Rektors översikt

Läsårsöversikt 2018-2019

 

SKOLANS  VERKSAMHET OCH MÅLSÄTTNINGAR  


Skolans verksamhet bygger på läroplanen, vars målsättning är att ge eleverna en mångsidig kompetens för framtiden. De sju kompetenserna är förmåga att tänka, kulturell och kommunikativ kompetens, vardagskompetens, multilitteracitet, digital kompetens, arbetslivskompetens och entreprenörskap, förmåga att delta, påverka  och bidra till en hållbar utveckling. De s.k. framtidskompetenserna skall hjälpa eleverna att lotsas rätt bland framtidens utmaningar. Samhället och arbetslivet förändras i en snabb takt och anpassningen till en ständig förändring kräver bl.a. kunskap, kreativitet, samarbetsförmåga, delaktighet och digital kompetens.


Skolans huvudsakliga målsättning  är att höja elevens kunskapsnivå, både teoretisk och praktisk. Både elevens förmåga att arbeta individuellt och i samverkan med andra övas.


I det vardagliga skolarbetet satsar vi på att höja elevernas digitala kompetens dels genom att

mängden bärbara datorer och I-pads  kontinuerligt utökas och dels genom att  skolarbeten görs digitalt och undervisningen sker med hjälp av bl.a. digitala plattformer. Programmering och 3D-printning tillämpas i matematik, men även i slöjd och datateknik. I åk 7 får man bekanta sig med 3D design i slöjd.


Läroplaner betonar särskilt elevernas delaktighet i planeringen och utvärderingen av undervisningen. På så sätt har eleverna möjlighet att reflektera över sitt eget lärande och påverka valet av undervisningsmetoder. Genom varierande undervisningsmetoder vill vi  aktivera eleverna och tillgodose behovet av olika lärstilar.



Vi betonar även delaktighet och påverkan utanför skolan. Ungdomsparlamentet är ett etablerat forum, där eleverna för fram sina åsikter i kommunen.  Vi ger möjligheter att delta i kulturella evenemang, t.ex. stafettkarnevalen och andra idrottstävlingar, konsttestarna , lägerskola i Enare, Taitaja , Kulturkarnevalen.


Entreprenörskap betonas speciellt I årskurs 9, där  eleverna får pröva på att skapa fiktiva företag i ämnet samhällslära. Arbetena  är digitala och presenteras för en jury bestående av representanter från näringslivet i kommunen.


Välmående och trivsel är viktiga faktorer för att eleverna skall kunna tillägna sig kunskap och färdigheter. Under vissa raster  har eleverna möjlighet till fysisk aktivitet ute på arenan eller umgänge i elevutrymmet. Vänelevernas cafévagn är en “highlight”  i vardagen och elevkårens bygge av café kommer att bidra till en stämning av gemenskap.






ÄMNESÖVERGRIPANDE PROJEKT


Språk som tema


Årets tema var  språk och språkmedvetenhet, som dels betonades i de enskilda ämnena och dels i  ämnesövergripande projekt i vår skola och i samarbete med Kemiönsaaren keskuskoulu.


I årskurs 7 samarbetade man både över ämnesgränser, språk- och skolgränser med ett gemensamt projekt i huslig ekonomi, finska och ruotsi. Projektet gick under namnet : Kielisoppa.  Elever från KNS och KSKK jobbade i blandade grupper kring temat matlagning. De läste och översatte recept, lärde sig mattermer via Kahoot, övade ord via memoryspel och gjorde grytunderlag i blandade grupper. De tillredde  tillsammans en texmexsallad och cheescake.


I  bildkonst, slöjd och engelska har man haft ett samarbetsprojekt där eleverna fått planera ett hus, bygga det i miniatyr och presentera det på engelska, svenska och finska.


I årskurs 8 jobbade man med spännande språk inom matematik, historia och samhällslära.  Eleverna analyserade en text på olika språk för att se hur språken skiljer sig från varandra i uppbyggnad av ord och meningar. Eleverna jämförde medelvärdet i antalet ord i en mening och fördelningen av olika långa ord i de olika språken. De fick också lära sig grunderna i statistik och att rita diagram med kalkylprogram.

Som avslutning gjordes animeringar i Scratch-programmeringsmiljön. Eleverna gjorde korta animeringar där de lärde ut korta fraser eller ord i det språk de hade valt.


I årskurs 9 samarbetade man kring elevernas egen språkliga bakgrund inom ämnena  modersmål, litteratur, geografi och gymnastik.

Eleverna forskade i sina förfäders härkomst och språkliga bakgrund och på basen av det skrev de sina antavlor och jobbade med de kommuner där de hade sina rötter. I projektet ingick det att presentera  t.ex. en idrottsgren, idrottare eller ett idrottsevenemang, som orten är känd för.



Samarbetet med Kemiönsaaren keskuskoulu  kulminerade i en gemensam dag kring temat språk. I blandade grupper fick  eleverna besöka olika workshops under förmiddagen och på eftermiddagen samlades alla i Villa Lande för att se en film tillsammans.






Entreprenörskap som tema


Entreprenörskap är det andra temat som vi betonar i skolan och som särskilt behandlas i årskurs 9. Eleverna har i par och grupper skapat fiktiva företag under ca. 5 veckor i ämnet samhällslära. Kommunens företagsrådgivare Mats Nurmio och företagare Kristian Lindroos  har fungerat som mentorer och coauch för eleverna. Företagsidérna presenterades för årskursen samt för en jury bestående av Mats Nurmio, Kristian Lindroos samt Cathina Wretdal-Lindström. Annonsbladet skrev också en artikel om projektarbetet. Det vinnande konceptet var Kemiön Kalastus - av Viggo Henelius och Adrian Vuorio. Företaget erbjuder en helhetslösning där allt från fisketurer, guidade turer i skärgården inkluderande övernattning och mat samt uthyrning av fiskeredskap ingår. Något som juryn ansågs behövas på Kimitoön  och som är realistiskt genomförbart, sgs. ett färdigt koncept.

På andra plats placerade sig företaget Silenco, där Nazwa Börman, Olivia Numminen, Ida Nordgren och Daniela Bergström hade en företagsidé om ett tyst disco, där deltagarna lyssnar och dansar till musik ur hörlurarna. Ett disco som inte orsakar miljöbuller! På tredje plats kom företaget Boattaxi med Joakim Oksanen och Linus Stenström.





VERKSAMHET SOM FRÄMJAR ELEVERNAS VÄLMÅENDE


Aktiviteter och evenemang


I början av mars ordnade vi två hälsofrämjande dagar. Onsdag 6.3 erbjöds tre alternativ; en dag i Teijo-backarna, hälsosam kost och yoga samt fixa i skolan. Fredag 8.3 ordnades en Våga vara dig själv-dag. Varje årskurs deltog i en  föreläsning om sexuella minoriteter med representanter från Regnbågsankan samt i olika workshops som eleverna och elevkåren hade önskat, bl.a fotografering, animering, programmering med lego-robotar, modern dans, lavis, skapande av serier, målande av känslor och skapande av musikvideo.


Skolan är registrerad till Liikkuva koulu - en skola i rörelse

Under läsåret har skolan aktiverat sig bla. genom utbildning av rastledare för att erbjuda olika rastaktiviteter. Fem elever har tagit del av utbildningen och ordnat med t.ex. aktiviteter i gymnastiksalen och utomhusaktiviteter.  


Alla elever bjöds av Petter och Margit Forsströms stiftelse till Tytyri upplevelsegruva i Lojo,  en fin heldagsutfärd med besök i gruvan på 100 meters djup.


Åttorna har  deltagit i konsttestarna, som bekostas av Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden och Förbundet för barnkulturcenter i Finland. Den först konstupplevelsen var i Helsingfors, där Teater Viirus uppförde pjäsen “ Den stora elden”. Den andra konstupplevelsen gick av stapeln i Åbo. Där fick vi åttorna  uppleva Nötknäpparen av Åbo filharmoniska orkester i Åbo konserthus.



Stafettkarnevalen. I året stafettkarneval i Esbo deltog ett 30-tal entusiastiska elever i ett strålande sommarväder.



Elevhälsogruppen


Gruppens medlemmar är kurator, rektor, elevhandledare,  hälsovårdare och två klassföreståndare.


Skolans elevhälsogrupp har regelbundet  sammanträtt under läsåret för att behandla ärenden som berör elevernas välmående.


Skolan har genomfört Utbildningsstyrelsens undersökning om trivsel och välmående; Trivselprofilen och behandlat resultatet internt. På basen av undersökningen ordnades Våga vara dig själv dagen.  Skolan har även deltagit i Hälsa i skola undersökningen i april 2019 .


Bekantningseftermiddag för  sjuorna hölls 22.8 och Axxion, att lära känna varandra och lära sig fungera tillsammans ordnades under två dagar i början av terminen.  


KiVa-team


Teamets huvudsakliga uppgift är att främja trivsel och välmående och utreda mobbningsfall.

Teamets medlemmar är: Skolans KiVa-ansvariga  Camilla Wisur-Heikkilä, klassföreståndare i respektive årskurs + 1 ansvarig lärare / årskurs.  Rektor kopplas in vid behov.

Kiva-lektioner har i regel ordnats 1 gång/mån. KiVa-startskottet och den första KiVa-lektionen hölls 20.9.2018. KiVa-lektioner har genomförts i alla årskurser med syfte att öka självkännedom och stärka vi-känslan i gruppen, samt att diskutera ämnet mobbning. Klassföreståndarna har i huvudsak ansvarat för innehållet och genomförandet i sina klasser. Antalet KiVa-lektioner är störst i årskurs 7.



Antimobbningsteam


Till teamet hör kurator, vänelevshandledare, en klassföreståndare per årskurs samt alla vänelever.Gruppen träffas regelbundet en gång per månad samt vid behov för att kartlägga nuläget i skolan.


Väneleverna


Elever ansöker om att få uppgiften som vänelev i åk 9 och får utbildning för uppgiften enligt

Folkhälsans rekommendationer. I år har man speciellt fäst uppmärksamhet vid att “ ingen skall lämnas ensam”. Väneleverna ingår även i antimobbningteamet.


Väneleverna har varit mycket aktiva och synliga under detta läsår. de har ordnat olika evenemang, där alla elever deltagit, rullat fram cafévagnen varanna tisdag under matrasten och i april ordnades cafévecka med internationellt tema.  Då serverades t.ex. spanska och franska läckerheter. Väneleverna har dessutom ordnat med en temakväll för åk 7.


Elevkåren


Elevkåren jobbar aktivt för att förbättra trivsel och välmående i skolan. Elevkåren avgör till vilket ändamål medlen från dagsverkesdagen går.  Elevkåren har också fått pengar via Isla-parlamentet till ett nytt café, som skall byggas i vår aula.



Mera detaljerad information , foton, videoklipp m.m. finns under de enskilda flikarna.