1.3.3 Esiopetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen Kotkassa

Arviointi ja kehittäminen


Esiopetussuunnitelman arviointi ja kehittäminen


Esiopetussuunnitelman arvioinnissa hyödynnetään Kotkan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa käytössä olevia arviointikäytäntöjä ja -kanavia. Kattavassa arviointityössä mukana ovat lapset, huoltajat ja henkilöstö. Arviointi on luonteeltaan säännöllistä ja jatkuvaa. Tällöin arviointi on osana oppimisen kehittämistä ja osana lapsen oppimista. Arviointia avataan lisää luvun 4.5 alla. 

Kotkan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa toteutetaan yksikkökohtaista auditointia. Auditointi keskittyy hyvinvointiin, oppimisympäristöön, pedagogiikkaan ja vuorovaikutukseen liittyviin tekijöihin. Se toteutuu esihenkilöiden ja henkilökunnan vuoropuheluna, jonka perusteella yksikkö kirjaa itselleen tärkeitä huomioita. Auditoinnin toteutuksesta on ohjeistus, joka on käyty läpi esimiesten ja henkilöstön kanssa. Ohjeistus on henkilöstön luettavissa verkkotallenteena. Auditoinnista kerättyjä huomioita hyödynnetään kehittämistyössä sekä kolulutusten suunnittelussa.

Huoltajilla on mahdollisuus tutustua esiopetussuunnitelmaan verkkoalusta pedanetissa ja esiopetusyksiköissä. Heidän on mahdollista päivittäin lasta tuodessa tai hakiessa antaa palautetta esiopetussuunnitelmasta. Lisäksi esiopetusyksiköissä toteutetaan sopivin väliajoin toiminnallisia vanhempainiltoja, joissa palautteen antaminen on yksi tapaamisen teemoista.

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on käytössä vuosittainen asiakaskysely. Kyselyssä on kysymyksiä järjestämiseen, ympäristöön, hyvinvointiin, yhteistyöhön ja pedagogiikkaan liittyen. Kyselyssä on myös mahdollisuus kirjoittaa toiveita ja palautetta yksiköille sekä esiopetuksen järjestäjälle.

Osa asiakaskyselyn kysymyksistä koskettaa lasten kokemuksia. Lapsikohtaisessa esiopetussuunnitelmassa kysytään lasten toiveita ja esiopetuksen toiminnassa lapsilla on jatkuva mahdollisuus toiminnan arviointiin. Pedagogisen dokumentoinnin tuottamien dokumenttien käsittely lasten kanssa toteutuu säännöllisesti esiopetuksissa. Tämän käsittelyn kautta saadaan tietoa pedagogiikan ja kuntakohtaisen opetussuunnitelman päivittämiseen.

Esiopetussuunnitelman kehittämistyöstä vastaa varhaiskasvatuksen kehittämissuunnittelija yhdessä esiopetuksen kehittämisryhmän kanssa. Esiopetuksen kehittämisryhmässä on monipuolinen esimies- ja henkilöstöedustus. Kehittämisryhmä toteuttaa vuosittain esiopetuksen henkilöstön kuntakohtaisia kokoontumisia, joissa keskitytään ajankohtaisiin asioihin ja kehittämistyöhön. Lisäksi esiopetuksen esimiehet ja henkilökunta kokoontuvat säännöllisesti. Esiopetuksen yksiköillä on vuosittain kehittämispäiviä. Yksiköiden esihenkilöillä on säännöllisesti esihenkilöpalavereja ja kehittämispäiviä. Lisäksi varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen hallinto kokoontuu säännöllisesti. Edellä kuvailluissa tapaamisissa käsitellään vähintään kerran kahdessa vuodessa esiopetussuunnitelman arviointia ja kehittämistä. Kuntakohtaista suunnitelmaa päivitetään aina, kun opetussuunnitelman perusteet uudistuvat.