Essee

Pohtiva essee (otsikkoessee)

  • Essee on ajattelemista kirjoittamalla. Sinun tulee pohtia valitsemaasi aihetta omiin kokemuksiisi, havaintoihisi ja kaikkeen lukemaasi pohjautuen.
  • Muista, että essee saa olla henkilökohtainen, mutta jokin yleinen taso pitäisi löytyä myös.
    Esim. Jos pohdit, millaista on olla 15-vuotias vuonna 2020, omien kokemustesi lisäksi muista, että kaikilla ei välttämättä ole samanlaisia kokemuksia. Voit myös verrata kokemuksiasi tietoihisi siitä, millaista oli aikaisemmin tai millaista kenties tulee olemaan tulevaisuudessa. Yksityinen vs. yleinen = yhden ihmisen kokemus vs. ihmisten kokemukset asiasta laajemmin, laajemmassa mittakaavassa.
  • Vältä kliseitä eli niitä asioita, jotka yleisimmin tulevat aiheesta mieleen. Yritä olla omaperäinen.
  • Suunnittele tekstisi huolella: kirjoita aluksi ylös kaikki, mitä aiheesta tulee mieleen, ja sitten rajaa sisältösi.
  • Muokkaa ja oikolue tekstiä kirjoittaessasi.

    Kirjoittaessa:
  1. OTSIKKO
    Otsikko syntyy usein helpoiten sitten, kun teksti on valmis. Muista, että hyvä otsikko kertoo jotakin olennaista itse tekstistä. Laita otsikon eteen tehtävänumero. Huom. jos otsikko on annettu valmiina, käytä sitä!
  2. JOHDANTOKAPPALE
    Johdantokappale johdattelee tekstin aiheeseen. Mieti, millainen aloitus houkuttelee lukemaan ja esittelee aiheen lukijalle. Esimerkkejä aloitustavoista löydät Särmä 7 -oppikirjasta. Hyvä johdanto sisältää noin 3-5 virkettä.
  3. KÄSITTELYKAPPALEET
    Jaksota tekstisi kappaleisiin asiakokonaisuuksien mukaan. Käsittele jokaisessa kappaleessa yksi asia, jonka esität ja jota pohdiskelet. Muista, että yksi virke ei riitä kappaleeksi. Käytä esimerkkejä!
  4. LOPETUSKAPPALE
    Tee yhteenveto kirjoittamastasi, esitä jokin toive tai mahdollinen tulevaisuudenkuva tai palaa esimerkiksi aloituskappaleessa pohtimiisi kysymyksiin / kertomaasi tarinaan. Erilaisia lopetustapoja löydät Särmä 7 -oppikirjasta. Sopiva lopetuskappale on pituudeltaan noin 3-5 virkettä.

 

MUOTOSEIKAT:

-fontti calibri, fonttikoko 12

-riviväli 1,5

-otsikko ylös keskelle, nimi oikealle ylös

-ensimmäistä kappaletta ei sisennetä, sen jälkeen uusi kappale sisennetään noin 5 välilyönnillä. Vaihtoehtoisesti kappalejaon voi tehdä jättämällä kappaleiden väliin tyhjän rivin (tällöin ei tehdä sisennystä).


Esseen aiheet / otsikot (valitse yksi):
1. Minne olen matkalla?
2. Pohdi vuotta 2020. Otsikoi itse.
3. Lempikirjani
4. Mitä on olla suomalainen?
5. Kerro ihmisestä, joka on tehnyt sinuun suuren vaikutuksen tai vaikuttanut elämääsi suuresti. Otsikoi itse.

Lihavoidut ovat valmiita otsikoita.

Aineistoessee

  • Aineistoessee eroaa pohtivasta tai mielipide-esseestä siinä, että aineistoesseessä nimensä mukaisesti käydään keskustelua aineiston kanssa.
  • Aineistoessee voi olla esim. novellianalyysi tai vaikkapa jotain artikkelia tai kolumnia kommentoiva teksti.
  • Aineistoesseessä nimetään ja esitellään aineisto ja sitten kommentoidaan sen sisältöä.
  • Esim. "Kolumnissaan 'Aika on rahaa' (HS 13.12.2019) Minna Karpela kirjoittaa, että nykymaailmassa ihmisen tärkeintä valuuttaa on aika. Mielestäni..."
  • Aineistoa voi lainata suoraan, jolloin lainaus laitetaan lainausmerkkeihin ja kirjoitetaan jokaista pilkkua myöten sellaisenaan, tai sitä voi lainata omin sanoin kertoen, jolloin lainausmerkkejä ei tarvita.
  • Aineistoesseessä aineistoa käytetään oman ajattelun ja pohdintojen pohjana, jonka avulla jotain aihetta tekstissä käsitellään. Kirjoitat siis havaintojasi tekstistä, mutta myös omia ajatuksiasi aiheesta (kaunokirjallisuuden analyysissa tulkintasi tekstistä).
  • Aineistoesseetä kannattaa ajatella dialogin kautta: istut alas keskustelemaan aiheesta toisen tekstin kanssa. Voit olla sen kanssa samaa tai eri mieltä, ja lisäksi esität omia jatkoajatuksiasi aiheesta.
  • Jos aineistona on kaunokirjallisuus, tehtävänäsi on purkaa teksti osiin: esittele aihe, kuvaile tekstiä ja sen sisältöä ja tee omat tulkintasi sen teemasta ja tapahtumista. 

Essee kielestä

Ohje esseen kirjoittamiseen Särmän avulla:

-Avaa kirjasta s. 98-99 ja lue ne huolellisesti läpi (ensin vain lue).

-Käy huolellisesti läpi s. 99 laatikot ja mieti, mikä niistä kiinnostaisi sinua kaikkein eniten.

-Valitse yksi s. 99 laatikoista esseesi aiheeksi. Vastaa laatikon apukysymyksiin ja keksi lisää kysymyksiä. Tee näiden pohjalta esseesi suunnitelma joko ajatuskarttana tai ranskalaisin viivoin. Palauta suunnitelma opelle.

-Kun olet näyttänyt suunnitelman opelle, aloita kirjoittamaan esseetä. Tee se O365:ssä Wordissä. Nimeä tiedosto esseeksi. Jaa se opelle heti aloittamisen jälkeen, niin hän pystyy seuraamaan etenemistäsi.

 

Aikaa esseen aiheen valintaan, suunnitteluun ja kirjoittamiseen on viikko. Tänään (2 ensimmäistä tuntia) täytyy valita aihe, tehdä suunnitelma, jakaa se opelle ja mahdollisesti päästä jo aloittamaan kirjoittamista.

 

HUOM.

-Otsikoi essee itse. Otsikon tulisi houkutella lukemaan.

-Tee hyvä alotuskappale. Se voi olla aiheeseen johdatteleva kertomus, muisto, kysymys tms. 

-Käsittele asiaa useamman kappaleen verran. Muista kappalejako. Yksi kappale keskittyy aina yhteen aiheeseen. Ei yhden virkkeen kappaleita.

-Keksi tekstillesi hyvä lopetuskappale. Lopetuksessa voi palata alun tarinaan, vastata esitettyyn kysymykseen, suunnata ajatukset tulevaisuuteen, koota tekstin pääajatukset tms.

-Muista oikolukea ja hioa tekstiäsi. Älä vain kirjoita loppuun ja luovuta, vaan lue tekstiäsi läpi ja mieti, miten voisit parannella sitä.

-Muista muotoseikat Wordissä (samat kuin lopputyössä, mutta laita nimesi esseen oikeaan yläkulmaan).