6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Oppimiskeskustelut

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2021 - 2022 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on hyvinvoiva minä. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.


Joustava esi- ja alkuopetus

Esi- ja alkuopetuksen aikuistiimi tekee joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimisopimuksen. Tiimisopimukseen kirjataan, kuinka toiminnan periaatteet toteutuvat käytännössä, kuinka oppimispolkuja toteutetaan ja kuinka lapsiryhmien yhteistoimintaa on mahdollista järjestää.

Tiimisopimus liitetään koulun lukuvuosisuunnitelmaan.
Joustava esi- ja alkuopetus perusopetuksen opetussuunnitelmassa
Kuopion joustava esi- ja alkuopetus


Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä kouluilla toimivien pedagogisten tukihenkilöiden ja kiertävien digimentoreiden avulla. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan syksyllä 2021 ja keväällä 2022 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. 

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, koulukohtaisten teknisten tukihenkilöiden (atk-vastaavat) sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan taloudellisten resurssien puitteissa. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen tekniset tukihenkilöt huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Kartoitukset tehdään joka kevät. Kartoituksen yhteydessä kukin koulu määrittelee itselleen kehittämistavoitteet seuraavalle lukuvuodelle ja seuraa tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2022.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2021 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Mitä toimenpiteitä aiotte tehdä tavoitteen saavuttamiseksi? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne digipedagogiikan kokonaisvaltainen kehittäminen ja sen vastuut on määritelty? Miten pedagoginen ja tekninen tuki koulussanne organisoidaan ja resursoidaan niin, että se hyödyttää kaikkia opettajia?
  3. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot? 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

6.1 Pedagoginen toiminta ja kehittäminen

Minna Canthin koulun opetus- ja kasvatustehtävistä huolehtiminen tarkoittaa käytännössä kaikkien oppilaiden oppimisen, kehityksen ja hyvinvoinnin tukemista. Perusopetuksen tehtävänä on rakentaa oppilaiden identiteettiä ihmisinä ja oppijoina. Koulu toimi läheisessä yhteistyössä huoltajien kanssa. Opetuksessa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa. Oppimiskäsityksessä korostuvat oppilaan oman aktiivisuuden ja toimijuuden edistäminen oppimisessa, oppimisen monimuotoisuus sekä myönteiset kokemukset itsestä elinikäisenä oppijana sekä ihmisenä kasvu yksilönä, yhteisössä ja yhteiskunnassa.

Opetuksessa hyödynnetään monipuolisia opetusmenetelmiä huomioiden eritasoiset oppilaat ja heidän yksilölliset tarpeensa. Minna Canthin koulussa on luotu luokan ulkopuolisia oppimisympäristöjä ja niitä pyritään kehittämään jatkossakin. Oppitunteja toiminnallistetaan sekä liikunnallistetaan. Tieto- ja viestintäteknologian käyttöä opetuksessa kehitetään oppiaineiden tarpeiden ja laiteresurssien mahdollisuuksien mukaan. Oppilaiden osallistamista koulun toiminnassa kuvataan laajemmin luvussa 5.1.

Osa oppilaiden opinto-ohjelmasta koostuu valinnaisista aineista 8. ja 9. luokilla. Näiden aineiden valintaan opastetaan oppilaanohjauksen oppitunneilla ja valinnat tehdään erillisen aikataulun mukaisesti. Valinnaisaineet ja valintamenettelyt on ohjeistettu koulun www-sivuilla:
 https://peda.net/kuopio/p/minnacanth/opetus/valinnaisaineet2  

Työelämään tutustumisjaksoja on jokaisella vuosiluokalla ja niissä keskiössä on työelämätaidoissa kehittyminen. 7. luokalla tutustuminen järjestetään koulun ruokalassa neljän tunnin työvuoroissa. 8. luokalla jakso on viikon mittainen ja 9. luokalla kaksi viikkoa. 8. ja 9. luokilla TET-paikka hankitaan itse työnhaun taitoja harjoitellen.

Kouluun pyritään tuomaan kestävän kehityksen periaatteita yhä enemmän osaksi arjen toimintaa. Kestävän kehityksen tiimi osallistaan niin oppilaita kuin koko koulun henkilökuntaa tiedostamaan sekä kehittämään oman toimintaansa kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseksi.

6.2 Luokanohjaajan rooli ja oppimiskeskustelut

Luokanohjaaja tukee osaltaan luokkansa oppilaiden kasvua ja kehitystä sekä oppimisen ja opiskelun ohjaamista. Hän hoitaa ensisijaisesti yhteydenpitoa oman luokkansa oppilaiden huoltajien kanssa.

Oppimiskeskustelut pidetään pääsääntöisesti marras – tammikuun aikana. Oppimiskeskusteluissa luokanohjaaja, oppilas ja huoltaja(t) käyvät läpi oppilaan koulunkäyntiin liittyviä asioita käyttäen apuna kaupungin oppimiskeskustelulomakkeita. Luokanohjaajan tehtäviin liittyvät asiat löytyvät Intrasta kohdasta “luokanohjaaja”. Lukuvuoden aikana pidetään keskeisinä ajankohtina ns. LO –tunteja, joissa on koko koulun oppilailla yhteinen teema. Teemana voi olla esimerkiksi OHR –kyselyyn vastaaminen. Asioiden tiedottamista varten luokanohjaaja voi pitää luokanohjaajan vartteja. Tehostetun tuen oppilaiden oppimissuunnitelma laaditaan yhteistyössä laaja-alaisten erityisopettajien kanssa. Päävastuu suunnitelmien laadinnasta on luokanohjaajalla.

6.3 Oppilasarviointi

Arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä kehittää oppilaiden itsearvioinnin taitoja sekä määrittää, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet kunkin lukuvuoden päätteeksi. Arviointi perustuu tavoitteisiin ja kriteereihin. Arvioinnin tule perustua oppilaiden yhdenvertaiseen kohteluun. Arvioinnin toteutuksen monipuolisuutta edistetään koulutuksella sekä aineryhmien yhteissuunnittelulla. Arvioinnin pääpaino on formatiivisessa arvioinnissa, joka ottaa huomioon työskentelytaidot, yhteistyötaidot, oppimisessa edistymisen ja auttaa oppilasta tiedostamaan omia taitojaan ja oppimistaan. Opetuksessa oppilas osallistuu oman työskentelynsä arviointiin ja oppilaan itsearviointitaitoja sekä vertaisarviointia kehitetään erilaisin tavoin. Oppilailta kerätään palautetta opetuksesta, resursseista ja oppimisympäristöstä.

Oppilaat saavat arvioinnista todistukset kaksi kertaa lukuvuodessa. Huoltajille ilmoitetaan hyvissä ajoin, mikäli vuosiluokan tai perusopetuksen oppimäärän tavoitteet ovat oppilaan kohdalla vaarassa jäädä saavuttamatta. Opettaja dokumentoi lukuvuosiarvioon tai arvosanaan vaikuttavat näytöt riittäväksi aikaa.

6.4.Monialaiset oppimiskokonaisuudet 

Monialainen oppimiskokonaisuus tarkoittaa opetusta, jossa opetettavaa aihetta, ilmiötä tai teemaa käsitellään useissa eri oppiaineissa tai opiskeluryhmissä. Keskeistä monialaisissa oppimiskokonaisuuksissa on oppilaiden osallistuminen opiskeltavaan ilmiöön liittyvissä valinnoissa.
 
Oppimiskokonaisuuksien toteuttamisen periaatteet on ohjeistettu opetussuunnitelman perusteissa sekä muissa vastaavissa ohjeissa. Opettajan rooli muuttuu MOK- työskentelyssä ohjaavaan suuntaan. Kokonaisuuksien suunnittelu, toteutus ja arviointi tehdään kunkin oppiaineen sisältö- ja taitotavoitteisiin pohjautuen.

Lukuvuonna 2021-2022 Minna Canthin koulussa toteutetaan kaupungin ohjeen mukaisesti kaksi monialaista oppimiskokonaisuutta. Aikataulullisesti Hyvinvoiva minä -viikkokokonaisuus toteutetaan syyslukukaudella viikolla 50. Minna Canth -teemainen MOK-kokonaisuus toteutetaan pidemmälle aikavälille sijoittuvina kokonaisuuksia aikavälillä joulukuusta 2021 huhtikuun 2022 loppuun.

 Minna Canthin koulussa monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelua ja toteutusta koordinoivat Otto Tuomela ja Minna Miettinen. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteutumista arvioidaan koulun lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä. 

6.5 Tieto- ja viestintäteknologia opetuksessa

Tieto- ja viestintäteknologian (TVT) osaaminen on keskeinen taito nyky-yhteiskunnassa. Minna Canthin koulussa panostetaan laadukkaaseen opetukseen TVT:n saralla olemassa olevilla resursseilla. Taitoja syvennetään eri oppiaineiden tunneilla, kun tehdään erilaisia projekteja ja tehtäviä. TVT:n monipuolisella käytöllä pyritään kannustamaan oppilaita aktiivisuuteen, lisäämään oppilaiden osallisuutta ja antamaan mahdollisuuksia luovuuteen ja oman mielikuvituksen käyttöön.

Tietoturvasta laaditaan yhdessä tutoroppilaiden kanssa koulutuspaketti, jonka avulla varmistetaan turvallinen toimiminen verkkoympäristöissä. Tätä koulutuspaketin laatimista jatketaan lukuvuonna 2021-2022. Virtuaalitodellisuuslaitteisto pyritään saamaan muutamaksi viikoksi lainaan keväälle 2022.

Mahdollisessa etäopetuksessa käytettävät oppimisympäristöt opetellaan oppilaiden kanssa jo syksyllä lähiopetuksen aikana ja näiden määrä pidetään mahdollisimman pienenä (kaupungin yhteiset peda.net, o365, Teams, Google Classroom), jotta oppilaan näkökulmasta säilyy oppimisympäristön hallittavuus myös etäopetuksen aikana.

OPSissa vaadittavien digitaitojen harjoitteluun on apuna käytössä Kuopion kaupungin perusopetuksen päivitetty digitaitokalenteri. Digitaitokalenterin käyttöä aktivoidaan aineryhmissä toteuttamalla TVT –taitoja sisältävä opetuskokonaisuus syksyn aikana.

Kouluun on valittu kolme digitutoria lukuvuodelle 2021-2022, jotka toimivat tarvittaessa samalla pedagogisina tutorhenkilöinä. Koulun yhdeksi kehittämiskohteeksi CAF:ssa valikoitui koulun opetushenkilöstön kehittämissuunnitelman tekeminen. Samaisen suunnitelman osaksi digiopettajat ideoivat yhteisön digipedagogisen osaamisen kehittämisajatuksen. Lukuvuoden aikana toteutetaan opettajakohtainen kysely, jossa kartoitetaan opettajan omia digitaitoja sekä kehittämiskohteita. Tämän kyselyn tulosten avulla pyritään suuntamaan digitutoreiden tukea entistä tarkoituksenmukaisemmin.

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä yhteisöllisenä työvälineenä tullaan jatkokehittämään.

Tekniikkapossen käyttöä suunnitellaan entistä organisoidummaksi ja näkyvämmäksi. Lopullinen kysymys ja pyrkimys on varmistaa jokaiselle oppilaalle riittävät digitaidot jatko-opinnoissa selviämiseen.