LUKIOKOULUTUS
Miksi lukioon?
1.Saat hyvän yleissivistyksen
2.Saat hyvät valmiudet jatko-opintoihisi
3.Saat hyvät eväät ylioppilaskirjoituksiin
4.Saat lisäaikaa miettiä uravalintaasi
5.Saat kaksi tutkintotodistusta (lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen)
6.Saat turvallisen ja virikkeellisen ympäristön kasvaa nuoresta aikuiseksi
Lukiokoulutus on pääasiassa yleissivistävää, joka antaa laaja-alaiset valmiudet jatko-opintoihin joko korkeakouluissa tai ammatillisten oppilaitosten ylioppilaspohjaisiin opintoihin.
Lukiokoulutus ei ole yleensä sidottu vuosiluokkiin. Lukion oppimäärä on kolmevuotinen, mutta lukion oppimäärän voi jakaa myös neljälle vuodelle. Opiskelija voi siis itse suunnitella ja säädellä omaa opinto-ohjelmaansa niin sisällöllisesti kuin ajallisestikin. Opetusta lukiossa annetaan noin 38 tunnin kursseina. Lukion koko oppimäärän suorittaakseen on opiskelijan opiskeltava vähintään 75 kurssia. Monet kurssit on mahdollista suorittaa myös itsenäisesti työskennellen.
Pakolliset kurssit ovat jokaiselle lukiolaiselle pakollisia opiskeltavia. Syventävät kurssit syventävät pakollisten kurssien oppisisältöjä. Syventävät kurssit ovat opiskelijan itse valittavissa. Sekä pakollisissa että syventävissä kursseissa on valtakunnalliset opetussuunnitelmat. Koulukohtaisilla soveltavilla kursseilla opiskelija voi opiskella oman kiinnostuksensa mukaan erilaisia asioita omassa koulussa tai jossakin muussa oman lukion kanssa yhteistoiminnassa olevassa oppilaitoksessa. Joissakin lukioissa tarjotaan myös mahdollisuutta valita kursseja korkeakouluista ja sisällyttää ne lukio-opintoihin.
Valintaperusteet
Peruskoulun hyväksytysti suorittanut voi pyrkiä lukioon. Jos hakijoita on enemmän kuin lukiossa on opiskelijapaikkoja, asetetaan hakijat järjestykseen seuraavien perusopetuksen päättötodistuksen oppiaineiden arvosanojen keskiarvon mukaan: Äidinkieli ja kirjallisuus, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, uskonto/elämänkatsomustieto, historia, yhteiskuntaoppi, matematiikka, fysiikka, kemia, biologia, maantieto ja terveystieto (vuodesta 2007 lähtien). Jos oppilaalla on perusopetuksen lisäopetuksen (10. luokka) päättötodistuksessa jossakin aineessa parempi arvosana, otetaan se valinnassa huomioon.
Keskiarvon lisäksi koulutuksen järjestäjä voi halutessaan järjestää myös pääsykokeita, huomioida joitakin oppiaineita painottavasti tai ja/tai ottaa huomioon hakijan muun koulutuksen, harrastuneisuuden tai jotakin muita näyttöjä.
Erityistehtävän saaneet lukiot
Lukio voi olla myös olla kokonaisuudessaan painottunut johonkin tiettyyn erityistehtävään tai lukiossa voi olla normaalin lukiolinjan lisäksi erityistehtäväalue. Lukioiden erityistehtäväalueina voivat olla muun muassa kielet, luonnontieteet, kuvataide, musiikki, ilmaisutaito, tanssi, ympäristö, urheilu, matematiikka, viestintä ja tekniikka. Kansainvälistä ylioppilastutkintoa (International Baccalaureate –tutkinto) varten annetaan opetusta kaksivuotisella IB-linjalla, jota edeltää vuoden pituinen valmistava luokka. IB-linjalla opetus on englanninkielistä.
Ylioppilastutkinto
Tietoa ylioppilastutkinnosta Opetusministeriön sivuilta:
http://www.ylioppilastutkinto.fi/
Etälukio
Tietoa etälukioista:
http://www.oph.fi/etalukio/yleisinfo.html
Jatkokoulutus
Lukion oppimäärän hyväksytysti suorittanut saa lukion päättötodistuksen ja lisäksi ylioppilastutkinnon hyväksytysti suorittanut saa ylioppilastutkintotodistuksen. Lukio ei anna ammatillista pätevyyttä. Lukion käynyt voi hakea opiskelemaan yliopistoihin, tiede- ja taidekorkeakouluihin, ammattikorkeakouluihin tai toisen asteen ammatilliseen koulutukseen.
Lisätietoa:
www.minedu.fi
www.oph.fi (opiskelijapalvelut)
Lähilukioita:
Kontiolahden lukio
Joensuun lyseon lukio
Joensuun yhteiskoulun lukio
Joensuun normaalikoulun lukio
Itä-Suomen koulun lukio
Joensuun lyseon lukion aikuislinja ja etälukio