Opetussuunnitelman koulukohtainen osa

Opetussuunnitelmaosuus 2023-2024

Opetussuunnitelmaosuus (Kunta-/koulukohtainen ops)

1. Koulun toimintakulttuurin kuvaaminen

1.1. Arvot
Opetuksen järjestäjän tarkennukset
Koulun kuvaus arvoista

Koulumme arvoja ovat itsestä huolehtiminen ja arjen taidot toiset huomioon ottaen. Näitä arvoja painotamme kaikessa koulun toiminnassa pyrkimyksenä kasvattaa oppilaista vastuullisia kansalaisia. Lisäksi käyttäytymisen parantaminen on koulumme painopiste ProKoulu -toiminnan kautta.

Arvoista on johdettu seuraavat koulun pelisäännöt:

1. Noudatan annettuja ohjeita ja sääntöjä.

2. Kohtelen kaikkia kunnioittavasti ja tasapuolisesti.

3. Kannustan ja autan muita.

4. En kiusaa.

5. En kiroile.

6. Annan kaikille työrauhan. Viittaan!

7. Huolehdin tehtävistäni ja tavaroistani.

8. Pidän paikat kunnossa ja laitteet ehjinä.

9. Ilmoitan vahingoista.

10. Olen reilu, rehellinen ja kannan vastuuni.

 

Jakokosken koulun ProKoulu -käyttäytymisodotukset

 

Arvoperustan toteutumista seurataan osana koulun ProKoulu -toimintaa ja sen vuosiarviointia yhteisöllisessä monialaisessa opiskeluhuollossa.

 

Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on tärkeä asia osa Jakokosken koulun arvoperustaa. Toteutumisen tavoitteet, muodot ja arviointi on määritelty koulun tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa.

1.2. Toimintakulttuuri
Opetuksen järjestäjän tarkennukset

 

Koulun oman toimintakulttuurin kuvaus

ProKoulu -toiminnassa painotamme käyttäytymisen parantamista. Toiminnan painopisteenä on ennaltaehkäisevä työ. KiVa Koulu -toimintaa jatketaan ja oppitunteja sekä teemoja pidetään eri luokka-asteilla, erityisesti ensimmäisellä ja neljännellä luokalla.

Kiusaamisen vastaista työtä vahvistetaan seuraavilla toimenpiteillä ja yhteistyötahoilla:

-Koulun oma kiusaamiskartoitus kahdesti lukuvuodessa täydentää KiVa Koulu -kyselyä

-Kaveritaitojen harjoittelua kuraattorin johdolla suunnattuina jaksoina tarvittaessa

-Mahdollisuus ilmoittaa kiusaamisesta QR-koodilla anonyymisti

-Panostus tunnetaitoihin alkuopetuksessa

 

Koulun pelisäännöt.

 

Liikunnallista elämäntapaa edistämme kehittämällä monipuolista liikkumista koulun lähiympäristössä.

 

KiVa Koulu -toimintaan liittyvien oppilaskyselyjen tuloksia hyödynnetään toiminnan suunnittelussa.

 

Yrittäjyyskasvatuksen tukena on Joensuun seudun yrittäjyyskasvatussuunnitelma. Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteiden toteutuminen arvioidaan osana koulun lukuvuoden toiminnan arviointia.

 

Koulun kuvaus monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja eheyttämisestä

Lukuvuonna 2023-2024 monialainen oppimiskokonaisuuden teemana on hyvinvointi. Monialaisen kokonaisuuden suunnitelma, josta ilmenee toteuttamisen yleiset periaatteet, tavoitteet, sisällöt, toteutus, arviointi ja kehittäminen, julkaistaan koulun Peda.net-sivulla.

 

1.3. Valinnaisaineiden opetuksen järjestäminen
Opetuksen järjestäjän tarkennukset
Koulun tarjoamien valinnaisaineiden opetuksen järjestäminen

Jakokosken koulun valinnaisaineet ja niiden toteuttamisen laajuudet ja periaatteet on kuvattu koulun Peda.net-sivulla.

 

Jakokosken koulun valinnaisaineet lukuvuonna 2023-2024:

Taito- ja taideaineiden valinnaiset kurssit ovat käsityö, liikunta ja kuvaamataito.

Muun valinnaisaineen kurssit ovat TVT ja draama.
 

2. Opetuksen järjestäminen

2.1. Työrauhan edistäminen
Opetuksen järjestäjän kuvaus ja tarkennukset

 

Koulun kuvaus työrauhan edistämisestä

KiVa Koulu -toimintaa jatketaan. KiVa-tiimi on yhteydessä oppilaiden koteihin, mikäli heidän lapsensa on osallisena kiusaamistapauksen käsittelyssä.

Lisäksi ProKoulu -toiminta edistää koulun työrauhaa. Lukuvuonna 2023-2024 jatketaan CiCo-toimintamallin käyttöä tarvittaessa.

Oppilastoimikunta on mukana ProKoulu-toiminnan kehittämisessä niin, että käyttäytymisodotuksiin liittyviä asioita suunnitellaan ja arvioidaan myös siellä.

Järjestyssääntöjä täydentävät yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa laaditut koulun yhteiset pelisäännöt.

Positiivista pedagogiikkaa ja ennaltaehkäisevää työtä tuodaan esille keinona parantaa työrauhaa.

Tukioppilastoiminta, jossa 5.-6.-luokkalaiset ovat 1.-2.-luokkalaisten koulukummeja, auttaa työrauhan parantamisessa, kun vanhemmat oppilaat auttavat nuorempia sisäistämään käyttäytymisodotukset.

 

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö koulussa

 Tämä suunnitelma sisältää Jakokosken koulun täydennykset seudulliseen ohjeistukseen kasvatuskeskustelujen ja kurinpitomentelmien toteuttamisesta.

Näiden sääntöjen ja ohjeiden perehdyttäminen tai kertaaminen koko henkilökunnalle toteutetaan vuosittain lukuvuoden alettua. Perehdyttämisestä ja kertaamisesta vastaa koulunjohtaja.

Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi tehdään järjestelmällisesti työtä. Tunnistamisen ja puuttumisen välineinä toimivat ProKoulu- ja KiVa Koulu -toimintamallit.

Koulun tietoon tulleista väkivalta- kiusaamis- tai häirintätapauksista koulussa tai koulumatkalla ilmoitetaan teon kohteen ja teosta epäillyn huoltajalle tai lailliselle edustajalle (Perusopetuslaki 29 §). Tarvittaessa koulu tekee lastensuojeluilmoituksen hyvinvointialueelle (Lastensuojelulaki 25 §).

Ohjeet ja säännöt esitellään vuosittain koko koulun huoltajaillassa. Lisäksi huoltajille tiedotetaan asiasta Wilman kautta.

2.2. Yhdysluokkaopetus
Opetuksen järjestäjän tarkennukset yhdysluokkaopetuksesta
Yhdysluokkaopetuksen toteuttaminen koulussa

Jakokosken koulussa opetus järjestetään yhdysluokissa vuosiluokille 1.-2., 3.-4. ja 5.-6. Ympäristöopissa, historiassa ja uskonnossa noudatetaan yhdysluokissa vuorokursseja. Erillisluokkien yhdistämisestä yhdysluokiksi johtuen lukuvuonna 2023-2024 luokat 1.-2. ja 3.-4. opiskelevat poikkeuksellisesti parittoman vuorokurssin ja luokat 5.-6. parillisen mukaan.

Lisäksi luokkarajat ylittävää opetusta tapahtuu 4.-6.-luokkien valinnaisaineissa.

2.3. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus
Opetuksen järjestäjän tarkennukset etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen järjestämisestä
Etäyhteyksien käyttäminen koulussa

Elämänkatsomustiedon opetus (1h/vko) järjestetään etäopetuksena lukuvuonna 2023-24 tiistaisin klo 08.30-9.15. Opettajana toimii Kristiina Hyvärinen Ahokkalan koululta. Oppilaiden valvonnasta koululla et-tunnin aikana vastaa koulunkäynninohjaaja. Opetus toteutetaan Microsoft Teams -etäkokouksien ja Peda.net -oppimisympäristön avulla.

Kaikilla opettajilla ja oppilailla on myös tunnukset Microsoft Teams -palvelussa. Tämä mahdollistaa joustavan siirtymisen etäopetukseen tarvittaessa. Niin ikään heillä on tunnukset Peda.nettiin, Wilmaan ja Google Classroomiin.

2.4. Vuosiluokkiin sitomaton opetus
Opetuksen järjestäjän kuvaus vuosiluokkiin sitomattoman opetuksen järjestämisestä
Vuosiluokkiin sitomaton opetus koulussa

Valinnaisaineet opiskellaan luokkarajat 4.-6. ylittäen.

Kummioppilastoiminta yhdistää koulun eri-ikäisiä oppijoita. Viitosluokkalaiset ovat ykkösluokkalaisten ja kuutosluokkalaiset kakkosluokkalaisten kummeja.

Oppilas, jolla on henkilökohtaisesti vuosiluokkiin sitomaton oppimissuunnitelma, voi opiskella oman taitotasonsa mukaisesti. Usein oppilaalla on tällöin jossakin yksittäisessä oppiaineessa haasteita ja hän etenee siinä oman suunnitelman mukaisesti, mutta pääosassa oppiaineita hän opiskelee muun opetusryhmän aikataulun ja tavoitteiden mukaan.

2.5. Joustava perusopetus
Opetuksen järjestäjän kuvaus joustavasta perusopetuksesta
Joustava perusopetus koulussa

Joustava esi- ja alkuopetus Jakokosken koulussa

Jakokosken koulun joustavan esi- ja alkuopetuksen toiminnan lähtökohta on, että koulun ensimmäisen vuosiluokan oppilaat ovat yleensä osallistuneet esiopetukseen 3-4 eri esiopetusyksikössä. Tämä tosiasia ja se, että koulua lähinkin esiopetuksen yksikkö sijaitsee Paiholassa noin kymmenen kilometrin päässä, asettavat toiminnan suunnittelulle ja toteuttamiselle haasteita.

Joustavasta esi- ja alkuopetuksesta vastaa koulunjohtaja, joka asettaa joustavan esi- ja alkuopetuksen tiimin. Tiimin muodostavat koulun puolelta 1.-2.-luokan luokanopettaja ja erityisopettaja. Esiopetuksen puolelta tiimiin kuuluvat kulloisenkin esiopetusryhmän opettaja ja tarvittaessa erityislastentarhanopettaja. Tiimi huolehtii keväisin tiedonsiirrosta Jakokosken koulun tulevien ykkösluokkalaisten osalta. Tiimin yhteistyömuotoina ovat lähi- ja etäpalaverit sekä muu yhteydenpito puhelimen ja muiden viestintävälineiden välityksellä.

Koska suurin osa Jakokosken koulun tulevista ensimmäisen vuosiluokan oppilaista tulee yleensä Paiholan päiväkodista, joustavan esi- ja alkuopetuksen yhteistyön rakenteet ovat muodostuneet näiden kahden yksikön välisiksi. Yhteinen toiminta on suunnitelmallista ja säännöllistä, mutta sitä tapahtuu 1 krt/kk tai harvemmin. Toiminnan yhteissuunnittelun tärkein forum on kunnan joustavan esi- ja alkuopetuksen yhteinen palaveri, jossa tehtyjen esisuunnitelmien mukaan yksiköt jatkavat toiminnan suunnittelua.

Tulevien ykkösluokkalaisten toukokuussa järjestettävä tutustumispäivä koululla on lukuvuoden ainoa hetki, jolloin kaikki Jakokosken koulun joustavan esi- ja alkuopetuksen piirissä olevat oppilaat työskentelevät samassa paikassa. Tämän lisäksi lukuvuonna 2022-23 Paiholan ja Jakokosken esi- ja alkuopetuksen oppilaat vierailivat toistensa yksiköissä. Tänä lukuvuonna toimintaa pyritään jatkamaan kuljetusmäärärahojen riittäessä. Yhteistyötä etäyhteyksien kautta kehitetään lukuvuoden aikana. 

3. Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta

Opetuksen järjestäjän tarkentavat kuvaukset

 

Koulun tason toiminta
  • Koulun kerhotoimintaa sekä koulun henkilökunnan järjestämänä, että Harrastamisen malli -hankkeen puitteissa
  • Kirjastoauto käy perjantaisin.
  • Kontiolahden evankelisluterilainen seurakunta pitää noin kerran kuussa aamunavauksen.
  • Kontiolahden 4H-yhdistys järjestää koululla iltapäivä- ja kerhotoimintaa
  • Koulun vanhempaintoimikunta on mukana koulun tapahtumissa ja niiden suunnittelussa.
  • Kyläyhdistyksen kanssa tehdään yhteistyötä, esim. vierailu Tähtikalliolla
  • Mahdollisuuksien mukaan käymme retkillä lähiympäristössä. kts. lukuvuoden tapahtumat.
  • Urheiluseura Jakokosken Vesa pitää yllä hiihtolatuja. Vesa jäädyttää myös luistinradan ja huolehtii talkoilla sen ylläpidosta.
  • Mahdollisesti yhteistyötä muiden kylän yhdistysten kanssa, esimerkiksi Martat.

 

4. Arviointi

Opetuksen järjestäjän tarkennukset arviointiin
Oppilasarviointi koulussa

Jakokosken koulun arviointisuunnitelma: http://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/a

Lukuvuonna 2023-2024 otetaan käyttöön uudet oppiainekohtaiset arviointikriteerit kuudennelle vuosiluokalle.

5. Oppimiseen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät asiat

Opetuksen järjestäjän tarkennukset

 

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki koulun tasolla

Lukuvuonna 2023-2024 koulussamme työskentelee kaksi koulunkäynninohjaajaa. Laaja-alainen erityisopettaja opettaa Jakokosken koululla kolmena päivänä viikossa, yhteensä 13h/vko. Luokanopettaja, erityisopettaja ja huoltaja tekevät tiivistä yhteistyötä parhaaksi katsomallaan tavalla (puhelimitse, Wilma, sähköposti, tapaamiset). 

Jakokosken koulu toimii lähikouluperiaatteen mukaisesti, jolloin kaikki koulumme oppilaat saavat laajaa tukea opintoihinsa ja koulunkäyntiin liittyen. Koulumme on esteetön ja henkilökuntaa koulutetaan monipuolisesti. Kouluyhteisön positiivinen asenne ja suhtautuminen on avainasemassa lähikouluperiaatteen onnistumisessa. Jokainen on hyväksytty ja arvostettu kouluyhteisössä. Koulutyössä otamme huomioon monenlaiset oppijat ja oppimisen erilaiset lähtökohdat ja tavat. Suunnitellut ja joustavat ryhmittelyt sekä tiimityöskentely auttavat kaikkien oppilaiden oppimisessa. Luokanopettajan, erityisopettajan, ohjaajan ja kodin välinen yhteistyö on tärkeä oppilaan oppimisen tukemisessa. Koulumme henkilökuntaan kuuluvat myös kuraattori, terveydenhoitaja, joiden kanssa huoltajat ja opettajat tekevät tarvittaessa yhteistyötä oppilaan asioissa. Varhainen tuki ja puuttuminen ovat myös tärkeässä asemassa tuen oikea-aikaisessa kohdentamisessa.

Yksilöllinen opiskeluhuoltoryhmä kokoontuu tarvittaessa. Moniammatillisia yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän kokouksia pidämme 3-4 kertaa lukuvuoden aikana. 

Jokainen oppilas saa koulutyöskentelyssään yleistä tukea ohjaajan, luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyöllä, mm. eriyttämisenä, tukiopetuksena, joustavina ryhmäjakoina ja satunnaisina erityisopettajan tunteina, Tehostetussa tuessa oppilas saa tukea opintoihinsa oman oppimissuunnitelman mukaisesti, jossa tuen saanti on säännöllistä ja kirjattu oppimissuunnitelmaan. Tehostettuun tukeen siirryttäessä pidetään yhteistyöpalaveri, jossa päätetään asiasta ja laaditaan oppimissuunnitelma. Huoltaja tiedottaa luottamuksellisesti luokanopettajalle/erityisopettajalle muutoksista, jotka vaikuttavat lapsen koulunkäyntiin. Myös luokanopettaja tiedottaa oppilaan oppimisen etenemisestä. Moniammatillisia palavereita pidetään tarvittaessa ja oppilaan siirtyessä tuen tasolta toiselle.

Erityiseen tukeen siirrytään, jos oppilaalla on tarvetta yksilölliseen etenemiseen oppiaineen sisällöissä. Tällöin hänelle laaditaan HOJKS erityisopettajan johdolla.

http://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/koulunk%C3%A4ynnin-tuki

6. Oppilas- ja opiskelijahuolto

Opetuksen järjestäjän tarkennukset

 

Oppilas- ja opiskelijahuolto koulun tasolla

Kontiolahden kunnan esi- ja perusopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma ja Jakokosken koulun tiedot opiskeluhuoltosuunnitelmaan

 

 

Käytännön kiusaamisen vastainen työ Jakokosken koulussa:

A) Ennaltaehkäisy:

KOULUN TOIMENPITEET

•Ryhmäytyminen, kummitoiminta, lähikouluperiaate (tähän liittyen tai muutenkin: suvaitsevaisuus ja hyväksyvä ilmapiiri)

•Vahvuusajattelu ja positiivinen pedagogiikka

•ProKoulu: yhdessä laaditut käyttäytymisen tavoitteet ja positiivisen palautteen avulla käyttäytymiseen puuttuminen

•KiVa Koulu –malli: asennekasvatus ja ilmapiiri (oppitunnit): kiusaamisen vähentämisessä ja ennalta ehkäisemisessä korostetaan jokaisen oppilaan vastuuta yhteisestä hyvinvoinnista

•Omat seulat (kiusaamiskyselyt, sosiogrammit ym.)

•Seudullinen opetussuunnitelma luku 5 (kurinpitokeinot): Kasvatuskeskustelu on ensisijainen keino ennen jälki-istunnon antamista puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasiallisen käyttäytymiseen. Varsinaisia kurinpidollisia keinoja ovat perusopetuslain mukaan jälki-istunto, kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen

•Pedagoginen keskustelu ja aikuisten yhteinen linjanveto siitä, mikä on ja mikä ei ole hyväksyttävää, sekä yhteinen näkemys puuttumisesta/toimintamalleista. Kiusaamiseen puuttuminen on aina aikuisen tehtävä!

•Välituntivalvontaa on lisätty, jolloin silmäpareja on enemmän välitunneilla näkemässä tilanteita.

•Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän toiminta kiusaamisen ennaltaehkäisyssä ja siihen puuttumisessa

•Matala kynnys puuttua (nollatoleranssi); kaikkeen tietoon tulleeseen puututaan!

 

KODIT/HUOLTAJAT

•Kodin ja koulun välinen avoin yhteistyö

•Koulumatkoilla tietoon tulleet tapaukset keskustellaan koulussa, mutta niistä ei koulu ei voi esim. määrätä kurinpitotoimia niistä. Koulumatkat ovat oppilaan vapaa-aikaa ja vastuu niistä on huoltajalla.

•Samoin somessa/WhatsAppissa tms. oppilaan vapaa-ajalla tapahtuvista asioista keskustellaan jatkuvasti koulussa, myös ennaltaehkäisevästi. Päävastuu on kuitenkin huoltajalla.

•Vanhemmat tai vanhempaintoimikunta voivat olla aktiivisia kiusaamisen vastaisessa työssä. He voivat osallistua koulun kiusaamisen vastaisen kampanjan suunnitteluun ja toteuttamiseen tai kiusaamisen vastaisen toimintamallin kehittämiseen sekä tehdä läheistä yhteistyötä opettajien kanssa

 

B) Kiusaamisen tullessa ilmi:

•KiVa Koulu –toimintamalli: mahdollisimman tehokas puuttuminen!

1.Tilanteen selvitys välittömästi. Jos kyse kiusaamisesta, viedään tapaus KiVa-tiimin käsittelyyn (selvittämiskeskustelu)

2. Tiedotus huoltajille heti!

3.Seurantakeskustelu

•Kuraattori, terveydenhoitaja, koulupsykologi tarvittaessa mukaan

•Yksilöllinen opiskeluhuoltoryhmä

 

C) Toimintamalli kiusaamisen selvittelyn jälkeen:

•KiVa Koulu -mallin mukainen seuranta: toimintaa on seurattu, ja pidetty seurantakeskustelu, jossa on todettu kiusaamisen loppuneen. Jos ei, edetään KiVa Koulu -mallin mukaisesti. Myös kurinpidolliset keinot ovat käytössä, sekä opiskeluhuollollinen tuki, tarvittaessa myös poliisi.

•Seuranta on tärkeätä, sillä kiusaaminen voi alkaa helposti uudelleen!

 

D) Kiusaamisen määrittelyä:

•Eri mieltä oleminen ja riitely kuuluvat ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja syntyvät tilanteissa, missä ollaan eri mieltä tai halutaan eri asioita.

•Riitojen ja erimielisyyksien avulla voidaan oppia käsittelemään erilaisia tunteita ja sovittelemaan riitoja.

•Riidat ja erimielisyydet ovat yleensä nopeasti ohimeneviä, mutta voivat silti satuttaa toista ja silloin asiaa on soviteltava.

•Sopimaton, epäkunnioittava, välinpitämätön ja huono käyttäytyminen ei ole kiusaamista, mutta se vähentää toisten viihtyvyyttä, vie koulusta työilon ja usein myös työrauhan. Sekin vaurioittaa ystävyyttä, yhteishenkeä ja ihmisten välistä kanssakäymistä ja on siksi väärin.

•Kiusaamista on se, että sama oppilas joutuu toistuvasti ja tahallaan yhden tai useamman henkilön kiusaamisen kohteeksi.

•Hiljaista kiusaamista on esimerkiksi ryhmästä eristäminen, selän takana puhuminen, tuijottaminen, ilmeily, selän kääntäminen, vaikeneminen.

•Sanallista kiusaamista on esimerkiksi nimittely, juoruilu, ilkkuminen, nauraminen, kuiskuttelu ja uhkailu.

•Fyysinen kiusaamista on esimerkiksi töniminen, tavaroiden ottaminen ja piilottelu, vaatteista repiminen ja lyöminen.

•Kännykän ja netin välityksellä kiusaamista on esimerkiksi huhujen levittäminen, töykeät ja ilkeät kommentit, uhkailu ja ärsyttäminen, noloksi tekeminen ja nöyryyttäminen, kiristäminen, ahdistelu ja häirintä, yksityisen tiedon jakaminen, ryhmästä eristäminen ja poissulkeminen tai ryhmään lisääminen luvatta.

 

E) Milloin kiusaaminen on rikos?

Selvittämiskeskustelut eivät aina ole riittävä toimenpide. Joissakin, esimerkiksi fyysistä väkivaltaa sisältävissä tapauksissa on syytä ryhtyä rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin. Ennen toimiin ryhtymistä tulee kuitenkin varmistaa, täyttyvätkö lain edellyttämät rikoksen tunnusmerkit. Lisäksi tarvitaan todisteita ja todistajia, jotka voivat vahvistaa tapahtuneen. Asian eteneminen oikeuskäsittelyyn edellyttää rikosilmoituksen tekemistä, esitutkintaa ja syyteharkintaa.

Esimerkiksi pahoinpitely ja alle 18-vuotiaaseen kohdistunut lievä pahoinpitely ovat virallisen syytteen alaisia rikoksia, jotka poliisi tutkii aina, vaikkei kohteeksi joutuneella olisi rangaistusvaatimuksia. Pahoinpitelytilanteissa tutkintapyynnön poliisille voivat tehdä kiusatun vanhemmat tai kiusattu itse. Myös koulu voi tehdä ilmoituksen pahoinpitelyrikoksesta.

Vaikka rikoslain mukaan nuoren rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana, jo tätä nuorempi on kuitenkin vahingonkorvausvastuussa aiheuttamistaan vahingoista. Jos alaikäinen henkilö on aiheuttanut vahingon (esimerkiksi rikkonut toisen omaisuutta) tahallaan, voidaan hänet tuomita maksamaan uhrille täysi korvaus. Korvaus voidaan tarvittaessa periä hänen ensimmäisestä palkastaan.

 

Millaisesta rikoksesta kiusaamisessa voi olla kysymys?

Kiusaaminen voi olla laiton uhkaus. Laiton uhkaus saattaa olla suullista uhkailua, se voi olla kirje, tekstiviesti tai sähköposti tai fyysistä uhkailua esim. aseella. Uhkaus kohdistuu yksilön fyysiseen tai henkiseen koskemattomuuteen.

Perättömien tietojen levittäminen tai toista häpäisevien asioiden kertominen voivat olla rangaistavia, jos teot täyttävät rikoslain kunnianloukkauksen tunnusmerkit. Kunnianloukkaukseen voi syyllistyä esittämällä valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että se vahingoittaa loukattua tai aiheuttaa tälle kärsimystä. Kunnianloukkaukseksi luetaan myös sen aiheuttaminen, että loukattu joutuu halveksunnan kohteeksi.

Ruumiillinen väkivalta, toisen terveyden vahingoittaminen, täyttää rikoslain pahoinpitelyrikoksen tunnusmerkistön, ja siitä voi seurata rangaistus, joka voi olla sakoista kahteen vuoteen vankeutta. Pahoinpitely on ns. virallisen syytteen alainen rikos. Tämä tarkoittaa rikoksia, jotka poliisi tutkii aina, vaikka uhri ei haluaisikaan tekijälle rangaistusta. Lievässä pahoinpitelyssä aiheutetaan toiselle fyysistä kipua, josta ei jää pysyvää jälkeä.

Opetussuunnitelmaosuus 2020-2021

1. Koulun toimintakulttuurin kuvaaminen

1.1. Arvot
Koulun kuvaus arvoista

Koulumme arvoja ovat itsestä huolehtiminen ja arjen taidot toiset huomioon ottaen. Näitä arvoja painotamme kaikessa koulun toiminnassa pyrkimyksenä kasvattaa oppilaista vastuullisia kansalaisia. Lisäksi käyttäytymisen parantaminen on koulumme painopiste ProKoulu -toiminnan kautta.

Arvoista on johdettu seuraavat koulun pelisäännöt (käyttäytymisodotukset):

1. Noudatan annettuja ohjeita ja sääntöjä.

2. Kohtelen kaikkia kunnioittavasti ja tasapuolisesti.

3. Kannustan ja autan muita.

4. En kiusaa.

5. En kiroile.

6. Annan kaikille työrauhan. Viittaan!

7. Huolehdin tehtävistäni ja tavaroistani.

8. Pidän paikat kunnossa ja laitteet ehjinä.

9. Ilmoitan vahingoista.

10. Olen reilu, rehellinen ja kannan vastuuni.

Näiden toteutumista seurataan osana koulun ProKoulu-toimintaa ja sen vuosiarviointia.

 

1.2. Toimintakulttuuri
Koulun oman toimintakulttuurin kuvaus

ProKoulu -toiminnassa painotamme käyttäytymisen parantamista. Toiminnan painopisteenä on ennaltaehkäisevä työ. Kiva Koulu -toimintaa jatketaan ja oppitunteja sekä teemoja pidetään eri luokka-asteilla, erityisesti neljännellä luokalla.

Kiusaamisen vastaista työtä vahvistetaan seuraavilla toimenpiteillä ja yhteistyötahoilla:

-Koulun oma kiusaamiskartoitus täydentämään KiVa Koulu -kyselyä

-Poliisin tai erityisnuorisotyöntekijän vierailu

-Kaveritaitojen harjoittelua kuraattorin johdolla

-Mahdollisuus ilmoittaa kiusaamisesta QR-koodilla anonyymisti

-Panostus tunnetaitoihin alkuopetuksessa

 

Koulun pelisäännöt.

Liikunnallista elämäntapaa edistämme kehittämällä monipuolista liikkumista koulun lähiympäristössä.

KiVa Koulu -toimintaan liittyvien oppilaskyselyjen tuloksia hyödynnetään toiminnan suunnittelussa.

Yrittäjyyskasvatuksen tukena on kunnan yrittäjyyskasvatussuunnitelma.

 

Koulun kuvaus monialaisista oppimiskokonaisuuksista ja eheyttämisestä

Jakokoskella painotamme itsestä huolehtimisen ja arjen taitojen laaja-alaista osaamiskokonaisuutta. Tavoitteemme on saada tämä näkymään koulun kaikessa toiminnassa. Lisäksi osaamiskokonaisuutta on käytetty koulun valinnaisaineiden suunnittelun perustana.

Lukuvuonna 2020-2021 Jakokosken koululla järjestetään jatkoa edellisen lukuvuoden paikallisiin alueisiin ja kulttuuriin liittyvään monialaiseen oppimiskokonaisuuteen. Tarkempi suunnitelma löytyy sen valmistuttua osoitteesta https://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/mo

 

1.3. Valinnaisaineiden opetuksen järjestäminen
Koulun tarjoamien valinnaisaineiden opetuksen järjestäminen

Jakokosken koulun valinnaisaineet lukuvuonna 2020-2021:

Taito- ja taideaineiden valinnaiset kurssit ovat käsityö ja liikunta.

Muun valinnaisaineen kurssit ovat Tarinoiden maailma ja Yrittäjyys.

Valinnaisaineista ja niiden sisällöistä ks. tarkemmin:

https://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/vl2


2. Opetuksen järjestäminen

2.1. Työrauhan edistäminen
Koulun kuvaus työrauhan edistämisestä

KiVa Koulu -toimintaa jatketaan. KiVa-tiimi on yhteydessä oppilaiden koteihin, mikäli heidän lapsensa on osallisena kiusaamistapauksen käsittelyssä.

Lisäksi ProKoulu -toiminta edistää koulun työrauhaa. Lukuvuonna 2020-2021 otetaan käyttöön CiCo-toimintamalli.

Järjestyssääntöjen rinnalle olemme laatineet yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa koulun yhteiset pelisäännöt.

Positiivista pedagogiikkaa ja ennaltaehkäisevää työtä tuodaan esille keinona parantaa työrauhaa.

 

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö koulussa

 Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

2.2. Yhdysluokkaopetus
Yhdysluokkaopetuksen toteuttaminen koulussa

Jakokosken koulussa opetus järjestetään yhdysluokissa vuosiluokille 1-2 ja 5-6. Ympäristöopissa, historiassa ja uskonnossa noudatetaan yhdysluokissa vuorokursseja. Lukuvuonna 2020-2021 vuorossa ovat parittomat (1., 5.) kurssit.

Lisäksi luokkarajat ylittävää opetusta tapahtuu 4.-6.-luokkien valinnaisaineissa.

2.3. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus
Etäyhteyksien käyttäminen koulussa

Elämänkatsomustiedon opetus (1h/vko) järjestetään etäopetuksena lukuvuonna 2020-21 tiistaisin klo 08.30-9.35. Opettajana toimii Kristiina Hyvärinen Ahokkalan koululta. Oppilaan/oppilaiden valvonnasta koululla et-tunnin aikana vastaa koulunkäynninohjaaja. Opetus toteutetaan Microsoft Teams -etäkokouksien ja Peda.net -oppimisympäristön avulla.

Kaikilla opettajilla ja oppilailla on myös tunnukset Microsoft Teams -palvelussa. Tämä mahdollistaa joustavan siirtymisen etäopetukseen tarvittaessa. Niin ikään heillä on tunnukset Peda.nettiin, Wilmaan ja 1.-2.- ja 4.-luokkalaisilla Qridiin.

2.4. Vuosiluokkiin sitomaton opetus
Vuosiluokkiin sitomaton opetus koulussa

Valinnaisaineet opiskellaan luokkarajat 4-6 ylittäen.

Kummioppilastoiminta yhdistää koulun eri-ikäisiä oppijoita. Viitosluokkalaiset ovat ykkösluokkalaisten ja kuutosluokkalaiset kakkosluokkalaisten kummeja. Oppilasryhmien sekoittumisen estämiseksi kummitoiminta on järjestetty etäyhteyksien avulla lukuvuonna 2020 - 2021. Tilanteen kehittymistä seurataan ja normaaliin toimintaan palataan, jos se on lukuvuoden aikana mahdollista.

Oppilas, jolla on henkilökohtaisesti vuosiluokkiin sitomaton oppimissuunnitelma, voi opiskella oman taitotasonsa mukaisesti. Usein oppilaalla on tällöin jossakin yksittäisessä oppiaineessa haasteita ja hän etenee siinä oman suunnitelman mukaisesti, mutta pääosassa oppiaineita hän opiskelee muun opetusryhmän aikataulun ja tavoitteiden mukaan.

2.5. Joustava perusopetus
Joustava perusopetus koulussa

Jakokosken koulussa on mahdollista opiskella joustavan alkuopetuksen mukaisesti. Tällöin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma. Yleensä joustavaan alkuopetukseen siirrytään jo ensimmäisen luokan aikana, jos oppilaalla on selkeästi haasteita esimerkiksi toiminnanohjauksen, käyttäytymisen tai oppimisen alueilla.

3. Opetuksen ja kasvatuksen tavoitteita tukeva muu toiminta

Koulun tason toiminta
  • Koulun kerhotoiminnan kuvaus: http://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/kerhot
  • Kirjastoauto käy perjantaisin.
  • Kontiolahden evankelisluterilainen seurakunta pitää kerran kuussa aamunavauksen (etäyhteydellä).
  • Kontiolahden 4H-yhdistys järjestää koululla iltapäivä- ja kerhotoimintaa
  • Koulun vanhempaintoimikunta on mukana koulun tapahtumissa ja niiden suunnittelussa.
  • Kyläyhdistyksen kanssa tehdään yhteistyötä, esim. vierailu Tähtikalliolla
  • Mahdollisuuksien mukaan käymme retkillä lähiympäristössä. kts. lukuvuoden tapahtumat.
  • Urheiluseura Jakokosken Vesa jäädyttää luistinradan ja huolehtii talkoilla sen ylläpidosta.

 

4. Arviointi

Oppilasarviointi koulussa

Jakokosken koulun arviointisuunnitelma: http://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/a


5. Oppimiseen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät asiat

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki koulun tasolla

Lukuvuonna 2020-21 koulussamme työskentelee 3 koulunkäynninohjaajaa ja 1 henkilökohtainen ohjaaja. Laaja-alainen erityisopettaja opettaa Jakokosken koululla 3 päivänä viikossa, yhteensä 13h/vko. Luokanopettaja, erityisopettaja ja huoltaja tekevät tiivistä yhteistyötä parhaaksi katsomallaan tavalla (puhelimitse, Wilma, sähköposti, tapaamiset). Koronatuen avulla saamme myös erityisopetuksen resurssia lisää.

Jakokosken koulu toimii lähikouluperiaatteen mukaisesti, jolloin kaikki koulumme oppilaat saavat laajaa tukea opintoihinsa ja koulunkäyntiin liittyen. Koulumme on esteetön ja henkilökuntaa koulutetaan monipuolisesti. Kouluyhteisön positiivinen asenne ja suhtautuminen on avainasemassa lähikouluperiaatteen onnistumisessa. Jokainen on hyväksytty ja arvostettu kouluyhteisössä. Koulutyössä otamme huomioon monenlaiset oppijat ja oppimisen erilaiset lähtökohdat ja tavat. Suunnitellut ja joustavat ryhmittelyt sekä tiimityöskentely auttavat kaikkien oppilaiden oppimisessa. Luokanopettajan, erityisopettajan, ohjaajan ja kodin välinen yhteistyö on tärkeä oppilaan oppimisen tukemisessa. Koulumme henkilökuntaan kuuluvat myös kuraattori, terveydenhoitaja ja koulupsykologi, joiden kanssa huoltajat ja opettajat tekevät tarvittaessa yhteistyötä oppilaan asioissa. Varhainen tuki ja puuttuminen ovat myös tärkeässä asemassa tuen oikea-aikaisessa kohdentamisessa.

Yksilöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu tarvittaessa ja moniammatillisia yhteisöllisiä palavereita pidämme 2-4 kertaa lukuvuoden aikana. Koronatilanteesta johtuen palaverit pidetään mahdollisuuksien mukaan etäyhteyksien kautta.

Jokainen oppilas saa koulutyöskentelyssään yleistä tukea ohjaajan, luokanopettajan ja erityisopettajan yhteistyöllä, mm. eriyttämisenä, tukiopetuksena, joustavina ryhmäjakoina ja satunnaisina erityisopettajan tunteina, Tehostetussa tuessa oppilassa saa tukea opintoihinsa oman oppimissuunnitelman mukaisesti, jossa tuen saanti on säännöllistä ja kirjattu oppimissuunnitelmaan. Tehostettuun tukeen siirryttäessä pidetään yhteistyöpalaveri, jossa päätetään asiasta ja laaditaan oppimissuunnitelma. Huoltaja tiedottaa luottamuksellisesti luokanopettajalle/erityisopettajalle muutoksista, jotka vaikuttavat lapsen koulunkäyntiin. Myös luokanopettaja tiedottaa oppilaan oppimisen etenemisestä. Moniammatillisia palavereita pidetään tarvittaessa ja oppilaan siirtyessä tuen tasolta toiselle.

Erityiseen tukeen siirrytään, jos oppilaalla on tarvetta yksilölliseen etenemiseen oppiaineen sisällöissä. Tällöin hänelle laaditaan HOJKS erityisopettajan johdolla.

http://peda.net/kontiolahti/jakokosken-koulu/jso/koulunk%C3%A4ynnin-tuki


6. Oppilas- ja opiskelijahuolto

Oppilas- ja opiskelijahuolto koulun tasolla

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä