden kuntotutkimuksia ja syksyllä 1.-15.9.2020 olosuhdemittauksia luokissa.

Koulun tiloja (liikuntasalia) käyttävät myös ympäröivät yhteisöt lasten/aikuisten harrastetoimintaan mm. kansalaisopisto, seurakunta ja 4H. Tilakeskus jakaa salivuorot ja hoitaa laskutuksen. Myös yksityiset henkilöt voivat vuokrata liikuntasalia iltaharrastetoimintaan. Koulun tilojen käyttöön voi lukuvuoden aikana tulla muutoksia koronatilanteesta riippuen.

Tieto- ja viestintätekniikka

Opettajille on saatu syyslukukaudella 2016 henkilökohtaiset kannettavat tietokoneet ("hybridit"), jotka teknisten ongelmien vuoksi korvattiin myöhemmin toisenlaisilla kannettavilla tietokoneilla. Keväällä 2020 saivat työpuhelimet myös kaikki ne opettajat, joilla työpuhelinta ei vielä ollut. Lisäksi on täydennetty oppilaiden TVT-laitteita. Koululla on sekä iPadejä että kannettavia tietokoneita. Oppilaskäytössä olevaa laitekantaa pyritään lisäämään (kannettavat tietokoneet), jotta myös yhdysluokkatilanteessa kaikilla oppilailla olisi samanlaiset laitteet. Koululla on oma tutor-opettaja tukemassa opettajia TVT-taidoissa ja oppilaille asetettujen TVT-taitotasojen saavuttamisessa. 

Koulujen laitteet ovat jatkuvasti toimintakunnossa ja helposti saatavilla. Koko henkilökunta ja oppilaat tietävät, missä laitteita säilytetään. Opettajanhuoneessa on lista, josta opettaja voi varata luokalleen laitteita. Tämä varmistaa sen, että laitteita on riittävästi käytössä silloin, kun oppilaat/opettajat niitä tarvitsevat. Koronapandemian vuoksi pyritään siihen, että kukin laite olisi aina tietyn oppilaan käytössä pitemmän jakson kerrallaan. Laitteiden kaikki osat (läppärit/iPadit, virtajohdot ja iPadien näppäimistöt) on numeroitu, jotta oppilas voi käyttää samaa laitetta jakson ajan. Jos laitetta käyttää välillä joku muu, laite on puhdistettava eri käyttäjien välillä huolellisesti. Luokanopettajan tulee huolehtia laitteiden pyyhkimisestä ja kuivaamisesta omien oppilaidensa käytön jälkeen sekä laitteiden riittävästä lataamisesta. 

Tällä erin verkko- ja laiteasennukset ovat hoidetut kuntoon. Kukin vastuuopettaja huolehtii oppilaiden TVT -oppimisesta ikätason mukaisesti.


Muuruveden koulun TVT-suunnitelma:

Keväällä 2020 asetetut tavoitteet: Innostaa kaikki opettajat rohkeasti käyttämään digitaalisia välineitä. Rohkaista opettajia
pyytämään apua digitaitojen opettamiseen.

Koulun opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään a) omaehtoisella osallistumisella koulutuksiin (rehtori välittää koko henkilöstölle sähköpostitse tietoa tarjolla olevista koulutuksista) b) digimentorin vierailuilla koululla ja luokissa opettajien tukena ja c) koulun oman digitutorin antamalla tuella.

Koulun sisällä toimii vertaistuki eli osaavampi opettaa ja tukee muuta henkilöstöä. Henkilöstö osallistuu säännöllisesti osaamiskartoituksiin, jotta havaitaan asiat, joihin koulutusta tarvitaan (kohdennetaan). Kaikilla on myös velvollisuus pyytää ohjausta/koulutusta tarpeen niin vaatiessa.

Koulun oma digitutor kannustaa opettajia säännöllisesti (esim. henkilökunnan kokouksissa ja kahdenkeskisissä keskusteluissa kunkin opettajan kanssa) käyttämään digitaalisia välineitä opetuksessaan ja tarjoaa apuaan uusien asioiden oppimiseen ja ongelmien ratkaisuun.

Kiertävän digimentorin tunnit jaetaan etukäteen henkilöstöpaaverissa niin, että jokainen luokka ja opettaja saa mentorin tukea oppitunneilleen. Tuen painotuksessa huomioidaan tarvittaessa opettajien erilainen tuen tarve ja luokan kulloinenkin TVT-taitojen tukitarve, jotta enemmän tukea tarvitsevat saavat riittävästi resurssia. Luokanopettaja (tarvittaessa yhdessä esim. aineenopettajan ja/tai erityisopettajan kanssa, jos tunnit toteutetaan yhteisopettajuusperiaatteella) päättää oppitunneilla harjoiteltavat aiheet ja menetelmät. Digimentor ja digitutor antavat tarvittaessa vinkkejä, mitä kulloinkin voisi harjoitella. Digitutor ilmoittaa mentorille etukäteen, mitä tunneilla on tarkoitus harjoitella, jotta mentor voi valmistautua tukemaan tunteja tehokkaasti.

Koulun seinällä ja Peda.netissä on luokkakohtaiset TVT-tavoitteet näkyvillä. Jokainen luokanopettaja käy tunneillaan läpi/opettaa vaadittavat asiat ja tarvittaessa pyytää apua TVT-tutorilta tai muilta opettajilta. Jokainen luokanopettaja huolehtii kaupungin opetussuunnitelman mukaisten TVT-taitotasojen toteutumisesta luokissaan. Tutor auttaa tuntien suunnittelussa ja mahdollisuuksien mukaan on mukana tukemassa oppitunnilla. Oppilaita aktivoidaan ottamalla opetukseen mukaan oppimispelejä ja oppimisohjelmia (SanomaPron Bingel ja Saari yms.) sekä netissä olevia ilmaisohjelmia (Kahoot, Quizlet jne.). Oppilaita kannustetaan rohkeasti TVT–taitojen opetteluun (esim. O365) myös vapaa-ajalla.

Teknisen tuen vastuuhenkilö Muuruveden koululla on Laura Harkonmaa lukuvuonna 2020-2021. Pedagogisen tuen digitutor on Auli Hämäläinen. Digipedagogiikan kokonaisvaltaista kehittämistä tehdään yhteistyössä koko opettajakunnan kanssa. Digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin perehdytään yhdessä (kunkin oma mielenkiinto huomioiden) ja toimitaan vertaistukena toisilleen sekä jaetaan osaamista. Digitutor antaa sekä luokkakohtaista opastusta että opettajien tarvitsemaa henkilökohtaista opastusta. Atk-vastaava huolehtii siitä, että laitteet ja tekniikka on toimintakunnossa.

Tutoropettajan resurssin käyttösuunnitelma Muuruveden koulussa 2020-2021

Luokanopettajat voivat pyytää tutoropettajalta henkilökohtaista opastusta ja tukea laitteiden ja ohjelmien käyttöön. Oppitunteja voidaan järjestää yhteisopettajuusperiaatteella, jolloin tutoropettaja voi olla mukana luokassa luokanopettajan työparina. Tutoropettaja voi myös pitää henkilökunnalle yhteistä koulutusta oppituntien ulkopuolella. Tutoropettaja pitää kirjaa käyttämästään tutorointiajasta.

Tavoitteet:

  • Toimiva oppimisympäristö ja laitteiden toimintavarmuus ja riittävyys
  • Hyvä perusopetus uutta opetusteknologiaa hyödyntäen
  • Henkilökunnan TVT-taitojen jatkuva kehitys
  • Kannustavan, oppimismyönteisen ilmapiirin edistäminen oppilaiden osallisuutta lisäten
  • TVT-suunnitelman toteuttaminen

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä