6 Kasvatus ja oppiminen

Koulun pedagogiikan kehittäminen

Kaikissa Kuopion peruskouluissa noudatetaan Kuopion perusopetuksen opetussuunnitelmaa.

Koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulukohtainen toiminta ja mahdolliset erityispiirteet.

Kuopion kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman
pohjana on Valtioneuvoston asetus 28.6.2012 perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta sekä Opetushallituksen antamat opetussuunnitelman perusteet.

Uusi opetussuunnitelma otetaan tuntijaon ja oppiainesisältöjen osalta käyttöön porrastetusti:
- vuosiluokkien 1 - 6 osalta 1.8.2016
- 7. luokan osalta 1.8.2017
- 8. luokan osalta 1.8.2018
- 9. luokan osalta 1.8.2019

Opetussuunnitelman perusteiden lukujen 1 - 12 mukaiset opetussuunnitelmat lukuun ottamatta lukuun 6 sisältyviä päättöarviointia ja todistuksia koskevia määräyksiä sekä lukuun 12 sisältyviä valinnaisuutta koskevia määräyksiä otetaan käyttöön kaikilla luokka-asteilla 1.8.2016 alkaen.

Lukuvuonna 2016 – 2017 6. luokalla opetetaan ympäristöopin asemesta biologiaa ja maantietoa sekä fysiikkaa ja kemiaa Valtioneuvoston asetuksen 1435/2001 mukaisen opetussuunnitelman mukaisesti.

Kuopion perusopetuksen tuntijako

Ennen uuden opsin mukaista tuntijakoa käytössä on valtioneuvoston asetukseen 20.12.2001 perustuva tuntijako.

Koulun toimintakulttuurin sekä oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet, yhteiset toimintaperiaatteet sekä yhteistyön ja muun käytännön toteutus kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Vuosittain toteutetaan vähintään kaksi laajaa monialaista oppimiskokonaisuutta, joista toinen voi olla kuntakohtainen ja toinen koulukohtainen. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan niiden laajuudet ja mukana olevat oppiaineet sekä oppilaiden osallisuus. Lisäksi kuvataan monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteet, sisällöt ja arviointikäytännöt, toteutumisen seuranta, toteutumisen arviointi sekä kehittäminen.

Opettaja aktivoi oppilaita ja vastaa, että he ovat ikätasonsa huomioiden suunnittelemassa, asettamassa tavoitteita ja arvioimassa oppimistaan. Oppilaat osallistetaan ryhmän, luokan ja koko koulun toimintaan. Oppilaita osallistava toiminta kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Tieto- ja viestintäteknologian (tvt) osaaminen on keskeinen kansalaistaito. Kuopion peruskouluissa turvataan kaikille oppilaille tasapuoliset mahdollisuudet tvt-taitojen kehittämiseen. Näitä taitoja opitaan ja hyödynnetään suunnitelmallisesti ja monipuolisesti kaikilla vuosiluokilla. Tvt:n avulla kannustetaan oppilaita aktiivisuuteen, lisätään oppilaiden osallisuutta ja luodaan mahdollisuus luovuuteen sekä henkilökohtaisten työskentelytapojen ja oppimispolkujen löytämiseen. Tieto- ja viestintäteknologiaa hyödynnetään yhteisöllisenä työvälineenä, minkä kautta vahvistetaan vuorovaikutustaitojen ja ajattelun taitojen kehittymistä. Tvt:n taitoja opitaan hyödyntämään vastuullisesti ja tarkoituksenmukaisesti osana koulun arkea. Oppilaiden osaamisen tasoa seurataan säännöllisesti toteutettavilla kyselyillä.

Koulut suunnittelevat lukuvuoden 2016 – 2017 VESO-päivät koulu- tai aluekohtaisesti.

Luokanopettajat ja -ohjaajat käyvät henkilökohtaiset oppimiskeskustelut oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa lukuvuoden aikana, ks. Perusopetuksen ohjeita ja lomakkeita.

Koulun tulee huolehtia oppilasarvioinnin yhdenmukaisuudesta. Rehtori vastaa, että opettajat suunnittelevat opetusta ja toteuttavat arvioinnin yhdessä. Koulu tiedottaa arvioinnista oppilaita ja huoltajia.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Sari Helena Kokkonen 044 718 4018

Koulun toimenpiteet

Oppimiskeskustelut pidetään 9. luokilla marraskuussa, 8. luokilla joulu-tammikuussa ja 7. luokilla tammikuussa. Tarvittaessa 9. luokan oppimiskeskusteluihin osallistuu oppilaanohjaaja keskustelemaan jatko-opinnoista.

Koulun henkilökunnan tieto- ja viestintätekniikan taitoja kehitetään koulun sisällä tvt-vastaavan tuella sekä järjestämällä ulkopuolisen tahon koulutusta. Oppilaiden ja opettajien tvt-taitoja kehitetään johdonmukaisesti Peda.net -alusta oppimisympäristönä. Jokaisessa oppiaineessa käytetään hyväksi Peda.netiä ja O365-ympäristöä. Oppimisympäristöistä saadut kokemukset arvioidaan lukuvuoden lopussa.

Oppiaineiden välistä yhteistyötä lisätään. Oppiaine- ja luokkatilarajat ylittävän yhteistyön perustyökaluina käytetään Peda.netiä ja O365-ympäristöä. Lukuvuonna 2016 - 2017 kaikille oppiaineille yhteisinä tavoitteina on rohkaista oppilaita ja opettajia käyttämään tieto- ja viestintätekniikkaa opiskelun tukena.

Ops-agentit ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien vastuuhenkilöt tukevat jo alkanutta koulun opetuskulttuurin muutosta. Opettajat ja ohjaajat ottavat itse vastuun oman pedagogiikkansa kehittämisestä uuden opsin mukaiseksi mm. kouluttautumalla, vertaistuella sekä TET-yhteistyöllä toisten koulujen kanssa. Opettajat käyttävät monipuolisia opetusmenetelmiä, jolloin erilaiset oppijat otetaan huomioon.

Kunkin aineryhmän edustajat suunnittelevat yhteiset tavoitteet lukuvuoden alussa. Aineryhmä kokoontuu säännöllisesti keskustelemaan omien opetusryhmiensä tilanteesta suhteessa asetettuihin tavoitteisiin. Oppiaineissa otetaan kirjojen sijaan käyttöön sähköistä materiaalia, jota hyödynnetään oppituntien lisäksi myös kotikäytössä.

Arvioinnin yhdenmukaistamiseksi aineryhmissä sovitaan oppiaineessa etenemisestä ja yhteisistä kokeista. Oppilaalle kerrotaan säännöllisesti, mistä kaikesta arviointi koostuu ja kuinka kyseistä ainetta opiskellaan. Arvosana ei muodostu pelkästään kokeiden perusteella, vaan arvioinnissa otetaan huomioon työskentelytavat, yhteistyötaidot ja vastuu omasta oppimisesta. Arvioinnissa käytetään itsearviointia sekä vertaisarviointia. Kokeiden määrän vähentäminen monipuolistaa arviointia ja vähentää samalla kokeiden painoarvoa. Myös huoltajille annetaan säännöllisesti tietoa arvioinnista.

Oppiaineiden sivut päivitetään. Oppiaineiden sivuilla kerrotaan työskentelystä ja oppiaineen formatiivisen arvioinnin toteuttamisesta.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet lukuvuonna 2016 - 2017

Uuden opetussuunnitelman myötä Hatsalassa toteutetaan kullakin luokka-asteella monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuoden aikana. Monialaisella oppimiskokonaisuudella tarkoitetaan opetusta, jossa opetettavaa aihetta, ilmiötä tai teemaa käsitellään useissa eri oppiaineissa samanaikaisesti. Opetuksessa hyödynnetään myös sitä tietotaitoa, mitä oppilaat saavat koulun ulkopuolelta.

Aihe sidotaan nuorten omaan kokemusmaailmaan, ja tavoitteena on vahvistaa oppilaiden osallisuutta ja tarjota mahdollisuuksia olla mukana opiskelun tavoitteiden, sisältöjen ja työskentelytapojen suunnittelussa. Teeman parissa työskentelyllä on tarkoitus tukea yhteisöllistä ja tutkivaa lähestymistapaa.

Se, että valittua aihetta käsitellään eri oppiaineessa kullekin aineelle ominaisin keinoin, eheyttää oppimista ja luo ilmiöstä monipuolisen ja parhaimmillaan antoisan oppimiskokonaisuuden. Kokonaisuuden arviointi tehdään suhteessa kussakin oppiaineissa asetettuihin sisältö- ja taitotavoitteisiin. Monialaisten oppimiskokonaisuuksien lukuvuosiarviointia tehdään osana koulun kehittämistyötä.

Seitsemännen luokan teemana on Ystävyys. Teemalla on tarkoitus tukea uusien luokkien ryhmäytymistä ja selvittää hyvän ystävyyden "salaisuutta". Ystävyys-aihetta käsitellään kotitalouden, terveystiedon, englannin, kuvataiteen ja musiikin tunneilla. Oppilaat osallistetaan teeman pariin alkuun kysymysten ja keskustelun avulla, josta saatava aineisto antaa aineenopettajille oppilaslähtöisen näkökulman tuntiensuunnitteluun. Oppilaat dokumentoivat työskentelyä valokuvaten. Tuotoksista tehdään myös videopätkiä. Yhteisiä aikaansaannoksia ja havaintoja esitellään helmikuussa ystävänpäivänä(kokonaisuuden kesto 5 kk). Yhteisen tavoitteen toteutumista pohditaan lopuksi keskustelunomaisesti.

Kahdeksannella luokalla käsiteltävä ilmiö on ihmisen ja ympäristön suhde. Teemaksi on nimetty Ympäristö ja minä. Kahdeksannen luokan monialainen oppimiskokonaisuus toteutetaan äidinkielen, maantiedon ja kemian oppiaineiden yhteistyönä.

Ympäristö ja minä -kokonaisuuden keskeisenä tavoitteena on saada nuori ymmärtämään omia mahdollisuuksiaan vaikuttamiskykyisenä ja aktiivisena yhteiskunnallisena toimijana. Toteutustavan osalta tavoitteena on, että kokonaisuus houkuttelee yhteistyöhön ja parhaimmillaan jopa dialogiin koulun ja muun yhteiskunnan, kuten paikallisten yritysten tai kunnallisten päättäjien kesken. Sisältötavoitteet määräytyvät mukana olevien oppiaineiden myötä siten, että oppilailla on mahdollisuus valita tutkimuskohde ja työskentelytapa teemaan soveltuvista kahdeksannen luokan sisällöistä.

Työskentely aloitetaan lokakuussa yhdellä kaikille 8. luokan oppilaille yhtäaikaisesti pidettävällä oppitunnilla pohtimalla ryhmissä, millainen olisi hyvä elinympäristö. Tämän jälkeen opettajien ohjaamana etsitään konkreettisia ilmiötä, jotka joko tukevat ajatellun hyvän elinympäristön kehittymistä tai ovat sen kannalta joko arveluttavia tai haitallisia. Löydettyjä ilmiöitä lähdetään tutkimaan oppilaiden valitsemilla tavoilla. Tehdyistä töistä kootaan näyttely, joissa oppilaiden tutkimia ilmiöitä ja erilaisia tapoja käsitellä valittuja aiheita esitellään koulun oppilaille. Mahdollisuuksien mukaan tehtyjä töitä pyritään julkaisemaan myös koulun ulkopuolella.

Työskentelyä arvioidaan sekä työn aikana että lopputuotteen valmistuttua. Arviointitapoina käytetään opettajien antaman palautteen ohella myös vertaisarviointia. Valmis työ vaikuttaa oppilaan tai oppilasryhmän valitseman oppiaineen arvosanaan.

Oppimiskokonaisuus toteutetaan loka-helmikuun välisenä aikana.

Yhdeksännellä luokalla oppimiskokonaisuuden ilmiönä on Yrittäjyys ja työelämä. Kokonaisuuteen osallistuu oppiaineista yhteiskuntaoppi, oppilaanohjaus, matematiikka, ruotsi ja liikunta. Tavoitteissa korostuu mahdollisuus yhdistää koulun ulkopuolinen oppiminen koulutyöhön ja hahmottaa koulussa opiskeltavien asioiden merkitystä oman elämän ja yhteisön sekä yhteiskunnan kannalta. Sisältönä on yrittäjyys- ja työelämätiedot ja -taidot sekä lisäksi oppilaat luovat yrittäjyys- ja työelämäportfolion, jonka sisällön suunnitteluun oppilaat osallistuvat. Oppimiskokonaisuus ajoittuu pääasiassa loka-joulukuulle.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä