Koulun sääntöjä ja toimintamalleja

Jakokosken koulun järjestyssäännöt

Kontiolahden sivistyslautakunta 28.9.2022 98 §

KONTIOLAHDEN KUNNAN KOULUJEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

KONTIOLAHDEN KUNTA

1. JAKOKOSKEN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

2.
JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS

Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Näiden sääntöjen lisäksi koululle on laadittu erikseen tarkemmat pelisäännöt (liitteenä).

Koulumme järjestyssäännöt ovat voimassa koulualueella ja kouluaikana (koulualue liitteenä). Niitä noudatetaan myös koulun opintokäynneillä, retkillä, juhlissa ja muissa koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Kouluajaksi katsotaan työjärjestyksen mukainen työpäivä ja lukuvuosittaisessa työsuunnitelmassa vahvistetut retket ja tapahtumat.

3. OPPILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET

3.1. Oppilaiden yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä muut oikeudet

Kaikilla oppijoilla on tasavertainen asema, sivistykselliset perus- ja ihmisoikeudet sekä oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulumme on mukana KiVa Koulu -ohjelmassa ja kiusaamiseen puututaan välittömästi. Jokainen koulussa työskentelevä aikuinen sekä oppilas ovat velvollisia ilmoittamaan havaitsemastaan kiusaamisesta KiVa-tiimille tai lähimmälle aikuiselle.

3.2. Oppilaan velvollisuudet

Oppivelvollisuusikäisellä oppilaalla on velvollisuus osallistua opetukseen, suorittaa tehtävät tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti sekä tuoda tarvittavat välineet mukanaan oppitunneille.

4. TURVALLISUUS, VIIHTYISYYS JA OPISKELUN ESTEETÖN SUJUMINEN

Koulullemme on laadittu ProKoulun mukainen käyttäytymisen tavoitteet ohjaamaan oppilaita käyttäytymään yhteisten odotusten mukaisesti (liitteenä). Sen lisäksi odotamme oppilaiden toimivan seuraavasti:

4.1. Hyvä käytös

Käyttäydyn hyvin itseäni ja toisia kunnioittaen.

Rasismi kaikissa muodoissaan on koulussamme kielletty.

Edistän opiskelu- ja työrauhaa toimimalla annettujen ja yhdessä sovittujen ohjaavien periaatteidemme mukaan.

Ruokailussa otan riittävän ruoka-annoksen, syön rauhallisesti ja hyviä ruokatapoja noudattaen. Vien syötyäni ruokailuvälineet palautuslinjalle. Huolehdin osaltani ruokailun siisteydestä.

Pukeudun ulos lähtiessä sään mukaisesti. Sisällä ollessa olen pukeutunut asiallisiin sisävaatteisiin.

Laitan ulkovaatteeni ja kenkäni niille varatuille paikoille koskematta luvatta muiden vaatteisiin tai kenkiin.

Noudatan tekijänoikeuksia käyttäessäni tietotekniikkaa koulussa. Kuvaan koulussa ainoastaan aikuisen tai kuvattavan itsensä antamalla luvalla. Julkaisen sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa ainoastaan sisältöjä, joihin minulla on tekijänoikeudet ja asianmukaiset luvat.


4.2. Oleskelu ja liikkuminen

Kuljen välitunnille ja takaisin rauhallisesti kävellen sovitusta ovesta. Koulun sisällä liikun asianmukaisesti ja rauhallisesti, enkä kulje ulkokengät jalassa.

Vietän koko välitunnin välituntialueella. Pyydän apua välituntivalvojalta tarvittaessa. Käyttäydyn välitunnilla turvallisuutta edistäen ja sääntöjemme mukaisesti.

Lumipalloja heitän vain siihen tarkoitettuun seinään. Varmistan, että kukaan ei ole edessä. Muualla lumipalloja ei saa heittää.

Koulumatkoilla käyttäydyn ystävällisesti, noudatan liikennesääntöjä ja huomioin asiallisesti muut ihmiset.


4.3. Siisteydestä ja ympäristöstä huolehtiminen

Pidän huolta omista ja yhteisistä koulun tavaroista.

En koske luvatta kenenkään toisen tavaroihin.

Pidän osaltani huolta koulun ja kouluympäristön siisteydestä. Huolehdin omien jälkieni siivoamisesta.

Jos aiheutan vahinkoa, epäjärjestystä tai likaan koulun omaisuutta, olen velvollinen siivoamaan, korvaamaan tai hyvittämään vahingot.


4.4. Turvallisuus

Koulun sisätiloissa liikun kävellen ja rauhallisesti muut huomioon ottaen.

Säilytän polkupyöräni sille määrätyllä paikalla koulupäivän ajan, enkä koske omaan tai toisten pyöriin kouluaikana.

En tuo kouluun vaarallisia tai vaaralliselta näyttäviä esineitä tai aineita.

Ilmoitan huomaamani turvallisuusriskit aikuiselle.


4.5. Tietokoneen ja mobiililaitteiden käyttö

Käytän mobiililaitteita koulussa yhteisten ohjeiden mukaisesti:

Välitunneilla ja siirtymätilanteissa käytän puhelinta ainoastaan opettajan ohjeiden ja sallittujen ikäsuositusten mukaisesti.

Kuvaan koulussa ainoastaan aikuisen luvalla. Julkaisen sosiaalisessa mediassa ja muualla verkossa ainoastaan kuvia ja sisältöjä, joihin minulla on tekijänoikeudet ja asianmukaiset luvat. Epäselvissä tilanteissa käännyn aina aikuisen puoleen.

En kopioi luvatta tekstiä tai kuvia internetistä tai kirjallisista lähteistä. Merkitsen käyttämäni lähteet oppilastöihin.

Käsittelen koulun laitteita asiallisesti ja aikuisen ohjeiden mukaisesti.


4.6. Kurinpito

Ymmärrän, että sääntöjen noudattamatta jättämisestä voi seurata teon sovittelu sekä hyvittäminen tai tarvittaessa rangaistus.

Opettaja tai rehtori saavat tarkastaa oppilaan tai opiskelijan mukana olevat tavarat (mm. kassit, penaalit), hallinnassa olevat koulun tai oppilaitoksen säilytystilat ja vaatteet päällisin puolin sellaisen kielletyn tai vaarallisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaarantaa omaa tai toisen turvallisuutta, jos esineen tai aineen hallussapito on ilmeistä ja oppilas tai opiskelija pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole. (PoL 35e §)

Selkeät ja toistuvat järjestyssääntöjen laiminlyönnit saatetaan aina tiedoksi huoltajille joko opettajan tai rehtorin toimesta.

5. Järjestyssääntöjen seuranta ja tarkistaminen

Järjestyssäännöt ja koulun ohjaavat periaatteet on julkaistu koulun Peda.net- sivustoilla ja niihin on viitattu koulun lukuvuosisuunnitelmassa. Kouluvuoden alkaessa järjestyssäännöt ja ohjaavat periaatteet käsitellään luokissa opettajan johdolla. Huolehdimme koulussamme siitä, että myös kesken lukuvuoden tulleet uudet oppilaat tutustuvat järjestyssääntöihin ja koulun pelisääntöihin.

Jakokosken koulun täydennykset seudulliseen kurinpitosuunnitelmaan, perehdyttäminen ja koulukohtaisen tiedotuksen järjestäminen kasvatuskeskustelu- ja kurinpitoasioissa

Sisältää koulun täydennykset seudulliseen kurinpitosuunnitelmaan.

Näiden sääntöjen ja ohjeiden perehdyttäminen tai kertaaminen koko henkilökunnalle toteutetaan vuosittain lukuvuoden alettua. Perehdyttämisestä ja kertaamisesta vastaa koulunjohtaja.

Väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän tunnistamiseksi ja siihen puuttumiseksi tehdään järjestelmällisesti työtä. Tunnistamisen ja puuttumisen välineinä toimivat ProKoulu- ja KiVa Koulu -toimintamallit.

Koulun tietoon tulleista väkivalta- kiusaamis- tai häirintätapauksista koulussa tai koulumatkalla ilmoitetaan teon kohteen ja teosta epäillyn huoltajalle tai lailliselle edustajalle (Perusopetuslaki 29 §). Tarvittaessa koulu tekee lastensuojeluilmoituksen hyvinvointialueelle (Lastensuojelulaki 25 §).

Ohjeet ja säännöt esitellään vuosittain koko koulun vanhempainillassa. Lisäksi huoltajille tiedotetaan asiasta Wilman kautta.

Perusopetuksessa käytettävät seuraamukset ja rangaistukset


Seuraavat toimenpiteet on kirjattava ja niistä on tiedotettava huoltajalle mahdollisimman nopeasti:

1. Kasvatuskeskustelu (Perusopetuslaki (PoL) 35 §) on ensisijainen keino puuttua oppilaan häiritsevään ja epäasialliseen käytökseen. Kasvatus-keskustelua käytetään, jos oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai kohtelee muita epäkunnioittavasti tai heidän ihmisarvoaan loukkaavasti. Koulun opettaja tai rehtori voi määrätä oppilaan kasvatuskeskusteluun.
2. Perusopetuksen kouluilla kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään. (PoL 36 §)
3. Perusopetuksen kouluissa opetusta häiritsevä oppilas voidaan pois-taa oppitunnin tai koulun järjestämän tilaisuuden loppuajaksi. Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä ti-lanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Tässä tapauksessa koulun rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtumien kulusta kasvatus – ja koulutuslautakunnalle. (PoL 36b §)
4. Rehtori voi koulutyötä kohtuuttomasti häiritsevältä tai väkivaltaiselta tai toisten turvallisuutta uhkaavalta oppilaalta evätä oikeuden osallistua opetukseen ja liikkumiseen koulualueella perusopetuksessa enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi. (PoL 36 §)
5. Opettaja tai rehtori saavat tarkastaa oppilaan tai opiskelijan mukana olevat tavarat (mm. kassit, penaalit), hallinnassa olevat koulun tai oppilaitoksen säilytystilat ja vaatteet päällisin puolin sellaisen kielletyn tai vaarallisen esineen tai aineen haltuun ottamiseksi, jolla voidaan vaa-rantaa omaa tai toisen turvallisuutta, jos esineen tai aineen hallussa-pito on ilmeistä ja oppilas tai opiskelija pyynnöstä huolimatta kieltäytyy niitä luovuttamasta tai ei luotettavasti osoita, ettei hänen hallussaan niitä ole. (PoL 35e §)
6. Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voi ottaa myös muun opetusta häiritsevän esineen pois oppilaalta, jos oppilas ei sitä pyynnöstä anna. Esine tai aine palautetaan oppilaalle pääsääntöisesti oppitunnin päätyttyä.

Lisäksi oppilaalle, joka häiritsee opetusta taikka menettelee vilpillisesti, voidaan:
7. perusopetuksessa määrätä enintään kaksi tuntia jälki-istuntoa (PoL 36 §) tai
8. antaa kirjallinen varoitus (PoL 36 §)
Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa edellä tarkoitettua epä-asiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai kirjallisen varoituksen saatuaan,
9. oppilas voidaan kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksellä erottaa perusopetuksessa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Väkivaltaisen tai uhkaavan oppilaan vaarantaessa toisten turvallisuuden voidaan määräaikainen erottaminen panna täytäntöön ilman lainvoimaa. (PoL 36 §)
Ennen kohdissa 7. – 9. kuvattujen rangaistuksen määräämistä on yksi-löitävä teko tai laiminlyönti, kuultava oppilasta ja hankittava muu tarpeellinen selvitys. Lisäksi ennen kurinpitorangaistuksen (kirjallinen varoitus ja määräaikainen erottaminen) antamista on huoltajalle varattava tilaisuus tulla kuulluksi.

Tieto- ja viestintäteknologian käyttäminen oppimisessa

Tieto- ja viestintäteknologiaa käytetään oppimisessa monipuolisesti. Tavoitteena on oppia taitavaksi ja vastuulliseksi tieto- ja viestintäteknologian käyttäjäksi. Oppilaitoksessamme noudatettava opetussuunnitelma velvoittaa tieto- ja viestintäteknologian tehokkaaseen ja turvalliseen hyödyntämiseen oppimisen välineenä ja kohteena. Oppilas käyttää oppitunneilla oppilaitoksen tietoteknisiä laitteita. Oppilaitoksemme on sitoutunut myös siihen, että oppimisessa voidaan käyttää oppilaan omaa laitetta. Opettaja valitsee oppimiseen sopivat työtavat ja ohjaa turvalliseen työskentelyyn.

Oppilaitoksessa omilla laitteilla opiskellaan opetuksen järjestäjän ylläpitämän ilmaisen ja turvallisen verkkoyhteyden kautta. Oppilaitos ei vastaa oppilaan oman laitteen käytöstä syntyvistä kustannuksista, kuten puhelu-, verkkoyhteys- ja ohjelmistomaksuista.

Oman laitteen käyttämisessä ja säilyttämisessä on noudatettava erityistä huolellisuutta. Käyttämällä omaa laitetta oppitunnilla oppilas ja huoltajat osoittavat hyväksyvänsä laitteen käytön oppimisessa. Oppilaitos ei vastaa oppilaan omasta laitteesta vahinkotapauksissa.

Oppilaan ja huoltajien tulee sopia siitä, saako omaa laitetta käyttää oppitunnilla. Samalla huoltajan ja oppilaan/opiskelijan tulee yhdessä käydä läpi oheiset, oppilaitoksessa voimassa olevat tvt-laitteiden käyttöön liittyvät järjestyssäännöt.

Järjestyssäännöt tieto- ja viestintäteknologisten laitteiden käyttämisessä

1. Laitteita käsitellään ja säilytetään huolellisesti.

2. Laitteita käytetään opettajan luvalla ja annettujen ohjeiden mukaisesti.

3. Toisen laitetta tai käyttäjätilejä ei saa käyttää tai ottaa haltuun.

4. Laitteilla ei saa valokuvata, videoida tai äänittää toista henkilöä ilman lupaa. Luvattoman materiaalin jakaminen on kiellettyä.

5. Laitteita ja ohjelmistoja ei saa käyttää toisen vahingoittamiseen tai kiusaamiseen.

6. Oppilaan/opiskelijan on poistettava sopimaton tai luvaton materiaali laitteesta välittömästi.

7. Oman laitteen päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen on huoltajien vastuulla.

8. Opettajalla on oikeus ottaa väliaikaisesti haltuunsa laite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

Tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön tavoitteista ja strategioista saat lisätietoa tästä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä