III. askel

Hyödynnetään kuvaamista tiedon ja havaintojen keräämisessä

Kun kuvaamisen välineet ja kuvaamiseen liittyvät yhteiset toimintatavat ovat tuttuja, voidaan kuvaamista käyttää tutkimisen ja oppimisen työkaluna. Kuvaamalla on mahdollista kerätä ja jäsentää havaintoja silloinkin, kun varsinaista kirjoitustaitoa ei vielä ole. Säännöllisten toimintatapojen myötä kuvaaminen muodostuu lapsiryhmässä rutiiniksi, mutta siihen pääseminen edellyttää selkeitä sääntöjä, harjoittelua ja kuvaamisen merkityksellisyyden varmistamista. Pohjan yhteisille toimintatavoille voi muodostaa esimerkiksi medialeikin sääntöjä tai digitaalisen portfoliotyöskentelyn prosessia soveltamalla. 

  1. Kuvaamalla tapahtuva tiedon ja havaintojen kerääminen voi olla hyvin konkreettista, jolloin se liittyy jollakin tavalla meneillään olevaan teemaan tai käsiteltävään aiheeseen. Kuvaamisen ja sen myötä syntyvien dokumenttien tarkoituksena on esimerkiksi aiheeseen tutustuminen, aikaisemmin opitun soveltaminen tai teemaan liittyvän tiedon kerääminen jatkotyöskentelyä varten. (Esim. Etsitään päiväkodista sähkö kuluttavia laitteita, etsitään päiväkodista tiettyjä muotoja, värejä, materiaaleja...)

  2. Kuvaamalla tapahtuva tiedon ja havaintojen kerääminen voi kohdistua päiväkodin toimintaan, tilanteisiin tai tapahtumiin, jolloin tavoitteena voi olla esimerkiksi enemmänkin pedagogiseen dokumentointiin liittyvä kokemusten, ajatusten ja toiveiden selvittäminen kuvien pohjalta käytävän yhteisen keskustelun kautta. 

Tietynlaiset kamerat toimivat myös tutkimusvälineinä, jotka mahdollistavat asioiden tarkastelun ja tallentamisen tavalla, joka ei muuten olisi välttämättä mahdollista: 
  • Mikroskoopit (esim. Easi scope, KeepLoop): Lähikuvaus
  • Actionkamerat (esim. GoPro): Vauhdikkaan toiminnan tallentaminen, vedessä kuvaaminen

Harjoitellaan käyttövapaiden materiaalien etsimistä

Monissa tilanteissa, esimerkiksi omia mediasisältöjä tehtäessä, voi tulla tarve etsiä verkosta kuvia tai vaikkapa äänitehosteita ja musiikkia. Mitä tahansa valmiita sisältöjä ei kuitenkaan saa käyttää ja muokata vapaasti. Joskus "lainaaminen" on kielletty kokonaan, joskus käytölle asetetaan ehtoja. Verkon valmiiksi käyttövapaasta materiaalista koostuvat materiaalipankit helpottavat kuvien, videoiden ja musiikin etsimistä, ja niiden hakukoneet ovat hyviä paikkoja harjoitella yhdessä tarpeeseen sopivien materiaalien etsimistä. 

Hyväksi havaittuja materiaalipankkeja ovat esimerkiksi: 

Harjoitellaan tiedon järjestämistä, luokittelua ja esittämistä

Tietoa voidaan järjestää lasten kanssa esimerkiksi ajatuskartan tai yksinkertaisen taulukon muotoon. Ajatuskarttoja voi tehdä käyttämällä esimerkiksi Powerpoint -ohjelmaa, Clevertouch kosketusnäytön valkotaulu -ohjelmaa tai iPadilla toimivaa Popplet Lite -sovellusta. Myös taulukoita voi tehdä monella eri tavalla, esimerkiksi Word ja Powerpoint -ohjelmilla tai niiden iPadeilla toimivilla vaihtoehdoilla, Pages ja Keynote -sovelluksilla. 

Tiedon keräämiseen ja tiedon esittämiseen yksinkertaisina kuvaajina voidaan tutustua Office 365 -työkaluihin sisältyvän Forms -ohjelman avulla, jonka avulla on mahdollista luoda verkossa linkin kautta toimivia sähköisiä kyselylomakkeita. Forms muodostaa kerätyistä vastauksista automaattisesti piirakka- ja pylväskaavioita. 

Erityisesti kuvaamalla kerätyn tiedon esittämisen harjoitteluun sopii päiväkodissa hyvin Book creator -sovellus, johon lapset voivat aikuisen avustamana helposti koota paitsi valokuvia ja videoita myös tekstiä ja omia äänityksiä. Lopputulos on katseltavissa iPadilla e-kirjana tai tallennettavissa videoksi (ilman erillistä editointia). 

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin