Toimintaohje kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteissa

Toimintaohje kiusaamis-, väkivalta- ja häirintätilanteissa

KONTIOLAHDEN KUNTA TOIMINTAMALLI

Perusopetus 14.1.2016 (Päivitetty 2023)

 

Väkivallan ja aggressiivisen käyttäytymisen ennaltaehkäiseminen, käsittely ja jälkitoimet

Kontiolahden kunnan esi- ja perusopetuksessa on voimassa järjestyssäännöt, jotka määrittelevät lakiin perustuen oppilaan oikeudet, velvollisuudet, toivotun käyttäytymisen mallit sekä perusopetuslain sallimat rangaistukset, jotka henkilökunnalla on käytössään. (Kontiolahden kunnan esi- ja perusopetuksen järjestyssäännöt, kasvatus- ja koulutuslautakunta 25.10.2015, voimaantulo 1.1.2016)

Perusopetuslain 29 §:n mukaisesti kaikilla oppilailla on oikeus sekä fyysisiltä että psyykkisiltä puitteiltaan turvalliseen oppimisympäristöön. Turvallinen oppimisympäristö on myös opettajien ja muun henkilökunnan laadukkaan ja tuloksellisen toiminnan perusta. Puuttumisellaan väkivaltatilanteisiin sekä niiden ennaltaehkäisemisellä koulu luo turvallisen oppimisympäristön sekä viestii oppilaille ja kaikille kouluyhteisön jäsenille, että väkivaltaista käyttäytymistä (mukaan lukien solvaaminen ja nimittely) ei koulussa sallita.

 

Ennaltaehkäisy

Väkivaltaista ja aggressiivista käyttäytymistä ennaltaehkäistään ohjaamalla henkilökohtaista ohjausta ja hoitoa tarvitsevat oppilaat tarvittavan tuen piiriin käynnistämällä yksilökohtaisen oppilashuollon ja/tai pedagogisen tuen prosessi. Aggressiivista ja väkivaltaista käytöstä voidaan ennaltaehkäistä opetusjärjestelyin esimerkiksi riittävän pienessä ja oppilaan kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla toimivassa opetusryhmässä. Ennaltaehkäisevä toiminta pitää sisällään myös henkilökunnan asianmukaisen täydennyskoulutuksen, yhteistyön yhteistyötahojen kanssa, perusopetuksen järjestyssääntöjen opettamisen oppilaille sekä yksilökohtaiset tuki- ja kuntoutustoimet.

 

Väkivallan määrittelyä ja toiminta tilanteessa

Rikoslain 21 luvun tarkoittama pahoinpitelyrikos luokitellaan joko lieväksi pahoinpitelyksi, pahoinpitelyksi tai törkeäksi pahoinpitelyksi. Pahoinpitelyn kohteeksi joutuvalle ei välttämättä tarvitse aiheutua ruumiinvammaa, jotta teko täyttäisi ainakin lievän pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Opettajan/Ohjaajan on aina väkivaltaa tai sen uhkaa kohdatessaan täytettävä kunnan uhka- ja vaaratilanneilmoitus (Intra lomakkeet uhka- ja vaaratilanneilmoitus) ja toimitettava siitä kopio työsuojeluvaltuutetulle sekä työsuojelupäällikölle Ilmoitukset käsitellään yhteistyötoimikunnan kokouksissa.

Lievä pahoinpitely on asianomistajarikos, josta pahoinpitelyn kohteeksi joutuvan opettajan on itse tehtävä halutessaan rikosilmoitus poliisille ja vaadittava tekijälle rangaistusta. Jos oppilas joutuu lievän pahoinpitelyn kohteeksi, oppilaan huoltaja ilmoittaa asiasta poliisille. Samoin koulu ilmoittaa asiasta poliisille. Mikäli lievä pahoinpitely on toistuvaa, on opettajan syytä tehdä ilmoitus poliisille / Joensuun nuortentiimiin

Pahoinpitely ja törkeä pahoinpitely ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia. Opettajan on syytä aina pahoinpitelyn kohteeksi joutuessaan tehdä rikosilmoitus poliisille. Vaikka kyseessä olisi alle 15-vuotiaan henkilön teko, suoritetaan asiassa poliisitutkinta, joka jo toimenpiteenä voi estää vastaavanlaisen tapauksen uusiutumisen. Koulu ilmoittaa oppilaaseen kohdistuneesta pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä aina poliisille.

Henkistä väkivaltaa koskevissa tapauksissa on arvioitava, onko kyse rikoslain 24 luvussa tarkoitetusta kunnianloukkaukseksi luettavasta solvauksesta tai nimittelystä, josta asianomainen voi tehdä poliisille tutkintapyynnön.

Rikoslain 25 luvussa säädetään laittomasta uhkauksesta, jonka seurauksena uhattu henkilö voi tuntea turvallisuutensa olevan vakavassa vaarassa. Jos henkilöä uhataan ja hänellä on perusteltu syy pelkoonsa, voi hän tehdä asiasta poliisille tutkintapyynnön. Jos oppilas uhkaa muita oppilaita tai kouluyhteisöä, koulu ilmoittaa asiasta poliisille.

 

Yhteistyö Joensuun nuortentiimin kanssa:

Poliisin Nuortentiimistä annettava palvelu on väliintulokeskustelu yhteistyössä sosiaalitoimen kanssa. Nuorten tiimi puuttuu rikolliseen toimintaan keskustelemalla ja sovinnollisuutta edistäen. Nuorten tiimi ohjaa nuoria tarvittavien tukimuotojen pariin. Nuortentiimin toiminta koskee alle 15-vuotiaita, jotka ovat tehneet rikoksen. Yli 15-vuotiaiden kohdalla suoritetaan normaali esitutkinta.

 

Lastensuojeluilmoitus

Velvoite lastensuojeluilmoituksen tekemiseen koskee jokaista lasten ja nuorten kanssa työskentelevää virkamiestä. (Lastensuojelulaki 25 §) Virkavelvollisuutta ei voi siirtää esimiehelle tai oppilashuoltoryhmän puheenjohtajalle tai tehdä ilmoitusta toisen puolesta. Yhteistyö Nuortentiimin kanssa ei poista virkamiehen velvollisuutta tehdä lastensuojeluilmoitus, mikäli tilanne sitä vaatii.

Toiminta väkivaltatilanteessa

Oppilaaseen kohdistuva väkivalta

Kaikkiin väkivaltatilanteisiin puututaan välittömästi.

  1. Aikuinen puuttuu väkivaltatilanteeseen ja pyrkii rauhoittamaan tilanteen ensisijaisesti puhumalla, mutta tarvittaessa myös erottamalla oppilaat toisistaan, aiheuttamatta lisävahinkoa.
  2. Mikäli tilanne ei rauhoitu, tilanteeseen hankitaan lisäapua (koulun muut aikuiset, tarvittaessa poliisi)
  3. Osapuolet viedään eri tiloihin rauhoittumaan, aikuisen valvontaan. Mahdolliset loukkaantumiset ja vammat selvitetään ja annetaan ensiapu. Jatkohoito järjestetään tilanteen mukaan.
  4. Syyt väkivaltatilanteeseen pyritään selvittämään välittömästi. Tilanteesta tiedotetaan huoltajia, oppilaan omaa opettajaa sekä koulun rehtoria.
  5. Rehtori tekee tarvittaessa ilmoituksen poliisille, huoltajia informoidaan mahdollisuudesta rikosilmoituksen tekemiseen poliisille.
  6. Oppilaille määrätään seuraamukset kunnan järjestyssääntöjen mukaisesti. Tilanteen toistuessa rangaistuksissa siirrytään asteittain eteenpäin.
  7. Mikäli opettaja tai rehtori on joutunut käyttämään voimakeinoja, tehdään asiasta kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen harkitaan tapauskohtaisesti.
  8. Yksilökohtainen oppilashuollon prosessi käynnistetään tilanteen mukaan.

 

Opettajaan ja muihin henkilökunnan jäseniin kohdistuva väkivalta

Opettajaan ja koulun muuhun henkilökuntaan kohdistuvaan loukkaavaan kielenkäyttöön ja väkivaltaan puututaan aina.

  1. Tilanteessa mukana oleva aikuinen / aikuiset pyrkivät rauhoittamaan tilanteen ensisijaisesti puhumalla. Tarvittaessa vahinkoa ja vaaraa aiheuttavat esineet voidaan lisävahinkoa aiheuttamatta poistaa ja henkilöt erottaa toisistaan.
  2. Tilanteeseen hankitaan välittömästi lisäapua (koulun muut aikuiset, tarvittaessa poliisi)
  3. Mikäli toisena osapuolena on oppilas, hänet viedään eri tilaan rauhoittumaan, aikuisen valvontaan. Mahdolliset loukkaantumiset ja vammat selvitetään ja annetaan ensiapu. Jatkohoito järjestetään tilanteen mukaan.
  4. Syyt väkivaltatilanteeseen pyritään selvittämään välittömästi. Tilanteesta tiedotetaan huoltajaa, oppilaan omaa opettajaa sekä koulun rehtoria.
  5. Tilanteesta täytetään kunnan uhka- ja väkivaltailmoitus, josta kopio toimitetaan työsuojeluvaltuutetulle ja henkilöstöpäällikölle tiedoksi.
  6. Opettaja/Ohjaaja voi tehdä asiasta rikosilmoituksen. Pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä rehtori tekee aina rikosilmoituksen poliisille.

 

 

  1. Jos toisena osapuolena on ollut oppilas, määrätään hänelle seuraamukset kunnan järjestyssääntöjen mukaisesti. Tilanteen toistuessa rangaistuksissa siirrytään asteittain eteenpäin.
  2. Mikäli opettaja tai rehtori on joutunut käyttämään voimakeinoja, tehdään asiasta kirjallinen selvitys opetuksen järjestäjälle.
  3. Yksilökohtainen oppilashuollon prosessi käynnistetään tarvittaessa.

 

Kielletyt tavarat / aineet koulussa

Kiellettyjen tavaroiden ja aineiden mukana kuljettamisesta ja hallussa pitämisestä koulussa on ohjeistettu kunnan perusopetuksen järjestyssäännöissä. Järjestyssäännöt löytyvät kouluilta.

 

Perusopetuslain 35§ ja 36§ mukaiset rangaistukset ja kurinpitokeinojen käyttö

Väkivaltatilanteiden seuraamuksissa ja sanktioissa käytetään perusopetuslaissa määriteltyjä rangaistuksia ja kurinpitokeinoja asteittain tiukentuen. Koululla on mahdollisuus käyttää kaikkia perusopetuslain mahdollistamia kurinpito – ja rangaistuskeinoja. Hallinnollinen toimivalta määräytyy lain ja kunnan hallintosäännön mukaisesti.

 

Ennakointi väkivaltatilanteisiin sekä terveydellisiin haittoihin ja vaaroihin

Työjärjestystyössä huomioidaan, että yksintyöskentelytilanteita ei synny. Henkilökunnan osaamista kehitetään täydennyskoulutuksen avulla aiheeseen liittyen. Henkilökunnalle on järjestetty Avekki-koulutus 12/2015.

Lehmon koulun pienluokkien henkilökunta voi joutua kohtaamaan työssään tilanteita, joissa on verikontaktin mahdollisuus oppilaan ja henkilökunnan välillä. Hoitotyössä huomioitava tarttuva tauti on työterveyshuollon mukaan hepatiitti b. Tämä tarttuu vain verikontaktissa (ei sylki-, lima- tai eritekontaktissa). Mikäli työntekijä joutuu tilanteeseen, jossa verikontakti tapahtuu, on hänen otettava yhteyttä työterveyshuoltoon. Työterveyshuollossa aloitetaan rokotesarja, joka pitää sisällään 3 rokotuskertaa. Rokotesuoja saavutetaan akuutissa tilanteessa aloitetun rokotteen avulla ennakoivaa rokotesuojaa vastaavasti. Työnantaja huolehtii syntyneistä kustannuksista.

Kiinnipitotilanteet pienluokilla

Hätävarjelutilanteet

 

Hätävarjelutilanteessa jokaisella koulun henkilökuntaan kuuluvalla on oikeus ja velvollisuus puuttua väkivaltatilanteeseen heti. Hätävarjelutilanteessa toimitaan siten, että lisävahingot estetään, mutta oppilas ei toiminnan johdosta vahingoitu. Tilanteeseen on saatava heti, kun mahdollista, koulun opettaja tai rehtori mukaan. Opettajalla ja rehtorilla on perusopetuslain 36 §:ssä säädetty oikeus rajoitettuun voimankäyttöön.

 

Kiinnipitotilanteet

Opettajalla ja rehtorilla on perusopetuslain 36 §:n nojalla rajoitettu voimankäyttöoikeus. Ohjaaja ei saa osallistua voimankäyttöön muuten kuin hätävarjelutilanteen nojalla. Pienluokkien oppilaiden osalta käytetään yksilökohtaisesti sopien kiinni pitämistä oppilaan rauhoittamiseen aggression aikana.

- Mikäli kiinnipitotilanteet ovat oletettavia koulutyössä oppilaan erityispiirteet ja tuen tarve huomioiden, tulee hyväksyttävät keinot kirjata hojks:n yhteyteen ja sopia huoltajien kanssa toimintatavoista.

- Iltapäiväkerhossa hätävarjelutilanne oikeuttaa ohjaajat toimimaan tilanteen mukaan, voimankäyttöä ei muun lainsäädännön nojalla voi perustella.

o Huoltajien kanssa voi etukäteen sopia (kirjallisesti) toimintatavoista, mikäli aggressiivinen käyttäytyminen on oletettavaa iltapäiväkerhon toiminnassa.

 

(OAJ:n lakiasiainpalvelun kanta, puhelinkeskustelu 14.1.2016)

 

Poikkeustilanteen aiheuttamien opetusjärjestelyjen korvaukset

Kiinnipitotilanteen aikana ohjaaja/naapuriluokan opettaja ohjaa luokkaa sen aikaa, kun opettajalla on kiinnipitotilanne käynnissä. Tästä ei makseta erillisiä korvauksia.

Mikäli ohjaaja / opettaja opettaa kokonaisen oppitunnin luokkaa poikkeustilanteen vuoksi, hän saa normaalisti sijaiskorvauksen. Ohjaajien työ pienluokilla on jo lähtökohtaisesti todettu tva-kuvauksissa vaativammaksi ja tämä on otettu huomioon palkkauksessa.

 

Tilanteen purku – henkilökunnan käytössä olevat mahdollisuudet

Aggressiivisen oppilaan kanssa työskentely, erityisesti kiinnipitotilanne on henkisesti ja fyysisesti haastava tilanne. Normaalin työskentelyn jatkaminen ei välttämättä onnistu heti ja tilanne voi vaatia jatkotoimia. Tarvittavat toimenpiteet vaihtelevat persoonakohtaisesti. Henkilökunnalle mahdollistetaan tapauskohtaisesti:

- Pieni hengähdystauko ennen paluuta ryhmän kanssa työskentelyyn (kuppi kahvia, tilanteen nollaaminen ja rauhoittuminen). Esimies hoitaa sijaisjärjestelyt.

- Keskusteluaikaa ja tilanteen läpikäyminen esimiehen kanssa.

- Vertaistuki työyhteisössä – aikaa asian käsittelyyn työkaverin kanssa.

- Ryhmäpurku itsenäisesti / ohjatusti esim. tiimin viikkokokouksissa

- Mahdollisuus ulkopuoliseen työnohjaukseen esimiehen harkinnan mukaan.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä