3. Tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely

Digiportaat

I

II

III

  • Saadaan kokemuksia kuvaamisesta itse
  • Tehdään yhdessä ääntä ja kuvaa yhdistäviä sisältöjä
  • Harjoitellaan kuvaamista
  • Harjoitellaan kriittistä lukutaitoa
  • Tutustutaan verkkoselaimen käyttämiseen ja tiedon etsimiseen verkosta
  • Harjoitellaan erilaisten digitaalisten tarinoiden valmistamista yhdessä
  • Hyödynnetään kuvaamista tiedon ja havaintojen keräämisessä
  • Harjoitellaan käyttövapaiden materiaalien etsimistä
  • Harjoitellaan tiedon järjestämistä, luokittelua ja esittämistä

I. askel

Saadaan kokemuksia kuvaamisesta itse

Kuvaamista voi hyödyntää varhaiskasvatuksessa melkeinpä kaiken ikäisten lasten kanssa monin eri tavoin. Kuvaamista voi lähestyä esimerkiksi luovan toiminnan ja omien mediasisältöjen tuottamisen, tiedon keräämisen, jäsentämisen ja tallentamisen tai leikin näkölkulmista. Kameraan digivälineenä ja kuvaamiseen toimintana tutustuttaessa ja sitä harjoiteltaessa leikinomainen, kokeileva ja tutkiva lähestymistapa on lapsille luontevin.

Toimintana ja taitona kuvaamisessa on kyse muustakin kuin kuvausvälineen teknisestä hallinnasta ja käyttämisestä (vaikka sekin näkökulma on tärkeä), sillä kuvaamisessa voi samalla olla kyse omasta ilmaisusta, oman näkökulman ja estetiikan etsimisestä. Itse teknisen kuvaamisen lisäksi tutustutaan vähitellen esimerkiksi kuvakulmaan ja kuvan rajaamiseen kuvattaessa. 

Lue lisää kuvaamisesta Medialeikin e-kirjasta

💡 Vinkkejä:

  • Tabletlaitteen käsittely on kuvattaessa usein pienille käsille hankalaa; joskus perinteinen pokkarikamera voi olla käytännöllisempi vaihtoehto. 
  • Myös kuvausjalusta, -teline tai erilaiset kahvalliset suojakuoret voivat helpottaa kuvaamista; myös aikuinen voi auttaa esimeriksi kannattelemalla laitetta lapsen kanssa. 

Tehdään yhdessä ääntä ja kuvaa yhdistäviä sisältöjä

Esimerkkejä Kuvaus
Chatterpix kids Ota valokuva mistä tahansa asiasta tai esineestä, merkitse kuvaan suun paikka ja tallenna korkeintaan 30 sekunnin verran puhetta (tai laulua 🎵). Lopputuloksena on video, jossa valittu asia/esine näyttää puhuvan. Videota voi myös halutessaan koristella kehyksillä, kuvilla ja tekstillä. 
Puppet Pals Puppet Pals -sovelluksia on useampi erilainen, mutta periaate on niissä kaikissa sama; sovelluksessa voi tehdä omia esityksiä liikuttamalla ruudulla näkyviä hahmoja, sovellus tallentaa myös puheen. Kyse on siis eräänlaisesta digitaalisesta käsinukketeatterista. 
Draw and Tell HD Sovelluksessa voi piirtää digitaalisilla työkaluilla ja käyttää valmiita hahmoja ja muuta rekvisiittaa. Hahmoja voi liikuttaa ruudulla ja samalla äänittää myös puhetta - lopputuloksen voi tallentaa videoksi. Esityksen taustakuvana voi käyttää myös paperille piirettyä työtä ottamalla siitä valokuvan.

 

II. askel

Harjoitellaan kuvaamista

Kuvaamista voi hyödyntää moneen eri käyttötarkoitukseen. Kuvaamalla lapset voivat osallistua toiminnan ja tapahtumien dokumentointiin esimerkiksi pedagogista dokumentointia varten, kuvaaminen voi olla osa leikkiä (esim. omien spontaanisti syntyvien esitysten kuvaaminen). Jotta kuvaamista voi hyödyntää monipuolisesti, täytyy kuvaamista, ja aivan erityisesti siihen liittyviä yhteisiä sääntöjä ja toimintatapoja, harjoitella säännöllisesti. 

Yhteisen toimintatavan kehittämisen pohjaksi voi valita esimerkiksi medialeikin säännöt. Säännöt pyrkivät varmistamaan toiminnan lapsilähtöisyyden ja ohjaavat samankaltaisina toistuvien rutiinien myötä yhteisten tutuiksi muodostuvien käytäntöjen muodostumiseen. 

Medialeikin säännöt: 

  1. Kuvausohje: aikuinen antaa kehykset
    Kukin lapsi kuvaa 6-10 sekunnin video-otoksia tai ottaa valokuvia sovitun määrän
  2. Lapsi luo sisällön
    Lapsi päättää vuorollaan itse, mitä ja miten hän kuvaa
  3. Kuvatun välitön katsominen
    Kun ryhmä on kuvannut, katsotaan tuotos yhdessä aikuisen kanssa
  4. Aikuinen kannattelee
    Aikuinen huolehtii tekniikasta ja ohjeista sekä tuo leikkiin uusia sovelluksia

Medialeikin säännöt on kehittänyt mediataiteilija Markus Renvall


Harjoitellaan kriittistä lukutaitoa

Varhaiskasvatuksessa kriittisen lukutaidon kehittymistä voidaan tukea esimerkiksi valmistamalla lasten kanssa omia mediatuotoksia, jolloin lapsi oppii oman kokemuksen kautta tunnistamaan, miten erilaiset mediasisällöt on tehty (esim. "green screen -teknologia", animaatio, jne.). Samalla lapsi oppii, että media on aina jonkun tekemää, eikä automaattisesti totta. Erilaisilla mediasisällöillä on usein oma tarkoituksensa tai jopa tavoitteensa, ja niiden tiedostaminen ja tunnistamisen harjoittelu rakentavat hyvää pohjaa kriittiselle lukutaidolle. 

 💡 Vinkkejä

  • Hyödyntäkää erilaisia median tuottamisen työtapoja ja sovelluksia osana muuta työskentelyä tai projekteja; tehkää lyhyitä animaatiota, tai muita mediasisältöjä, käyttäen niissä aikaisemmin tehtyjä askarreltuja hahmoja/asioita. 
  • Tutustukaa mainoksiin; mistä mainoksen tunnistaa, mitä voi mainostaa (tavaroita, ruokaa, palveluja,...) mikä mainoksen tavoite on, jne.? Keksikää omia mainoksia ja toteuttakaa niitä eri tavoin (piirtäen tai digitaalisesti muokaten kuvaksi/paperille, mainosvideo, jne.)
  • Mitä satujen, pelien, ohjelmien tai muiden mediasisältöjen lapsille tutu hahmot mainostaisivat? Keksikää iskeviä mainoslauseita ja laittakaa hahmot sanomaan ne esimerkiksi Chatterpix kids -sovelluksen avulla. 
  • Omia mainoksia voi valmistaa piirtämisen lisäksi käyttämällä esimerkiksi iPadin Keynote tai Book creator -sovelluksia, joilla molemmilla voi yhdistää monipuolisesti laitteella kirjoitettua tekstiä, omia käsin tehtyjä piirroksia sekä erilaisia kuvia. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös tietokoneen Word- tai Powerpoint -ohjelmia (tai muita vastaavia)

Tutustutaan verkkoselaimen käyttämiseen ja tiedon etsimiseen verkosta

"Selain on sovellus, jonka avulla voit katsella nettisivuilla olevia tekstejä, kuvia ja videoita." (Lue koko kuvaus Pienten lasten digisanastosta). Kun lasten kanssa vieraillaan verkkosivuilla ja etsitään verkosta tietoa, voidaan samalla sanoittaa verkkoselaimen käyttämistä sekä kiinnittää huomiota selaimen perustoimintoihin, kuten osoitekenttään, välilehtiin sekä verkkoselaimen sulkemiseen. Hakukoneita käytettäessä, oli kyse sitten Googlesta tai vaikkapa kuvapankista, voidaan harjoitella tarkoitukseen soveltuvien hakusanojen keksimistä. 

Harjoitellaan erilaisten digitaalisten tarinoiden valmistamista yhdessä

Digitaaliset tarinat voivat perustua omaan mielikuvitukseen (esim. omat sadut, kertomukset, esitykset), niiden avulla voi esitellä jotakin aihetta (esim. omat mielenkiinnon kohteet, oma perhe, jokin tutkimuskohde) tai vaikkapa tehdä jotakin näkyväksi (projektin tai jonkin työn eteneminen, jonkin asian harjoittelu, oppiminen). 

Vaikka digitaalisen tarinan valmis muoto on usein video, videon sisältöjä voi kuitenkin valmistaa monin eri tavoin, eikä pelkästään digitaalisia välineitä käyttäen. Digitaalisten tarinan kokoaminen tarjoaakin runsaasti erilaisia mahdollisuuksia monenlaisten taitojen harjoitteluun aina kädentaidoista digitaitoihin. 

Esimerkkejä Kuvaus (Sovelluksia tarinan kokoamiseen valmiiksi)
iMovie Sovelluksen avulla voi koota kuvista, äänitteistä ja videoleikkeistä yhtenäisen videon. Käytettävät kuvat, videot ja äänitteet tehdään/kuvataan/äänitetään pääsääntöisesti muissa sovelluksissa. iMovie -sovelluksessa voi kuitenkin lisätä videoon tekstiä, ja sovelluksesta löytyy äänitehosteita ja taustamusiikkia. 
Clips Sovelluksessa kuvat ja videot kuvataan suoraan valittuun "projektiin", eikä videota tarvitse erikseen haeskella ja editoida (jos ei halua niin tehdä). 
Book Creator Sovelluksessa tehtävät kirjat voi tallentaa videoksi jolloin sivuille lisätyt videot ja äänet toistuvat videolla peräkkäin siinä järjestyksessä kun ne on kirjaan lisätty; myös kirjan sivut vaihtuvat automaattisesti. Book Creatorin etuna on se, että videota ei tarvitse erikseen editoida, ja että sovellus itsessään sisältää työkalut esimerkiksi tekstin kirjoittamiseen ja piirtämiseen. 

III. askel

Hyödynnetään kuvaamista tiedon ja havaintojen keräämisessä

Kun kuvaamisen välineet ja kuvaamiseen liittyvät yhteiset toimintatavat ovat tuttuja, voidaan kuvaamista käyttää tutkimisen ja oppimisen työkaluna. Kuvaamalla on mahdollista kerätä ja jäsentää havaintoja silloinkin, kun varsinaista kirjoitustaitoa ei vielä ole. Säännöllisten toimintatapojen myötä kuvaaminen muodostuu lapsiryhmässä rutiiniksi, mutta siihen pääseminen edellyttää selkeitä sääntöjä, harjoittelua ja kuvaamisen merkityksellisyyden varmistamista. Pohjan yhteisille toimintatavoille voi muodostaa esimerkiksi medialeikin sääntöjä tai digitaalisen portfoliotyöskentelyn prosessia soveltamalla. 

  1. Kuvaamalla tapahtuva tiedon ja havaintojen kerääminen voi olla hyvin konkreettista, jolloin se liittyy jollakin tavalla meneillään olevaan teemaan tai käsiteltävään aiheeseen. Kuvaamisen ja sen myötä syntyvien dokumenttien tarkoituksena on esimerkiksi aiheeseen tutustuminen, aikaisemmin opitun soveltaminen tai teemaan liittyvän tiedon kerääminen jatkotyöskentelyä varten. (Esim. Etsitään päiväkodista sähkö kuluttavia laitteita, etsitään päiväkodista tiettyjä muotoja, värejä, materiaaleja...)

  2. Kuvaamalla tapahtuva tiedon ja havaintojen kerääminen voi kohdistua päiväkodin toimintaan, tilanteisiin tai tapahtumiin, jolloin tavoitteena voi olla esimerkiksi enemmänkin pedagogiseen dokumentointiin liittyvä kokemusten, ajatusten ja toiveiden selvittäminen kuvien pohjalta käytävän yhteisen keskustelun kautta. 

Tietynlaiset kamerat toimivat myös tutkimusvälineinä, jotka mahdollistavat asioiden tarkastelun ja tallentamisen tavalla, joka ei muuten olisi välttämättä mahdollista: 
  • Mikroskoopit (esim. Easi scope, KeepLoop): Lähikuvaus
  • Actionkamerat (esim. GoPro): Vauhdikkaan toiminnan tallentaminen, vedessä kuvaaminen

Harjoitellaan käyttövapaiden materiaalien etsimistä

Monissa tilanteissa, esimerkiksi omia mediasisältöjä tehtäessä, voi tulla tarve etsiä verkosta kuvia tai vaikkapa äänitehosteita ja musiikkia. Mitä tahansa valmiita sisältöjä ei kuitenkaan saa käyttää ja muokata vapaasti. Joskus "lainaaminen" on kielletty kokonaan, joskus käytölle asetetaan ehtoja. Verkon valmiiksi käyttövapaasta materiaalista koostuvat materiaalipankit helpottavat kuvien, videoiden ja musiikin etsimistä, ja niiden hakukoneet ovat hyviä paikkoja harjoitella yhdessä tarpeeseen sopivien materiaalien etsimistä. 

Hyväksi havaittuja materiaalipankkeja ovat esimerkiksi: 

Harjoitellaan tiedon järjestämistä, luokittelua ja esittämistä

Tietoa voidaan järjestää lasten kanssa esimerkiksi ajatuskartan tai yksinkertaisen taulukon muotoon. Ajatuskarttoja voi tehdä käyttämällä esimerkiksi Powerpoint -ohjelmaa, Clevertouch kosketusnäytön valkotaulu -ohjelmaa tai iPadilla toimivaa Popplet Lite -sovellusta. Myös taulukoita voi tehdä monella eri tavalla, esimerkiksi Word ja Powerpoint -ohjelmilla tai niiden iPadeilla toimivilla vaihtoehdoilla, Pages ja Keynote -sovelluksilla. 

Tiedon keräämiseen ja tiedon esittämiseen yksinkertaisina kuvaajina voidaan tutustua Office 365 -työkaluihin sisältyvän Forms -ohjelman avulla, jonka avulla on mahdollista luoda verkossa linkin kautta toimivia sähköisiä kyselylomakkeita. Forms muodostaa kerätyistä vastauksista automaattisesti piirakka- ja pylväskaavioita. 

Erityisesti kuvaamalla kerätyn tiedon esittämisen harjoitteluun sopii päiväkodissa hyvin Book creator -sovellus, johon lapset voivat aikuisen avustamana helposti koota paitsi valokuvia ja videoita myös tekstiä ja omia äänityksiä. Lopputulos on katseltavissa iPadilla e-kirjana tai tallennettavissa videoksi (ilman erillistä editointia).