1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Sari Ihalainen 044 718 4018

Koulun johtamisen toimenpiteet

Käärmelahden koulun johtajana toimii luottamustoiminen rehtori ja luokanopettaja Timo Lehtonen, vararehtorina on luokanopettaja Ritva Ruuskanen. Koulun opettajakunta toimii koulun kehittämisryhmänä kokonaisuudessaan. YS-ajan käyttöä seurataan tarvittaessa kirjaamalla siihen käytetty aika ylös. Opettajien ja henkilökunnan kokouksista pidetään pöytäkirjaa. Kehityskeskustelut käydään ja koulun viestinnästä vastaa rehtori.

Lukuvuonna 2017-2018 on ys-aikaa 126 tuntia, joka lisääntyi 12 tunnilla kiky-sopimuksen myötä. Tunneista noin kolmasosa käytetään opettajankokouksiin, kolmasosa opettajien yhteissuunnitteluun ja loppu yhteistyöhön kotien kanssa (mm. oppimiskeskustelut).

Virkaehtosopimukseen kuuluvia Veso-päiviä pidetään kaksi ennen koulun aloittamista ja kaksi puolen päivän (3h) tilaisuutta lukuvuoden aikana.

Kiky- aika käytetään yhteisenä (Nilsiä, Pulkonkoski) koulutuspäivänä lauantaina 16.9. Lisäksi koko koulun vanhempainilta 3h sekä koulutukseen 3h (hätäensiapukoulutus yhdessä Pulkonkosken kanssa).