5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö
5.2.2. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö
Päiväkodin ja koulun yhteistyön lähtökohtana huoltajien kanssa on luottamuksen rakentaminen, tasavertaisuus sekä keskinäinen kunnioitus. Yhteinen arvokeskustelu huoltajien kanssa antaa pohjan vankalle yhteistyölle. Viestinnän ja tiedonsiirron riittävyydellä ja avoimuudella sekä rakentavan palautteen antamisella kehitetään vuorovaikutusta lapsen ja nuoren elämässä olevien aikuisten kesken. Positiivinen palaute kannustaa oppilasta uusien asioiden oppimisessa.
Yhteistyötä päiväkodeissa ja kouluissa tapahtuu sekä yksilö- että yhteisötasolla. Yksilötasolla huoltajien tulee saada riittävä tieto lapsensa kasvusta ja oppimisesta.
Esiopetuksessa keskeisintä ovat päivittäiset kohtaamiset ja kohtaamiset huoltajan kanssa. Kouluilla ja päiväkodeilla järjestetään monipuolisia ja toiminnallisia vanhempainiltoja ja erilaisia tapahtumia.
Päiväkotien ja koulujen toimintakulttuuri lähtee avoimuudesta, huoltajia rohkaistaan yhteistyöhön. Vanhempainryhmien toimintaa järjestetään mahdollisuuksien mukaan ja huoltajia rohkaistaan keskinäiseen vuorovaikutukseen. Huoltajan on mahdollista osallistua lapsen esiopetus- tai koulupäivään.
Jokainen päiväkoti ja koulu määrittelee omassa opetussuunnitelmassaan kasvatusyhteistyön muodot. Lisäksi yhteistyön malleja on mahdollista tarkentaa vuosittaisessa suunnitelmassa.
Sarkolan koulun lisäys
Kodin ja koulun tiivis yhteistyö on onnistuneen oppimisen ja koulunkäynnin perusta. Luottamuksellisuus ja avoimuus ovat yhteistyön peruspilareina. Wilma toimii koulun päätiedotuskanavana. Vuosisuunnitelmassa tarkennetaan Wilmassa tiedotettavat asiat.
Kaikille luokille järjestetään ainakin yksi vanhempainilta lukuvuoden aikana. Huoltajille järjestetään aina tarvittaessa mahdollisuus tulla keskustelemaan oman lapsen kouluasioista. Mikäli lapsi saa tukitoimia koulun ulkopuolella, pyritään palaverit järjestämään verkostopalavereina, jotta kaikilla toimijoilla on asioista ajantasainen tieto ja toiminnoissa ei tule päällekkäisyyksiä.
Vanhempainvartit järjestetään ensimmäisen luokan syksyllä ja toisen luokan keväällä sekä kuudennen luokan keväällä arviointikeskustelujen muodossa. Muilla vuosiluokilla vanhempainvartteja ja keskusteluja oppilaiden huoltajien kanssa järjestetään aina tarpeen mukaan.