Ajattelu ja oppimisen taidot (L1)

Ajattelun ja oppimisen taidot (L1): Annamme tilaa ja aikaa ilmiöille


Ajattelun ja oppimisen taitojen kehittymisen keskiössä on oppilaan oma kokemus ilmiöistä.

Keskeisiä asioita ajattelun ja oppimisen taitojen kehittämisessä ovat toiminnallisuus, uteliaisuus ja ilo, vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen, tiedonhallinta, itsetuntemus ja minäkuva sekä oppimaan oppimisen taidot. Hyvät kokemukset oppimisesta vahvistavat uusien asioiden omaksumista. Oppilaita ohjataan myös oman osaamisensa tunnistamiseen.

Päiväkodin ja koulun opetussuunnitelmassa valitaan keinot ja ne opetuksen järjestelyt, jotka tukevat ilmiökeskeistä oppimista. Opetussuunnitelmassa tai vuosittaisessa suunnitelmassa voidaan määritellä vuosittaiset painotukset, joissa korostetaan päiväkodin tai koulun ja alueen omaleimaisuutta.

L1 Kirkonkylän koulussa

Tiedonhaun ja -hallinnan taitoja opetetaan säännöllisesti oppilaille alkuopetuksesta lähtien, jotta myöhemmässä vaiheessa omaehtoinen työskentely sujuu. Vuorovaikutusta harjoitellaan erilaisissa ryhmissä, parityöskentelystä isompiin ryhmiin.

Ilmiöiden tutkimiseen varataan riittävästi aikaa. Opettajien välinen yhteistyö on edellytys riittävälle eheyttämiselle ja laajoille oppimiskokonaisuuksille. Projektityöskentelyssä ja ilmiöiden tutkimisessa lukujärjestykseen merkatut oppiaineet eivät ole sitovia, vaan opettaja muokkaa lukujärjestystä kulloiseenkin tilanteeseen sopivaksi.

Oppilaan itsetuntemuksen lujittamiseksi opettaja voi käydä vuosittain oppilaiden kanssa kahdenkeskisen keskustelun koulunkäynnin sujumisesta ja oppilaan vahvuuksista. Lisäksi oppilaat tekevät vuosittain itsearvioinnin opiskelutaitoihin liittyen.