4 Resurssit

Resurssien käyttäminen: talouden ja oppimisympäristöjen suunnittelu

Talous

Rehtori vastaa koulun toiminnan taloudellisuudesta ja tehokkuudesta.

Koulukohtaisia määrärahoja tarkistetaan huhti-/toukokuussa, jolloin otetaan huomioon tulevan syksyn muutokset mm. oppilasmäärissä. Sijaisten ottamisessa noudatetaan perusopetuksen ohjetta.

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti. Poikkeamiset suunnitelmista selvitetään ja tehdään tarvittaessa muutoksia talousarviossa pysymiseksi.

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta.


Lisätietoja:
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221


Fyysinen oppimisympäristö

Opetustilojen terveellisyys ja turvallisuus
- Teknisten järjestelmien tulee olla määräysten mukaisia ja kunnossa.
- Työskentelytilat ja -välineet täyttävät voimassa olevat työturvallisuusmääräykset.
- Turvallisuutta edistetään ja valvotaan säännöllisesti ja havaitut epäkohdat korjataan.


Opetustilojen käyttö ja kunnossapito
Koulut toimivat pääsääntöisesti tilakeskukselta vuokratuissa kiinteistöissä. Ylläpitopalvelut ovat osa vuokraa, samoin kunnossapito.

Kiinteistön kuntoon liittyvissä ongelmissa kohteen esimies tekee sähköisen vikailmoituksen, jos kyse ei ole välittömiä toimia vaativasta korjauksesta, jolloin ilmoitus tehdään puhelimitse LVIS-päivystykseen. Vaaraa aiheuttavien tilanteiden osalta ilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Ilmoitusten pohjalta tilakeskus suorittaa kiinteistön ylläpitoon liittyviä korjaustoimenpiteitä.

Tilakeskus laatii kiinteistöjen kunnossapito-ohjelman vuosittain. Kunnossapito-ohjelma sisältää laajempia rakenteiden ja/tai talotekniikan korjaustoimenpiteitä tai uusimisia.

Toiminnallisten muutosten osalta rehtori tekee esityksen muutoksesta tilahallintapäällikölle. Esitykset käsitellään tilakeskuksen, perusopetuksen/lukiokoulutuksen sekä tukipalveluiden keskinäisessä palaverissa, jonka puheenjohtajajana toimii tilakeskuksen asiakkuuspäällikkö.

Käytettävissä olevien resurssien puitteissa tilamuutoksia toteutetaan vuosittain. Pääosin toimenpiteet pyritään ajoittamaan koulujen loma-aikoihin. Tilakeskus on toimittanut kiinteistönhoidon ja siivouksen palvelukuvaukset kaikkiin kohteisiin.

Koulukiinteistö on tehokkaassa käytössä opetuksen lisäksi mm. koulutus-, kulttuuri-, liikunta- ja harrastustoimintaan.

Kouluviraston lainattavien kirjasarjojen kokoelmaa on täydennetty Celia-kirjaston CD-äänikirjoilla, joita opettajat voivat lainata kirjasarjojen mukana lukemisen tukea tarvitsevien oppilaiden käyttöön.

Lisätietoja:
tilahallintapäällikkö Tanja Karpasto 044 718 4130
tietopalveluasiantuntija Riitta Nevalainen 044 718 4133
vs. työsuojeluvaltuutettu Tuomas Oinonen 044 718 4020


Tieto- ja viestintätekniikka

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöä edistetään kouluissa kehittämällä seuraavia osa-alueita:

  • opetushenkilöstön digipedagoginen osaaminen
  • oppilaiden digitaidot
  • digitaalisten laite- ja oppimisympäristöjen käyttö

Opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään koulutusten sekä tutoropettajien ja kiertävien digimentoreiden avulla. Jokaisella koululla on nimetty oma tutoropettaja ja kiertävä digimentori. Koulutusten ja tuen tarpeita kartoitetaan vuosittain syksyllä tehtävällä kyselyllä. Osaamisen kehittymistä seurataan keväällä 2021 toteutettavien kyselyjen avulla.

Kaikille oppilaille turvataan tasapuoliset mahdollisuudet digitaitojen oppimiseen. Opettajan tehtävänä on huolehtia oppilaiden tvt-opetussuunnitelman mukainen osaaminen 2., 6. ja 9. luokan päättyessä. Opetussuunnitelman toteuttamisen tukena käytetään kaupungin omia digitaitokalentereita vuosiluokille 1 – 6 ja 7 – 9. Oppilaiden digitaitojen osaamista kartoitetaan otannalla valituissa kouluissa keväällä 2021.

Laite- ja oppimisympäristöjen käyttöä edistetään kiertävien digimentoreiden, atk-vastaavien sekä oman tietohallinnon avulla. Varmistetaan, että kaikilla opettajilla on työtä varten käytössä henkilökohtainen päätelaite. Oppilaslaitemäärää kasvatetaan niin, että päästään lähelle tavoitetta ”Yksi kone kahta oppilasta kohti”. Lisäksi huolehditaan riittävistä tietoliikenneyhteyksistä jokaisessa koulussa. Laajennetaan ja syvennetään digitaalisten oppimisympäristöjen käyttömahdollisuuksia. Koulujen atk-vastaavat huolehtivat toimenkuvansa mukaisista tehtävistä.

Kuopio osallistuu useisiin perusopetuksen kehittämishankkeisiin, joissa digitalisaatiolla on keskeinen rooli. Kuopiossa on käynnissä Digitaalinen ekosysteemi -hanke, jossa kartoitetaan kunkin koulun digitaalisen osaamisen nykytilaa. Ensimmäinen kartoitus on tehty keväällä 2020. Tässä yhteydessä on laadittu koulukohtaiset kehittämistavoitteet lukuvuodelle 2020 - 2021. Kukin koulu seuraa omien tavoitteidensa toteutumista. Seuraava kartoitus tehdään keväällä 2021.

Koulukohtainen tvt-suunnitelma päivitetään osaksi lukuvuosisuunnitelmaa. Tvt-suunnitelmassa otetaan kantaa ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  1. Mitä tavoitteita asetitte koulullenne kevään 2020 Digitaalinen ekosysteemi –hankkeen palaverissa? Miten näiden tavoitteiden saavuttamista seurataan?
  2. Miten koulunne opetushenkilöstön digipedagogista osaamista kehitetään?
  3. Miten hyödynnetään koulun tutoropettajan ja kiertävän digimentorin tunteja? Miten varmistetaan tuen tasapuolinen jakautuminen?
  4. Miten varmistetaan, että kaikki oppilaat oppivat riittävät digitaidot?
  5. Miten varmistetaan koulun digilaitteiden tehokas käyttö?
  6. Kuka tai ketkä koulussa vastaavat teknisestä tuesta, pedagogisesta tuesta ja digipedagogiikan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä?

Lisätietoja:
tietohallintopäällikkö Ilkka Kukkonen 044 718 4007
kehittämistyön koordinaattori Jarno Bruun 044 718 4417

Koulun toimenpiteet

Talouden seuranta

Rehtori seuraa koulun käyttötaloussuunnitelman toteutumista säännöllisesti Vega- ohjelman avulla ja suunnittelee henkilöstömenot Reksbud- ohjelmalla. 

Rehtori tiedottaa henkilöstöä talousarvion suunnittelusta ja toteutumisesta. Siipitiimin vetäjille tiedotettavaksi talousasiat tuodaan joulukuussa ja helmikuussa jolloin myös suunnitellaan oppikirja- ja oppimateriaalihankinnat, sekä koulutarvikehankinnat.
Seuraavan lukuvuoden henkilöstöresursoinnista tiedotetaan huhtikuussa.


Fyysinen oppimisympäristö

Opetushenkilöstöä ja oppilaita ohjeistetaan käyttämään tiloja asianmukaisesti ja ilmoittamaan havaitsemistaan epäkohdista, rikkoutumisista, turvallisuuspoikkeamista sekä ilkivallasta. Havainnoista raportoidaan sähköiseen huoltokirjaan, Granlund Manageriin. Henkilöstö on perehdytetty huoltokirjan käyttöön. 

Konservatorio käyttää koulun musiikkiluokkaa keskiviikkoaamuisin. Liikuntasali on urheiluseurojen käytössä aktiivisesti. 

Luokkatila 1057-1058 muutettiin kesällä 2020 yhteistoimintatilaksi ja se on tällä hetkellä Askel-luokan (3A-4A) kotiluokkana. Alakerran kerhotilassa 0011 on raportoitu sisäilmasta johtuvia oireita. Tila muutettiin väliaikaiskäyttöön niin, että siellä pidetään yksittäisiä kielten tunteja ja kotitaloustunteja. Tila on tarkoitus kalustaa oppimiskeskukseksi. Käytössä on tilavarauskalenteri. Eeva-luokan kotiluokkana on tällä hetkellä tila 2026. 

Hallintotilojen neuvotteluhuone toimii päivisin laaja-alaisen erityisopettajan opetustilana. 

Pikkusiiven tilaratkaisuista tehdään toimenpide-ehdotus tilahallinnolle, sekä hankintaehdotus alakertaan siirretyn oppimiskeskuksen kalustuksesta.
 

TVT- suunnitelma 2020-2021 

Koulumme tavoitteet ovat: 

  • Digitutoroppilastoiminnan jatkokehittäminen 
  • Rakenteellinen kehittäminen (esim. yhteiset käytettävät alustat selkeämmin sovittuna) 
  • Poikkeustilanteen opit hyötykäyttöön 
  • Läppäreiden määrän kasvattaminen 

Lukuvuoden päätteeksi tehdään kysely henkilökunnalle ja digitutoreille, jossa arvioidaan tavoitteiden toteutumista. 

Opettajille järjestään kerran vuodessa “iPad-lanit", jossa tvt-tiimin jäsenet opettavat eri iPad-sovellusten käyttöä henkilökunnalle. Lisäksi henkilökunnalle tarjotaan O365 -ja Peda.net opastusta joustavasti ympäri vuoden. Tvt-mentor Otto Kulhomäki opastaa henkilökuntaa tvt:n hyödyntämisessä opetuskäytössä pitkin lukuvuotta. Lisäksi koulumme tutor-opettaja Merja Pehkonen on opettajien käytössä luokissa kaksi tuntia viikossa. Tvt-vastaavat osallistut mahdollisiin koulutukseen ja jakavat koulutuksista saamaansa osaamista työyhteisössä.    

Koulumme tvt-mentor on Otto Kulhomäki. Opettajat voivat varata Otolta tunteja pitkin lukuvuotta varauskalenterin avulla. Tuntien aikana Otto ohjeistaa ja auttaa opettajia tvt:n hyödyntämisessä opetuksessa tvt-opetussuunnitelman ja opettajan toiveiden mukaisesti.  

Koulun tutor-opettaja on Merja Pehkonen. Tutor-opettaja on opettajien käytössä 2h viikossa. Opettajat varaavat tutor-opetustunnin itselleen sähköisestä varauskalenterista. Tutor-opettaja seuraa, että tuki jakautuu tasaisesti eri luokille ja opettajille. Tutor-oppilaiden osaamista hyödynnetään vallitsevan tilanteen rajoitusten puitteissa. 

Opettajia kannustetaan käyttämään opetuksessaan tieto -ja viestintäteknologiaa. Opettajille on jaettu lukuvuoden alussa Kuopion kaupungin digitaitokalenterit, jonka käyttöön opettajia rohkaistaan aktiivisesti. Tvt-tiimi varmistaa kaksi kertaa vuodessa henkilökunnan yhteisissä kokouksissa, missä vaiheessa digitaitokalenterin toteuttaminen on. Myös tutor-toiminta tukee tavoitteiden saavuttamista, jossa tutor-opettaja toimii opettajien tukena luokissa kahtena päivänä viikossa. Lisäksi opettajia kehotetaan jakamaan osaamistaan sekä varaamaan tvt-mentoria Otto Kulhomäkeä luokkaansa pitkin vuotta.  

Koulun tvt-laitteisto on sijoitettu fyysisesti eri puolille koulua, jotta se on helposti opettajien saatavilla. iPadeja, läppäreitä sekä tietokoneluokan varaamista varten opettajilla on käytössä sähköinen varauskalenteri. Tiettyjen laitteiden käyttö on mahdollistettu numeroimalla laitteet sekä niiden hyllypaikat. Edellinen lainaaja huolehtii laitteet omille paikoilleen sekä varmistaa niiden lataustilanteen, jotta laitteet ovat välittömästi käytettävissä. Tvt-tiimi huolehtii laitteiston kunnosta ja päivittämisestä. Korona-tilanteen vuoksi laitteet ovat käytössä rajoitetusti ja niiden käytöstä on annettu henkilökunnalle ohjeistus.  

Koulumme työnjako

Tekninen tuki: Jussi-Markus Turunen, Tiina Purokivi, Merja Pehkonen ja Miika Tammekann. Miika vastaa tykeistä, tauluista ja äänentoistosta. Tiina, Merja ja Jussi-Markus vastaavat unohtuneista oppilasverkon tunnuksista. Uusien tunnusten luomisesta vastaa koulusihteeri Tiina Kauppinen.  

Pedagoginen tuki: Merja Pehkonen (yläsiipi), Tiina Purokivi (pikkusiipi), Jussi-Markus Turunen (alasiipi).  

Tvt-pedagogiikan kehittäminen, opetuskäytön seuranta sekä digitaalisiin sovelluksiin ja oppimateriaaleihin tutustuminen: Jussi-Markus Turunen, Tiina Purokivi ja Merja Pehkonen 

Tutor-opettajana toimii Merja Pehkonen. 

Koulukirjasto

Koulun kirjastovastaavana toimii lukuvuonna 2020- 2021 luokanopettaja Erika Fabritius.

Opettajat voivat käydä lainaamassa kirjastosta yhdessä oppilaidensa kanssa luettavaa. Kirjastossa voi asioida yksi luokka kerrallaan. Oppilaat voivat lainata yhden kirjan kerrallaan luettavaksi.Kirjojen lainaus tapahtuu opettajan valvonnassa. Kirjaston viivakoodilistat lainausta varten löytyvät kirjastosta tietokoneen viereisestä hyllystä korista, jossa lukee kirjasto.
Kirjat palautetaan palautuskärryyn kirjastoon. Kirjastovastaava huolehtii ne kärristä palautuneiksi ja takaisin hyllyyn.
Kirjastovälitunteja ei syyslukukaudella 2020 ole. 
Lukuvinkkaritoimintaa ei toistaiseksi ole saatavilla koululle.
Kirjastoauto käy koulullamme joka perjantai klo 11.00-12.00 . Kirjaston ohjeistuksen mukaisesti toistaiseksi kirjastoautolta käyvät asioimassa vain koulun henkilökuntaan kuuluvat henkilöt. Oppilaat eivät siis asioi kouluaikana kirjastoautolla.

Kirjastovastaava on torstaisin klo 13.20- 14.00 koulun kirjastossa lainaamassa kirjoja koulun oppilaille.