KAPOS eli Kansalliset perustaitojen osaamismerkit

KAPOS-merkit

Vapaassa sivistystyössä otettiin vuoden 2024 aikana käyttöön kansalliset perustaitojen osaamismerkit, joiden avulla henkilö voi osoittaa osaamistaan. Osaamismerkkien kohderyhmänä ovat erityisesti heikot tai puutteelliset perustaidot omaavat aikuiset. Merkkien avulla voidaan tehdä näkyväksi työelämässä tarvittavaa osaamista.

Osaamismerkkien sisältö koostuu kunkin merkin osaamistavoitteista ja arviointikriteereistä. Kansalliset perustaitojen osaamismerkit, KAPOS-merkit, rakentuvat kuuden teemakokonaisuuden ympärille: oppimisen taidot, tekstitaidot, numero- ja taloustaidot, vuorovaikutus- ja työhyvinvointitaidot, digitaaliset taidot ja kestävyysosaaminen. Yhteensä osaamismerkkejä on 32 kappaletta, eli 3–8 merkkiä teemakokonaisuutta kohden. Merkkien kuvaukset on julkaistu ePerusteissa. Osaamismerkeille on myös suunniteltu visuaaliset tunnisteet: päämerkki sekä kullekin teemalle oma niin sanottu kategoriamerkki.

Osaamismerkkien avulla henkilöllä on mahdollisuus tuoda verrattain pienimuotoista osaamistaan entistä paremmin näkyväksi. KAPOS-merkkien pääasiallinen kohderyhmä ovat heikot perustaidot omaavat henkilöt, joita osaamismerkkisuorituksilla kannustetaan oman osaamisensa edelleen kehittämiseen onnistumisen kokemusten kautta. Keskeisenä tavoitteena on osoittaa työelämässä tarvittavien perustaitojen osaamista ja sitä kautta antaa mahdollisuus merkin suorittajalle oman asemansa joustavaan ja nopeaan parantamiseen työmarkkinoilla. Osaamismerkit mahdollistavat osaamisen virallisen todentamisen.

Vapaan sivistystyön oppilaitokset, eli kansalaisopistot, kansanopistot, kesäyliopistot, opintokeskukset ja liikunnan koulutuskeskukset voivat tarjota halukkaille mahdollisuuden suorittaa osaamismerkkejä. Osaamismerkin suorittamismahdollisuus voi sisältyä osaksi jotakin kurssia tai muuta opintoa, jolloin sen suorittaminen tapahtuu kyseisen opinnon yhteydessä. Osaaminen voi myös olla aiemmin hankittua, jolloin henkilö voi osoittaa sen näytöllä.