Sippolan koulu monikulttuurisuussuunnitelma

Sippolan koulussa kulttuurikasvatus suuntautuu oman lähikulttuurin ymmärtämiseen ja muihin kulttuureihin tutustumiseen. Lähikulttuurilla tässä yhteydessä tarkoitetaan valtakulttuuria ja sen alakulttuureita. Lähikulttuuriin kuuluvat myös Sippolan koulun ympäristön rikas kulttuuriperinne ja sen kulttuurikohteet. Tämä monikulttuurisuussuunnitelma koskee sitä, miten Sippolan koulussa oppilaat tutustutetaan muihin kulttuureihin, ja toisaalta sitä, miten muista kulttuureista tulleet oppilaat ja perheet huomioidaan koulun arjessa. Lähtökohtana monikulttuurisuuteen tutustumisessa ja sen kohtaamisessa on toisen kulttuurin ja yleisemminkin erilaisuuden kunnioittaminen. Toiseus koskee myös valtakulttuuria, ja tarkoittaa sitä, että myös valtakulttuurin ulkopuolella olevilta odotetaan kunnioitusta valtakulttuuria kohtaan.

Erilaiset kulttuurit tulevat koulun oppiainesisällöissä esille usealla eri tavalla. Vieraat kielet, uskonto ja ympäristötieto ovat oppiaineita, joissa aina tiedonalan lähtökohdista käsin oppilaiden kulttuuritietoutta synnytetään ja syvennetään. Nämä sisällöt ovat tarkemmin esiteltyinä Kouvolan kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman oppiaineosioissa. Oppiainesisältöjen lisäksi oppilaita tutustutetaan muihin kulttuureihin mahdollisuuksien mukaan myös koulun muussa toiminnassa.

Oppilaiden kasvaessa heidän kokemusmaailmansa ja maailmankatsomuksena avartuu myös luonnostaan.

Suurin osa Sippolan koulun oppilaista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon ja osallistuvat koulun ev.lut. uskonnon opetukseen. Sippolan koulussa kunnioitetaan myös muita katsomuksia. Oppilaat, jotka eivät kuulu evankelis-luterilaiseen kirkkoon saavat muuta opetusta Perusopetuslain 13 § asettamien ehtojen mukaisesti. Kirkollisiin tapahtumiin heidän ei myöskään tarvitse osallistua. Tällöin oppilaille tarjotaan muuta toimintaa.

Sippolan koulussa otetaan huomioon oppilaan katsomukseen liittyvä ruokavalio ja erityiset tilanteet otetaan huomioon myös muussa opetuksessa. Tarpeen tullen erityiset tilanteet tarkennetaan koulun vuosittaisessa suunnitelmassa. Esimerkiksi tällainen tilanne voi olla muslimien uintiopetus.

Perusopetuksen tarjoaminen maahanmuuttajille on yksi kotouttamisen muoto. Suomeen tulleet peruskouluikäiset oppilaat opetetaan suomalaisen koulun käytänteisiin ja heille mahdollisuuksien mukaan esitellään laajemminkin suomalaista kulttuuria ja tapoja.

Kun kouluun tulee oppilas vieraasta kulttuurista, on koulun ensimmäinen tehtävä selvittää oppilaan suomenkielen taito. Koulussa tarjotaan S2-opetusta sellaisille oppilaille, jotka eivät puhu äidinkielentasoisesti suomea. Opetus tarjotaan Sippolan koulussa kaikille oppilaille kuitenkin suomen kielellä. Suomea taitamattomia tuetaan opetuksessa luokanopettajan päättämin keinoin, esimerkiksi kuvien ja demonstraatioiden avulla.

Tilanteen mukaan päätetään se, miten vieraasta kulttuurista tulevan omaa kulttuuria käsitellään opetusryhmissä. Tutustumme koulussa näkyviin erilaisiin kulttuureihin aina tarpeen mukaan ja huomioimme eri kulttuuritaustaisten perheiden omat toiveet niiltä osin, kuin on koulumme toimintakulttuurin puitteissa mahdollista.