4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuspäällikön ohjetta.

Koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista seurataan säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Tekniset järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteidenosalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.


Koulukirjastojen kirjastojärjestelmä vaihtuu kesällä 2015. Tietopalveluasiantuntija huolehtii koulukirjastovastaavien opettajien sekä muiden järjestelmänkäyttäjien perehdyttämisestä syyslukukaudella 2015.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön syksystä 2015 alkaen.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
työsuojeluvaltuutettu Isto Karjalainen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tietohallintopäällikkö tekee vuosittain palvelualueen tarpeiden perusteella ICT-talousarvion sekä investointiesityksen. Talousarvio ja investoinnit käsitellään kaupungin normaalien talousarvioprosessien mukaisesti. Oppilasverkon laitteet hankitaan leasing-laitteina ja vanhentuneita laitteita uusitaan käytettävissä olevien varojen puitteissa. Vuosittain hankitaan myös muuta tietoteknistä laitteistoa kuten dataprojektoreja sekä dokumenttikameroita. Hankinnat tehdään myönnettyjen investointirahojen puitteissa.

Koulut voivat hankkia tietoteknistä kalustoa myös omilla rahoillaan. Hankinnat tehdään tietohallintopalveluiden kautta, jotta voidaan varmistua laitteiden yhteensopivuudesta tekniseen ympäristöön.

Vuoden 2015 aikana tehdään selvitys ICT-palvelujen tuottamismallista, jonka avulla parannetaan palveluiden toimivuutta jatkossa.

Perusopetuksen ict-suunnitelman 2015 - 2018 laatiminen on aloitettu keväällä 2015. Esi- ja perusopetuksen toimintaympäristöjen kehittämishankkeen tuella suunnitelmasta tehdään perusopetuksen tvt-strategia osaksi uutta opetussuunnitelmaa. Lukuvuodeksi 2015 - 2016 on palkattu perusopetukseen viisi ict-tukihenkilöä, jotka työskentelevät yhden päivän viikossa kouluille opettajien tukena ja kouluttajana. Tukihenkilöiden koulutus on toteutettu keväällä 2015.

Lukuvuoden 2015 - 2016 aikana on tavoitteena hankkia opettajille henkilökohtaiset päätelaitteet, jotka mahdollistavat tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen opetuksessa. Oppilaiden henkilökohtaisten laitteiden hankinta on ajoitettu pääosin vuosille 2016 - 2018. Koulu suunnittelee tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä kehittämissuunnitelman pohjalta.

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Jarkko Karhemaa 044 718 4007
lukio-opetuspäällikkö Antti Kervinen 044 718 4040

Koulun toimenpiteet

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta. Hän seuraa koulun käyttösuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Koulussa noudatetaan sijaisjärjestelyissä perusopetuspäällikön ohjetta ja pyritään pysymään talousarviossa.
Rehtori tiedottaa sekä yksittäistä aineenopettajaa että koko opettajakuntaa talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.

Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen turvallisuus, terveellisyys ja viihtyisyys huomioidaan tilankäytön järjestelyissä, hankinnoissa sekä koulun toiminnan ja tilojen kehittämisessä. Lukuvuoden mahdollisuutena ja haasteena opetustilojen osalta on käynnistyvä remontti, vapautuvien tilojen ottaminen yläkoulun käyttöön sekä koulun oppilasmäärän kasvu.

Koululla on ajan tasalla oleva palo- ja pelastussuunnitelma ja vuosittain pidetään koulussa poistumisharjoitus, jossa testataan valmiustilaa ja sen perusteella palo- ja pelastussuunnitelmaa korjataan ja ohjeistetaan. Koululle on laadittu myös ajantasainen uhkatilannesuunnitelma.
Turvallisuus- ja pelastusuunnitelmat tehdään yhteistyössä ao. asiantuntijoiden kanssa ja niistä vastaa Juha Hänninen. Em. asiakirjat käydään läpi kaikkien niiden henkilöiden kanssa ml. poistumis- alkusammutus- ja ensiapukoulutus; jäejestyssäännöt löytyvät koulun kotisivuilta.
Pelastussuunnitelmaan liittyvä poistumisharjoitus pidetään syksyn 2015 aikana. Lisäksi halukkaille järjestettiin turvallisuuskävely keskiviikkona 12.8.2015.


Sali

Koulun liikuntasalissa on liikunnanopetuksen lisäksi iltaisin ja viikonloppuisin liikunta- ja harrastustoimintaa. Liikuntasalin turvallisuutta edistetään ja valvotaan sekä epäkohdista ilmoitetaan ja ne korjataan.


Kirjasto


Minna Canthin koulun koulukirjasto siirtyi kesän 2015 aikana Aurora-järjestelmään. Kaupungin tietopalveluasiantuntija sekä koulun koulukirjastovastaava neuvovat tarvittaessa järjestelmän käyttöönotossa koulun muuta henkilökuntaa. Kokoelmia täydennetään kirjastobudjetin rajoissa.

Kirjaston käyttöön vaikuttaa lukuvuoden aikana yhteisen kokoelman jako Minna Canthin koulun ja Lumitin kesken, mikä ennakkotietojen mukaan ajoittuu keväälle 2016. Kirjastoa pidetään auki mahdollisuuksien mukaan. Yläkoulun tulevaa kirjastotoimintaa on alettu suunnitella.



Tieto- ja viestintätekniikka

Suurin osa koulun opetustiloista on varustettu tietokoneella, dataprojektorilla, dokumenttikameralla ja äänentoistolaitteistolla. Laboratorioista 218, 219, 233 ja ATK-luokasta 241 puuttuu ainoastaan dokumenttikamera, nämä pyritään hankkimaan. Yläkoululla on käytössään yksi ATK-luokka, joka on todettu varsin riittämättömäksi käyttäjämäärään ja tarpeeseen nähden. ATK-luokan lisäksi käytettävissä on yksi iPad-salkku, jossa on 18 iPadia. Syksystä 2015 lähtien käytössä on lisäksi 14 iPadMiniä.

Oppilailla ja opettajilla on henkilökohtaiset käyttäjätunnukset koulun oppilasverkkoon. Tunnukset ovat samalla henkilökohtaiset wilmatunnukset ja niillä pääsee koulun panOppilas-verkkoon omalla päätelaitteella. Tunnukset käyvät myös O365- palveluun.

Uusiutunut Pedanet-palvelu otetaan kuluvana vuonna tehokäyttöön. Opettajille ja oppilaille on luotu palveluun tunnukset. Molempia harjaannutetaan oppimisympäristön kouluttamalla ja ottamalla se käyttöön osaksi oppimista.

Koulutustarpeita kartoitetaan vuoden mittaan ja hyödynnetään tehokkaasti kaupungin tarjoaman ICT-tukihenkilön täsmäpalveluja. Syksyn koulutukset keskitetään Pedanet- ja O365 - palvelujen opiskeluun.

TVT-mentorin tukitehtävää pidetään edelleenkin yllä (Vesa Vainikainen). Mentori auttaa opetushenkilöstöä hyödyntämään oman toimintaympäristönsä tieto- ja viestintätekniikkaa työssään ja opetuksen tukena. ATK- ja TVT-vastaavana toimii Sari Halonen. AV-vastaavan tehtävää hoitaa Jussi Jauhiainen.

Tavoitteena on hankkia mahdollisimman monelle opettajille henkilökohtaiset päätelaitteet, jotka mahdollistavat tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämisen opetuksessa. Opettajat ovat tehneet henkilökohtaisen TVT-kehittämissuunnitelman.