Linkkejä

Satunurkka

Suomalainen ja palveleva lasten- ja nuortenkirjojen kauppa!

Satunurkasta löytät laadukkaita lasten- ja nuortenkirjoja. Voit hakea juuri sinun lastasi kiinnostavilla asioilla tai vaikkapa elämäntilanteilla.



https://satunurkka.fi/

MAJA JA YSTÄVÄT

MAJA JA YSTÄVÄT :right small

Maja ja ystävät- kirja käsittelee sotaa ja erilaisia perhetilanteita. Se on kirjoitettu lisäämään ymmärrystä siitä, millä tavoin sota vaikuttaa perheisiin, ihmisiin ja varsinkin lapsiin. Täältä löytyy kirjaan opettajan opas https://www.lukusankarit.fi/opettajalle/ . Oppaaseen on koottu erilaisia tapoja keskustella kirjasta lasten kanssa.

Velmut lukuetapit

Velmut lukuetapit on lukustrategioiden opettamisen työkalu, jonka avulla oppilaille ja huoltajille on helppo tehdä näkyväksi erilaiset lukutaidon osataidot. Materiaalissa osataidot on yksinkertaistettu taulukkoon ja konkreettisin taitotasokortteihin, jotka kertovat mitä milläkin tasolla jo osataan ja mitä pitää vielä harjoitella. Hauskat lukuvelmuhahmot kehittyvät yhdessä lukijan kanssa. Materiaali tukee eri tasoisten lukijoiden kirjallisuusvalintoja ja antaa vinkkejä eri tasoille sopivista kirjoista sekä kannustaa luetuttamaan lapsia jo lukutaidon ensimetreistä alkaen. Materiaali on tuotettu osana Opetushallituksen Lukuliikeen rahoittamaa Lukeva kunta -verkostojen Lukuliikettä niveliin -hanketta.


Velmut lukuetapit

Perheessä lukemisen opas


Hangossa työskentelevä erikoiskirjastovirkailija Agneta Möller-Salmela on kirjoittanut oppaan, jonka kohderyhmänä ovat perheet.

Oppaassa on jaoteltu lapsille sopiva kirjallisuus ikäryhmittäin 0-17 vuoteen asti.

Lukijaksi kasvaminen on pitkä prosessi, joka jatkuu koko lapsuuden ja nuoruuden.

Yksivuotias löytää kirjat kuvien kautta ja lähellä lukijaa.
Kaksivuotias nauttii loruista ja riimeistä.
Kolmevuotiaan tarvitsee oppia kymmenen uutta sanaa joka päivä.
Neljävuotias pystyy jo nauttimaan kirjakeskustelusta.
Viisivuotias kuuntelee jo helppoja lastenkirjoja, jotka eivät kokonaan tukeudu kuviin.
Kuusivuotias – Sadut, kuvakirjat, tietokirjat, runous, lorut esikoulussa ja kotona.
Seitsemänvuotias tarvitsee rohkaisua ja kiitosta! Osoita kiinnostuksesi vasta avattuun maailmaan!
Kahdeksan- ja yhdeksänvuotias - aloittelijalukijalle tarkoitetut kirjat alkavat tuntua liian yksinkertaisilta.
Kymmenen- ja yksitoistavuotias –Tee kaikkesi lukutoukan luomiseksi!
Kaksi- ja kolmetoistavuotias –Teinielämä, harrastukset ja ystävät.
Neljä- ja viisitoistavuotias –Tee teinisi tietoisiksi lukutaidon tärkeydestä
Kuusi- ja seitsemäntoistavuotias -Lukutaidon kehittyessä tarvitaan kärsivällistä syvälukemista.



https://lukuliike.fi/materials/perheessa-lukeminen-opas/

Hyppy tarinoihin-kirjanen


Hyppy-tarinoihin-kirjanen antaa ideoita vanhemmille sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisille, miten tukea lapsen kielellistä kehittymistä ja innostaa lastenkirjallisuuden maailmaan. Kirjanen on tarkoitettu lukuilon herättelyyn sekä edistämään lasten kerronnan taitoja.
Opas on saatavilla kuudella eri kielellä: suomi, englanti, venäjä, arabia, sorani ja ruotsi.

Täältä löytyy suomen kielinen opas
https://sites.utu.fi/iki-taru/wp-content/uploads/sites/302/2020/09/hyppy-tarinoihin-kirja-suomi.pdf


Lue mulle!


Sastamalan kaupungin lasten lukemista ja lukemisen kulttuuria edistävän Lue mulle! -hankkeen sivut. 

Sivustolta löydät muun muassa:
Yhdessä lorutellen – Lorukylvyn, joka sisältää 28 erilaista kuvallista runokorttia. Kortit on tulostettavissa sivustolta.

Lue mulle! -tunnekortit, joissa Tatu ja Patu esittelevät 28 erilaista tunnetta. Tunnekortit saat tulostettua sivustolta. 

https://www.pukstaavi.fi/suomen-kirjainstituutti/lue-mulle/

Lukuliike

Lukuliike suomalaislasten ja -nuorten lukutaidon ja monilukutaidon asialla

Lukuliike on hallitusohjelmaan kirjattu jatkuva ohjelma, jonka tavoitteena on edistää Suomessa asuvien lukutaitoa, lapset ja nuoret edellä. Lukuliike pyrkii laajentamaan lukutaidon käsitettä ja tuomaan esiin monilukutaitoa sekä monikielisyyttä.
Lukuliikkeen sivuille on koottu vinkkejä ja tietoa mm:ssa lukemisesta perheille, varhaiskasvatuksen ammattilaisille ja peruskoulun opettajille. 
Lukuliikkeen sivuilta löytyy materiaalipankki, josta löydät esim. lukemiseen liittyviä tehtäviä ja oppaita.

https://lukuliike.fi/

Latenkirjainstituutti

Lastenkirjainstituutti on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijalaitos. Instituutti edistää lastenkirjallisuuutta ja lastenkirjataidetta ja ylläpitää Suomen ainoaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden erikoiskirjastoa. Lastenkirjainstituutto palvelee alan ammattilaisia, harrastajia sekä tiedotusvälineitä lasten- ja nuortenkirjallisuutta koskevissa kysymyksissä. Linkistä pääset Lastenkirjainstituutin sivuille:

https://lastenkirjainstituutti.fi/

 

Lukemo

Lukemo on Lastenkirjainstituutin ylläpitämä portaali, joka esittelee uusimmat lasten- ja nuortenkirjat tietokirjoista kaunokirjallisuuteen. Lukemo rakennettiin tarpeesta koota yhteen ja nähtäville lasten- ja nuortenkirjallisuuden koko kirjo. Missään muualla uutuuskirjat eivät ole yhdessä paikassa esillä. Lukemoon pyritään saamaan kaikki Suomessa julkaistu lasten- ja nuortenkirjallisuus, alkaen vuonna 2018 julkaistuista kirjoista.

Lukemo on rakennettu osana Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa Lastenkirjat esiin! -hanketta, jossa edistetään lasten- ja nuortenkirjallisuuden saavutettavuutta. Yhteistyökumppanina toimii myös Kirjavälitys.

Lukemo on tarkoitettu kaikille lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille. Sopivaa luettavaa voi etsiä hakutoimintojen, kirjalistojen ja vinkkien avuilla. Työkaluja lukemiseen -sivulla on tehtäviä ja monenlaisia muita väyliä lukemisen maailmaan.

Pääset Lukemoon seuraavasta linkistä:

https://lukemo.fi/info/tietoa-lukemosta/

Tartu tarinaan


Paljon mielenkiintoista asiaa lukuilon synnyttämiseksi.
Täältä löydät myös videoita, joissa urhelijat lukevat kirjoja lapsille. Kirjojen lukemisen lisäksi sivustolla on aina pieniä tehtäviä, joita voi tehdä yhdessä lapsen kanssa.

https://www.tartutarinaan.fi/

Lukusankarit

Tältä sivulta löydät mielenkiintoisia lastenkirjailijoiden haastatteluita, kirjatrailereita, parhaat lukuvinkit eri-ikäisille sekä
paljon inspiroivaa puuhaa ja ideoita. Tulostettavissa muun muassa Supermarsu ja Risto Räppääjä värityskuvia, Yökoulu ja Ella lukujärjestyksiä sekä Mortina paperinukke. Paljon lapsia innostavaa materiaalia kirjoista. 
 

https://www.kirja.fi/lukusankarit/

Lastenkirjablogeja

Blogeja, joissa esitellään mielenkiintoisia lasten- ja nuortenkirjoja:


Lasten- ja nuortenkirjallisuuden vapaa tutkija, kriitikko, tietokirjailija ja kouluttaja Päivi Heikkilä-Halttunen esittelee lasten- ja nuortenkirjoja. 
https://lastenkirjahylly.blogspot.com/


Kolmen lapsen äiti ja historian aineenopettajan pätevyydellä varustettu luokanopettaja esittelee lasten- ja nuortenkirjoja.
http://luetaankotama.blogspot.com/


Tiia Aaltonen esittelee blogissansa kiinnostavia lasten- ja nuortenkirjoja.
https://www.xn--luemeilleitikulta-yqb.fi/

Sanataide

Sanataide on taidemuoto. Siinä tärkeää on elämyksellisyys, kielellä leikkiminen,tekemisen ilo, vuorovaikutus ja kielitietoisuus.

Sanataiteessa hyödynnetään useita työ- ja toimintatapoja. Kirjojen maailmaan tutustutaan moniaistisesti ja lukemista voidaan rytmittää liikkeen, leikin ja oman tai yhteisen tarinankerronnan avulla. 
Sanataiteessa voidaan pysähtyä tekstien äärelle. Tutkia tekstien rakennetta, kieltä ja tyyliä. Tavoitteena on tarjota lapselle lähtökohtia omien tekstien kertomiseen, kirjoittamiseen ja luomiseen.

https://lukuliike.fi/sanataidetta-miksi-ja-miten/

LUKILOKI-hankkeessa kuvataan sanataidetta osana opetussuunnitelmia seuraavan infograafin mukaisesti. Infograafiin on nostettu käsitteitä, joita eri opetussuunnitelmissa liitetään sanataiteeseen.


Juliste, jossa kuvataan sanataidetta. Sanataiteeseen kuuluu leikki, luovuus, ajattelutaidot, monitaiteisuus, kielitietoisuus, yhteisöllisyys, tekstin tutkiminen, elämyksellisyys, kokonaisvaltaisuus , kokeilemisen ja tekemisen ilo

Täältä löydät valmiita sanataideharjoituksia.

http://www.lumotutsanat.fi/sanataideharjoitukset/

https://www.yostaja.fi/

Monilukutaito

Monilukutaito on yksi tärkeistä tämän hetken ja tulevaisuuden taidoista. Meidän pitää oppia lukemaan erilaisia tekstejä ja kuvia. Seuraavasta linkistä pääset tutustumaan tarkemmin siihen, mitä monilukutaito on:

http://www.monilukutaito.com/


Kurittomat palaset -kirjassa esitellään mielenkiintoisia lasten kanssa tehtyjä projekteja monilukutaitoon liittyen. Kirjasta saa paljon ideoita. Kirja on luettavissa ilmaiseksi seuraavasta linkistä:


https://helda.helsinki.fi/handle/10138/264091

Kouvolan kirjastot


Kouvolan kirjastojen Pedasta löydät mm. Kunnari-lukudiplomilistat ja Oppimateriaalikeskuksen kirjalistat helposti tulostettavassa muodossa, vinkkejä tiedon etsimiseen ja tulevaisuudessa myös harjoitustehtäviä ja muuta kirjaston ja koulun yhteistyömateriaalia.

Kirjastot

Kirjasto ja lasten ja nuorten lukeminen

 

Seinäjoen kaupunginkirjastolla on valtakunnallinen erityistehtävä lasten ja nuorten lukemisen ja lukutaidon edistämisen tukemiseksi kirjastoissa. Toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Sivustolta löydät muun muassa heidän kokoamansa työkalupakin lukemisen edistämiseen. 


https://www.kirjastot.fi/lanu

Mannerheimin lastensuojeluliitto ja lukumummit ja -vaarit

Mannerheimin lastensuojeluliitto on kehittänyt Niilo Mäki Instituutin kanssa Lukumummit ja -vaarit toimintamallin. 

Vapaaehtoiset mummit ja vaarit lukevat yhdessä lasten kanssa koulupäivän aikana kahden kesken tai pienissä ryhmissä. Lapset saavat mukavia lukukokemuksia ja myönteistä palautetta sekä kontaktin toiseen sukupolveen.

Toimintamalli on käytössä Kouvolassakin. Koronatilanteen helpotuttua toiminta pääsee jatkumaan taas täydellä teholla. Oheisista linkeistä saat lisää tietoa asiasta: 



MLL Kouvolan paikallisyhdistys

Lukumummit ja -vaarit toiminta

Satuja ja kirjoja verkossa


Iltasatu.org perustettiin keväällä 2015 edistämään suomenkielisten lastensatujen saatavuutta sähköisessä muodossa. Sivustoa ylläpidetään apurahoin ja sponsorituella.

Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia. 

Linkistä pääset lukemaan satuja ja tarinoita sähköisessä muodossa. Lukeminen on ilmaista. 

https://iltasatu.org/

300 minuutin lukuhaaste

Jäälin oppilaskunnan oppilaiden ideoima 300 minuutin lukuhaaste on julkaistu vuonna 2019. Haasteesta on nyt julkaistu yhteensä kolme osaa.
Kaikkien kolmen haasteen lukutavat ovat lasten tai nuorten itsensä ideoimia. Kolmoshaasteessa myös julisteen kuvitus on lukiolaisen tekemä.

Haaste nro 1 on tehty pienemmille lapsille ja haaste nro 2 yläkouluikäisille ja kolmoshaaste hieman vanhemmille nuorille. Haasteita voi suorittaa kuitenkin kuka tahansa.

Lukuhaasteessa luetaan 10 minuuttia kerrallaan erilaisilla tyyleillä. Lukutyylejä löytyy yhteensä 30 erilaista. Kolmoshaasteessa luetaan kerrallaan 30 minuuttia, kymmenellä eri tyylillä. Lukutyylejä ei voi yhdistellä yhdellä lukukerralla. Kun olet suorittanut haasteen, olet lukenut yhteensä 300 minuuttia. Mahtava suoritus!

Jaa lukuhaasteeseen osallistumisesi somessa #lukuhaaste300 #lukuliike. Tägää postaukseen myös @oulunkaupunginkirjasto. Oululaiset voivat käyttää myös tunnisteita #oululukee #lukuiloaliikkeellä.

300 minuutin lukuhaaste on oululaisen Jäälin koulun oppilaskunnan ideoima ja se on julkaistu yhteistyössä Oulun kaupunginkirjaston kanssa.
Haasteen kautta kirjasto on mukana myös valtakunnallisessa Lukuliikkeessä.


Linkistä pääset tutustumaan haasteeseen tarkemmin ja tulostamaan materiaalia. 



https://www.ouka.fi/oulu/kirjastoreitti/300-minuutin-lukuhaaste

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä