5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Oppilaskuntatoiminnan kehittämistä tuetaan keskitetysti mm. järjestämällä toiminnasta vastaaville opettajille koulutusta. Jokaisella koululla on oppilaskunta. Oppilaskunnan jäsenistä muodostetaan oppilaskunnanhallitus.

Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Koulujen oppilaskunnista valitaan edustajat lasten Parlamenttiin. Kunta huolehtii oppilaskuntatoiminnan ohjaukseen tarvittavista resursseista. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Yhteistyöelimissä on aina koulun edustus. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa WIlman käytön periaatteet. Toimintakysely toteutetaan 3. ja 8. luokkien oppilaille ja huoltajille.


Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun oppilaskuntaan valitaan vuosittain kaksi edustajaa jokaiselta luokalta.
Oppilaskuntaa koordinoi ohjaava opettaja, joka saa tehtävästä erilliskorvauksen.
Oppilaskunta järjestää vuoden aikana koulun yhteishenkeä edistäviä tapahtumia ja teemapäiviä.

Yläkoulun ja lukion oppilaskunta ylläpitävät koulun kioskia. Se on avoinna oppilaille yleensä klo 11 ja 12 välitunneilla. Tavoitteena on antaa oppilaille käsitys yrittämisen eri puolista ja kannustaa omatoimisuuteen. 9.luokan oppilailla on lisäksi oikeus pitää vuoroviikoin mokkismyyjäisiä koulun aulassa ja kartuttaa luokkaretkirahastoa.
Oppilaskunta järjestää omia tapahtumia kuten pipokaudenavajaiset ja osallistuu muiden koulun tapahtumien järjestelyihin esim. kansainvälisen vaihdon yhteydessä. Oppilaskunta järjestää lukuvuodessa ainakin yhden matkan haluamaansa kohteeseen. Myös päivätyökeräyksen järjestäminen kuuluu sen tehtäviin.
Oppilaskunta on mukana tukioppilastoiminnan kehittämisessä ja osallistuu yhteisiin koulutuksiin tukioppilaiden kanssa.
Oppilaskunta pitää yhteyttä nuorisovaltuustoon ja on mukana nuorisovaalin järjestelyissä.
Oppilaskunnasta tullaan valitsemaan edustaja yhteisölliseen oppilashuoltoryhmään, joka kokoontuu neljä kertaa lukuvuoden aikana.

Tukioppilaat valitaan lukuvuosittain 7. luokan oppilaista (2-4oppilasta/luokka) ja he jatkavat tukioppilaina yhdeksännen luokan loppuun asti. Tukioppilaille pyritään järjestämään koulutusta lukuvuoden aikana. Tukioppilaita koordinoivat kaksi ohjaavaa opettajaa: Johanna Kokkonen ja Taru Teerijoki. Tukioppilastoiminnalla on tarkoitus vaikuttaa positiivisesti yhteishenkeen ja viihtyvyyteen koulussamme erilaisten tapahtumien ja teemapäivien myötä. Ideat teemoihin ja tapahtumiin tulevat pääasiassa tukioppilailta itseltään. 8. ja 9. luokkien tukioppilaat valitsevat 7. luokista omat kummiluokkansa ja käyvät pitämässä heille ryhmäytymistä ja yhteishenkeä edistäviä oppitunteja. Lisäksi kaikille seiskaluokille pidetään lukuvuoden alussa yhteinen ryhmäytymisiltapäivä. Tukioppilaat järjestävät 9.luokkalaisille kevään lopussa ysien päivän.



Kodin ja koulun yhteistyö
Vuosittain järjestetään vanhempainiltoja, joissa mm. ohjeistetaan wilman käyttö. Jokainen luokanohjaaja pitää kehityskeskustelut vuosittain valvontaluokkansa oppilaiden ja huoltajien kanssa. Huoltajilla on mahdollisuus osallistua vanhempainyhdistyksen toimintaan. Lisäksi musiikkiluokilla on oma vanhempainyhdistyksensä Musiikkiluokkien tuki ry. Nämä yhdistykset ovat perinteisesti koulun kanssa järjestämässä koulun yhteisiä tapahtumia, esim. avointen ovien viikkoa. Toimintakysely, jossa arvioidaan kodin ja koulun yhteistyötä, toteutetaan 8.luokkien oppilaille ja huoltajille.



Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Minna Canthin koulun yhteistyöverkosto on laaja. Yhteistyötä tehdään laajasti muiden oppilaitosen kanssa esimerkiksi nivelvaiheisiin ja jatko-opintoihin liittyen. Yhteistyötä tehdään niin alakoulujen kuin myös kaikkien toisen asteen oppilaitosten kanssa.

Lukuvuonna 2015-16 on aloitettu kohdennettu yhteistyö Savon ammatti- ja aikuisopiston Toivalan yksikön kanssa. Mukana yhteistyössä on myös Maaseutu ammattiin ry. Yhteistyön tavoitteena on tutustuttaa 8. luokkalaiset metsäalan ammatteihin ja koulutukseen. Ko. toimintaan liittyy tutustumiskäyntejä ja asiantuntijavierailuja. Minna Canthin koulun biologian opetus on mukana toiminnassa. Vastaavanlaista yhteistyötä tehdään myös muiden ammattialojen kanssa (mm. rakennus- ja kiinteistöpalvelut). Oppilaiden ammatinvalintaa tukevaa yhteistyötä pyritään tekemään monissa oppiaineissa. Esimerkiksi kotitalouden valinnaisaineryhmät tutustuvat matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutukseen.

TET eli työelämään tutustuminen perustuu koulun ja työelämän yhteistyöhön. Oppilaat tutustuvat työelämän eri sektoreihin. TET mahdollistaa koulun ja yritysten välisen yhteistyön.

Koulu on tehnyt yhteistyötä Kuopion rotary-klubien kanssa useiden vuosien ajan. Rotaryt ovat järjestäneet 8. luokkalaisten oppitunneille eri ammattien edustajia kertomaan työelämästä. 9. luokkalaiset ovat osallistuneet "Matkalippu tulevaisuuteen" - kampanjaan. Kampanjan tavoitteena on kannustaa nuoria oikeudenmukaisuuteen, positiivisen ryhmähengen edistämiseen, myönteiseen suhtautumiseen koulukavereihin ja koulun aikuisiin sekä hyviin käytöstapoihin.