Rehtori tiedottaa

Hyvää lukuvuotta 2023-2024

Tervetuloa ihana arki -sanotaan jossakin TV-mainoksessa ja täällä koulujen käytävillä ja pihoilla se konkretisoituu näin syksyisin. Lapset ovat solahtaneet omaan työntekoonsa eli koulunkäyntiin mainiosti. Ilo kavereiden tapaamisesta ja strukturoidusta arjen rytmistä paistaa monien kasvoilta.

Lukuvuoden teemaksi olemme henkilökunnan kanssa päättäneet ”Sankaritaidoilla resilienssin mestariksi”. Korian ja Napan koulujen sankaritaitoja ovat sinnikkyys, itsesäätely ja myötätunto. Niitä arjessa opettelemalla ja vaalimalla kehittyvät oppilaat selviämään myös sellaisista tilanteista, jotka eivät mene aivan suunnitellusti. Lähiviikkojen aikana vielä yhdessä oppilaiden kanssa mietimme, mikä olisi sellainen opeteltava ilmiö tai asia, josta oppilaat haluaisivat lisää tietoa.

Oppilaat taas äänestivät lukuvuoden opittavaksi ilmiöksi "Vedenalainen maailma". Tästä aiheesta opitaan lisää monipuolisesti kaikilla luokka-asteilla ja saatetaanpa saada asiantuntija-apua teiltä vanhemmilta myöskin!

Monilla luokka-asteilla onkin jo ollut vanhempainilta, muutamilla vielä lähiaikoina tulossa. Tänä vuonna luokka-asteiden vanhempainillat keskittyvät oman luokan asioihin oman open johdolla.

Viime keväänä saimme teiltä perusopetuksen laatukyselyn tulosten muodossa paljon palautetta, jonka avulla voimme toimintaamme kehittää. Kiitos kaikille vastaajille – palautteenne oli hyvin rohkaisevaa ja motivoivaa. Lähes jokaisessa kohdassa teidän arvionne mukaan olemme onnistuneet koulunpidossa paremmin kuin kaupungissamme keskimäärin. Erityisesti mieltä lämmittää se, että vanhoista tiloista huolimatta koulumme koetaan turvalliseksi ja viihtyisäksi. Olitte sitä mieltä, että Korian koulussa opetus on laadukasta ja mikä kaikkein tärkeintä: ”Lapseni käy mielellään koulua”-kohdassa oli korkea keskiarvoluku! Tästä on hyvä jatkaa.

Tervetuloa aktiivisesti seuraamaan lapsenne koulunkäyntiä. Kun kysyttävää ilmenee, kannattaa matalalla kynnyksellä ottaa kouluun yhteyttä. Lapsen oma ope on useimmiten se paras vastausten antaja, mutta myös rehtorille tai koulusihteerille saa aina soittaa tai laittaa viestiä. Edelleen Wilman kautta meidät tavoittaa varmaan kätevimmin.

Korialaisia perheitä varmaankin miellyttää kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös siitä, että tänne Korialle saataisiin uusi yhtenäiskoulurakennus lähivuosina. Jäädään seuraamaan kouluverkkoratkaisun toteutumista!

Toivotan kaikille Korian ja Napan koulujen perheille mukavaa lukuvuotta!

 

Sinikka Kytömäki

rehtori

 

Hyvää lukuvuotta 2022-2023

Korian koulun lukuvuosi kiertyy kahden tärkeän aiheen ympärille. Vuositeemalla ”Yhteispeliä ja digiloikkaa” keskitymme hyvinvoinnin ja hyvien käytöstapojen sekä asiallisen kielenkäytön vuorovaikutukseen, johon esim. kiroileminen ei kuulu. Tähän haastamme teidät vanhemmat mukaan. Vaaditaan lapsiltamme ja nuoriltamme asiallista kielenkäyttöä koulussa, kotona sekä vapaa-ajalla ja toimitaan siinä itse malleina. Yhteispelillä voimme saada paljon hyvää aikaan. Vuositeeman toinen osa tuo arkeen digisisältöjä, ajamme sisään Kouvolan kaupungin uuden TVT-strategian. Tiedossa on paljon uutta haltuun otettavaa. Alkuopetuksessa oleville tulevat erilaiset JEA-junat tutuiksi lukuvuoden aikana. JEA tarkoittaa joustavaa esi-ja alkuopetusta, josta myös tulette kuulemaan tämän lukuvuoden aikana lisää.

Jokaisen lapsen koulunkäynnin perusteet ovat monisatasivuisessa opetussuunnitelmassa, mutta näkisin, että ihan kaiken muun edelle tulee tavoite kasvattaa meidän koulusta yhteiskuntakelpoisia, hyväkäytöksisiä ja vuorovaikutustaitoisia nuoria, joista voimme yhdessä perheiden kanssa olla ylpeitä!

Tähän tärkeään tavoitteeseen pyrimme ja pääsemme tarjoamalla koulupäivän aikana koululaiselle lämpimiä ihmissuhteita, kuulluksi tulemista ja osallisuutta, selkeyttä ja ennakoitavuutta sekä tukea osaamiselle ja onnistumiselle. Olemme kouluna hakeneet ”Yhteispeliä koulussa”-oppimiskokonaisuuteen, mutta näitä periaatteita toteutamme joka tapauksessa, vaikka meitä ei tähän hankkeeseen tällä kertaa hyväksyttäisikään. Kerron tästä teille lisää myöhemmin syksyllä, kun valinta selviää.

Kutsuja vanhempainiltoihin rupeatte saamaan aivan lähiaikoina. Tänä vuonna luokka-asteiden vanhempainillat keskittyvät oman luokan asioihin, oman open johdolla ja kaikille yhteisiä Teams-iltoja tarjoamme Elimäki-Koria ydintiimin järjestäminä. Otamme mielellään teiltä vastaan aihe-ehdotuksia näihin iltoihin!

Tervetuloa aktiivisesti seuraamaan lapsenne koulunkäyntiä. Kun kysyttävää ilmenee, kannattaa matalalla kynnyksellä ottaa kouluun yhteyttä. Lapsen oma ope on useimmiten se paras vastausten antaja, mutta myös rehtorille tai koulusihteerille saa aina soittaa tai laittaa viestiä. Edelleen Wilman kautta meidät tavoittaa varmaan kätevimmin.

Toivotan kaikille Korian ja Napan koulujen perheille mukavaa lukuvuotta!

 

Sinikka Kytömäki

rehtori

Korian ja Napan koulujen lukuvuosi 2021-2022

Uusi lukuvuosi on jälleen ponkaistu käyntiin. Ympärillä jylläävän pandemian kanssa on jollakin tavalla opittu elämään, mutta edelleen tietysti koulun toimintaa leimaa oppilaiden ja henkilökunnan terveydestä ja turvallisuudesta huolehtiminen. Olemme kaikki jo nähneet sen, että tilanteet saattavat muuttua nopeastikin. Kannattaa seurata aktiivisesti Wilmassa tapahtuvaa viestintää ja tiedottamista.

Tiedotusvälineissä ja yhteiskunnallisessa keskustelussa ollaan vahvasti yhtä mieltä siitä, että lapset ja nuoret ovat joutuneet lujille tässä poikkeuksellisessa ajassa. Haluamme kouluna tehdä parhaamme, että Korialla meidän tulevaisuuden tekijöistä huolehditaan hyvin. Lukuvuositeemamme aloitettiin jo viime keväänä, mutta haluamme sitä edelleen jatkaa, koska aihe on niin tärkeä – lasten ja nuorten monipuolinen hyvinvointi, teemalla Yhdessä hyvään huomiseen. Lukuvuoden aikana luokissa puhutaan paljon tunne- ja vuorovaikutustaidoista. Fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin lisäämiseksi etsitään keinoja yhdessä oppilaiden kanssa.

Vuositeemaa tukemaan olemme viime keväänä valmistaneet molemmalle koululle hyvinvointipuun, johon jokainen luokka on saanut pohtia asioita, joita haluaisi hyvinvoinnista oppia. Toiveet ja tavoitteet ovat luonnollisesti hyvin erilaisia ekaluokkalaisilla ja kutosluokkalaisilla. Jokaisessa luokassa on näkyvillä luokan omat lehdet ja yhteinen hyvinvointipuu on kaikille päivittäin nähtävillä Korialla ruokalassa, Napalla eteisessä.

Hyvinvointiin liittyy vahvasti myös kiusaamista vastaan taisteleminen. KiVa kouluna huolehdimme, että oppilaat osallistuvat 1. ja 4. luokilla KiVa koulu oppitunneille, joissa luodaan luokkaan hyvää ryhmähenkeä ja tarvittaessa KiVa tiimin aikuiset auttavat ja selvittelevät, jos kiusaamista ilmenee.  

Olemme mukana myös Challenge-tutkimuksessa, joka liittyy kiusaamisen vastaiseen KiVa koulu-ohjelmaan. Suomi on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta huomattavan apurahan ja tässä tutkimuksessa pureudutaan haasteeseen, että kiusaaminen toisinaan jatkuu, vaikka siihen puututaan koulussa asianmukaisesti. Todella tärkeä tutkimus siis. Viime vuonna alkanut tutkimus jatkuu vielä tämän vuoden.

Lopuksi haluan vielä mainostaa Koulukoulu-verkkokurssia teille huoltajille. Sen avulla teidän on mahdollista syventää tietämystä, mitä ihmettä täällä koulussa nykyisin oikein tapahtuu. Koulukoulu-verkkokurssi on maksuton, älypuhelimella tai tietokoneella tehtävä lyhytverkkokurssi. Se vahvistaa jaettua ymmärrystä peruskoulun toimintatavoista, oppimiskäsityksestä ja arvopohjasta ja antaa teille huoltajille uusia eväitä lastenne koulunkäynnin tukemiseen. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä tarttuu tähän haasteeseen!

www.koulukoulu.fi

Hyvää lukuvuotta ja antoisaa yhteistyötä toivottaa

Sinikka Kytömäki, rehtori

Hyvää kesää ja onnea jatkoon 6. luokkalaisille !

Puihin on puhjennut vaalea viherrys, nurmikot tuoksuvat, ojanpientareet ovat täynnä voikukkia ja ensimmäiset kielot sekä sireenit avaavat tuoksuvia kukintojaan. On kevät. Yhtä varmoja kevään merkkejä ovat todistukset opettajan pöydällä, niitä jännittyneinä odottavat oppilaat, kesäloman monenlaiset suunnitelmat ja yhdestä elämänvaiheesta luopumisen haikeus. Tätä kaikkea on viimeinen koulupäivä. Lukuvuosi on saatu päätökseen.

Toisilla teillä kesäloma on vain hetken huili ja syksyllä täällä samojen seinien sisällä yhdessä jatketaan, mutta teille 6. luokkalaisille tämä kevät tarkoittaa suurempaa muutosta. Teillä takana on jo kuusi vuotta koululaiseksi ja ihmiseksi kasvamista. Täällä alakoulussa olette oppineet koulunkäynnin, opiskelun ja elämisen perustaidot. Teillä on jo ihan valtava määrä tietoa esimerkiksi maailman historiasta, maantieteestä ja vaikkapa ihmisen fysiologiasta. Olette opiskelleet itsellenne hyvät välineet jatkoa ajatellen matematiikassa ja suomen kielessä. Monia asioita osaatte puhua ja kirjoittaa myös englanniksi, ruotsiksi ja osa teistä jopa venäjäksi.

Näiden monien akateemisten tietojen ja taitojen lisäksi - ja ennen kaikkea - olette kasvaneet ihmisinä. Koulumme sankaritaidot sinnikkyys, myötätunto ja itsesäätely ovat tulleet tutuiksi, samoin kuin kaikkien yhteiseen hyvään tähdänneet vuositeemat näiden kuuden vuoden aikana.

Yläkoulussa ja jatko-opinnoissa tulette tarvitsemaan paljon alakouluvuosina hankittua tietoa, mutta kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, miten toimitte koululaisina, kavereina ja arjen sankareina yhteistyössä toisten kanssa. Siellä teidän kotiluokan seinällä olevat pedagogiset, laaja-alaisen osaamisen taulut, seuraavat toivottavasti teitä kaikkina tulevina kouluvuosina vahvasti mielen sopukoissa. Se, että olet oppinut asettamaan itsellesi tavoitteita, osaat ilmaista itseäsi rakentavasti, kannat vastuuta toiminnastasi, osaat suhtautua tietoon kriittisesti, toimit vastuullisesti ja turvallisesti verkossa, suunnittelet ajankäyttöäsi ja ylipäänsä toimit elämässä sääntöjen mukaan, on sinulle sellainen voimavara, että neuvon sen vahvasti tallettamaan tulevaisuutta varten.

Mitä vanhemmaksi tulet, sitä enemmän saat ja joudut kantamaan itsestäsi ja tekemisistäsi vastuuta. Lapsuus ja nuoruus kuitenkin sinulla, hyvä 6. luokkalainen, vielä jatkuu. Se tarkoittaa sitä, että aikuiset sinun ympärilläsi ovat sinua varten, niin tulevassa koulussa, kuin elämässä muutenkin. Ota apua vastaan ja tarvittaessa vaadi sitä. Yksin ei tarvitse selvitä.

Toivotan teille kaikille 6. luokkalaisille onnea ja menestystä seuraavassa koulussa. Ota positiivinen asenne oppimiseen ja opiskeluun mukaasi täältä alakoulusta, sillä vaikka koulu vaihtuu, elinikäinen oppiminen jatkuu ja jatkuu ja jatkuu. Yhdessä hyvään huomiseen!

 

”Tänään puhallan siipiisi hyvän tuulen päivän. Pienillä hyvillä aluilla on merkitystä suurten tavoitteiden saavuttamisessa.” (Kohtaamisen Galleria)

 

Kaikkea hyvää nuoreen elämääsi ja oikein ihanaa kesää kaikille toivottaa

Sinikka, rehtori

Hyvää joulua!

Mistä joulu syntyy? Jokavuotinen mystinen kysymys, johon vastauksia löytyy juuri niin monta erilaista, kun on meitä vastaajia.

 

Joulukuusesta, joululomasta, lahjoista, ulkoilusta, jouluostoksista, kiireestä, hyvästä ruuasta, telkkarin katsomisesta, herkuista, joululauluista, läheisten ihmisten tapaamisesta. Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin ja jokainen teistä tekisi taatusti erilaisen listan.

Jostakin se joulu aina kuitenkin puikkaa meidän pipareihin ja meihin iskee se joulumieli.

Tänä syksynä ja jo viime keväänä olette varmaan kyllästymiseen asti kuulleet muistuttelua turvaväleistä, käsien pesusta ja päivittäisistä koronatartuntamääristä. Tänä jouluna meillä on tämä koronavieras ja se on tietyllä tavalla vain hyväksyttävä. On toki surullista, että ei voi samalla tavalla nähdä kaikkia sukulaisia ja tuttavia, mutta onneksi nykyaikana yhteyttä voi pitää monella tavalla etänäkin. Jos et voi tavata isovanhempiasi, soita heille, soita useammankin kerran joulun aikana! Siinä yksi ihan varma konsti joulumielen löytämiseksi.

Koulussa joulumieli on yleensä viimeistään tullut yhteisessä joulujuhlassa. Sitäkään emme nyt voineet viettää. Ja kuitenkin, se joulu jostain puikkaa meidän pipareihin ja joulumieli iskee. Luokissa olette tehneet aivan mahtavia jouluaskarteluja ja kuvistöitä, takuuvarmaa joulumielikamaa. Samoin kuin tontut, jotka tällä viikolla jakoivat joulukortteja kaikille tai ovat valmistaneet virtuaalista joulujuhlaa!

Täällä Korian koulussa saimme me aikuiset tällä viikolla mieluisen joululahjan. Korian koulu valittiin vuoden 2020 työyhteisöksi Kouvolassa. Se tarkoitta, että meillä on varsin hyvä olla täällä töissä teidän oppilaiden kanssa, me pidämme työstämme ja siitä, että saamme olla työyhteisönä päivittäin yhdessä täällä samojen kattojen alla. Tästä tuli meille repullinen lisää joulumieltä.

Tuli se joulumieli sitten mistä tahansa, pääasia on, että se tulee ja siihen voimme me jokainen pienimmästä suurimpaan kyllä itse vaikuttaa. Tekemällä pieniä huomionosoituksia ja ylläreitä toisillemme. Yllätyksen suuruus ei ole olennaista vaan se, että haluaa hyvää toiselle ihmiselle. Perheenjäsenelle, sukulaiselle tai koulukaverille. Hyvän haluaminen toiselle on tämän koulunkäynninkin ydinasioita. Ilman sitä ei ole kivaa kellään ja sen kanssa kivaa kaikilla. Joulumielitavaraa tämäkin!

Ehdottaisin, että kaikki pienet ja suuret täältä Korian koulusta, lähtisimme sillä mielellä joululomalle, että jos ei sitä joulua ehdi tekemään niin se tulee ihan itsestään, kun aattoilta koittaa. Ei se vaadi välttämättä luntakaan, ilman kinoksiakin pärjätään. Jokaisesta kodista löytyy se kaikkein tärkein joulukoriste, mikä otetaan joka vuosi esille sinne lipaston tai kaapin päälle ja joulu on valmis. Mikä se on teidän kodissa? Eikö niin, että meidän täytyy vain kääntää ajatukset ja mieli vastaanottamaan joulu ja siinä se – ilman sen suurempaa järkkäämistä.

Iloista, riemullista, turvallista, levollista joulua sinulle, sinulle ja sinulle, ihan jokaiselle.

MUSIIKKI: Edu Kettunen: Mistä joulu syntyy?

Korian ja Napan koulujen lukuvuosi 2020-2021

Erikoisen kevään ja kesän jälkeen aloitamme uutta lukuvuotta pitkälti samoin säännöin ja rajoituksin, kuin keväällä. Vallitseva pandemia määrittelee myös koulun toimintaa ja arjessa pyrimme löytämään toimintatapoja, jotka luovat turvaa, mutta mahdollistavat silti opiskelun ja koulunkäynnin. Oppilaiden, perheiden ja henkilökunnan turvallisuus edellä suunnitellaan ja toteutetaan kouluvuotta. Suuria yhteisiä tapahtumia, kuten vanhempainiltoja ja juhlia emme nyt järjestä, mutta lapsen kannalta tärkeät tapaamiset ja palaverit kyllä toteutetaan erikseen sopien.

Toinen erittäin ikävä asia tähän lukuvuoden alkuun on tietysti Kouvolan kaupungin toimeenpanema lomautus. Muu henkilökunta on jo lomautuksensa suorittanut, mutta opettajat ovat vuorotellen lomautettuina kahdessa jaksossa 25.8.-2.9. sekä 15.-23.9. Silloin puolella normaalista opettajamäärästä toteutetaan oppilaiden koulupäivät.

Paljon hyvää ja mukavaakin on tiedossa, vaikka korona sekä lomautukset tätä lukuvuotta varjostavatkin. Olemme useamman vuoden tauon jälkeen päässeet taas mukaan kansainväliseen Erasmus-hankkeeseen. Hankkeen teema noudattelee jo viime vuonna aloitettua ja tänä syksynä jatkettavaa Lukemalla lentoon-vuositeemaa. Tavoitteena on kehittää koulumme opetusmenetelmiä, joilla vahvistetaan varhennetun englannin kielen opetusta, kansainvälisiä kontakteja sekä oppilaiden monilukutaitoa. Nykyisinhän englannin opiskelu aloitetaan jo ekaluokalta.

Olemme mukana myös Challenge-tutkimuksessa, joka liittyy kiusaamisen vastaiseen KiVa koulu-ohjelmaan. Suomi on saanut Euroopan tutkimusneuvostolta huomattavan apurahan ja tässä tutkimuksessa pureudutaan haasteeseen, että kiusaaminen toisinaan jatkuu, vaikka siihen puututaan koulussa asianmukaisesti. Todella tärkeä tutkimus siis. Tästä teille huoltajille tulee ihan lähiaikoina lisätietoa ja osallistumispyyntöjä.

Viime keväänä suoritettiin historiallinen etäkouluvaihe. Lapset ja siinä samalla te huoltajatkin pääsitte katsomaan koulunkäyntiä ihan uusin silmin. Jatkumoksi tähän, teille huoltajille aukeaa 25.8. alkaen mahdollisuus suorittaa verkkokurssi ja syventää tietämystä, mitä ihmettä täällä koulussa nykyisin oikein tapahtuu. Koulukoulu-verkkokurssi aukeaa siis 25.8. teidän huoltajien käyttöön. Se on maksuton, älypuhelimella tai tietokoneella tehtävä lyhytverkkokurssi. Se vahvistaa jaettua ymmärrystä peruskoulun toimintatavoista, oppimiskäsityksestä ja arvopohjasta ja antaa teille huoltajille uusia eväitä lastenne koulunkäynnin tukemiseen. Toivottavasti mahdollisimman moni teistä tarttuu tähän haasteeseen!

www.koulukoulu.fi


Hyvää lukuvuotta ja antoisaa yhteistyötä toivottaa

Sinikka Kytömäki

rehtori

 

 

Lukuvuoden päätössanat 30.5.2020

Hyvää huomenta, eikä mitä tahansa huomenta, vaan lukuvuoden viimeisen koulupäivän huomenta! Koululaisen näkökulmasta nimittäin huomisesta alkaa kesä!

 

Kun ryhdytään käymään läpi Korian koulun lukuvuotta, tulee tietysti ensin mieleen tämä kovin erikoinen kevät. Maailmanlaajuisen pandemian vuoksi siirryttiin nopealla aikataululla etäopiskelemaan koteihin tai pieneen lähiopetusryhmään. Kuitenkin sitä ennen, tavallista koulunkäyntiä ehdittiin suorittaa reilusti yli puoli vuotta.

Tänä lukuvuonna meidän vuositeemamme on ollut Lukemalla lentoon ja sen ympärillä onkin sitten luokissa tapahtunut vaikka mitä. On ollut projekteja, ryhmätöitä, teemapäiviä ja –viikkoja, lukutunteja ja –välkkiä. Kaiken sen tarkoituksena on ollut meille suomalaisille melko itsestään selvän lukutaidon kehittäminen ja se, että ihan jokainen teistä olisi saanut oivalluksen, kuinka upea taito ja etuoikeus on uppoutua lukemiseen, sen monissa, monissa eri muodoissa.

Viime syksynä kaikkiin luokkiin ilmestyivät värikkäät, tulevaisuuden taitojen ja sankaritaitojen taulut. Niitä olette vuoden aikana oppineet hyödyntämään opiskelussa ja omien taitojenne arvioinnissa. Yhdessä on opittu, että myös nämä laaja-alaisen osaamisen taidot ovat sellaisia, joita voi oppia ja harjoitella. Eikä niiden oppiminen lopu siihen, että koulu vaihtuu, vaan niitä harjoitellaan ja hyödynnetään elämässä jatkuvasti, aikuisenakin.

Kun korona yritti ottaa meistä vallan ja jouduimme tilapäisesti luopumaan kouluarjesta, kavereiden seurasta omassa tutussa koulussa ja luokassa, kävi ilmiö, jota ei olisi osannut etukäteen ennustaa. Oman luokan ja kaveripiirin sekä opettajan arvo huomattiin aivan uudella tavalla. Niin usein käy, kun jokin asia ei olekaan enää itsestäänselvyys. Toisesta ihmisestä, kaverista välittäminen ja huolehtiminen nousivat ajatuksissa keskiöön ja kotona haaveiltiin siitä, että tilanne muuttuisi taas tutun normaaliksi. Toisaalta olemme ehkä oppineet, että tämä välimatkojen pitäminen, käsien peseminen ja monet muut pienet säännökset, voivat ollakin meille se uusi normaali, jonka kanssa elämme arkeamme vielä pitkään.

Tässä vaiheessa haluan kiittää teitä jokaista. Omalla työllänne, sinnikkyydellänne ja myötätunnollanne olette rakentaneet tämän lukuvuoden, joka nyt siirtyy historiaan. Poikkeuksellinen vuosi on vaatinut poikkeuksellista mukautumiskykyä sekä uuden tilanteen sietämistä ja sisäistämistä.

 

Teille Korian koulusta yläkouluun siirtyville 6-luokkalaisille haluan vielä erikseen sanoa muutaman sanan.

Siirryt uuteen koulumuotoon ja varmaankaan kaikki ei aina tule onnistumaan heti ensimmäisellä yrittämällä. Uusi vaihe tuo paljon kivaa ja mielenkiintoista, mutta ehkä myös vastoinkäymisiä ja varmasti haasteitakin. Muista, että päämäärä ei aina ole tärkeintä, vaan matka, joka sitä kohti kuljettaa. Olet täällä Korian koulussa jo tottunut siihen, että tuota matkaa ja sen suuntaakin pitää oppia arvioimaan. Muista tässä apuna ne luokan värikkäät taulut. Luo tavoitteita tulevaisuuden taitoihin ja ota niitä haltuun askel askeleelta, pieninä annoksina, arjen palanen kerrallaan.

Opettele olemaan ennen kaikkea onnen kulkuri. Sinä voit ihan itse olla oman elämäsi laulun kirjoittaja ja päättää sen sävystä. Vastuuta omasta matkastasi tulee vuosi vuodelta lisää, myös tässä alakouluvaiheen päätöksessä.

Älä pelkää lähteä liikkeelle tälle matkalle, mutta älä myöskään keuli liikaa. Tai jos mokaat, opettele myöntämään virheesi ja ottamaan niistä oppia. Kirjoita tarvittaessa surullisen laulun tilalle toinen. Älä pelkää puolustaa kaveria, äläkä pyytää apua. Muista, että hankalissakin paikoissa sinulle on varmasti olemassa joku, joka auttaa ja ohjaa eteenpäin.

Hyvää matkaa sinulle 6-luokkalainen onnen kulkuri. Elä, innostu, keuli sopivasti elämässä, mutta muista myös pysähtyä välillä, niin löydät varmasti oman reittisi perille.

 

MUSIIKKI: Esa Kaartamo: Onnen kulkuri

 

Onnellista kesää teille jokaiselle!

 

Kevätjuhla 1.6.2019

Rakkaat Korian koululaiset!

Äsken saimme kuulla teidän haaveita tulevasta ammatista. Tässä vaiheessa kouluvuotta voin kertoa, että tämän ammatin edustaja on haljeta ylpeydestä. Kun saa istua tuossa katsomon penkkirivissä, kuunnella ja katsoa teidän esittämisen riemua ja taitoa, tuntee rehtorina suurta ylpeyttä teistä jokaisesta.

Ylpeyden aiheita koulussa on tietysti ihan jokaiselle päivälle. Aikamoinen uutinen, että kanapihvivideota on katsottu yli 130 000 kertaa. Sanattomaksi veti se kiitosten lukumäärä, mitä yksi luokka oli saanut panostaessaan oven avaamiseen. Toinen toistaan upeampia asuntomessunäyttelyitä on saatu seurata pitkin tätä lukuvuotta ja eräs mäkiauto on vuosien varrella kehittynyt ja kasvanut luovissa käsissä.

Arjen sankaruus on ollut Korian koulussa kaikkea sitä, mitä tokaluokkalaiset äsken luettelivat. Mutta ennen kaikkea se on ollut sitä, että yhteistyöstä on saatu voimaa arjen keskelle. Kuten kuulimme, vaikeuden tai mielenhaikeuden edessä esteiden yli pääsee yhdessä toimien, toista auttaen.

Yhteistyö ja vuorovaikutustaitoja te kuudesluokkalaiset olette saaneet harjoitella ja hioa jo monta vuotta. Pohja sille veneelle, joka teidät kantaa yli seesteisten sekä myrskyisten vesien, on luotu täällä alakoulussa. Sille pohjalle voitte tästä eteenpäin rakentaa uusia kansia niillä monilla taidoilla ja lahjoilla, joita teistä jokaisesta löytyy ja joita kohta saamme teidän esityksistänne nähdä. Heittäytykää innolla ja ennakkoluulottomuudella tulevaan. Antakaa nuoren kehon puhua. Silloin, kun veneen edessä on suuria aaltoja, etsikää mieleenne neliapilaa, joka taas vie teitä turvallisesti eteenpäin.

Kun kuljette kohta kotiinpäin, kuulette koivun huminan ja osaatte jokaisen kevätlaulun ulkoa, eläkää nuorta elämäänne niin, että voitte olla ylpeitä siitä jäljestä, joka teistä jää. Kaikista se jälki nimittäin jää. Se on jäänyt tänne lapsuuden kouluunkin, malliksi näille nuoremmille oppilaille ja innostukseksi jatkaa tätä työtä, meille aikuisille.

Kiitos teille vanhemmille mutkattomasta yhteistyöstä. Olkaa edelleen valtavan ylpeitä näistä aarteistanne! Jaksakaa rajata ja rakastaa. Anna hymy, anna käsi, ole valmis auttamaan.

Koulun henkilökunnalle haluan sanoa lämpimät kiitokset lukuvuoden työstä myös Aapisen laulua mukaillen: Kukaan ei oo yksinänsä kaikki viisaus vaan yhteistyöstä voimaa saa ja se on mielestäni jälleen näkynyt ilona, jaksamisena ja motivoitumisena kasvatustyöhön ja opettamiseen.

Oikein ihanaa suomalaista kesää teille kaikille!

 

Korian ja Napan koulujen lukuvuosi 2018-2019

 ”Elämässä ja arjessa selviäminen edellyttää yhä moninaisempia taitoja. Kyse on terveydestä, turvallisuudesta ja ihmissuhteista, liikkumisesta ja liikenteestä, teknologisoituneessa arjessa toimimisesta sekä oman talouden hallinnasta ja kuluttamisesta, jotka kaikki vaikuttavat kestävään elämäntapaan. Perusopetuksessa tuetaan oppilaiden luottavaista suhtautumista tulevaisuuteen.”

Näin sanotaan Perusopetuksen opetussuunnitelmassa itsestä huolehtimisesta ja arjen taidoista. Tärkeä asia, joka toimii Korian ja Napan koulujen punaisena lankana opiskelussa tänä lukuvuonna, kun nostamme syyslukukaudella oppilaan laaja-alaisen hyvinvoinnin koulunkäynnin keskiöön lukuvuositeemalla Arjen sankariksi

Kevätlukukaudella suuntaamme sitten katseet Korian asuntomessuille. Kukaan meistä ei vielä taida tietää, mitä muutoksia Korialle laajemminkin messuista seuraa, mutta tällaista positiivista nostetta ja muutosta seuraamme tietysti asuntomessualueen lähikouluna tarkasti myös opiskeluissa. Ainakin olemme jo saaneet kouluumme ensimmäiset asuntomessualueelle muuttavat lapset! 

Syväoppiminen, käänteinen oppiminen ja yhteisöllinen oppiminen ovat tämän hetken koulumaailman usein toistuvia sanoja. Koulumme tavoite onkin oppilaan kokonaisvaltaisen kasvun tukeminen ja oppilaiden aktiivinen osallistaminen oman opiskelunsa suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Arviointikeskusteluista olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Väliarviointina joulun molemmin puolin, luokka-asteesta riippuen, istahdamme oppilaan ja teidän huoltajien kanssa jälleen pohtimaan, miten asetetut tavoitteet on saavutettu ja miten kouluarki on sujunut. Haluamme ajatella, että kynnys kouluun on matala – tai sitä ei ole lainkaan silloin, kun nousee huoli tai kysymys lapsen kouluasioissa. Wilmalla saatte meihin koulun henkilökuntaan nykyisin kaikkein näppärimmin yhteyden.

Suomen kesä on tänä vuonna antanut meille kaikille lämpöä, valoa ja D-vitamiinia tulevan lukuvuoden varalle enemmän kuin koskaan. Korian ja Napan koulujen henkilökunta toivottaa kaikki oppilaat jälleen tervetulleiksi koulunkäynnin ja kavereiden pariin! 

Hyvää lukuvuotta ja antoisaa yhteistyötä toivottaa 

Sinikka Kytömäki, rehtori

Ajatuksia itsenäisyysjuhlassa

Olen ylpeä siitä, että lapsien ei tarvitse mennä töihin. Lapset saavat ilmaisen kouluruuan. Suomessa ei ole sotaa. Suomi on itsenäistynyt maa. Suomen luonto on upeaa. On kaunista kesällä ja talvella. Suomessa on puhtaita järviä ja juotava vesi. Suomessa on puhdas ilma ja neljä vuodenaikaa. Suomi on kehittynyt paljon sadan vuoden aikana. Suomi on tärkeä.

 

Arvoisat oppilaiden perheenjäsenet ja läheiset!

Näin kauniisti kertoi kolmasluokkalainen Matilda niistä asioista joista hän on isänmaassaan ylpeä. Viime viikkoina oppilaat ovat pohtineet Suomi 100 teemaa sinivalkoista arkistolaatikkoa varten. Se kätketään koulun holviin, jotta sadan vuoden päästä voidaan tutkia, miltä suomalaisuus on vuonna 2017 tuntunut. Oppilaiden tuotoksissa näkyy kiitollisuus maatamme kohtaan siinä mittakaavassa, että meillä aikuisilla olisi paljon mallin ottamista heistä !

 

Koulu puhuttaa mediassa jollakin tavoin lähes joka päivä. Viime aikoina on kuultu huolestuneita kommentteja suomalaisen peruskoulun muutoksista ja vuosi sitten käyttöön otetun opetussuunnitelman uudistuksista. Muutosta ei kuitenkaan voi koulussakaan juosta pakoon. Kun yhteiskunta muuttuu, täytyy koulunkin pyrkiä pysymään muutoksessa mukana. Tämä juhla olkoon yksi osoitus siitä, että täällä Korialla pyyhkii hyvin! Oppilaat ovat ottaneet uudistukset hienosti vastaan ja heistä on kasvamassa nyky-yhteiskunnan vaatimusten mukaisia, reippaita ja yhteistyökykyisiä kansalaisia. Tämän päivän koululaisen haasteet ovat kovin toisenlaiset kuin vuosikymmeniä sitten. Moni teidän lapsistanne tekee tulevaisuudessa työtä sellaisessa ammatissa, jota ei ole vielä keksittykään.

Tietoa on helppo saada kännykästä muutamalla napin painalluksella melkein missä ja milloin vaan, mutta nykylasten on opittava sitä tietoa soveltamaan ja suhtautumaan valtavaan tietomäärään kriittisesti. Tällaisesta tiedon soveltamisesta on esimerkkinä vaikkapa viidennen ja kuudennen luokan oppilaiden kuvataidenäyttely tuossa aulassa. Miten tuttu kultakauden maalaus on nähty ja toteutettu eri vuosikymmenille.

Koulumme monipuolisesti taitavista oppilaista saatte tänään vahvaa näyttöä.

Meidän ilomme on, että täällä saa koko ajan olla osa pitkää ketjua ja suomalaista kouluhistoriaa. Koulussa työskentelevän työpaikkaetu on, että saa joka päivä olla luomassa Suomen suuntaa tulevaisuuteen ja saa seurata näiden lasten ja nuorten kasvua itsenäisen yhteiskuntamme jäseniksi.

Koulua tässä pihapiirissä on käyty tänä syksynä jo paljon kauemmin kuin itsenäinen isänmaamme nyt täyttää: jo 133 vuotta! Oppilaita luotsaa, opettaa ja kasvattaa Korian ja Napan koulujen ammattitaitoinen ja yhteen hiileen puhaltava henkilökunta. Into tarttuu ja se näkyy sitten oppilaissa ja oppimistuloksissa.

Tänään teille esiintyvät tavalla tai toisella kaikki koulumme 367 oppilasta. Nauttikaa näistä lapsista ja nuorista! He ovat itsenäisen Suomemme suurin aarre.

Terveisiä vanhempainillasta 28.8.2017

-Lukuvuositeemat Suomi 100 ja Ajattelen, siis opin.
-Korian ja Napan koulujen Itsenäisyysjuhla maanantaina 4.12. klo 18.00 Korian monitoimitalolla
-Koulu toivoo turvallisuussyistä, että lukuvuositiedotteessa mainittuja liikennejärjestelyitä noudatetaan. Vanhempien autoliikenne aamuisin ja iltapäivisin vain monitoimitalon parkin ja Kyntäjäntien kautta. Alakouluntietä kulkevat polkupyöräilevät oppilaat ja henkilökunnan autoliikenne.
-Vieraileva luennoitsija Petra Vesuri MLL:sta kertoi mediakasvatuksesta. Asia, jota me vanhemmat emme voi enää nykyaikana mennä pakoon tai sano, ettei asia meitä koske.

"Kirjat, internet, elokuvat, tietokonepelit, mainokset, televisiot, valokuvat ja kännykät ovat kaikki mediaa ja osa pienenkin lapsen elämänpiiriä. Vanhemman ei tarvitse itse olla mediataituri tai tietokonevelho opastaakseen lasta elämään tämän päivän maailmassa. Lapset tarvitsevat sekä suojelevaa että sallivaa mediakasvatusta.

Lapsi tarvitsee mediankäytössään opastusta ja tukea, mutta myös paljon kuuntelua, läsnäoloa ja yhdessä tekemistä, jotta hän oppii käyttämään mediaa vastuullisesti, tietoisesti ja kunnioittavasti. Vanhemmat antavat lapsille esimerkkejä ja käyttäytymismalleja.

Se, miten lapsi mediaa käyttää, muodostuu paljolti kodin esimerkin perusteella. Tärkeitä ovat myös vanhempien asettamat rajoitukset ja säännöt. Vanhemmat ovat lapsen tärkeimpiä mediakasvattajia. Perheen mediankäyttöä pohtimalla voi oivaltaa, miten oma tai perheenjäsenten mediankäyttö voi vaikuttaa lapseen."
-Lisää aiheesta www.mll.fi

Tervetuloa uusi lukuvuosi 2017-2018

Ylpeinä saamme aloittaa uutta lukuvuotta 100-vuotiaassa Suomessa! Jo viime kevätlukukaudella aloitettu Suomi 100-ilmiö jatkuu koulussamme syyslukukauden ajan. Suomeen perehdytään pintaa syvemmältä monelta eri näkökulmalta. Keskeisenä tavoitteena on paitsi oppia tietoja kotimaasta, myös kokea kotiseuturakkautta sekä vaikuttamisen mahdollisuuksia ympäröivään yhteiskuntaan.

Koulun alun kynnyksellä hyörivät kaivinkoneet ja pihanrakentajat Korian koulun piha-alueella. Kauan odotettu koulualueen perusparannus entistä toimivammaksi lähiliikuntapaikaksi on meneillään. Pihaan tulee uusia kiipeilytelineitä sekä tekonurmella varustettu liikunta-areena. Näistä uudistuksista on varmasti iloa koulupäiviin, mutta toivon, että otatte koulun pihan myös perheenne vapaa-ajanviettopaikaksi. Käykää yhdessä pelaamassa ja urheilemassa iltaisin. Lähiliikuntapaikka on tarkoitettu kaikille!

Keväällä saimme perusopetuksen laatu-kyselyn ja kesän aikana vuotuisen KiVa koulu-kyselyn tulokset. Saimme teiltä oppilailta ja vanhemmilta rohkaisevaa palautetta tavasta, jolla Korian ja Napan koulut toimivat. Erityisen iloinen olen, että viime vuonna voimaan tullut opetussuunnitelmauudistus on tulosten perusteella näkynyt teille koteihin asti. Koulukiusaamisen eteen teemme edelleen sinnikkäästi työtä. KiVa koulu- toiminta on meille olennainen osa koulun arkea. Tämän vuotisissa oppilaskyselyn tuloksissa näkyi, että olemme onnistuneet pitämään kiusaamisen määrällisesti varsin pienenä, mutta internetin ja älypuhelinten kautta tapahtuva kiusaaminen on lisääntynyt. Vaikka se useimmiten tapahtuukin oppilaan vapaa-ajalla, pyrimme kasvatustyöllä tähänkin asiaan koulussa vaikuttamaan. Tärkeää on, että seuraatte lapsenne some-käyttäytymistä ja mediaelämää kotona ja lapsen vapaa-ajalla. Vaikka älypuhelin alkaa kuulua nykynuoren käteen entistä vahvemmin, ei ajattelu aina pysy teknisen osaamisen kyydissä.

Vuositeemamme, AJATTELEN - SIIS OPIN, ohjaa oppilaita pohtimaan omien ratkaisujensa seurauksia vaikkapa juuri suhteessa toisiin. Lukuvuoden aikana yhtenä päätavoitteena on oppia tunnistamaan omat vahvuutensa, toisten näkemyksiä silti arvostaen. Pohtien, hämmästellen, kummastellen ja kysellen opitaan näkemään asioita uusilla tavoilla. Pyrimme antamaan koulun arjessa tilaa kysymyksille sekä kriittiselle ajattelulle.

Näillä terveisillä toivotan koko Korian ja Napan koulujen väelle hyvää lukuvuotta ja antoisaa kasvatuskumppanuutta oppilaidemme hyväksi!

Sinikka Kytömäki

rehtori

Hyvää kesää ja kiitos kuluneesta lukuvuodesta!

Suvivirren aika. Aika katsoa taakse ja luoda toiveita eteenpäin.

Kasvatuksen ja koulun tehtävä on lisätä maailmaan hyvää sekä opettaa taitoja, jotka palvelevat yksilöä, yhteisöä ja koko yhteiskuntaa. Minkään asian opettamisesta ei ole hyötyä, jos osaaminen ei tule käyttöön, jos lapsella tai nuorella ei ole rohkeutta tai sinnikkyyttä valjastaa tietojaan yhteiseksi hyväksi tai, jos itsesäätely puuttuu. Hyvä koulu on paikka, jossa on tilaa akateemisen sekä taito- ja taideaineiden osaamisen lisäksi luonteen kasvamiselle.

Näin toteavat kirjansa johdannossa Lotta Uusitalo-Malmivaara ja Kaisa Vuorinen. Koulumme lukuvuositeema on ollut HUOMAA HYVÄ. Olemme nyt lukuvuoden ajan toteuttaneet uutta opetussuunnitelmaa ja kokemus on ollut innostava. Tuossa juhlan alkua odotellessanne näitte kuvia ja tunnelmia vuoden varrelta. Monenlaisia ilmiötä ja asioita on opiskeltu. Projekteja ja ryhmätöitä on kouluissa tehty aina, mutta ehkä se uusi näkökulma on siinä, että nyt opiskellaan enemmän tulevaisuuden taitoja kuten esimerkiksi vuorovaikutusta, ajattelua ja oppimisen taitoja, itsestä huolehtimista ja yrittäjyyttä.

Vuosi ei ole ollut niin sanotusti kevyttä tavaraa. Uuden ajattelu- ja opetustavan omaksuminen on vaatinut henkilökunnalta paljon työtä, venymistä ja ennakkoluulottomuutta, välillä jopa poistumista omalta mukavuusalueelta. Haluankin kiittää innostunutta ja yhteen hiileen puhaltavaa henkilökuntaa tästä lukuvuodesta.

Te huoltajat vastasitte kiitettävän runsaslukuisesti tässä kevättalvella perusopetuksen laadun arviointi-kyselyyn. Saimme kyselyn tulokset juuri tällä viikolla ja ne ovat rohkaisevat. Sekä teidän oppilaiden, että huoltajien vastausten keskiarvot joka ikisessä vastauskohdassa ovat kaupungin keskitason paremmalla puolella. Tästä tuesta ja kasvatuskumppanuuden arvostamisesta me saamme valtavasti lisävoimaa työhömme näiden ihanien, yhteisten lastemme kasvatukseen ja opetukseen. Aina löytyy kehitettävää, mutta tärkeintä on huomata hyvä haastavan arjenkin keskellä.

Koulumme jättäville kuudesluokkalaisille

Mul ei ollu mitään muut ku mahdollisuus ja tieto siitä että mitä tahdon, voin saavuttaa. Koval duunil asiat vaan onnistuu. Kokeillaan ja sit taas noustaan, jos kaadutaan. Hanskat ei tipahda, periks ei anneta!

Rakkaat kutoset!

Katselin tiistaina teidän esityksen harjoitusta ja mielessäni totesin, että Elastinen sanoo sen kaiken, mitä teille tahtoisin tänään sanoa. Olette puskeneet juuri elämässänne kuuden vuoden suorituksen iloineen, suruineen, onnistumisineen ja epäonnistumisineen. Varmasti jokaisesta on välillä tuntunut, että et pysty, ei kannata, mutta olette myös oppineet vuosien varrella kääntämään yhä enemmän näitä tilanteita haasteiksi, olet tuntenut, että sinussa kuitenkin on voima ja pusket sen avulla läpi.

Elastinen toteaa, että mun pahin vastukseni kattoo peilistä mua, se haastaa. Sano sille peilistä katsovalle huomaa hyvä, opeta se peilikuva kääntämään haasteenkin keskellä suupielet ylöspäin.

Taitaa olla niin, että juhlaharjoituksissa olet oppinut Elastisen biisin jo ulkoa. Pidä se mielessäsi ja silloin, kun tuntuu, että kaikki mättää sano itsellesi: katse eteenpäin ja suupielet ylöspäin, teen vastoinkäymisistä voimaa. Katse eteen ja suupielet ylöspäin, antaa tulla, kestän kyllä, periks en tuu antamaan.

Kaikkea hyvää elämäänne toivottaa

Sinikka, rehtori

Korian ja Napan koulujen lukuvuosi 2016-2017

”Ei siis ole vähämerkityksistä, tuleeko lapsesta lähtien kasvatetuksi sellaisiin tai tällaisiin tapoihin – ero on suuri ja voi sanoa, että siitä riippuu kaikki.”

Suomalainen koulujärjestelmä on muutoksessa tänä syksynä, mutta oheisen elämänviisauden lausui Aristoteles jo noin 350 vuotta ennen nykyisen ajanlaskumme alkua. Paljon on muuttunut, mutta on hyvä myös huomata, että kaikkea ei ole syytä siirtää syrjään.

Suomen peruskouluissa otetaan lukuvuoden alkaessa käyttöön uusi opetussuunnitelma. Se on yksinkertaistettuna suunnitelma siitä, miten opetus kaupungissa ja sen kouluissa järjestetään.

Opetushenkilökunnan kanssa uutta opetussuunnitelmaa on työstetty jo useita vuosia. Tulevaisuus näyttää, miten on onnistuttu, mutta ainakin monet perusajatukset tuntuvat varsin järkeviltä. Kouluun tullaan ennen kaikkea kasvamaan ihmisenä.

Nykyisessä informaatiotulvassa tieto on usein napin painalluksen päässä, joten tärkeämpää kuin ulkoa oppiminen, on oppia etsimään tietoa ja arvioimaan sitä kriittisesti. Ilmiöoppiminen taas tarkoittaa sitä, että johonkin kiinnostavaan asiaan voidaan syventyä pidemmäksikin aikaa, oppiainerajoista välittämättä. Korian ja Napan kouluissa ensimmäisenä uuden opetussuunnitelman mukaisena ilmiöoppimisen kohteena on Kymijoki ja siinä virtaava vesi.

Korian ja Napan kouluissa opetussuunnitelma korostaa mm. yrittäjyyttä, digiopetusta ja arjen taitoja. Välittäminen ja vuorovaikutustaidot nousivat keskeisiksi pedagogisessa keskustelussa opetussuunnitelmaprosessissa. Oppilas on pääroolin esittäjä ja oppimisessa hyödynnetään lapsen uteliaisuutta kaikkea uutta kohtaan.

Näillä eväillä sukellamme yhdessä uuteen lukuvuoteen. Kouluvuoden teemana on ”Huomaa hyvä” ja positiivisuuden pedagogiikalla lähdemme liikkeelle. Tervetuloa aktiivisesti koulun toimintaan ja mukaan vanhempainiltoihin! Vanhempainilloissa pohdimme yhdessä esimerkiksi sitä, mitkä ovat oppimisen ja koulunkäynnin sekä lapsen tulevaisuuden kannalta tärkeimmät opeteltavat hyveet ja mitä uusi opetussuunnitelma tuo kullekin luokka-asteelle tullessaan.

Hyvää lukuvuotta ja antoisaa yhteistyötä toivottaa

Sinikka Kytömäki, rehtori

Huhtikuussa RYHTIÄ RUOKAILUUN, RAUHALLISESTI

Viime viikolla rehtoritunnilla saimme kuulla opettaja Liisa Ruusuvaaran muistoja hänen lapsuutensa kouluajoilta alkaen 1950-luvulta. Oppilaille jäi varmaankin mieleen monta sellaista asiaa, joka on kovasti muuttunut nykykouluun verrattuna. Liisa kertoi, että koulussa tarjottiin kyllä ruokaa, mutta jos maitoa halusi juoda tai leipää syödä ruuan kanssa, ne piti tuoda kotoa itse.

Nykyisin saa maidon ja leivänkin päivittäin kouluruuan mukana! Näin kohti kevättä mentäessä, kun aurinko alkaa lämmittää, koulussa käy helposti sellainen ilmiö, että ne juoksuaskeleet välitunneilta jatkavat kiiruhtamista sisätiloissakin. Tämä on näkynyt liiallisena vauhtina Korian ruokalassa. Siksi kiinnitämmekin nyt huhti-toukokuussa erityisesti huomiota ruokailutapoihin. Kevään viimeinen eturiviin nostettava hyve on RAUHALLISUUS. Opettelemme seuraamaan omaa liikkumistamme esim. kouluruokailussa tarjottimen kanssa tai ruuan ottamista ruokaa kunnioittaen ja siihen keskittyen. Itsestään selviä asioitahan nämä ovat, mutta välillä on hyvä pysähtyä ja miettiä omaa toimintaa.

Toivottavasti otatte kauniit ruokailutavat puheeksi myös kotona!

Napan koulussa tänään puhuimme rauhallisuudesta myös. Pohdimme, miten välituntien juoksut, leikit ja touhut saataisiin pidettyä sellaisina, että kaikilla on kivaa ja, että ne vilkaat touhut eivät seuraisi oppitunneille. Päivä päivältä, vähitellen ja yhdessä opetellen.

Aurinkoista pääsiäistä teille kaikille.

Terveisiä TASAVALLAN PRESIDENTILTÄ

Lähetimme koulun nimissä itsenäisyyspäivätervehdyksen Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja hänen vaimolleen Jenni Haukiolle. Saimme äskettäin koululle molemman allekirjoittaman kortin, jonka kuvassa "hymyilee" myös Lennu-koira.

Maaliskuussa KOHTUULLISESTI

Maaliskuun rehtoritunnilla oli vierailijana Leena Nukari, projektityöntekijä Perusopetuksen ympäristökasvatushankkeesta. Hän kertoi meille luonnonvarojen kohtuullisesta käyttämisestä ja teoista, joita jokainen voi arjessaan tehdä kestävän kehityksen edistämiseksi.

Seuraavassa rehtoritunnin päivänavausta:

"Maaliskuun opeteltava hyve meidän koulussa on KOHTUULLISUUS. Kohtuullisuus, mitähän se sitten tarkoittaa? Miksi tällainen sana on päässyt niin tärkeäksi, että se on mukana hyveiden listalla. Mietipä, oletko viimeisimmän viikon aikana sanonut kuinka monta kertaa MÄ HALUUN! Kohtuullisuus tarkoittaa sitä, ettemme tavoittelisi sellaisia asioita, joiden tavoittelusta voi olla jopa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kohtuullisuus muistuttaa meitä tyytymään vähän vähempään. Kaikkea ei tarvitse aina saada heti ja on kohtuullista, että saadakseen jotakin, täytyy myös tehdä jotakin. Täytyy olla myös valmis näkemään vaivaa jonkin uuden asian saamiseksi. Enkä tarkoita vaan tavaraa. Myös vaikka oppiakseen, täytyy nähdä vaivaa ja opiskella.

Sanaa kohtuullisuus selitetään usein ruokailuesimerkillä. Ajatellaan, että olette kotona oman perheenne kanssa syömässä. Jotakin oikein hyvää ruokaa on jäljellä vain rajallisesti. On kohtuullista, että se jaetaan oikeudenmukaisesti niin, ettei kukaan jää nälkäiseksi eikä kenellekään tule ähky. Se joka lupaa laittaa astiat tiskikoneeseen, saa vähän enemmän, vaikka hyvää jälkiruokaa. Kohtuullista eikö totta.

No täällä koulussa sitten. Miettikäähän, mikä on vaikka kohtuullinen vaatimus tuntikäyttäytymiseen? Olisiko niin, ettei puhu toisen päälle, että antaa toisille työrauhan, että tekee annetut tehtävät kohtuullisen hyvin?

Välillä on syytä muistaa myös niin päin, ettei ole itselleen kohtuuton vaatimuksissaan. Jos on saanut edellisestä kokeesta täyden kympin, voi silti olla kohtuuton vaatimus itselle, että saa kaikista seuraavistakin kokeista täydet pisteet. Itselleen voi helposti olla myös kohtuuttoman tiukka ja vaativa.

Maaliskuussa nautitaan toivottavasti hienoista aurinkoisista ulkoilukeleistä. 3-4 luokkalaiset saavat kirjastosta vieraita, 5-6 luokkalaiset pääsevät osallistumaan rasismin vastaisen viikon tapahtumaan täällä monnarilla ja 6. luokkalaisille on tulossa Sankarikoulutusta, pääsette harjoittelemaan ensiaputaitoja. Muistakaahan 4.-5. luokkalaiset muistutella kotona terveyskyselystä, johon vanhempienkin pitää vastata."

Helmikuun hyve on VASTUULLISUUS

Tänään rehtoritunnilla puhuimme helmikuun kalenteritapahtumista: on Runebergin päivää, ystävänpäivää, laskiaista ja tietysti talviloma.

Samoin pohdimme, mitkä voisivat olla Suomen kansallisaarteita. Oppilailta tuli monenlaisia ehdotuksia saunasta salmiakkiin ja ruisleivästä karjalanpiirakkaan. Videon kautta opimme, että myös villasukka on kovin suomalainen juttu, samoin kaunis luonto, jossa voi vaikka harrastaa sitten isona metsästystä ja koiraharrastuksia.

Kuukauden hyveen äänestivät vanhempainillassa 6-luokkalaisten huoltajat. Kerroin oppilaille, että googlaamalla VASTUULLISUUDEN, tietokoneen ruudulle avautuu ensimmäiseksi monien suurien firmojen kommentit siitä, miten heidän yksi tärkeimmistä arvoistaan on juuri VASTUULLISUUS. Koulussa VASTUULLISUUTENSA voi osoittaa kaikkein pieninkin oppilas. Omista kouluhommistaan, tavaroistaan ja tehtävistään huolehtiminen on koululaisen VASTUULLISUUTTA. Samoin tietysti VASTUULLISENA ystävänä oleminen - mikäs sen tärkeämpää! Miten seikkailen VASTUULLISESTI somessa, pitäen hauskaa, mutta ei toisten kustannuksella? Miten kannan vastuuni silloin, kun tuleekin toimittua väärin?

Näitä tärkeitä asioita pohdimme Korian ja Napan kouluissa helmikuussa!

Maisemakuvia Suomesta-konsertti

Tänään ponkaistiin Napan ja Korian koulujen Suomi 100-juhlavuosi upeasti käyntiin. Saimme nauttia Anssi Tikanmäen orkesterin konsertista monnarilla. Tikanmäki maalaili kauniita säveliä ja valkokankaan kautta ihailimme suomalaista maisemaa läpi koko Suomen.

http://www.anssitikanmaki.com/Anssi.htm

Hyvää Suomen juhlavuotta teille ja meille kaikille!

Tammikuun hyve

Hyvää uutta vuotta 2017, hyvää kevätlukukauden alkua, hyvää tammikuuta, hyvää maanantaita, hyvää huomenta! Näin vuoden alkupäivinä on tapana toivottaa toisillemme kaikkea hyvää! Varmaankin keksisit vielä monta mukavaa asia edellisten lisäksi, mitä voisit kaverille toivottaa.

Listaan voisi ainakin lisätä hyvää Suomi 100-juhlavuotta meille kaikille. Itsenäinen Suomi täyttää tasan 100 vuotta ensi syksynä joulun alla, mutta niin hienoa virstanpylvästä juhlitaan koko tämä juuri alkanut vuosi. Suomi 100 on myös Korian ja Napan koulujen seuraava suurempi opiskeltava ilmiö. Jo tämän kevään aikana tulette varmasti oppimaan kaikenlaista uutta omasta kotimaastanne. Ennen kaikkea toivon, että opitte huomaamaan oman roolinne Suomen rakentajina ja ylläpitäjinä. Jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa omaan lähiympäristöönsä omalla toiminnallaan ja olemuksellaan.

Tähän samaan tähtää tammikuun hyve, joka on AVULIAISUUS. Miten voit jo tänään olla toiselle avuksi? Kiinnitäpä huomiota, miten pienen pienet asiat vaikuttavat. Nosta kaverin pudonnut hanska, pidä ovea auki seuraavalle, palauta pelistä karannut pallo, auta kaveria haastavassa tehtävässä. Keksi itse lisää avuliaita tekoja koko tammikuun ajan ja miettikää luokkakokouksissa, mitä avuliaisuudesta seurasi.

Tammikuussa pääsemme kaikki monnarille konserttiin jo ensi viikolla Suomen juhlavuotta aloittamaan, 6-luokkalaiset saavat vieraita Elimäen yhtenäiskoulusta ja pääsevät halutessaan hakemaan erikoisluokille yläkouluihin. Saatte tähän liittyen jo tänään tärkeää postia. Viekää 6-luokkalaiset, esitteet ja vanhempainiltakutsu kotiin ja tutustukaa niihin yhdessä vanhempien kanssa.

3., 4. ja 5. luokkalaiset pääsevät suureen luistelutapahtumaan jo tämän viikon torstaina. Tänään kannattaa ottaa kotona omat luistimet ja kypärä esille ja harjoitella nauhojen kiristämistä ja solmimista. Vaikka vuosi jo vaihtui, joulun aika vielä jatkuu ja perjantaina on koulusta vapaapäivä, koska on loppiainen. Mukava tammikuu siis on tulossa. Toivottavasti saamme pian lisää jäätä sekä lunta!

Ainakin seuraavan hyvän teon jokainen voi tehdä jo tänään: Ole avulias, kun näet jonkun ilman hymyä. Anna hänelle omasi.

ILOISTA JOULUN AIKAA !

5-luokkalaisten ja opettaja Antti Mäkisen jouluräpin sanoin oikein mukavaa joulua ja kiitos kuluneen syksyn yhteistyöstä!
- Korian koulun henkilökunta

"Elokuu alko ja kesäloma loppu

Kello pirisee on kouluun jo hoppu

Uudet tehtävät vanhat kaverit

Tehään pädeillä säästetään paperii

Tiimityötaidot Kymijokiprojektiin

Homma toimii - meistä on moneksi

Ollaan kiltisti koska tontut jo kurkkii

Joulurauha saapuu - nyt räpit purkkiiiiiiin

Joulu ovella, jälkeen hienon syksyn

Nähty on paljon mihin porukalla pystyy

Monta yllätystä niin kuin lahjaboksis

Huolen siitä pitää tää uusi opsi

Toimintaa riittää eikä opet pysy perässä

Niil on luistimet välil kesäterässä

Kohta alkaa niillekkin huilivuoro

Äänet auki taas koko monnarin kuorooooooo

Korialla ollaan ja tää on kiva koulu

Enää viikko aikaa, kohta on joulu

Opittu on paljon, aiheesta monesta

Liikasta, musasta sekä Kymijoesta

Taitoja karttuu ja jokainen on pystyvä

Meidän koulussa huomataan hyvä

Luminen on maisema, kaunis kuin taulu

Räppi loppuu tähän ja alkaa yhteislauluuuuuu

Taas toivotus hyvän joulun

Taas toivotus hyvän joulun

Taas toivotus hyvän joulun

Joulurauhan näin tuo."

Joulun ajan tapahtumia

  • 2.12. 6-luokat Yrityskylävierailulla
  • Tempo-kuoro esiintyy Veturin joulun avauksessa lauantaina 3.12. klo 13
  • 5. ja 6.12. vapaapäivät
  • 13.12. klo 18.00 Napan koulun kauneimmat joululaulut – TERVETULOA!
  • 14.12. jouluateria ja Korian joulukirkko
  • Napan jouluhartaus pe 16.12. klo 10
  • 17.12. Napan koulun todistusten jako klo 8.00 ja Korian koulun joulujuhla klo 9.00 Monitoimitalolla. Juhlan aikana autoja voi pysäköidä myös Monnarin hiekkakentälle – TERVETULOA!
  • 2.1.2017 kevätlukukausi alkaa lukujärjestyksen mukaisesti
  • 6.1.2017 vapaapäivä, Loppiainen

Tervetuloa jälleen koulujen joulujuhlahetkiin ja oikein rauhaisaa joulun aikaa sekä kiitos kuluneen syksyn yhteistyöstä !

Kun taivas on tumma ja pohjoisesta tuulee, joulun laulun tuulessa kuulee. Se lämpöä ja rakkautta koteihin laulaa ja toivottaa joulurauhaa.

Marraskuun hyve

REHELLISYYS!

Rehtoritunnilla 1.11.

"Vanhempainilloissa tänä syksynä teidän vanhempanne valitsivat ehdottomasti kaikkein tärkeimmäksi hyveeksi REHELLISYYDEN. Vanha suomalainen sanonta sanoo, että rehellisyys maan perii. Myös se kuvastaa tämän hyveen tärkeyttä. Yksinkertaisimmillaan rehellisyys on kai sitä, että puhuu totta, mutta täällä koulussa toivoisin jokaisen miettivän, mitä tarkoittaa se, että on rehellinen paitsi toisille, myös itselleen. Jos on itse toiminut väärin ja tietää sen, mutta ei tule sitä sanoneeksi ääneen, joutuu varmasti itsekseen miettimään asiaa paljon enemmän ja kauemmin, kuin siinä tapauksessa, että esimerkiksi myöntäisi jonkin vahingon reilusti ja rehellisesti. Voit myös miettiä oletko siinä mielessä rehellinen itsellesi, että olet yrittänyt parhaasi vai olisiko rehellisempää myöntää itselleen, että taitaisin kyllä pystyä pienellä vaivalla parempaankin. Tuleekohan jo tänään jokin sellainen tilanne sinulle eteen, että joudut omaa rehellisyyttäsi hiukan pohtimaan? Tsemppiä rehellisyyteen koulussa, kotona ja ennen kaikkea kavereiden kanssa ollessasi!"

Lokakuun hyve

LOKAKUUSSA REILU MENINKI!

Lokakuussa opeteltava hyve on reiluus – sovitaan, että meillä on täällä erityisen reilu meininki lokakuun aikana. Mitä tämä sitten tarkoittaa käytännössä?

Otetaanpa esimerkiksi Poke-kortit. Olen huomannut, että Poke-kortit ovat taas tulleet uudelleen muotiin ja aika monet teistä näyttävät niitä keräävän. Mikä on reilua tähän asiaan liittyen? Varmaankin se, että jokainen pitää huolta omista korteistaan. Kukaan ei ota toiselle kuuluvia kortteja, vaikka niitä jossakin näkisikin. Kortteja vaihdellaan reilusti, ei niin, että pienemmältä huijaten saadaan tilalle huomattavasti arvokkaampi. Reilua on myös se, että korttien vaihto ei vaikuta enää oppitunneilla. Luokkaan astuessasi laita kortit kokonaan pois. Jos tämä ei toimi, voi ope luokkakohtaisesti kortit kieltääkin. Oppitunnit ovat oppimista varten, mutta reilulla meiningillä Poke-korttien vaihtamisessakin voi oppia.

Reilua on myös se, että bussissa ja taksissa jokaisella on mukavaa ja turvallista matkustaa. Reilua ei ole paikan vaihtaminen ja toisten härnääminen.

Miettikää taas omissa luokissa, mitä on reilu meininki juuri teidän luokassa? Hyviä ideoita voitte tuoda myös rehtorille tiedoksi.

4A-luokka teki Mia-Kristina-open kanssa reilun teon jo viime viikolla. Joku oli sotkenut ikävillä teksteillä yhteisen koulukirjastomme seinää ja 4A-luokkalaiset putsasivat sen. Erittäin reilu teko 4A !

SYYSKUUN HYVE

Rehtoritunnilla 1.9.
"Viime vuodesta monet jo muistavat, että meillä oli jokin kuukausiteema. Jokin asia, johon sen kuukauden aikana kiinnitettiin enemmän huomiota. Tänä syksynä vanhemmat osallistuvat vanhempainilloissa näiden kuukausiteemojen suunnitteluun. Ensimmäinen teema tänä syksynä on SYYSKUUSSA SINNIKKÄÄSTI. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että pyrit koulutyössäsi tekemään asiat huolella loppuun. On sitten kyse, mistä tehtävästä tahansa, kiinnität huomiota, ettet mene sieltä mistä aita on matalin, vaan yrität päinvastoin ylittää omat taitosi.

Luokkakokouksessa voitte pohtia, mitkä asiat koulun arjessa vaativat sinnikyyttä. Mitä hyötyä sinnikkyydestä on? Milloin sinnikkyys on haastavaa?

Luokkakokousmuistioita voitte tuoda rehtorille luettavaksi."