Eskariarkea

Lasten omien toiveiden päivät Ilveksillä

Viimeisen projektimme jälkeen meillä jäi kevättä sen verran vähän jäljelle, että yhteisen projektin sijaan lapset saivatkin jokainen suunnitella yhden toivepäivän. Tässäpä esittelyssä niistä ensimmäiset.

 

  1. Oman pelin päivä. Eskariin sai halutessaan tuoda oman pelin ja vietimme koko eskaripäivän pelien parissa. Saatiinkin oppia monta kivaa uutta peliä!



 

 

  1. Pokemon-päivä. Pokemon-päivämme alkoi Pokemon-korttien tutkimisella ja erilaisiin Pokemoneihin tutustumisella, jonka jälkeen jokainen sai valita korteista oman suosikkihahmonsa. Seuraavaksi jokainen etsi googlen avulla kuvia omasta pokemonistaan ja askarteli sen valitsemallaan tyylillä. Toisella tunnilla olimme pikkusalissa ja leikimme pokemon-leikejä; eläydyimme eri pokemoneiksi, leikimme pokemon go -hernepussileikkiä ja reaktioleikkiä Pikachun ja Eeveen kanssa.

 

  1. Ralliautot ja rallicrossit. Päivän toiveena oli tutustua ralliautoihin ja crosseihin. Päivän suunnittelija rakensi pikkusaliin radan, jota jokainen sai kiertää autona. Lopuksi leikittiin törmäilyautoleikkiä. Luokassa tutkimme ralliautoja, monsteriautoja ja crossimopoja videoiden ja kuvien avulla, jonka jälkeen tehtiin toiveiden mukaisesti maalaus ja askartelu liittyen moottoriurheiluun.



  1. Godzilla-päivä. Päivämme alkoi Godzillan hahmoihin ja tarinaan tutustumisella. Tämän jälkeen jokainen sai askarrella itselleen oman Godzillan – luovuus oli sallittua! Toisella tunnilla pelasimme lattiapeliä, jossa Godzilla lähetti pelaajat takaisin alkuun ja King Kong auttoi pelaajaa eteenpäin. Tässä pelissä kukaan ei päässyt maaliin saakka, lähtöruutuun peruuttajia sen sijaan riitti!



  1. Jalkapallo. Jalkapallopäivänä tutustuimme aluksi jalkapallon sääntöihin ja katsoimme muutamia kikkavideoita. Sen jälkeen havainnoimme jalkapallokenttää ja valmistimme pari- tai pienryhmätyöskentelynä omat jalkapallokentät mallin mukaisesti. Kenttien kuivuessa teimme palloiluaiheisia kynätehtäviä ja etsimme kuvasta eroavaisuuksia. Lopulta pääsimme vielä pelaamaan puhallusjalkapalloa omilla kentillämme.


 

  1. Jääkiekko. Jääkiekkopäivänä tutustuimme myöskin jääkiekon sääntöihin ja vertailimme kenttien yhteneväisyyksiä ja eroja. Saimme myös asiantuntevaa esittelyä jääkiekkovarusteisiin kun ryhmämme jääkiekkoilija toi varustekassinsa mukanaan. Käden taitojen työnä teimme suolamaalaukset, joiden päälle leikkasimme jääkiekkoilija-siluetit. Jääkiekkoa emme päässeet pelaamaan, mutta harjoittelimme mailan käsittelyä sählymailojen avulla luokkatiloissamme.



Lasten toivepäivät jatkuvat edelleen toukokuussa!

-anne

Veden tutkimista Oivaltajilla

Viime viikolla kokoonnuimme koko Oivaltajien porukalla tutkimaan vettä. Aluksi kuultiin eskaritarina Mutkajoen vesipuistosta, jonka jälkeen jakauduimme työskentelypareiksi. Parien tehtävänä oli tutkia mitkä materiaalit pitivät vettä ja mitä eivät ja mitkä materiaalit kelluivat ja mitä upposivat. Olipas meillä tekemisen meinikiä luokassa, mutta innokkaat eskarilaiset saivat hommat reippaasti tehtyä! Ystävällisyyttä ja neuvottelutaitoa nähtiin ihailtavan paljon työskentelyssämme!

 

Lopuksi vielä pari kuvaa Ilveksen ryhmän lasten tekemistä lego-rakennelmista!

-anne

 

Ilvesten rahapuuhat

Yhteen- ja vähennyslaskujen jälkeen siirryimme tutkimaan rahoja. Rahoihin olimme tutustuneet jo numeroiden opettelun yhteydessä, joten pääsimme tässä aiheessa nyt nopsaan vauhtiin. Aloitimme tutustumalla Suomessa käytettäviin rahoihin ja mietimme mitä niillä saisi ostettua.


Seuraavaksi laskimme rahamääriä korteista ja yhdistimme ne pareiksi niin, että samat rahamäärät ovat aina pari. Samoilla korteilla pelasimme myös paripeliä, jossa laskimme ja vertailimme rahamääriä.

 

Kynähommiakin rahajaksoomme mahtui.

 

Teimme itse lehdistä kuvia leikaten ostoskortteja, jotka hinnoittelimme. Sen jälkeen tutustuimme rahojen väreihin ja väritimme ja leikkasimme kuhunkin ostoskorttiin oikean määrän rahaa.

Rahan määriä harjoiteltiin laskemaan myös erilaisten pelien ja leikkien avulla sekä leikkimällä kauppaleikkiä, jossa jokainen sai olla vuorollaan asiakas, myyjä ja pankkiiri.

-anne

Hoksaajien vesiprojekti

Jo syksyllä Hoksaajat aloittivat vesiprojektin tutkimalla, missä kaikkialla on vettä. Samalla tutustuttiin vesisanastoon ja eläinkunnan asukkaisiin, joille vesi on elinehto elinympäristössä. Seuraava aihe oli veden kiertokulku, jota tutkittiin haihtumiskokeen avulla. Seuraavalla kerralla tutkimme puhtaan veden ominaisuuksia ja veden olomuotoja. Teimme mm. erilaisia sulatus- ja jäädytyskokeita. Palasimme vesiteemaan nyt keväällä tutkimalla vielä yhtä veden ominaisuutta eli kuinka vesi kannattelee... teimme erilaisia kellumiskokeita. 



Yhteen- ja vähennyslaskuja Ilveksillä

Eskarin matikassa aloitettin syksyllä lukumäärien laskemisesta, sarjoittamisesta, luokittelusta ja vertailusta. Myös geometriaa harjoiteltiin ja tutustuttiin sen myötä erilaisiin tasokuvioihin. Syyslukukauden loppupuoli meni numeromerkkien parissa ja niiden oikeansuuntaista piirtämistä harjoitellaan edelleen! Numeroita harjoitellessa opeteltiin myös lukujonotaitoja, lukujen hajotelmia ja kymppipareja. Seuraavaksi vuorossa olikin yhteen- ja vähennyslaskut, joita harjoiteltiin erilaisten pelien, leikkien ja myös kynätehtävien avulla.



-anne

Avaruusviikko/Hoksaajat

Hoksaajien avaruusviikolla mm. tutustuimme planeettoihin, aurinkoon ja kuuhun ja tietenkin omaan kotiplaneettaamme.
Jumppasimme sisäliikunnassa planeetoilla matkaillen, askartelimme hurjia raketteja, jotka saivat hienoja itse keksittyjä nimiä. Teimme kuvataidetöitä avaruusaiheesta mm. kuvassa planeetat suolamaalauksella ja pelasimme avaruusaiheista matikkapeliä eskarikirjasta unohtamatta avaruusaiheisia lauluja.
Löydätkös kuvaan piiloutuneen vihreän avaruusörkin?

Hoksaajien alkuvuoden elämää

Yksi alkutalven teemoistamme oli "IHME IHMINEN". Ihmistä tutkittiin niin ulkoa kuin sisältä ja teema päätettiin ihmishahmo -ryhmätöihin. 


Aloitimme myös uuden projektin "MATKALLA MAAILMALLA". Olemme tehneet jo kaksi matkaa, ensimmäisellä matkalla kävimme Italiassa ja taisimme oppia jopa vähän italian kieltä. Toisella matkalla lensimme Australiaan, jossa tuoksuttelimme eucalyptyksen lehtiä, kuuntelimme didgeridoo -musiikkia, etsimme piilottelevia eläimiä ja maalasimme alkuperäiskansojen "pistemaalaus" -tekniikalla kiviä. Jokaisen reissun jälkeen passiin saa matkakohteen lipun.


Saimme myös vieraiksi 4.luokkalaiset, tulevat koulukummimme. Pelasimme yhdessä lautapelejä. Vesiteeman päätökseksi teimme vielä upeita kaloja ja ystävänpäivänä muistimme toisiamme korteilla.


Vaihtelevasta säästä huolimatta pääsimme myös hiihtämään ja luistelemaan.
Joutsenet valmistivat itse "tammi"- pelilaudan ja nappulat ja legotaiturit taituroivat upeita legokukkia.

Ilvesten liikenneprojektin lopuillaan

Kevyen liikenteen jälkeen olimme aloittaneet tieliikenteeseen tutustumisen autojen parissa ja seuraavaksi tutkimme mopoja ja moottoripyöriä. Tähän liittyen teimme lukumääriin liittyvän väritystehtävän, jossa harjoittelimme myös numeroiden kirjoitussuuntaa - tähän tarvitaankin vielä harjoitusta!

 

Liikenneteemaan liittyen harjoittelimme myös koodaamisen alkeita tehtäväpisteissä. Yhdellä pisteellä kuljetettiin pikkuautoja ruudukolla nuolisymboleiden avulla, toisella pisteellä laitettiin bee-botit liikkumaan kaupungissa ja kolmannella pisteellä rakennettiin reittejä kulkuneuvoille (samalla harjoitellen yhteenlaskuja).

 

Koodaamista jatkettiin myös toisena tehtäväpistepäivänä, jolloin pelattiin Robogem-peliä lautapelinä, Möllejä pädeillä ja tehtiin i spy -väritystehtävää – kulkuneuvoihin liittyen tietenkin!

 

Tieliikenteen jälkeen vuorossa oli raideliikenne ja tutustuimme veturin toimintaan videoiden avulla. Tutkimme myös Suomen ratakarttaa. Lopuksi lastasimme numerojunan täyteen rahaa – oikeat summat oikeisiin vaunuihin!

 

Viimeisenä oli jäljellä vielä lento- ja vesiliikenteet. Tutkimme kirjoja ja videoita niiden myötä tutustuimme lentokoneen rakenteeseen ja veneellä liikkumiseen turvallisesti. Huomasimme myös, että jokaiseen liikennemuotoon löytyy opasteita ja liikennemerkkejä, jotka opastavat liikenteessä liikkuvia. Lentokonepäivänä harjoittelimme taittelemaan lennokit ja lennätimme niitä numeroidulle lentokentälle – harjoitellen samalla yhteenlaskuja. (Taustalla menevä junaliikenne säesti heittelyämme!)


Liikenneprojektimme jatkuu loman jälkeen vielä parisen viikkoa – luvassa on vielä musisointia ja liikenneaskartelujen tekemistä. Loppukevääksi emme enää uutta projektia aloita, vaan jokainen eskarilainen saa suunnitella aivan oman toivepäivän ja halutessaan toimia myös opena. Näitä alamme suunnitella pikkuhiljaa loman jälkeen.

Lopuksi vielä kuva kolmen ilvesläisen tekemästä lego-rakennelmasta! Upea!

-anne

Ilvesten projekti ajopelien maailmassa jatkuu


Kulkuneuvoista ensimmäisenä projektissamme oli auto. Aloitimme autoihin tutustumisen rekisterikilpitehtävällä, jossa harjoiteltiin kirjainten ja numeroiden piirtämistä oikeasta suunnasta. Lapset saivat ensin piilottaa luokkaan tikkuja, joihin oli merkitty väri ja rekisterinumero. Löydettyään tikun he veivät sen omalle paikalleen ja värittivät haluamansa auton ja kirjoittivat sille tikussa olevan rekisterinumeron. Sitten tikku vietiin takaisin piiloon ja käytiin etsimässä uusi.


Kulkuvälineisiin liittyen aloitimme uuden laulun: Moottorit ja roottorit. Ensimmäisellä musiikin tunnilla teimme kehosoittimilla sanarytmejä ja ajelimme Moottorit ja roottorit -hokeman tahdittamana hitaasti ja nopeasti ja pysähdyimme heti kun kuului STOP. Lorun avulla kävimme läpi auton eri osia ja rytmitimme niitä liikkeillä. Tässä vierähtikin kokonainen pikkutunti!

Seuraavaksi harjoittelimme laulun autosäkeistöä ja valitsimme äänestämällä autolle oman kehosoittimen (taputus), rytmisoittimen (tamburiini) ja liikkeen (marssiminen jonossa). Harjoittelimme laulun sanoja ja perusrytmiä sekä liikkeen, soiton ja laulun tekemistä yhtä aikaa.

 

Autoihin liittyen harjoittelimme myös kirjoittamista mallista. Kirjainten kirjoitussuunnan muistaminen oli tässä tehtävässä tärkeää!


Autot ovat olleet myös leikeissä läsnä ja erilaisia ratoja ja autotalleja on rakennettu ahkerasti. Autoleikeihin on päässyt myös autoja omasta lapsuudestani, kun toin minun ja pikkuveljeni entiset autot tänne käyttöön.

Projektimme ajopelien ja liikenteen parissa jatkuu edelleen!

-anne

Ilvesten uusi projekti on alkanut

Maapalloon tutustumisen ja joulun jälkeen aloitimme tutkia seuraavaa lasten kokouksessa päätettyä aihetta, joka oli ”ajopelit”. Ajopelit sanana tarkoitti kulkuneuvoja, joten liikenteen pariin lähdettiin. Aloitimme projektin lukemalla Veera ja menopelit -kirjaa, josta lapset innostuivat nimeämään kaikki kulkuneuvot mitä kirjassa esiintyi. Tämän jälkeen kuvailtiin ja arvuuteltiin erilaisia kulkuneuvoja kuvaruudukosta.

 

Seuraavana aiheenamme oli liikennemerkit. Tutkimme liikennemerkkien muotoja ja värejä sekä niiden tarkoitusta. Löysimme kieltäviä merkkejä ja sallivia merkkejä sekä varoittavia merkkejä. Osa merkeistä osoitti myös alueita tai paikkoja. Kävimme bongailemassa liikennemerkkejä myös koulun lähiympäristöstä.


Liikennemerkeistä siirryimme liikennesääntöihin ja keskityimme erityisesti turvalliseen jalankulkuun ja pyöräilyyn. Turvallisten sääntöjen harjoittelussa meillä oli apuna tehtävävihkosen kuvat. Näistä lapset jaksoivat keskustella pitkään!


Liikenneaiheisia tehtäviä teimme myös logico-alustoilla.

Nyt kun turvallinen liikennekäyttäytyminen on hallussa, projektimme jatkuu kulkuneuvojen maailmassa. Siitä lisää sitten tuota tuonnempana!

-anne

100-päivä Oivaltajilla

Sadatta eskaripäivää vietettiin eskarissa 20.1. Oivaltajien ryhmässä teimme neljä erilaista 100-puuhaa pienryhmissä:

1) satabingo, jossa harjoiteltiin numeromerkin tunnistamista: kympit ensin ja ykköset sitten. 81 ei ole sama asia kuin 18!

2) sata kalaa numerojärjestykseen: järjesteltiin sekaisin olevat numeroidut kalat oikeaan järjestykseen. Samalla harjoiteltiin kymmenjärjestystä

3) 100-väritystehtävä. Etsittiin ja väritettiin pieniä kuvia samalla niitä laskien

4) tarkkuusheitto: heitetiin hernepusseja numeroituihin maalitauluihin ja kerättiin 100 pistettä. Harjoiteltiin kymppien kokoamista ja niistä satasen laskemista. Lisätehtävänä oli myös 100 jumppaliikettä: kymmenen liikettä ja kymmenen toistoa



Alla vielä Ilvesten ryhmän kahden lapsen rakentama rakennelma, jonka kuvan toivoivat laitettavan tänne. :)



-anne

Hyvää joulua!

Viimeisten tonttu-kuvien myötä toivottelen hyvää joulua kaikille perheille! Levätään ja rentoillaan ja jatketaan yhteisiä puuhia tammikuussa. Kiitos kuluneesta lukukaudesta!



-anne

Hoksaajat odottavat joulua

Joulun odotus on mukavaa aikaa. Askartelimme K-kaupan joulukuuseen joulukoristeita ja kävimme itse ne kauppaan viemässä. Saimme kiitokseksi hieman jouluista herkuteltavaa. Eräänä aamuna myös leikimme ja lauloimme koulumme valaistun kuusen ympärillä jouluisia lauluja. 

Joutsenten joulupuuhia

Joutsenten joulukalenterissa Supsu tonttu antoi salaisia kooodeja, joiden avulla selvitettiin tontun salainen viesti, joka lopulta oli "KUUSI YÖTÄ JOULUUN". Koodit ilmestyivät eskareiden ompelemiin tonttuhattuihin. Samalla tutustuttiin mm. morseaakkosiin sekä sormiaakkosiin. Olipa eräänä aamuna tonttu tuonut jopa pullataikinaa, jonka avulla harjoiteltiin lettipullan tekemistä. Kuvissa myös muita joutsenten jouluisia puuhia. 

Kettujen joulupuuhia

Kettujen joulukalenterista löytyi päivittäin tontun viesti, päivän tehtävä sekä kirjainarvoitus, josta lopulta paljastui tärkeä viesti "HYVÄÄ JOULUA". Eskarit olivat itse ommelleet joulukalenteriin myös tontun tossut. Kuvissa kettujen jouluisia töitä.

Ilvesten joulupuuhia

Tässäpä taas pari kuvaa Ilvesten joulukuun touhuista.

Tonttu on ilahduttanut meitä päivittäin ja sen touhuja on ihmetelty porukalla. Perjantaina saimme Ilkka Ilveksenkin meille kylään! Hän oli tutkimusmatkallaan huomannut, että eri puolilla maailmaa lauletaan melko erilaisia joululauluja ja niihin pääsimme mekin tutustumaan levyraadin merkeissä. Levyraadin voittaja tuli Yhdysvalloista ja oli nimeltään White Christmas.




Joka päivä olemme myös tehneet jouluun liittyviä puuhia ja näissä kuvissa niiden tunnelmia.




Vielä vajaa viikko eskaria ennen joululomaa. Ja vielä yksi kuvapäivitys ensi viikolla luvassa. 

-anne

Joululeivontaa 7-luokkalaisten kanssa

Hoksaajat ja Oivaltajat paistoivat tänä vuonna pipareita ja torttuja yhdessä 7-luokkalaisten kanssa. Yhdessä puuhailu oli eskareista mukavaa ja koululaisten auttavat kädet, ystävällisyys ja itse tehdyt maistuvat herkut muistetaan varmasti pitkään. Olipa mukavat joulun tuoksut ja tunnelma🎅.

Hammashoitolan vierailu

Hoksaajat ja Oivaltajat pääsivät kertaamaan hammasasioita hammashoitolan Helin ja Helmin kanssa. Yhdessä pohdimme, millaiset ruoka-aineet ovat hyväksi hampaillemme ja miksi syöminen on hyvä rajoittaa aterioille ja välttää turhaa napostelua. 

Olikin hauska kuulla että näkyvää hampaan osaa kutsutaan kruunuksi ja että hampaalla voi olla yksi, kaksi tai jopa neljä juurta. Etsimme hammaskeijun luokkaan pudottamia hampaita, niitä oli 20 ja kuinkas ollakaan Hoksaajilla löytyi vain 19, saapas nähdä kuka kadonneen hampaan löytää?

Kertasimme myös, kuinka hampaat harjataan aamuin illoin. Saimme harjoitella hassujen ponien hampaiden harjausta. Puhdasta tuli.

Ilvesten joulun odotus alkaa

Ilvesten luokkaan ilmestyi joulukuun ensimmäisenä päivänä tonttu, joka on löytynyt aamuisin milloin mistäkin! Tiistaina luokan näyttö ei toiminut ja mietimme jo, olisiko tonttu tehnyt meille jekkua sen kanssa. Iltapäivällä näyttökin virkosi ja totesimme, että ehkäpä se ei ollutkaan tontun syytä!





Tämän vuoden joulukalenterina kuulemme tarinaa Rosmariini-tontusta. Tarina etenee kahden luvun verran päivässä ja sen jälkeen puuhailemme vielä jotain jouluisaa. Pidimme jo hyvissä ajoin marraskuun alussa lasten kokouksen ja suunnittelimme joulun puuhia yhdessä.




Lasten toiveena oli saada joulutunnelmaa luokkaan ja sitä olemme luoneet koristeluilla ja valoilla. Valmistimme ikkunaan lyhdyt ja lumihiutaleet ja kattoon paperipusseista suuret lumitähdet, jotka saavat ilahduttaa meitä läpi talven.




Tässä seuraavaksi kuvakooste tämän viikon puuhistamme, lapset voivat kertoa näistä tarkemmin!






Ensi viikolla jatketaan uusien joulujuttujen parissa kohti joulun juhlaa.

-anne

Ilvesten matka maailman ympäri on päätöksessään

Edellisen tarinan jälkeen matkamme on jatkunut edelleen. Lämpimistä Etelä-Amerikan sademetsistä matkamme suuntautui Etelämantereen viileyteen. Tutkimme jäätikön värimaailmaa ja viikon väreinä oli musta, valkoinen ja harmaa. Eläimistä tutustuimme tällä viikolla pingviineihin ja kädentaitona teimme aivan pientä piiperrystä vaativan pingviinimaalauksen.

 

Jäätikköjen kylmyydestä pallomme jatkoi taas lämpimämpiin maisemiin, kun suuntasimme kohti Afrikkaa. Afrikassa on monenlaista luontoa ja aluksi tutustuimme savanniin ja sen eläimiin videon ja leikkien ja pelien kautta. Toisena luontotyyppinä oli autiomaa ja tutustuimme maailman suurimpaan autiomaahan, Saharaan. Tutkittavana värinä oli ruskea ja harjoittelimme sen sekoittamista aavikkokettu -maalauksessa.

 

Pelasimme myös Afrikan tähteä toiminnallisesti. Jokainen pari etsi oman värisiä timantteja hernepussien alta. Rosvolla sai käydä varastamassa toiselta parilta yhden timantin ja hevosenkengällä joko hakea takaisin yhden itseltä varastetun tai vaihtoehtoisesti ottaa jonkun muun joukkueen timantin pelialueelta. Kun Afrikan tähti löytyi, peli päättyi ja laskettiin montako omaa timanttia kukin pari oli onnistunut löytämään.


Afrikasta suuntasimme kohti kotia ja Eurooppaa. Tutustuimme aluksi jälleen karttaan ja siinä lapsia kiinnostaviin asioihin. Euroopan myötä tutustuimme lippuihin ja teimme parityöskentelynä ryhmän yhteisen lippumuistipelin. Tässä tarvittiin tarkkaa silmää, että lippujen värit olivat oikeassa järjestyksessä ja vaakunat ja muut kuvioit oikeissa kohdissa. Muistipeliä pelattiin koko porukalla harjoitellen samalla sijaintikäsitteitä.


Euroopasta matkamme jatkui kohti Aasiaa. Lensimme Himalajan yli ihastellen upeita vuoristomaisemia. Valmistimme pikapiirtämällä jokaiselle vuoristokuvan ja viivoittimen käyttöä harjoitellen jaoimme kuvan kahdeksaan osaan. Joku jo keksikin, että tästähän tulee palapeli! Leikkaamisen jälkeen näin tapahtuikin ja kiersimme kokoamassa toistemme palapelejä lukujonon avulla.

 

Himalajalta matkamme jatkui edelleen ja laskeuduimme lopulta kiinaan. Tutustuimme kiinalaiseen uudenvuoden viettoon ja askartelimme jokaiselle omat lohikäärmeet. Samalla kertasimme vielä pää- ja välivärit.

 

Viimeinen matkakohteemme oli kaukainen Australia, jossa on aivan omanlaisensa kasvisto ja eläimistö. Ihmeellisin juttu Australiassa oli vaaleanpunainen järvi! Australian on monenlaista luontoa aavikosta sademetsiin ja me tutustuimme tarkemmin koralliriuttoihin, jotka ovat merkittävä osa lämpimien valtamerien eliöstöä. Aiheeseen liittyen luimme tarinan Sateenkaarikalasta, joka oppi jakamaan omasta toisille. Kädentöinä teimme merimaisemat, johon liittyi sarjallista piirtämistä, värien sekoittamista märällä märälle -tekniikalla ja laulupiirtämistä.


Lopulta oli jäljellä enää kotiinpaluu ja matkan kertaaminen. Muistelimme kuvien avulla missä kaikkialla olimme matkustelleet ja kertasimme samalla maanosien nimet. Lopuksi saimme askarrella vielä muistoksi maapallokorut.




Tästäpä saatiikin poikkeuksellisen pitkä projekti ja nyt voimme kääntää katseemme jouluun ja rauhoittumiseen. Kiitämme Ilkkaa ja toisiamme mukavasta ja opettavaisesta matkasta. Ilkka jatkaa reissujaan, ehkäpä törmäämme häneen vielä jossain! :)

-anne

 

Halloween-tunnelmia Ilvesten ryhmästä

Ilvesten ryhmässä valmistauduttiin viime viikon perjantain Halloween-päivään jo alkuviikosta. Esillä oli askartelumateriaaleja ja lapset saivat tehdä koristeita käytävään kaikkien iloksi.

 


Eskaritunnilla teimme yhdessä lukujonon harjoitteluun liittyvän hämähäkin seitti -askartelun. Työvaiheita oli monta, mutta rauhassa edeten saimme kuin saimmekin kaikki hämähäkit verkkoihinsa! Kylläpä nähtiin sinnikkyyttä ja hienoa keskittymistä tämän askartelun äärellä!


Torstaina vietettiin kummituspäivää. Päivä alkoi kummitustarinalla, joka kertoi kolmesta hurjasta kummituksesta, jotka pelkäävät pimeää. Pääsimme keskustelemaan peloista, mielikuvituksesta sekä tarinoista ja tosiasioista. Kuuntelimme myös kolmen kummituksen laulun ja liikuimme eri tunteiden mukaisesti. Jokainen pääsi myös askartelemaan kolme kummitusta eri tunteilla ja niille piirsimme kodit laulupiirtämisellä.


Perjantaina koululla vietettiin yhteistä Halloween-päivää ja naamiaisia. Hui kauhistus! Kävimme pikkusalissa Merjan johdolla tuumailemassa piilossa olevaa kummitusta ja eläytymällä halloweeniin liittyviin asioihin. Perjantaina koulun yhteisessä aamunavauksessa kerrottiin Halloweenin ja pyhäinpäivän taustoista.

-anne

Värien loistoa -projekti

Hoksaajien syksyssä on mukana kulkenut värien loistoa -projekti. Kesän ja syksyn sato ja muutoinkin ihmeellinen luontomme ovat antaneet paljon aineksia aiheen tutkailuun ja kuvataidetöiden toteutukseen niin metsäeskarissa kuin sisäpuuhissa. On tutkittu mm. kasviksia, juureksia ja marjoja, eri puulajeja, vuodenkiertoa luonnossa, väriympyrää sekä värien sekoittamista ja tutustuttu mm. puuväreillä, vahaliiduilla ja vesiväreillä työskentelyyn. 

Matka maailman ympäri – Ilvesten ensimmäinen projekti on alkanut!

Ilvesten ryhmän ensimmäiseksi projektiksi valittiin Vuoret ja maapallo. Lähdimme siis tutustumaan maapalloon ja sen erilaisiin alueisiin. Matkaoppaaksemme luokkaan ilmestyi Ilkka-ilves, joka lensi meitä tervehtimään pienellä kuumailmapallolla. Ilkalla oli mukanaan kirje, jossa hän pyysi meidät mukaan tutkimusmatkalleen ympäri maapalloa. Koska Ilkan kuumailmapallo oli mitoitettu vain yhdelle pienelle ilvekselle, valmistimme itsellemme oman kuumailmapallon. Otimme myös itsestämme valokuvat ja kiinnitimme ne kuumailmapallon kyytiin. Sitten olimme valmiina lähtöön!



Seuraavalla projektiviikolla odotimme jo matkaan lähtöä kovasti! Ilkalta tuli taas aamulla kirje ja nyt meillä oli ongelma! Tarvitsimme kartan reissuamme varten, mutta Ilkka oli kadottanut kartan palaset koululle. Saimme vihjeeksi kuvia koulusta ja niiden avulla etsimme kadonneet kartan palat.

 

Kartan kokoamisen jälkeen tutustuimme maapallon rakenteeseen videon avulla ja tutkimme karttapallon ja seinäkartan värejä. Liimasimme myös kaikille vihkoihin omat maailman kartat, joita täydennämme matkamme edetessä.

 

Kolmannella viikolla pääsimme matkaan ja ensimmäiseen tutkittavaan kohteeseemme, joka oli meret. Tutkimme karttaa ja sen värejä ja väritimme ja kirjoitimme maapallon suuria merialueita mallista vihkoon. Katsoimme videota merenalaisesta elämästä ja -vuoristoista. Maalasimme märällä märälle -tekniikalla meritaustan ja piirsimme siihen kasveja ja meren pohjaa. Kalat teimme ohjeen mukaan värittämällä ja leikkasimme ja liimasimme ne taustaan. Viikon väri oli luonnollisesti sininen.


Neljäs reissuviikko lennätti meidät Pohjois-Amerikan yli. Aloitimme tunnin lasten kartastoa tutkimalla ja siinä vierähtikin aikaa, kun innokkaita käsiä oli pystyssä jatkuvasti havaintojen ja kysymysten merkkinä. Ihan kaikkiin asioihin eivät aikuisetkaan tienneet vastausta, joten googleen turvautumalla saimme lisää tietoa.

 

Tutustuimme myös google earth -sovelluksen käyttöön ja kävimme kurkkaamassa miltä näyttää Grand Canyonin seutuvilla.

Tulivuoret olivat yksi kiinnostuksen kohde, joka tuli esille silloin kun suunnittelimme tätä projektia. Nyt tutustuimme videon avulla mannerlaattoihin ja niiden liikkeisiin sekä tulivuorien muodostumiseen. Maalasimme omat tulivuoret vesiväreillä ja laavat niihin pillillä puhaltamalla. Viikon väreinä olivat punainen ja keltainen ja saimme väriympyräämme nyt kaikki päävärit nimettyä. Väliväreistä ensimmäisenä oli oranssi, jonka sekoittumista näimme laavaryöpyissä.


Viides viikko Ilkan matkassa vei meidät Etelä-Amerikkaan. Jälleen tutkimme innokkaana karttakirjaa ja maailman ihmeitä. Etsimme googlen avulla tietoa ja valokuvia karttakirjan piirretyistä kohteista mitkä lapsia kiinnostivat. Tarkempaan syyniin tällä viikolla pääsi Amazon ja sademetsän elämä. Väreihin tutustuminen jatkui ja seuraava väliväri oli vihreä. Harjoittelimme vesiväreillä vihreän sekoittamista (ja oli ihan epäreilua, kun ei saanut käyttää väripaletin valmista vihreää) ja maalasimme palmuun lehtiä. Palmu sai ympärilleen lauman iloisia papukaijoja, jotka askartelimme erivärisistä ympyröistä vaihe kerrallaan.


Tässä vaiheessa olemme noin puolivälissä tutkimusmatkaamme - seikailumme ja raportointi jatkuu myöhemmin!

-anne

 

Hoksaajat metsäeskarissa

Tällä kertaa metsäeskarissa oli metsämatikkaa: harjoittelimme sarjoittamista eli rakenneltiin erilaisia jonoja mallikuviota jatkamalla. Harjoittelimme ensin toistamalla liikesarjoja omalla keholla eli aamujumppakoneella. Luonnonmateriaaleilla sarjoittaessa piti tarvittavat materiaalit ensin hankkia "metsäkaupasta" ostoslistan mukaan. Samalla harjoittelimme tarkkaa lukumäärän laskemista ja yhteistyötä parin kanssa. 
Metsäeskarissa jää myös aina aikaa omille puuhille. Siellä syntyi mm. herkulliset mustikkavartaat havunneulasiin😊.

Geometriaa Ilvesten ryhmässä

Matematiikan osalta aloittelimme eskarivuotta geometrian kokonaisuudella. Aluksi tutustuimme tasokuvioista ympyrään, kolmioon ja nelikulmioon ja siihen miten ne tunnistetaan. Kävimme myös tutustumassa koulurakennukseen ja etsimme muotoja rakennetusta ympäristöstä.

 

Muotojen tunnistamista ja nimeämistä harjoittelimme kynätehtävillä ja erilaisilla toiminnallisilla tehtävillä ja peleillä kuten bingolla, logicoilla ja kalapelillä. Myös eskarikirjassamme oli geometriaan liittyviä tehtäviä.


Muotojen hahmottamista ja asettelua harjoittelimme peleillä ja toiminnallisesti pienissä porukoissa. Rakentelimme mallikorteista rakennelmia sekä pienillä että suurilla geometrisillä paloilla. Harjoittelimme myös tangramien tekemistä.


Peleinä meillä oli Colorama, Shape’s Up ja Blokus, joita kaikki pääsivät vuorollaan pelaamaan. Kun pelit tulivat tutuiksi, ne ovat olleet ahkerassa käytössä myös leikkiaikoina.

Viimeisellä geometriatunnilla menimme ulos koulun pihalle. Tunnin aiheena oli valokuvan ottamisen harjoittelu ja muotojen etsiminen pihalta. Lapset työskentelivät pareittain ja valitsivat itselleen jonkun muodon. Kyseistä muotoa etsittiin pihalta ja otettiin pädillä kuusi erilaista kuvaa. Luokassa jatkoimme työskentelyä ja teimme mind mapit Popplet Lite -sovelluksella.


Geometriajaksoon liittyen pädeille tuli kaksi uutta oppimispeliä Pikkukakkosen ja Pikkukakkosen Eskarin lisäksi. Pädeillä pelattiin tangramia ja tällä viikolla uutena pelinä opettelemme Montezuman, jossa täytetään erilaisia alueita erimuotoisilla kappaleilla.

Seuraavaksi matematiikassa käsitellään vertailua ja sarjoittamista. :)

-anne

Matikkaa ja vähän muutakin/Hoksaajat

1. Oma perhe on tärkeä. Hoksaajat tekivät reppukoristeet omasta perheestä. Jokaiselle perheenjäsenelle eskari valitsi oman helmen ja samalla muisteltiin perheenjäsenten nimiä sekä perhesanastoa. Laskimme myös kuinka monta helmeä kunkin eskarin perhekoruun tuli ja vertailimme niiden pituuksia.

2. Noppamatikkaa. Noppaa heittämällä saatiin Havu-karhun omenatoukalle koodit, joiden avulla toukan osat väritettiin oikeilla väreillä. Lopuksi oma toukka rakennettiin senttikuutioista. Eipä ollut yhtään aivan samanväristä toukkaa.

Hoksaajien metsäeskarit

Hoksaajat käyvät kerran viikossa metsäeskarissa. Metsäeskariretkillä on harjoiteltu turvallista liikkumista ryhmänä, pohdittu kuinka metsässä toimitaan luontoa kunnioittaen sekä tutustuttu metsäluontoon. Retkialueina ovat Lehmon jalkapallokentän lähiluonto sekä Heramon luonnonsuojelualueen metsiköt. 

Kuvia metsäeskarista:
1. Turvallinen liikkuminen ryhmänä
2. Herkuttelua
3. Metsämatikkaa-keräilyä ja ohjeen mukaan rakentamista
4. Toiminnallisia tehtäviä ja leikkejä metsässä 
5. Leikkejä kavereiden kanssa