Arviointi
Oppimiskeskustelut
Joensuun seudun opetussuunnitelmassa oppilaan, opettajan ja huoltajan välisestä arviointikeskusteluista käytetään nimeä oppimiskeskustelu.
Oppimiskeskustelu korvaa välitodistuksen 1-6 luokilla. Ylemmillä luokilla oppilaille annetaan lisäksi välitodistus.
Lukuvuoden alkaessa oppilas täyttää kotona TAVOITTEENASETTELULOMAKKEEN, jossa hän asettaa itselleen tulevalle lukuvuodelle opiskelua, työskentelyä ja käyttäytymistä koskevat tavoitteet. Luokanopettaja käy oppilaan kanssa läpi lomakkeeseen kirjatut tavoitteet.
Oppimiskeskustelu pidetään marras-helmikuussa. Kestoltaan oppimiskeskustelu on noin 20 min. Oppimiskeskustelun aikana ei käsitellä oppilashuollollisia asioita, vaan niille varataan oma ajankohta.
Oppilas täyttää kotona ennen keskustelua TAVOITTEENASETTELULOMAKKEEN toisen puolen OPPIMISKESKUSTELULOMAKKEEN, jossa arvioidaan oppimiselle, työskentelylle ja käyttäytymiselle asetettujen tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi oppilas täyttää OPPIAINEKOHTAISEN itsearviointilomakkeen.
Oppimiskeskustelussa oppilaan omat kommentit ovat keskiössä. Oppilas kertoo oman näkemyksensä tavoitteiden saavuttamisesta ja siitä mikä on auttanut tavoitteiden saavuttamista. Oppilaalta voi myös kysyä: Mitä hän toivoo opettajalta, että tavoitteet saavutettaisiin ja Mitä hän toivoo huoltajalta, että tavoitteet saavutettaisiin. Nämä toiveet voi myös kirjata lomakkeeseen.
Koko lomaketta ei tarvitse käydä läpi, vaan opettaja voi poimia sieltä kohdat joihin kiinnitetään huomiota. Oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen tavoitteiden saavuttaminen on oppimisen edistymistä kuvaavaa arviointia (formatiivinen). Lisäksi keskustelussa täytyy antaa palautetta millä tasolla osaaminen on eri oppiaineissa verrattuna tavoitteisiin (summatiivinen arviointi).
Keskustelun päätteeksi opettaja kertoo oman näkemyksensä. Palautteen antamisessa kannattaa muistaa suhdeluku 3:1 => 3 positiivista asiaa 1 kehitettävää kohden. Palautteen täytyy olla realistista, mutta kannustavaa. Huomio tulisi suunnata niihin hetkiin, jolloin oppilas on kokenut onnistumista. Mikä tällöin oli avaintekijä, miten onnistuminen tapahtui? Miten oppilas toimi tuolloin? Mikä auttoi onnistumisessa? jne.
Mikäli oppimiskeskustelun aikana sovitaan uusista tavoitteista kevätlukukaudelle, kirjataan ne muistiin.
Oppimiskeskustelut merkitään Wilmaan, milloin ne on pidetty ja ketä on osallistunut keskusteluun.
Luokanopettaja tallettaa tavoitteenasettelu- ja oppimiskeskustelulomakkeet kansioon ja ne annetaan oppilaalle joko lukuvuoden päätteeksi lukuvuositodistuksen kanssa tai useamman vuoden lomakkeet 6. luokan päätteeksi laajempana arviointikansiona.
Oppimiskeskustelulomakkeet voidaan siirtää myös Wilmaan ja käsitellä ne sähköisenä.