Muistiinpanojen tekeminen.

Lukaisenpas nuo kaverin tekemät muistiinpanot...


...tai sitten en.

Esimerkki suomenkielisestä pikakirjoituksesta: ote Julius Krohnin puheesta J.V. Snellmannille 12. toukokuuta 1876 kirjoitettuna Neovius-Nevanlinnan järjestelmällä. (Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomenkielinen_pikakirjoitus#/media/File:Finnish_shorthand_example_Julius_Krohn.png )

Muistiinpanojen tekeminen:

- taululta, valkokankaalta
- opettajan puheesta
- oppituntikeskustelusta
- oppikirjaa luettaessa
- ryhmän kanssa keskustelut

Muistiinpanojen tekemiseen liittyy eräitä hankaluuksia:

- kirjoittaminen vie huomiota kuuntelemiselta
- kaikkea ei ehdi kirjoittaa
- jos yrittää kirjoittaa tärkeimmät asiat, ei tiedä, mikä on tärkeintä
- pelkkä muistiinpanojen kopioiminen ei edistä oppimista
- toisaalta muistiinpanojen avulla voisi tehostaa oppimista ja vähentää muistivääristymiä
- muistiinpanojen avulla asian kertaaminen on nopeaa

Erilaisia tapoja muistiinpanojen tekemiseen:

A. Jos tiedät aihepiirin etukäteen, voit valmistautua miettimällä, mitä tiedät aiheesta ja mitä uutta haluaisit tietää.

B. Varaa sopivat välineet muistiinpanojen tekemiseen. Käytä riittävän suurta vihkoa tai lehtiötä ja kynää, jolla tulee selkeä jälki. Jos käytät jotain muuta välinettä (esim. tallennin, läppäri, tai tabletti / pädi), pidä huolta, että se toimii ja on valmiina, kun tarvitset sitä.

C. Keskity kuuntelemaan aktiivisesti. Älä kirjoita niin paljoa, ettet ehdi ajatella.

D. Kirjoita lyhyesti ranskalaisin viivoin puhujan painottamat pääasiat ja tärkeät käsitteet. Älä kirjoita pitkiä, monisanaisia lauseita suoraan puheesta.

E. Merkitse asiat omiksi kokonaisuuksikseen ja erota pää- ja alakohdat havainnollisesti, jotta voit helposti hahmottaa asioiden väliset suhteet ja hierarkian. Kirjoita riittävän väljästi, jotta voit myöhemmin tarvittaessa täydentää tietoja.Yritä pitää käsialasi luettavana.

F. Havainnollisuuden ja ajansäästön vuoksi voit käyttää myös symboleja ja lyhenteitä:
-> mistä seuraa, että ...
salaman kuva: kritiikkiä
>< vastakohtana edelliselle
(<-) vertaa aiempaan
E1: esimerkkitapaus 1

G. Keksi itse omia symboleita! Muistiinpanot ovat itseäsi varten, joten ne voivat olla persoonalliset.

H. Voit kirjata lyhyesti myös omia kysymyksiäsi ja pohdintojasi. Erota kuitenkin, mitkä asiat ovat opettajan / haastateltavan / tiedonlähteen puheesta ja mikä on omaa pohdintaasi.

I. Jos olet epävarma jonkin aihekokonaisuuden otsikosta tai jos jokin asia jää epäselväksi, kysy asiaa saman tien (miten tämä liittyy edelliseen, vai liittyykö johonkin muuhun).

J. Käy muistiinpanosi läpi mielellään heti tekemisen jälkeen. Silloin on helppo lisätä puuttuvia asioita tai selventää merkintöjä - myöhemmin se on paljon vaikeampaa. Testaa, saatko muistiinpanojesi avulla kerrattua oleellisimmat asiat.

Ajatuskartta:

Ajatuskartta (mind map) tarkoittaa piirroksen laatimista avainsanoista, jotka liitetään yhteen erilaisilla viivoilla, väreillä tai kuvioilla. Se on yhden sivun kokoinen hierarkinen kartta, jota seuraamalla pääasia muuttuu sarjaksi alakohtia. Sillä voit periaatteessa korvata usean sivun muistiinpanot tai käyttää sitä perinteisten muistiinpanojesi rinnalla karttana, josta muistat helpommin kokonaiskuvan ja asiayhteydet.

Ajatuskartan aakkoset:

A. Varaa riittävän suuri paperi (esim. A3) ja erikokoisia ja -värisiä kyniä.

B. Lähde liikkeelle paperin keskeltä eli kirjoita aihe (lähtökäsite) keskelle paperia isosti ja erottuvasti ja ympyröi tai laatikoi se.

C. Piirrä tai kuvaa aihetta eteenpäin keskellä olevan pääkohdan ylä- tai alapuolelle tai käytä koko paperia hyväksesi niin, että kirjaat pääkohdan ympärille asioita.

D. Piirrä viivoja keskellä olevasta pääkohdasta ulospäin. Älä käytä liian suurta mittakaavaa, jotta kaikki olennaiset asiat mahtuvat paperille.

E. Jokaisella piirtämälläsi viivalla tulee olla yhtymäkohta keskikuvioon tai johonkin toiseen viivaan.

F. Kirjoita viivojen päälle avainsanoja tai piirrä kuvia tai selkiyttäviä symboleja. Älä käytä lauseita vaan pyri lyhyisiin sanoihin.

G. Jos tarvitset johonkin kohtaan enemmän lisähuomautuksia, voit tehdä ne esim. kartan reunaan ja varustaa ne nuolella tai viittauksella kyseiseen kohtaan.

H. Käytä erilaisia viivoja ja värejä korostamaan tärkeitä asioita, asialiitoksia tai asioiden välistä tärkeysjärjestystä.

(Lähde: http://www.avoin.helsinki.fi/opiskeluntaito/muistiinpanot.htm )

Sama hieman lyhyemmin:

http://www.edu.fi/download/118515_Muistiinpanot.pdf
http://www.tiedonkuvia.com/2011/05/voisiko-muistiinpanojen-tekeminen-olla.html