Oppimisympäristöt, laitteet ja digitaaliset materiaalit oppimisen mahdollistajina

 

Fyysinen oppimisympäristö mahdollistaa oppimisen hyödyntäen digitaalisia välineitä. Sujuvan käytön edellytyksenä on riittävä laitekanta ja tietoliikenneverkkojen kattavuus, joka tekee mahdolliseksi oppimisen erilaisissa oppimisympäristöissä esimerkiksi piha-alueilla. Uudisrakentamisessa ja peruskorjauksissa otetaan huomioon nykyisten ja tulevaisuuden digilaitteiden kehittyminen ja tulevaisuuden oppimisympäristöjen digiratkaisut. Oppimisympäristö mahdollistaa myös henkilökohtaisten laitteiden käytön sujuvasti ja yhteensopivasti kaupungin laitteiden kanssa.

Laitekannan tulee vastata oppijoiden ikätasoa ja oppimisen tavoitteita. Laitekantaa lisätään vähitellen varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Laitekannan lisäämiseen ja monipuolistamiseen varataan talousarviossa määräraha. Monipuolisilla laitteilla tarkoitetaan kannettavien digilaitteiden lisäksi erilaisia pedagogiikkaa tukevia laitteita, kuten virtuaalitodellisuus, lisätty todellisuus ja robotiikka. Laitekantaa uudistetaan, päivitetään ja kierrätetään systemaattisesti huomioiden kestävän kehityksen periaatteet. Laitekannan hankintaprosessi tehdään ennakoivasti ja tulevaisuusoppimisen tarpeet huomioiden yhteistyössä tietohallinnon, Kymijoen ICT:n ja sivistyksen toimialan asiantuntijoiden kanssa. Varhaiskasvatuksessa digioppimisen välineitä ja lapsen kasvua ja kehitystä tukevia pelejä ja laitteita hankitaan ja päivitetään tarpeen mukaan. Esiopetuksessa ja alakouluissa oppilaslaitteiden tavoitetila on 1:2, yläkouluissa 1:1. Maksuton toinen aste edellyttää opiskelijalle henkilökohtaista omaa laitetta.

Digitaaliset materiaalit ovat osa laadukasta pedagogiikkaa. Digitiimi kehittää digitaalisuutta ja kokeilee uusia laitteita ja digitaalisia materiaaleja sekä kouluttaa niiden monipuoliseen pedagogiseen opetuskäyttöön. Käyttöliittymissä, sovelluksissa ja laitteissa huomioidaan oppijan yksilöllinen kasvun ja oppimisen eteneminen sekä yhteisöllisyys oppimisen tukena. Digivälineiden avulla lisätään opetustarjontaa yli yksikkörajojen.

Kansalaisopiston koulutustarjonnassa toteutetaan yhdistämällä digitalisaatiota osaksi opetusta. Keskeisiä kehittämiskohteita ovat yksilöopetus ja räätälöidyt tilauskoulutukset (esim. ikääntyneille), osaamisperustaisuus, saavutettavuus ja selkokielisyys.