Konneveden poissaolomalli

Konneveden poissaolomalli

Konnevedellä otettiin käyttöön uusi kolmiportainen poissaoloihin puuttumisen malli, jonka tarkoituksena on tehostaa poissaoloihin puuttumista sekä edesauttaa myönteisen koulukulttuurin syntymistä. Portaat toimivat toisiaan täydentävästi ja mukaan poissaolojen selvittämiseen otetaan aina ne yhteistyö tahot, jotka koetaan kyseisessä tapauksessa oleellisiksi.

1. Porras: Poissaolot otetaan puheeksi aina huolen herätessä. Oppilaan ja/tai huoltajan kanssa sovitaan yhteisesti miten toimitaan, jotta poissaolot eivät lisääntyisi ja jotta opiskelu sujuisi jouhevasti. Luokanohjaaja jatkaa tehostetusti poissaolojen seurantaa muutaman viikon ajan. Oppilashuollon henkilöstön tuki tarvittaessa. Huolta voivat herättää esim. toistuva poissaolo tietyltä oppitunnilta, tai tiettynä päivänä, selvittämättömät luvattomat poissaolot tms. selkeästi tiettyyn ajankohtaan painottuva poissaolo.

2. Porras: Poissaoloihin puututaan viimeistään, kun niitä on kertynyt 25-30 tuntia jaksossa tai 60 tuntia lukukaudessa. Luokaohjaaja keskustelee oppilaan ja huoltajan kanssa. Luokanohjaaja konsultoi tarvittaessa oppilashuollon henkilöstön kanssa ja ehdottaa palaveria, jonne kutsutaan tilanteen kannalta oleelliset tahot. Ennen palaveria voidaan täyttää poissaolojen kartoitus kysely. Palaverissa sovitaan tukihenkilöistä, vastuuhenkilöstä ja seurantapalaverista.

3. Porras: Jos poissaolot jatkuvat tai niitä kertyy yli 80 tuntia, järjestetään uusi palaveri, jossa sovitaan jatkotoimepiteistä ja seurannasta. Konsultoidaan muita monialaisia asiantuntijoita (esim. perheohjaaja, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja, päihdehoitaja). Aina tarpeen vaatiessa ja mikäli tukitoimet ja seuranta eivät riitä, tehdään sosiaalihuoltolain mukainen yhteydenotto tuen tarpeen arvioimiseksi, tai lastensuojeluilmoitus.

Koulun vastuualueisiin kuuluu ennaltaehkäisevä työ, sekä poissaolojen säännöllinen seuranta ja niihin puuttuminen. Huoltajan vastuualueisiin kuuluu poissaoloista ilmoittaminen sekä varmistaminen, että oppilas suorittaa oppivelvollisuutensa.