6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Arviointi

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia. Monipuolisen oppilasarvioinnin kehittäminen on lukuvuoden 2020 - 2021 painopistealue. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilasarvioinnin monipuolisuutta.


Monialaisen oppimiskokonaisuuden (MOK) toteuttamisen periaatteet


Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Lukuvuoden 2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona.

- MOK-viikolle voidaan tehdä oma työjärjestys
- Oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä (esim 3. luokka 23 tuntia, 8. luokka 29 tuntia)
- Opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu työmäärä

Mikäli koulukohtainen MOK jakautuu pitemmälle ajanjaksolle, tulee huolehtia että
- oppilaalla on MOKia oma vuosiviikkotuntimäärä
- oppilaalla on mahdollisuuksia opiskella erilaisissa ja eri-ikäisten oppilaiden ryhmissä ja työskennellä useiden eri aikuisten kanssa
- MOK tarjoaa mahdollisuuksia yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön
- MOK vahvistaa tiimiopettajuutta

Lukuvuosisuunnitelmaan merkitään MOKien ajankohta ja kesto, aihe ja oppilaiden osallisuus. Tarkempi kuvaus MOKeista on koulujen kotisivulla ennen MOKien alkamista.

Tieto- ja viestintäteknologia (tvt)

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

LUOKKIEN PEDAGOGISET RATKAISUT JA YHTEISTYÖSUUNNITELMAT

"Hyrrää" täydennetään vuoden mittaan kehittämiskohteiden valmistuttua. Tällä hetkellä olemassaolevat luokkien pedagogiset ratkaisut ja yhteistyösuunnitelmat löytyvät täältä:

Lukuvuoden pedagogiset suunnitelmat


MONIALAISET OPPIMISKOKONAISUUDET


Lukuvuoden 
2020 - 2021 kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus on ilmastonmuutos. Kuntakohtainen monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan yhtenäisenä viikon kestävänä jaksona viikolla 46. Koulun omaksi aiheeksi oppilaskunta äänesti pelit, elektroniikka ja media. Koulun oma aihe on viikolla 5. Tarkemmat suunnitelmat MOK-viikosta kirjataan peda.nettiin viikkoa ennen MOK-viikon alkua. Koteja tiedotetaan koulun yhteisellä Wilma-viestillä ja opettajat tiedottavat omia luokkiaan mahdollisista työjärjestysmuutoksista.   
 
MOK-viikon työjärjestys saattaa muuttua, kuitenkin niin, että oppilaan työaika on oppilaan vuosiviikkotuntimäärä ja opettajan työaika on työjärjestykseen sijoitettu tuntimäärä.  

Koronarajoitukset huomioiden oppilaalle tarjotaan mahdollisuuksia työskennellä erilaisissa ryhmissä ja eri aikuisten kanssa. Oppilaalla on myös mahdollisuus yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön.

Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamisessa käytetään projektioppimisen mallia, jonka vaiheita ovat aloitus, tiedonhaku, soveltaminen, esittäminen ja arviointi. Monialaisessa oppimiskokonaisuudessa harjoitellaan yhdessä projektityöskentelyä ja ryhmätyötaitoja ja vahvistetaan osallisuutta. Opettajat työskentelevät työpareina tai tiimeinä. 

TVT- suunnitelma 2020-2021 

Koulumme tavoitteet ovat: 

  • Digitutoroppilastoiminnan jatkokehittäminen 
  • Rakenteellinen kehittäminen (esim. yhteiset käytettävät alustat selkeämmin sovittuna) 
  • Poikkeustilanteen opit hyötykäyttöön 
  • Läppäreiden määrän kasvattaminen 

Lukuvuoden päätteeksi tehdään kysely henkilökunnalle ja digitutoreille, jossa arvioidaan tavoitteiden toteutumista. 

Opettajille järjestään kerran vuodessa “iPad-lanit", jossa tvt-tiimin jäsenet opettavat eri iPad-sovellusten käyttöä henkilökunnalle. Lisäksi henkilökunnalle tarjotaan O365 -ja Peda.net opastusta joustavasti ympäri vuoden. Tvt-mentor Otto Kulhomäki opastaa henkilökuntaa tvt:n hyödyntämisessä opetuskäytössä pitkin lukuvuotta. Lisäksi koulumme tutor-opettaja Merja Pehkonen on opettajien käytössä luokissa kaksi tuntia viikossa. Tvt-vastaavat osallistut mahdollisiin koulutukseen ja jakavat koulutuksista saamaansa osaamista työyhteisössä.   

Koulumme tvt-mentor on Otto Kulhomäki. Opettajat voivat varata Otolta tunteja pitkin lukuvuotta varauskalenterin avulla. Tuntien aikana Otto ohjeistaa ja auttaa opettajia tvt:n hyödyntämisessä opetuksessa tvt-opetussuunnitelman ja opettajan toiveiden mukaisesti.  

Koulun tutor-opettaja on Merja Pehkonen. Tutor-opettaja on opettajien käytössä 2h viikossa. Opettajat varaavat tutor-opetustunnin itselleen sähköisestä varauskalenterista. Tutor-opettaja seuraa, että tuki jakautuu tasaisesti eri luokille ja opettajille. Tutor-oppilaiden osaamista hyödynnetään vallitsevan tilanteen rajoitusten puitteissa. 

Opettajia kannustetaan käyttämään opetuksessaan tieto -ja viestintäteknologiaa. Opettajille on jaettu lukuvuoden alussa Kuopion kaupungin digitaitokalenterit, jonka käyttöön opettajia rohkaistaan aktiivisesti. Tvt-tiimi varmistaa kaksi kertaa vuodessa henkilökunnan yhteisissä kokouksissa, missä vaiheessa digitaitokalenterin toteuttaminen on. Myös tutor-toiminta tukee tavoitteiden saavuttamista, jossa tutor-opettaja toimii opettajien tukena luokissa kahtena päivänä viikossa. Lisäksi opettajia kehotetaan jakamaan osaamistaan sekä varaamaan tvt-mentoria Otto Kulhomäkeä luokkaansa pitkin vuotta.  

Koulun tvt-laitteisto on sijoitettu fyysisesti eri puolille koulua, jotta se on helposti opettajien saatavilla. iPadeja, läppäreitä sekä tietokoneluokan varaamista varten opettajilla on käytössä sähköinen varauskalenteri. Tiettyjen laitteiden käyttö on mahdollistettu numeroimalla laitteet sekä niiden hyllypaikat. Edellinen lainaaja huolehtii laitteet omille paikoilleen sekä varmistaa niiden lataustilanteen, jotta laitteet ovat välittömästi käytettävissä. Tvt-tiimi huolehtii laitteiston kunnosta ja päivittämisestä. Korona-tilanteen vuoksi laitteet ovat käytössä rajoitetusti ja niiden käytöstä on annettu henkilökunnalle ohjeistus.  

Koulumme työnjako:

Tekninen tuki: Jussi-Markus Turunen, Tiina Purokivi, Merja Pehkonen ja Miika Tammekann. Miika vastaa tykeistä, tauluista ja äänentoistosta. Tiina, Merja ja Jussi-Markus vastaavat unohtuneista oppilasverkon tunnuksista. Uusien tunnusten luomisesta vastaa koulusihteeri Tiina Kauppinen.  

Pedagoginen tuki: Merja Pehkonen (yläsiipi), Tiina Purokivi (pikkusiipi), Jussi-Markus Turunen (alasiipi).  

Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen: Jussi-Markus Turunen, Tiina Purokivi ja Merja Pehkonen 

Tutor-opettajana toimii Merja Pehkonen.