6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Koulut toteuttavat olemassa olevia opetussuunnitelmia uusien, 22.12.2014 hyväksyttyjen opetussuunnitelman perusteiden suuntaisesti. Koulut valmistelevat lukuvuoden 2015 – 2016 aikana uuden kasvun ja oppimisen lautakunnassa 10.6.2015 hyväksytyn tuntijaon ja valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaiset koulukohtaiset opetussuunnitelmat, jotka otetaan käyttöön 1.8.2016 alkaen. Lisäksi koulujen ops-vastaavat osallistuvat alueelliseen ja kuntakohtaiseen opetussuunnitelmatyöhön.

Työtapoja ja opettajien yhteistyömalleja kehitetään oppilaiden oppimista ja kasvatusta ohjaavaan suuntaan. Opetukseen kuuluu kasvatustavoitteiden suuntainen suunnittelu sekä vuorovaikutus opetus - oppimistilanteessa ja opiskelun olosuhteiden säätely siten, että saadaan aikaan tietoista ja mielekästä oppimista.

Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen mahdollistaa pedagogiikan muutoksen kohti toimintakulttuuria, jossa oppijan itsensä rooli korostuu tutkivaan oppimiseen ja ilmiöpohjaisuuteen perustuvassa oppimisprosessissa. Kouluilla on käytössään langattomat verkot, oppilaiden henkilökohtaiset tunnukset verkkoon ja keskeisiin sähköisiin oppimisympäristöihin. Tämän lisäksi koulut hankkivat harkintansa mukaan sähköisiä materiaaleja.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) taitoja harjoitellaan kaikilla luokka-asteilla ja opitaan käyttämään niitä opiskelun välineinä. Tvt-taitoihin sisältyvät käytännön taidot ja oma tuottaminen, vastuullinen ja turvallinen toiminta, tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely ja vuorovaikutukseen sekä verkostoitumiseen liittyvät tietotekniset taidot.

Kaupunkitasoiset vesot ja koulukohtaiset vesot käytetään lukuvuoden 2015 – 2016 aikana opetussuunnitelmatyöhön sekä koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin.

Luokanohjaajat käyvät henkilökohtaiset arviointikeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Karttulanlahden koulun toimenpiteet

Kaupunkitasoiset vesot ja koulukohtaiset vesot käytetään lukuvuoden 2015 – 2016 aikana opetussuunnitelmatyöhön sekä koulun toiminnan suunnitteluun ja arviointiin. Vesot järjestetään 11.8.2015 (1), 12.8.2015 (½), 6.10. 2015(½) ja 9.1.2016 (1). Koulutuksiin osallistuu koko opetushenkilöstö.

Opettajat käyvät henkilökohtaiset arviointikeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa loka-tammikuun aikana.

Karttulanlahden koulun ICT-suunnitelman tavoitteena on kehittää opetusmenetelmiä ja saada sekä opettajille että oppilaille riittävä määrä laitteita, jotta sähköisten materiaalien ja oppimisympäristöjen käyttö on mahdollista oppiaineen luonteen mukaisesti.

Opetushenkilöstön TVT-taitoja kehitetään koulun sisällä ATK-vastaavan tuella sekä osallistumalla kaupungin sisäisiin koulutuksiin. Tavoitteena on että jokainen opettaja /oppiaine ja oppilas käyttää niin Peda.net -alustaa oppimisympäristönä kuin Office365:n mahdollisuuksia sähköisten töiden tekemiseen. Pedanetisä saadut kokemukset arvioidaan lukuvuoden lopussa. Kaikilla 1-6 luokan oppilailla on viikossa tunti tvt-taitojen opetusta.

Ops 2016 suuntaisesti vuoden aikana lisätään oppiaineiden välistä yhteistyötä. Syksyllä 2015 suunnitellaan ja kokeillaan yksi monialainen oppimiskokonaisuus. Keväällä 2016 kokeillaan yhteistä monialaista oppimiskokonaisuutta 0-9 luokilla yhdessä Kempaanmäen ja Kissakuusen koulujen kanssa. Näiden kokonaisuuksien suunnitteluun varataan YS-aikaa. Peda.net -alustaa / O365:ttä käytetään näiden monialaisten suunnittelun ja toteutusten perustyökaluina. Suunnitteluun osallistuvat oppilaat tuntiensa puitteissa tai esim. oppilaskunnan hallitus ja mahdollisuuksien mukaan myös vanhemmat (vanhempaintoimikunta) sekä muut yhteistyötahot.

Kevään aikana tarkastellaan ja myös kokeillaan uutta työjärjestyksen rakennetta.

Ops-yhdyshenkilöt osallistuvat kaupungin järjestämiin ops-koulutuksiin. Koulutusten pohjalta ops-yhdyshenkilöt vetävät YS-palavereita ja vastaavat vesojen toiminnallisista sisällöistä. Jokaisella työyhteisön jäsenellä on vastuu oman pedagogiikkansa kehittämisestä uuden opsin mukaiseksi mm. kouluttautumalla, vertaistuella, TET-yhteistyöllä toisten koulujen kanssa.

Opettajat käyttävät monipuolisia opetusmenetelmiä, jolloin erilaiset oppijat otetaan huomioon. Toiminnallisuutta ja sen kokeilemista eri muodoissaan tuetaan.

Oppiaineissa otetaan kirjojen sijaan käyttöön sähköistä materiaalia oppiaineen luonteen mukaisesti. Oppilaita ohjataan hyödyntämään sähköisiä materiaaleja myös kotikäytössä.

Oppilaiden kanssa käydään läpi jakson alkaessa, mistä kaikesta arviointi koostuu (tuntiaktiivisuus, kotitehtävät, työvälineet ym.) ja kuinka kyseistä ainetta opiskellaan. Monipuolinen, jatkuva arviointi vähentää kokeiden painoarvoa. Luotettava arviointi on mahdollista myös ilman kokoavaa koetta.