Karhulan lukio tiedotusvälineissä

Kar­hu­lan ki­vi­kou­lu esi­te­tään suo­jel­ta­vak­si ase­ma­kaa­vas­sa - Kymen Sanomat 8.1.2024

Kar­hu­lan ki­vi­kou­lu esi­te­tään suo­jel­ta­vak­si ase­ma­kaa­vas­sa – Puu­kou­lun koh­ta­lo on yhä auki


Koulukeskuksen asemakaavan muutoksesta päättää kaupunginvaltuusto.

Karhulan koulukeskuksen asemakaavan muutos etenee. Kaavan muutosehdotuksesta jätettiin marras–joulukuussa esilläoloaikana 7 lausuntoa tai mielipidettä. Niissä vain Kymenlaakson museo esitti tarkennuksia kaavan aineistoon. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/6470746

Lähde: Kymen Sanomat / Tiina Lehtonen 8.1.2024

Kotkan lyseoon ja Karhulan lukioon tulossa keskiarvoraja – Kymen Sanomat 22.12.2023

Kotkan lyseoon ja Karhulan lukioon tulossa keskiarvoraja – Lukuaineiden keskiarvon oltava vähintään 7,0

Päätöstä perustellaan lukio-opintojen kasvaneella vaatimustasolla ja sillä, että nuorella on oltava riittävät perusvalmiudet. Raja tulee voimaan kevään 2025 yhteishaussa.

Karhulan lukiota ja Kotkan lyseota koskeva lukio-opiskelijaksi oton keskiarvokynnys on 7,00 kevään 2025 yhteishausta alkaen. Kotkan kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen lautakunnan päätöksen mukaisesti lukion opiskelijapaikkaan on oikeutettu hakija, jonka perusopetuksen päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvo on vähintään 7,00 ja hänelle on osoitettu yhteishaussa hakutoivejärjestyksen mukainen paikka Karhulan lukioon tai Kotkan lyseoon.

Päätöksessä todetaan, että oppivelvollisuuden laajentuminen, sen myötä toteutunut lukiokoulutuksen maksuttomuus ja aiempi keskiarvokynnyksen puuttuminen Kotkassa ovat lisänneet kiinnostusta lukiokoulutukseen, myös heikomman peruskoulutodistuksen oppilaissa.

– Valitettavasti kasvanut kiinnostus lukiokoulutukseen ei kuitenkaan aina ole linjassa nuoren todellisten opiskeluvalmiuksien ja lukiokypsyyden kanssa, tekstissä muotoillaan.

Kotkassa lukioihin ei ole ollut keskiarvokynnystä, mikä poikkeaa vahvasti valtakunnallisesta ja erityisesti naapurikuntien menettelystä. Kynnyksen tarpeellisuus on tuotu esiin useasti eri yhteyksissä, viimeksi Kotkan kaupungin oppivelvollisuuden ohjausryhmässä, jossa on edustus yläkoulujen ja lukioiden opinto-ohjaajista ja rehtoreista.

– Havaintojen perusteella osa perheistä ohjaa nuoriaan tällä hetkellä epärealistisin perustein lukio-opintoihin. Keskiarvokynnyksen käyttöönoton odotetaan vähentävän virheellisiä valintoja ja opintojen keskeyttämisiä sekä parantavan oppimistuloksia, työrauhaa ja opiskelijoiden ja henkilöstön jaksamista, päätöksessä sanotaan.

Tilanteessa, jossa keskiarvokynnys otetaan käyttöön, on lautakunnan mukaan myös tärkeää huolehtia, että kaikki perusopetuksensa päättävät saavat omien kiinnostustensa ja edellytystensä mukaisen ohjauksen ja soveltuvan jatko-opintopaikan. Vaihtoehtoja lukioille ovat ammatillinen koulutus, kaksoistutkinto tai tutkintoon valmentava koulutus (TUVA).

Peruskoulun ensi keväänä päättävässä oppilasikäluokassa on 499 oppilasta ja vuonna 2025 noin 525 oppilasta, joista noin puolet hakenee jatko-opintoihin lukiokoulutukseen. Aloittavista lukiolaisista on pyhtääläisiä noin 20–30, haminalaisia noin 20 sekä muutama kouvolalainen tai muualta tuleva nuori.

Lähde: Kymen Sanomat / Susanna Luikku 22.12.2023

Kotkan lukioissa vanhojen juhlapäivä on täynnä pukuloistoa ja tanssiaskelia – Kymen Sanomat 10.2.2023

Kotkan lukioissa vanhojen juhlapäivä on täynnä pukuloistoa ja tanssiaskelia – Katso kuvakooste arvokkaista juhlijoista!


Vanhojen tansseissa kuultiin ja nähtiin perjantaina perinteisiä vanhojen tansseihin kuuluvia esityksiä sekä hieman uudempiin kappaleisiin tehtyjä koreografioita.

Perjantaina oli Kotkan lukioiden vanhojen vuoro juhlia. Upeisiin asuihin pukeutuneet nuoret järjestivät useita eri tanssinäytöksiä koulukavereilleen ja huoltajilleen.Vierailimme perjantaiaamuna katsomassa tanssiesitystä Karhulan lukiossa ja iltapäivällä Kotkan lyseon ja Kotka Svenska Samskolan esityksessä Steveco-areenalla. Tansseissa kuultiin ja nähtiin perjantaina perinteisiä vanhojen tansseihin kuuluvia esityksiä sekä hieman uudempiin kappaleisiin tehtyjä koreografioita.

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/5718529

Lähde: Kymen Sanomat 10.2.2023

Uudessa koulukeskuksessa näkyy viitteitä Karhulan historiasta - Kymen Sanomat 1.9.2022

Uudessa koulukeskuksessa näkyy viitteitä Karhulan historiasta – Rakennukseen on tulossa tiiliä, lasia ja kaksi savupiippumaista tornia


Arkkitehtuurikilpailun voittajat korostavat koulussa tärkeintä olevan hyvä toiminnallisuus ja se, että kouluun olisi aina mukava tulla.

Maamerkki, teollisuushistoriaa ilmentävä rakennus ja Karhulan uusi sydän. Näillä käsitteillä Karhulan uudesta koulukeskuksesta puhuu arkkitehti Erkko Aarti, joka on yksi kahdeksasta arkkitehtuurikilpailun voittajaehdokkaan suunnittelijasta.

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/4822962

Lähde: Kymen Sanomat / Tiina Lehtonen 1.9.2022

Kot­kas­sa ja Ha­mi­nas­sa juh­li­taan tors­tai­na penk­ka­rei­ta, van­ho­jen­tans­sit ja­kau­tu­vat huhti-​ ja tou­ko­kuul­le - Kymen Sanomat 27.4.2022

Kot­kas­sa ja Ha­mi­nas­sa juh­li­taan tors­tai­na penk­ka­rei­ta, van­ho­jen­tans­sit ja­kau­tu­vat huhti-​ ja tou­ko­kuul­le – Katso tästä ai­ka­tau­lut!

Abit juhlivat Kotkan ja Haminan lukioissa torstaina 28. huhtikuuta. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/4569431

Lähde: Kymen Sanomat / Johanna Vehkaluoto 27.4.2022

Kar­hu­lan kou­lu­kes­kuk­sen tont­ti pal­jas­tui suun­nit­te­lu­pöy­däl­lä ah­taak­si - Kymen Sanomat 15.1.2022

Kar­hu­lan kou­lu­kes­kuk­sen tont­ti pal­jas­tui suun­nit­te­lu­pöy­däl­lä ah­taak­si – Han­ke­suun­ni­tel­mas­sa esi­te­tään eril­li­sen lii­kun­ta­sa­lio­san ra­ken­ta­mis­ta ny­kyi­sen ki­vi­kou­lun taak­se


Karhulan koulukeskuksen rakentaminen aloitetaan näillä näkymin kesällä 2024 eli vuotta myöhemmin kuin vielä vähän aikaa sitten ajateltiin.

Karhulan koulukeskuksen suunnittelussa ollaan päätymässä malliin, jossa Karhulan nykyinen kivikoulu saa rinnalleen uudisosan ja vähän matkan päähän erillisen liikuntasaliosan. Asia käy ilmi koulukeskuksen hankesuunnitelmasta, jota käsitellään Kotkassa ensi viikolla kahdessa eri lautakunnassa. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/4440610

Lähde: Kymen Sanomat / Riina Lehtoranta 15.1.2022

Korona-​ajan penk­ka­rei­ta vie­tet­tiin per­jan­tai­na Kot­kas­sa - Kymen Sanomat 7.5.2021

Korona-​ajan penk­ka­rei­ta vie­tet­tiin per­jan­tai­na Kot­kas­sa – Kark­kia ei saa­nut heit­tää kou­lu­jen pi­hoil­la ja rek­ko­jen kyy­dis­sä oli hil­jais­ta: katso kuvat ja video!


Penkkareihin osallistui Karhulan lukiosta ja Kotkan lyseosta selkeästi normaalia vähemmän abeja.

Kotkan lukioissa vietettiin tänään keväistä penkkaripäivää. Karhulan lukion ja Kotkan lyseon oppilaat juhlivat koulusta valmistumistaan poikkeuksellisen myöhään. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/4137595

Lähde: Kymen Sanomat / Siiri Puukka 7.5.2021

Kotka luo­puu ta­voit­tees­ta yh­dis­tää kaksi lu­kio­ta - Kymen Sanomat 20.5.2020

Kotka luo­puu ta­voit­tees­ta yh­dis­tää kaksi lu­kio­ta – Opis­ke­li­jat vas­tus­ti­vat suun­ni­tel­maa alus­ta al­kaen: "Kar­hu­lan lu­kios­sa on hyvä ja läm­min il­ma­pii­ri"

Kotkan kaupunki päättää lukioita koskeneen selvitystyön. Hyvinvointilautakunta päätti keskiviikkona, että kaupungin molemmat suomenkieliset lukiot jatkavat toimintaansa eikä niiden yhdistämistä enää suunnitella. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/3933297

Lähde: Kymen Sanomat / Tiina Katajisto 20.5.2020

Karhulan lukio on Kymenlaakson paras lukio STT:n lukiovertailussa - Kymen Sanomat 2.12.2019

 

Karhulan lukio on Kymenlaakson paras lukio STT:n lukiovertailussa – Rehtori Kristiina Juvonen: ”Se on parasta, että opiskelijat onnistuvat”

Karhulan lukion rehtori Kristiina Juvonen on onnellinen niin opiskelijoiden kuin opettajakunnankin puolesta.


Kotkalainen Karhulan lukio sai ykkössijan Kymenlaakson parhaana lukiona STT:n lukiovertailussa. Haminan lukio on Kymenlaakson neljänneksi paras ja Kotka svenska samskola viidenneksi paras. Virolahden lukio sijoittui yhdeksänneksi ja Kotkan lyseo kymmenenneksi.

STT vertaa toisiinsa lukiopaikan vastaanottaneiden sisääntulokeskiarvoja ja yo-tuloksia, jolloin saadaan selville, kuinka arvosanat ovat muuttuneet lukion aikana. Tällä kertaa vertailtiin syksyllä 2016 aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoja ja vuoden 2019 ylioppilastutkinnon arvosanoja. Tarkastelussa oli mukana neljä pakollista yo-koetta.

Karhulan lukion rehtori Kristiina Juvonen on onnellinen koko yhteisön puolesta, niin opiskelijoiden kuin opettajakunnankin.

— Opiskelijathan sen tuloksen loppupeleissä tekevät. Se on parasta, että opiskelijat onnistuvat, kertoo Juvonen.

Tulokseen vaikuttavat suuresti myös opettajat.

— Meillä on hyvä opettajakunta, joka haluaa kehittää itseään ja toimintamallejaan.

Opettajat tekevät oppiainerajat ylittävää yhteistyötä

Hyvään tulokseen on Juvosen mukaan päästy pitkäjänteisellä työllä.

— Toki vertailuja voidaan tulkita monella tavalla. Karhulan lukio on ollut jatkuvasti kärjessä, joten se ei enää ole sellainen sattumankantamoinen varmaankaan, sanoo Juvonen.

Juvosen mukaan Karhulan lukiossa on tehty hyvin pitkään sellaisia asioita, jotka tulevat mukaan vasta lukion uudessa opetussuunnitelmassa vuonna 2021.

— Opettajat tekevät hyvää yhteistyötä keskenään. Tunnit jaetaan heidän vahvuuksiensa mukaan ja opettajat ovat hyvin koulutusmyönteisiä.

Karhulan lukion opettajat kehittävät osaamistaan niin työnantajan kustantamissa kuin omaehtoisissakin täydennyskoulutuksissa.

— Iso kiitos opettajakunnalle, joka tekee laaja-alaista oppiainerajat ylittävää yhteistyötä.

Etenkin matemaattis-teknologisella linjalla on jo pitkään tehty tällaista yhteistyötä luonnontieteellisissä aineissa. Toimintamalleja tulee myös yrittäjyyslinjalta, joka on toiminut Karhulan lukiossa vuodesta 2006.

Keskustelu lukioiden yhdistämisestä tuntuu pahalta

Karhulan lukion tulevaisuutta on viime aikoina käsitelty useasti. Lukioselvityksessä on esitetty, että Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin ja lukio-opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle.

— Kyllähän se opiskelijoiden ja opettajien kannalta tuntuu todella pahalta, että se keskustelu on joka vuosi käytävää keskustelua, kertoo Juvonen.

Karhulan lukiossa seuraillaan myös, millä tavoin opiskelijat sijoittuvat jatkossa.

— Hienosti menestyviä Karhulasta tulee. He pääsevät aika nopeasti opiskelemaan, aika iso osa on heti seuraavana syksynä opiskelemassa.


STT:n lukiovertailun tulokset Kymenlaaksossa

1. Karhulan lukio, Kotka

2. Valkealan lukio, Kouvola

3. Kuusankosken lukio, Kouvola

4. Haminan lukio, Hamina

5. Kotka svenska samskola, Kotka

6. Iitin lukio, Iitti

7. Elimäen lukio, Kouvola

8. Kouvolan Yhteislyseo, Kouvola

9. Virolahden lukio, Virolahti

10. Kotkan lyseo, Kotka

 

Lähde: Kymensanomat / Krista Kierikka 2.12.2019

Kot­kan lu­kioi­den yh­dis­ty­mi­nen ta­pe­til­la ensi vii­kol­la - Kymen Sanomat 15.11.2019

Kot­kan lu­kioi­den yh­dis­ty­mi­nen ta­pe­til­la ensi vii­kol­la — Hy­vin­voin­ti­lau­ta­kun­ta ei tui­jot­tai­si lu­kio­rat­kai­sus­sa yk­si­no­maan ta­lout­ta


Lautakunnan vastausesityksessä sanotaan, että vetovoimainen lukiokoulutus on kuntatason vahvuustekijä.

Kotkan hyvinvointilautakunta on sitä mieltä, että Kotkan lukioiden tulevaisuudesta ei pitäisi päättää taloudellisia näkökohtia painottaen. Hyvinvointilautakunta ottaa lukioselvitykseen kantaa ensi viikon kokouksessaan. Vastauksen ovat valmistelleet opetustoimenjohtaja Jukka Tanska, hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Anne Heikkilä (sd.) ja varapuheenjohtaja Mika Arola(kok.). ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/3940307

Lähde: Kymen Sanomat / Riina Lehtoranta 15.11.2019

Kotkan lukio-opetukseen suunnitellut muutokset puhuttavat - Kymen Sanomat 16.9.2019

Kotkan lukio-opetukseen suunnitellut muutokset puhuttavat – Huolta herättävät muun muassa opetuksen keskittyminen Kotkansaarelle ja ryhmäkokojen kasvaminen

Kotkan lukioselvitystä puitiin tänään kaupunginvaltuuston tiedonantokokouksessa. Esille nousi paljon kysymyksiä muun muassa ryhmäkokojen kasvamisesta, lukioselvityksen toteuttamistavasta ja tilaratkaisuista. Lukio-opetusta on suunniteltu järjestettäväksi Arcuksen ja Globuksen lisäksi myös Kotekon kampuksella.

Kotkan lukioselvitys oli tänään esillä kaupunginvaltuuston tiedonantokokouksessa. Viikko sitten maanantaina Kotkan kaupunginhallitus päätti, että vastikään valmistunut lukioselvitys lähtee lausuntokierrokselle. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi vuoden puolella, todennäköisesti helmikuussa.

Kaupunginjohtaja Esa Sirviö ja Ekamin rehtori, koulutuskuntayhtymän johtaja Sami Tikkanen kävivät tiedonantokokouksen alussa läpi lukioselvitystä, joka on osa kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaa.

Esityksessä lukio-opetus keskittyisi Kotkansaarelle

Lukioselvityksessä esitetään, että lukiokoulutuksen järjestäminen siirretään Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle. Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistettäisiin ja lukio-opetus siirrettäisiin Kotkansaarelle vuodesta 2023 eteenpäin. Lukiokoulutus toimisi omana tulosalueenaan, jolloin lukiokoulutuksella olisi oma tulosaluejohtaja ja rehtori.

Perusteluna tälle esitykselle on muun muassa tehostamisen tarve, koska ikäluokat pienenevät Kotkassa. Esityksellä haetaan myös synergiaetuja niin tilaratkaisujen, henkilöstön kuin yhteistyöprojektienkin suhteen.

Eri järjestelyjen kautta saavutettavia säästöjä on vertailtu keskenään. Jos Kotkan kaupunki olisi lukiokoulutuksen järjestäjänä yhdessä lukiossa, säästöä tulisi arviolta 425 000 euroa. Jos Ekami olisi lukiokoulutuksen järjestäjänä yhdessä lukiossa, säästöä tulisi arviolta 425 000 euroa, ja sen lisäksi ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen synergiaetujen myötä 475 000 euroa.

Kotekon tiloja remontoitaisiin tarpeen mukaan

Antti Hyyryläinen (vas.) kysyi, miksi lukiokoulutuksen keskittäminen ja ryhmäkokojen kasvaminen mainitaan esityksessä vahvuuksina. Tikkanen perusteli tätä tilankäyttöratkaisuilla. Tulevaisuudessa lukio-opetusta voisi järjestää Kotkansaarella Arcus ja Globus -rakennusten lisäksi myös Kotekon tiloissa, kunhan niitä ensin tarpeen mukaan remontoitaisiin ja saneerattaisiin.

Hyyryläinen kysyi myös, miksi esityksessä mainitaan vahvuutena yhteisötakuun toteutuminen vain silloin, jos Ekami järjestäisi lukiokoulutuksen.

— Etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat jo nyt koulutuskuntayhtymässä, joten palvelut olisivat helpommin saatavilla, vastasi Tikkanen.


Huolta lähiopetuksen vähentymisestä lukio-opinnoissa

Pekka Posti (sd.) otti esille ammatillisessa koulutuksessa viime aikoina ilmenneet luppopäivät eli päivät, jolloin opiskelijoilla ei ole kontaktiopetusta.

— Olen huolissani siitä, että lukio-opiskelijat joutuvat samaan tilanteeseen, sanoi Posti.

Tikkasen mukaan kahden edellisen hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistamat leikkaukset ovat olleet tuntuvia, mutta kerätyssä opiskelijapalautteessa opiskelijat ovat antaneet koulutukselleen arvosanaksi keskimäärin nelosen (asteikolla 1-5).

Kritiikkiä lukioselvityksestä

Monet kaupunginvaltuuston jäsenet ottivat esille näkökulman siitä, että lukioiden rehtoreja ei ole kuultu tässä lukioselvityksessä. Huolensa asiasta ilmaisivat muun muassa Kim Soares (sd.) ja Mia Holmberg (kok.)

Tikkanen vastasi, että lukioselvityksen aikataulu on ollut tiukka. Selvityksen ensimmäisessä osassa on hänen mukaansa kuultu myös lukioiden rehtoreiden mielipiteitä.

Muun muassa Holmberg ilmaisi tyytymättömyytensä siihen, ettei lukioselvityksessä ole huomioitu Kotka Svenska Samskolaa. Juho Eerola (ps.) sanoi, että lukioselvitys tulisi tehdä koko Etelä-Kymenlaakson laajuisena, sillä Karhulan lukio on logistisesti hyvällä paikalla.

Mietteissä opetuksen laadun säilyttäminen

Jari Elo (sd.) mainitsi Karhulan lukion pärjänneen hyvin valtakunnallisessa vertailussa ja kysyi, onko esitetyssä uudessa järjestelyssä riskinä lukiokoulutuksen laadun heikkeneminen.

— Ei ole riskiä laadun tippumiseen, opettajathan sen laadun käytännössä tekevät, vastasi Tikkanen.

Vesa Levonen (kp. sit.) kysyi, miten voi ennaltaehkäistä sitä, etteivät suuremmat opiskelijaryhmät muutu uhaksi. Tikkanen vastasi, että apuna on muun muassa yksilöllinen opintojen suunnittelu.

Lähde: Kymen Sanomat / Krista Kierikka 16.9.2019

Kotkassa esitetään lukioita yhdistettäviksi - Kymen Sanomat 5.9.2019

Kotkassa esitetään lukioita yhdistettäviksi – Lukiokoulutus siirtyisi vuodesta 2023 alkaen Karhulasta Kotkansaarelle

Kotkan lukioverkkoselvitys herätti huolen myös Kaakonkulman lukioiden säilymisestä.

Lukiokoulutus esitetään järjestettäväksi Kotkassa yhdessä koulussa ja Kotkansaarella.

Kaupunginhallitukselle maanantaina menevässä lukioverkkoselvityksessä päädyttiin esittämään, että lukiokoulutuksen järjestäminen siirretään Kotka-Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle.

Esityksen mukaisesti Kotkan lyseo ja Karhulan lukio yhdistetään ja lukio-opetus siirretään Kotkansaarelle vuodesta 2023 alkaen. Lukiokoulutus toimisi omana tulosalueenaan ja sillä olisi oma tulosaluejohtaja ja lukion rehtori.

Lukioverkkoselvitys esiteltiin alueen koulujen henkilökunnalle keskiviikkona.

Ei koske Haminaa ja Virolahtea

Kotkan lukioselvitys nosti huolen myös Haminan seudun lukiokoulutuksen säilymisestä.

Kaupunginhallitukselle lukioverkkoselvityksen esittelevä kaupunginjohtaja Esa Sirviö painottaa, ettei Kotkan lukioselvityksessä missään muodossa käsitellä Haminan tai Virolahden lukioita.

– Haminalla ja Virolahdella on omat lukionsa. Me emme ota millään tavoin kantaa, kuinka siellä lukiokoulutus järjestetään. Tässä on puhtaasti kyse Kotkan lukioverkosta, sanoo Sirviö.

Sirviö painottaa myös, että kaupunginhallitukselle esitetään vasta selvityksen eteenpäin viemistä lausuntokierroksille, ei lukioiden lakkauttamista.

Vastaava selvitys tehtiin Kotkassa jo vuonna 2015, mutta silloin asia ei edennyt päätöstasolle.

Esityksestä myös kuntalaiskysely

Esitys perustuu Kotkan kaupungin talouden tasapainottamisohjelmaan, jossa päätettiin tehdä uusi selvitys Kotkan kaupungin lukiokoulutuksesta.

Tehdyssä selvityksessä tarkastellaan toisen asteen, sekä lukiokoulutuksen että ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden näkymiä neljästä eri näkökulmasta. Päällimmäisenä on Kotkan kaupungin taloudellinen tilanne ja siitä johtuvat talouden tasapainottamistoimet.

Selvityksessä tarkasteltiin kahta lukiokoulutuksen toteuttamisvaihtoehtoa. Toisena vaihtoehtona oli, että Kotkan kaupunki järjestää edelleen lukiokoulutusta, mutta yhdessä lukiossa.

Kotkan kaupunginhallituksen maanantaiseen kokoukseen tehdyn lukioverkkoselvityksen laativat Kotkan kaupungin opetustoimenjohtaja Juha Henriksson ja Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen.

Kotkan kaupunginhallitukselle esitetään, että selvitys lähetetään lausuntokierrokselle Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymälle ja sen jäsenkunnille, Kotkan kaupungin nuorisovaltuustolle, Kotkan lyseon ja Karhulan lukion henkilökunnalle sekä oppilaskunnille ja paikallisille ammattiyhdistyksille.

Lisäksi lausunnot pyydetään hyvinvointilautakunnalta ja kaupunkirakennelautakunnalta.

Selvityksen vaihtoehdoista toteutetaan myös kuntalaiskysely.

 

Lähde: Kymen Sanomat / Timo Suurnäkki 5.9.2019

Nämä ovat Suomen parhaat lukiot – katso tästä STT:n lukiovertailun kärkikymmeniköt maakunnittain 2019

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/nama-ovat-suomen-parhaat-lukiot-katso-tasta-stt-n-lukiovertailun-karkikymmenikot-maakunnittain/7432428#gs.g1efp1

Kymenlaakso:

1. Kotka svenska samskola, Kotka

2. Karhulan lukio, Kotka

3. Valkealan lukio, Kouvola

4. Kuusankosken lukio, Kouvola

5. Haminan lukio, Hamina

6. Elimäen lukio, Kouvola

7. Iitin lukio, Iitti

8. Virolahden lukio, Virolahti

9. Kouvolan Yhteislyseo, Kouvola

10. Kotkan lyseo, Kotka

Lepäämö NY:n haastattelu - Radio Suomi Kotka 12.2.2019

Karhulan lukiosta löytyi hyvä yritysidea, joka kilpailee toukokuussa 2019 Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla yrittää -finaalissa. Lukion 2. luokan oppilaat kehittivät yrityksensä Lepäämö NY, joka tekee puhelinparkkeja koteihin ja kouluille. Haastattelussa yrittäjät Miska Taimisto, Aleksi Niemelä, Juuso Nokka ja Juho Leppilampi. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 
Lepäämö NY:n haastattelu 



”Pieni jännitys pitää varpaillaan” - Kymen Sanomat15.2.2019

”Pieni jännitys pitää varpaillaan” — Vanhojenpäivää juhlittiin lukioissa glamourmeiningillä — Katso kuvat ja videot Karhulan, lyseon ja Haminan vanhojentansseista ja pukuloistosta!

Karhulan lukiossa vanhojentansseihin osallistuu 46 paria. Tämän vuoden teemana on rivitanssi.

Karhulan lukiossa tanssittiin ensimmäisen kerran jo perjantaiaamuna. Päivän viimeinen tanssinäytös pidetään juhlasalissa tänä iltana kello 18.Karhulan lukiossa tanssittiin ensimmäisen kerran jo perjantaiaamuna. Päivän viimeinen tanssinäytös pidetään juhlasalissa perjantai-iltana kello 18.

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/50daf6cc-698f-402f-96e0-4f5a0d39d70a

Kotkalaiset opettajat tekevät paikallishistorian videoita kieli poskessa mutta asiat kohdallaan - Kymen Sanomat 12.1.2019

Kotkalaiset opettajat tekevät paikallishistorian videoita kieli poskessa mutta asiat kohdallaan — Tuoreimmassa jaksossa Petri Anttila ja Petri Osola käsittelevät Oolannin sotaa ja siinä sivussa kärventävät perunoita

Nyky-Kotkan synnyn eli vuoden 1977 kuntainliitoksen historian opettajat selvittelivät räppäämällä. Petrejä ja videoiden kuvaajaa Niko Westmania yhdistää yhteinen punkbändi. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://kymensanomat.fi/uutiset/kulttuuri-ja-viihde/06897b2c-dc92-4a9c-9658-1b15df7f978a

Lähde: Kymen Sanomat / Päivi Taussi 12.1.2019



Opettajan on turha teeskennellä, Jarno Syrjäläinen toteaa - Kymen Sanomat 28.10.2018

Opettajan on turha teeskennellä, Jarno Syrjäläinen toteaa — Karhulan lukion psykologianopettaja tuli 11 vuotta sitten työhaastatteluun vitsinä, mutta jäi sille tielleen

Jarno Syrjäläinen kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan opettaa ja työskennellä nuorten parissa. Koulu sujuu helpommin, kun elämään löytää jonkin unelman, hän toteaa. Oma lukio oli katketa aikanaan ensimmäiseen luokkaan huonojen numeroiden vuoksi. Vuosia myöhemmin Syrjäläinen kävi kiittämässä saksanopettajaansa kursseista saamistaan nelosista. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/ec429dff-8386-4ec7-ba92-09c628fe66da

Lähde: Kymen Sanomat / Aino Mehtälä 28.10.2018

Lapsia riittää tulevinakin vuosina Karhulan alueen kouluihin - Kymen Sanomat 8.5.2018

Lapsia riittää tulevinakin vuosina Karhulan alueen kouluihin


Oppilasmäärillä on vaikutusta kouluverkkoratkaisuihin


Lapset eivät Karhulan alueelta lopu hetkessä. Tällainen oli Kotkan kaupungin opetustoimenjohtaja Juha Henrikssonin viesti Rauhalan ja Hakalan koulujen oppilaiden huoltajille tiistaina, kun helmikuussa julkistetusta kouluverkkoselvityksestä keskusteltiin. ...

Koko artikkeli Kymen Sanomien tilaajalle: https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/e32b60f2-9054-4e34-b591-4d253f2266ed

Lähde: Kymen Sanomat / Veikko Mäenpää 8.5.2018

Kotkassa on potentiaalia - Kymen Sanomat 24.1.2018

Kotkassa on potentiaalia — Kotkan nuorisovaltuuston jäsenet Aleksi Rantanen ja Mindi Havumäki haluavat kasvattaa lapsensa Kotkassa

— Kotka on kaupunki, jossa on paljon potentiaalia. Kaupunki on sellainen, että se voi mennä mihin suuntaan vaan. Kotkan sijainti on hyvä ja sillä on paljon erilaisia mahdollisuuksia. Toivottavasti se lähtee kehittymään hyvään suuntaan, toivoo Kotkan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Aleksi Rantanen.

Rantanen toteaa, että tulevaisuutta ajatellen kaupungin kuin kaupungin tärkein piirre on sen elinvoimaisuus. Nuoren miehen visiossa kaupunki on suunniteltu tulevaisuuden arvojen mukaisesti.

— Ne ovat vihreitä arvoja, kuten esimerkiksi toimiva joukkoliikenne. Toivon, että tulevaisuudessa täällä tapahtuu paljon asioita, ihmisille on tarjolla työtä ja kaupunki jatkaa kehittymistään.

Tulevaisuus on päättäjien käsissä

Karhulan lukion abiturientti aikoo lukion jälkeen mennä opiskelemaan hallintotieteitä Tampereen yliopistoon.

— Täällä ei ole niitä jatkokoulutusmahdollisuuksia, joita kaipaan.

Opintojen jälkeen muuttaminen takaisin Kotkaan ei ole mahdoton ajatus.

— Toivon, että voin joskus palata Kotkaan. Kotka on hyvä ja rauhallinen paikka elää. Kun minulla on perhe ja lapsia, toivon, ettei meidän tarvitse muuttaa pois palvelujen perässä.

Rantasen mielestä paluu on paikallisten päättäjien käsissä.

— Heidän tekemistä päätöksistä riippuu, miten Kotka kehittyy tulevaisuudessa. Onko täällä esimerkiksi tarpeeksi työpaikkoja ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia. Ei kukaan halua hypätä uppoavaan laivaan.

Opinnot vievät muualle

Kotkan nuorisovaltuuston sihteeri Mindi Havumäki toivoo, että Kotkassa olisi enemmän erilaisia opiskelumahdollisuuksia ja työpaikkoja.

— Ammattikoulun ja lukion jälkeen monet lähtevät muualle opiskelemaan. Paikallisista yrityksistä on vaikea saada töitä ja sekin vie nuoria muihin kaupunkeihin.

Havumäki kaipaa Kotkaan myös enemmän harrastusmahdollisuuksia.

— Tai onhan niitä, mutta niitä pitää aina jotenkin etsiä toiselta puolelta kaupunkia. Pääkaupunkiseudulla voi kävellä mukaan mihin vaan. Paremmin toimiva joukkoliikenne, etenkin poikittaissuuntaan, voisi helpottaa asiaa täällä Kotkassa.

Liikenneyhteyksiä on parannettava

Havumäki toivoo parempia liikenneyhteyksiä myös Kouvolaan ja Helsinkiin.

— Jos junayhteydet olisivat paremmat, monet nuoret voisivat helpommin asua Kotkassa ja opiskella vaikka Kouvolassa. Itse olen sellainen, että voin kuvitella asuvani Kotkassa ja käydä töissä Kouvolassa.

Tällä hetkellä yhteisötalo Messissä työskentelevä Havumäki haaveilee lähihoitajan opinnoista ja työstä sosiaali- ja terveysalalla.

— Haluan tulevaisuudessakin asua Kotkassa ja kasvattaa lapseni täällä. Kotka on hyvä paikka asua, koska täällä on lasten tarvitsemat palvelut ja sopivasti luontoa sekä kaupunkiympäristöä.

Lähde: Kymen Sanomat / Johanna Vehkaluoto 24.1.2018

Kotkassa lukiot kirimässä suosiossa ohi ammatillisesta koulutuksesta - Kymen Sanomat 29.11.2017

Kotkassa lukiot kirimässä suosiossa ohi ammatillisesta koulutuksesta



Kotkan opetustoimenjohtaja muutti esitystään lukioiden aloituspaikkojen määrän vähentämisestä. Tavoitteena on tarjota paikka kaikille lukioon haluaville.

Kotkassa lukioon on pyrkinyt vuosittain korkeintaan 50 prosenttia peruskoulun päättäneistä nuorista. Ammatillisen koulutuksen suosio on ollut kaupungissa vahva.

Ensi syksynä nuorista enemmistön eli 54 prosentin arvioidaan suuntaavan lukioon. Syitä on Kotkan opetustoimenjohtajan Juha Henrikssonin mukaan useita, esimerkiksi ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet leikkaukset ja yleinen taloudellinen epävarmuus.

— Yleensä epävarmoissa tilanteissa yleissivistävä koulutus mielletään varmemmaksi. Lisäksi halutaan lisää aikaa miettiä ammatin valintaa, Henriksson sanoo.

Ikäluokka pienempi, mutta kiinnostus lisääntynyt

Kotkan hyvinvointilautakunnan käsittelyyn oli tiistaina menossa Henrikssonin ja Kotkan kahden lukion rehtoreiden esitys aloituspaikkojen määrän vähentämisestä 308:sta 270:een.

— Esitys perustui aiempien vuosien lukiohalukkuuteen. Lisäksi ikäluokka on pienempi, Henriksson kertoo.

Lautakunnan esityslista julkaistiin viime viikolla ja Kymen Sanomat kertoi nettijutussaan aloituspaikkojen karsintasuunnitelmasta. Henrikssonin mukaan asiasta nousi kritiikkiä.

— Opettajakunta oli huolissaan, riittääkö heillä töitä, jos opiskelijoiden määrä vähenee, Henriksson toteaa.

Kaikki halukkaat pääsevät lukioon

Kritiikin vuoksi Henriksson otti alkuviikon aikana yhteyttä yläkoulujen opinto-ohjaajiin Kotkassa, Pyhtäällä ja Haminassa. Opinto-ohjaajilla on paras käsitys siitä, minne oman koulun yhdeksäsluokkalaiset ovat suuntaamassa peruskoulun päättymisen jälkeen.

Ensimmäisenä vaihtoehtona Kotkasta lukioon on hakemassa 250 peruskoulun päättävää.

— Pyhtäältä ja Haminasta Kotkan lukioihin olisi tulossa 45 oppilasta eli yhteensä 295 nuorta.

Haluan varmistaa sen, ettei tule tilannetta, jossa joukko kotkalaisia lukioon haluavia jäisi sen ulkopuolelle. —Juha Henriksson

Henriksson korostaa, että luvut ovat arvioita eikä tarkkaa määrää tiedetä ennen ensi kevään yhteishaun päättymistä. Tästä huolimatta hän päätti muuttaa esitystään lautakunnalle. Uudessa esityksessä lukion aloituspaikkojen määrää ei lasketa.

— Haluan varmistaa sen, ettei tule tilannetta, jossa joukko kotkalaisia lukioon haluavia jäisi sen ulkopuolelle.

Kotkassa käytännössä kaikki halukkaat ovat päässeet lukioon eikä käytössä ole virallista keskiarvorajaa.

— Kunta voi rajata perusopetuksen paikkoja vain itselleen, mutta lukioon on otettava pyrkijöiden mukaan. Kriteerinä käytetään lukuaineiden keskiarvoa, Henriksson sanoo.

Erityislinjat kiinnostavat

Karhulan lukiossa on erikseen määritelty aloituspaikat erityislinjoille: 20 matemaattis-teknologiselle linjalle ja 15 yrittäjyyslinjalle.

Rehtori Kristiina Juvonen kertoo matemaattis-teollisen linjan toimineen vuodesta 1996 alkaen. Tulevaisuudessa linjan nimi muuttuu matemaattis-teknogiseksi.

— Paikkamäärä on ollut sopiva, hakijoita on ollut enemmän kuin paikkoja. LInjalle pääsyn ratkaisee keskiarvo, Juvonen sanoo.

Yrittäjyyslinja on toiminut Karhulan lukiossa reilut 10 vuotta. Sekin on suosittu ja mukaan on päässyt keskiarvon perusteella.

— Opiskelu on projektimaista ja tiimityötä. Linjalle on ollut halukkuutta myös lukio-opintojen aloituksen jälkeen yleislinjalta.

Lukiossa saa aikaa harkita

Karhulan lukion toisen vuoden opiskelija Joni Matalamäki valitsi peruskoulun jälkeen lukion, koska aikoo ammattikorkeakouluun ja rakennusinsinööriksi. Suurin osa Matalamäen kavereistakin tuli lukioon.

Keskiarvorajaa Matalamäki ei Kotkan lukioihin toivo.

— On hyvä, että kaikille annetaan mahdollisuus. Joku voi haluta lukioon, mutta saa peruskoulussa jostain syystä huonompia arvosanoja kuin kokee ansainneensa. Keskiarvorajan vuoksi lukioon ei pääsisi.

Kaikki eivät saa haluamaansa opiskelupaikkaa peruskoulun jälkeen. Kotkalainen Veera Suhonenarvioi lukiosta olevan hänelle enemmän hyötyä jatko-opintojen ja yleissivistyksen kannalta.

Opiskelupaikan valinta peruskoulussa ei ollut vaikeata.

— Eri kouluilta kävi vieraita ja opo (opinto-ohjaaja) kertoi jatko-opiskelupaikoista, Suhonen kertoo.

Suhosen kavereista kaikki eivät päässeet peruskoulun jälkeen haluamiinsa opiskelupaikkoihin Kotkassa ja lähtivät muille paikkakunnille.

Lukioissa voisi Kotkassa Suhosen mielestä olla keskiarvoraja.

— Lukioon tulisi oikeasti heitä, jotka ovat valmiita tekemään töitä. Nyt osa on täällä, koska on vain hakenut jonnekin.

Santeri Korjus suhtautuu keskiarvorajaan kriittisesti.

— Täällä on sanottu, että lukiossa aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kun keskiarvorajaa ei ole, jokainen voi kokeilla, onko lukio oma paikka, Karhulan lukion toista luokkaa käyvä Korjus toteaa.

Jenna Toivanen tuli lukioon, koska hänellä ei ollut peruskoulun jälkeen muita suunnitelmia.

— Lukiosta saa hyvän pohjan. Jos kouluissa on tilaa, on hyvä, että kaikki halukkaat voivat tulla lukioon, Toivanen sanoo.

Opiskelupaikka tarjolla kaikille

Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa Ekamissa aloituspaikkojen määrään vaikuttavat eri alojen työvoiman tarve sekä ikäluokan koko.

Koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Sami Tikkanen kertoo yhteishaussa olevan tarjolla 650 opiskelupaikkaa peruskoulun päättäville sekä heille, joilta puuttuu toisen asteen tutkinto. Lisäksi Ekamissa on 60 paikkaa ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen. Koulutusta Ekami järjestää Kotkassa ja Haminassa.

Näkemystä siitä, että ammatillisesta koulutuksesta tehdyt säästöt olisivat heikentäneet Ekamin kiinnostavuutta, Tikkanen ei jaa.

— Ammatillinen koulutus on paremmassa iskussa kuin aikoihin. Määrärahoja ei olla tällä hetkellä enää leikkaamassa, vaan koulutusta uudistetaan vahvasti vastaamaan työelämän muutoksiin, Tikkanen toteaa.

Ekamiin pääsevät kaikki halukkaat. Kun Etelä-Kymenlaaksossa lasketaan yhteen lukioiden ja toisen asteen koulutuksen aloituspaikat, koko ikäryhmälle on tarjolla opiskelupaikka.

Eri alojen kiinnostavuus vaihtelee Tikkasen mukaan vuosittain.

— Sosiaali- ja terveysalalla suosio ollut pitkään kohtuullisen suuri. Keväällä uutena alkaa turvallisuusalan koulutus.

— Matkailu- ja ravitsemusalan paikkoja on lisätty, koska pyrimme tukemaan seudulla kasvussa olevaa matkailua, Tikkanen sanoo.

Lähde: Kymen Sanomat / Tiina Katajisto 29.11.2017

Pankin ilmapiirin rentous yllätti opiskelijan - Kymen Sanomat 17.11.2017

Pankin ilmapiirin rentous yllätti opiskelijan


Karhulan lukiolainen Ester Heikkilä oli toista kertaa elämässään pankin konttorissa..

Karhulan lukion toisella luokalla yrittäjyyslinjalla opiskeleva Ester Heikkilä sai perjantaina olla pankinjohtajana pankinjohtajan paikalla.

Suuria ennakko-odotuksia Heikkilällä ei pankki-alasta ollut, sillä hän oli vasta toista kertaa elämässään sisällä pankkikonttorissa.

– Aiemmin olen käynyt vain tilin avaamassa. Silloin pankissa käynti oli nopea. Asiat vain hoidettiin sujuvasti ja sitten ulos, kertoo Heikkilä.

Nettisukupolveen kuuluva Heikkilä hoitaa pankkiasiansa tietokoneella. – Ei ole tullut mieleenkään, että lähdenpä nyt konttoriin käymään.

Yhden työpäivän tutustumiskäynnin Heikkilä aloitti Nordean Haminan konttorissa pankinjohtaja Joonas Metiäisen ohjauksessa. Iltapäivällä tutustumista jatkettiin Kotkan konttorissa.

– Tämä on ollut silmiä avaava kokemus. Päivän aikana on ainakin selkeytynyt se, mitä pankissa tehdään. Ja on nähnyt esimiehen roolin, joka on paljolti työntekijöiden motivoimista, kertoo Heikkilä.

Elämänura vielä avoinna

Heikkilän yllätti pankin ilmapiirin rentous. – Aamupalaverista tuntui kaikilla olevan mukava lähteä työpäivään. Tämä on hauskaa eikä hiostamista.

Pankinjohtaja Metiäinen ei kertomansa mukaan pyrkinyt aivopesemään ohjattavakseen tullutta Heikkilää, mutta uskoo lyhyenkin vierailun pankkimaailmassa saavan nuoren ainakin harkitsemaan alaa. – Viestini oli lähinnä, ettei työ saa olla haudanvakavaa, sanoo Metiäinen.

Heikkilälle paikka pankissa tuli mukavana yllätyksenä. – Pääsin peruutuspaikalla alalle, jolle halusinkin.

Elämänuraa Heikkilä ei pankki-alalta itselleen vielä havittele. – Vielä on yksi vuosi lukiota jäljellä. Se on tällä hetkellä selvää, että haluan jatko-opiskeluihin, mutta ala ei ole vielä selvillä.

Heikkilä on yksi tuhannesta nuoresta, joka sai tällä viikolla tutustua työpaikoilla johtajien tehtäviin ja yrittäjien arkeen.

Kymenlaaksossa tempaus toteutettiin Kotkassa, Kouvolassa ja Iitissä. Päivä Johtajana -tempaus toteutettiin tiiviissä yhteistyössä Kotkan nuorkauppakamarin kanssa. Uutena kumppanina tempauksessa oli Kymenlaakson Kauppakamari.

Tänä vuonna tempaus kulki nimellä Tuhat Nuorta Johtajaa – Päivä Johtajana Kymenlaaksossa osana kansallista Tuhat Nuorta Johtajaa -projektia.

Kymenlaaksossa tempaukseen osallistui sata nuorta opiskelijaa ja saman verran eri yritysten johtajia.

Lähde: Kymen Sanomat / Timo Suurnäkki 17.11.2017

Kotkalainen Massimo Grönlund seurasi johtajan työpäivää T-Base Oy:ssä - Kymen Sanomat 17.11.2017

Kotkalainen Massimo Grönlund seurasi johtajan työpäivää T-Base Oy:ssä — Yrittäjän vapaus kiinnostaa opiskelijaa

Kuluvalla viikolla yli 700 opiskelijaa pääsee seuraamaan johtajien työpäivää. Yksi heistä on kotkalainen Massimo Grönlund, joka opiskelee Yrittäjyys linjalla Karhulan lukiossa . Hän tutustui perjantain toimitusjohtaja Johanna Eskolan työhön kotkalaisessa T-Base Oy:ssä.
— Kampanja on hyvä. Saan kokemusta siitä, mitä yrityksessä tehdään ja voin tutustua tämän yrityksen toimintaan. Emme saaneet itse valita yrityksiä, joihin tutustumme. Jos olisin voinut tehdä valinnan itse, olisin silloinkin valinnut it-alan yrityksen, toteaa Grönlund.

Lähelle käytännön työtä

Tietokoneet kiinnostavat 16-vuotiasta lukiolaista.

— Kulutan paljon aikaa tietokoneella ja isänikin on tietokonealalla.

T-Base halusi tarjota mahdollisuuden tutustua it-alan yritykseen.

— Töitä oppii tekemällä. Haluamme myös tulla tunnetuiksi potentiaalisena työnantajana.

Puoleen päivään mennessä Grönlund oli voinut seurata T-Basen työntekijöiden keskusteluja ja saanut oppia Office-ohjelman käytössä.

— Lisäksi olen tutustunut tarjouskaavoihin ja kävimme syömässä.

— Myöhemmin tänään hän pääsee mukaan meidän viikkopalaveriimme, jossa hän kuulee mitä muut työntekijämme ovat tekemässä, lupaa Eskola.

Yrittäjä saa päättää itse

Eskola uskoo, että it-ala on tulevaisuuden ala, jolta löytyy työpaikkoja.

— Tietotekniikan määrä kasvaa koko ajan. Tällä alalla työtä voi tehdä missä vaan, kun hankkii hyvän osaamisen. It-ala on kasvava ala.
Grönlund on samoilla linjoilla.

— Tämä on tulevaisuuden ala. Miksei se kiinnostaisi? Johtajan työ olisi varmasti haastavaa ja tiedossa olisi pitkiä päiviä.
Grönlundia kiinnostaa myös yrittäjyys.

— Yrittäjänä työskenteleminen olisi vapaampaa. Itsensä työllistämällä saa varmasti töitä ja saa päättää itse asioista.
Tuhat nuorta johtajaa on nuorkauppakamarien, kauppakamarien ja YES-verkoston valtakunnallinen kampanja, jossa nuori osallistuu johtajan todelliseen työpäivään ja pääsee seuraamaan johtajan arkea – tutkimaan, kokemaan ja oppimaan. Nuoret ovat noin 17–24-vuotiaita opiskelijoita lukioista, ammatillisista oppilaitoksista ja korkeakouluista eri opintoaloilta.

Lähde: Kymen Sanomat / Johanna Vehkaluoto 17.11.2017