Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto

KOULUTERVEYDENHUOLTO

Aurinkorinteen koulun terveydenhoitaja on Miia Kiiskinen.

Terveydenhoitaja on tavoitettavissa koululla ma-pe puhelimitse 044 718 6518 tai sähköpostilla (miia.kiiskinen(at)pshyvinvointialue.fi).

Terveydenhoitajan vastaanotolle tullaan ajanvarauksella, oppilaat voivat käydä myös ilman ajanvarausta pitkällä välitunnilla klo 9.30-10.00.

Koululääkärinä toimii Alisa Alanne.

Kouluterveydenhuoltoon kuuluu lapsen normaalin kasvun ja kehityksen seuranta terveystarkastuksissa ja kontrollikäynneillä (kasvu, kuulo, näkö, ryhti, mieliala). Tavoitteena on tukea ja edistää oppilaan tervettä kasvua ja kehitystä sekä oppilaan, perheen ja kouluyhteisön terveyttä ja hyvinvointia.

Kouluterveydenhoitaja toimii yhteistyössä vanhempien, opettajien, oppilashuoltotyöryhmän ja koululääkärin kanssa.

Muu sairaudenhoito esim. infektiotaudit ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat hoidetaan tiimilääkärin vastaanotolla tai päivystyksessä.

Terveystarkastukset:
1.lk laaja terveystarkastus vanhemman kanssa, kaksi käyntiä: kouluth ja koululääkäri
2.lk terveydenhoitajan terveystarkastus
3.lk terveydenhoitajan terveystarkastus
4.lk terveydenhoitajan terveystarkastus, ryhmä- / oppitunti terveellisistä elintavoista
5.lk laaja terveystarkastus vanhemman kanssa, kaksi käyntiä: kouluth ja koululääkäri, Ryhmä- / oppitunti terveellisistä elintavoista ja murrosiästä
6.lk terveydenhoitajan terveystarkastus


Koulupäivän aikana huomioitavista sairauksista on hyvä tiedottaa sekä opettajaa että terveydenhoitajaa. Kodin kannatta kertoa terveydenhoitajalle oppilaan terveyteen vaikuttavista tekijöistä kuten pitkäaikaissairauksista, tartuntataudeista, oppilaan turvallisuuteen vaikuttavista seikoista sekä selvistä muutoksista oppilaan terveydentilassa huomioiden myös psyykkiseen hyvinvointiin liittyvät asiat. Vanhempien on hyvä kertoa myös opettajalle edellä mainituista asioista, kun niillä on vaikutusta lapsen koulunkäyntiin.

Koulutapaturmassa opettaja tai terveydenhoitaja antaa välittömän ensiavun.
Oheisen linkin kautta löytyvät ajankohtaiset ohjeet: Koulutapaturmien hoito - Kuopio

Rokotukset alakoulussa:
-Vesirokkorokotus (2 annosta) laitetaan niille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa vanhemman sitä toivoessa terveystarkastusten yhteydessä.
-HPV-rokotus (2 annosta) laitetaan viitosluokalla ja tehoste kuutosluokalla.
-Influenssarokotukset laitetaan riskiryhmiin kuuluville loppu vuodesta, asiasta tiedotetaan Wilma-viestillä, kun se on ajankohtainen.
-Matkailijarokotuksista voi kysyä tiimilääkäriltä tai Kuopion kaupungin rokotuspolilta. Kouluterveydenhoitaja voi rokottaa lapsen sovitusti, mikäli resepti ja rokote on hankittu valmiiksi.

Hammashoito: Suun terveystarkastus tehdään alakoululaiselle 1., 3. ja 5. luokalla tai yksilöllisen tarpeen mukaan. Suun terveydenhoidon ajanvaraus p. 017 186 611, ma-pe klo 7.45-16.00.

Näkemisen pulmissa terveydenhoitaja voi tehdä lähetteen maksuttomaan silmälääkärin tutkimukseen alle 8-vuotiaille ja maksuttomaan optikon tutkimukseen yli 8-vuotiaille. Matkakustannukset ja mahdolliset silmälasit vanhemmat kustantavat itse.

Kouluruokailu ja erityisruokavalio

Perustietoa kouluruokailusta (linkki)

Erityisruokavalio: Mikäli lapsi saa merkittäviä tai hengenvaarallisia oireita jostain ruoka-aineesta, ne tulee jättää pois ruokavaliosta. Tai kun perussairaus vaatii erityishuomiota (esim. diabetes). Kouluterveydenhoitaja ilmoittaa Servican ruokapalveluihin sekä koululle sähköisellä lomakkeella lapsen erityisruokavaliosta.


Erityisruokavalioilmoitukset (terveydelliset, eettiset ja uskonnolliset syyt) menevät neuvola- ja kouluterveydenhuollon kautta. Erityisruokavalioiden tarpeet kartoitetaan vuosittain määräaikaistarkastuksissa sekä 1., 5. ja 8. lk:n laajoissa terveystarkastuksessa. Mikäli erityisruokavaliotarpeisiin tulee muutoksia, tulee huoltajan olla niistä yhteydessä oman alueen neuvola- tai kouluterveydenhoitajaan. Neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon yhteystiedot löydät terveydenhuollon ja koulujen verkkosivuilta.

Huoltajan tulee ilmoittaa ennakkoon tiedossa olevat oppilaan poissaolot suoraan koululle, jotta erityisruokavaliota ei valmisteta turhaan oppilaan ollessa poissa.

Erityisruokavaliot toteutetaan Käypä hoito –suosituksen mukaisesti. Kouluruoka valmistetaan pääsääntöisesti laktoosittomana. Laktoositon ruokavalio tulee kuitenkin ilmoittaa normaalin ilmoittamiskäytännön mukaisesti laktoosittoman maitojuoman tarjoamista varten. Ruoka-aineallergioissa, mikäli ruoka-aine aiheuttaa lieviä oireita, ei tarvita erityisruokavaliota allergian vuoksi. Tällaisissa tapauksissa siedättäminen eli oireita aiheuttavan ruoka-aineen säännöllinen tarjoaminen kehittää sietokykyä ruokaa kohtaan.