Lisätietoa etäopetuksen järjestämiseen

Viisi vinkkiä, joilla onnistut etäopetuksen järjestämisessä

Nettilukion opettajien vinkit etäopetukseen

Nettilukio on tarjonnut mahdollisuuksia täysin sähköiseen opiskeluun jo yli 20 vuotta. Jaamme nyt opettajiemme vinkkejä etäopetuksen järjestämiseen.

1. Valitse perusvälineet

Mieti, minkä sovelluksen välityksellä tapaatte opiskelijoiden kanssa verkossa, mihin he palauttavat tehtäviään ja missä on mahdollista chattailla? Anna opiskelijoille mahdollisuus käyttää heille mielekkäitä tapoja opiskella ja jo tuttuja oppimisalustoja.

2. Säilytä kontakti oppilaisiin ja rytmitä päivää

Tiedota yhteisistä verkkotapaamisista hyvissä ajoin ja kerro selkeästi, mitä milloinkin on tavoitteena. Opiskelijoita voi kannustaa laatimaan omia lukujärjestyksiä. Muista myös tauot!

3. Tiedota ja ennakoi

Opiskelun arki muuttuu etäopetukseen siirryttäessä paljon. Kerro opiskelijoille selkeästi mitä, missä ja milloin tapahtuu. Myös toteutuksesta ja arvioinnin kriteereistä on hyvä antaa selkeä tieto heti työskentelyjakson alussa.

4. Vähemmän on enemmän

Verkossa työskentely on luultavasti vierasta myös opiskelijoille, joten älä kuormita heitä alussa useilla oppimisympäristöillä ja oppimistavoilla. Opettajan ei tarvitse tehdä kaikkea itse alusta saadakseen sisältöä oppitunneille. Hyödynnä verkossa jo olevia materiaaleja!

5. Kannusta liikkumaan

Pyri rakentamaan tehtäviä ja tekemistä, jossa oppijat pääsevät liikkumaan kotiympäristössään koulupäivän aikana. Koneella pitkään ollessa liikettä tarvitaan, samoin kuin silmien lepuuttamista.

Lähde: https://nettilukio.fi/viisi-vinkkia-etaopetuksen-jarjestamiseen/?fbclid=IwAR36kxbjKCIePn2INxBHEgYYi5XYnipV1eBbliCXWIgg75iNdpV97C5XXbI

JHL-opiston ainutlaatuisen etäkonseptin kuusi kulmakiveä

1 Tukihenkilö on aina läsnä

Jokaisella kurssilla on oma tukihenkilö. Hän valvoo ensimmäisestä nimenhuudosta kurssin päättävään palautekeskusteluun, että tekniikka toimii ja jokainen pysyy mukana esimerkiksi ryhmätehtävissä. Tukihenkilö on aina valmis auttamaan, jos opiskelija tai kurssin vetäjä tarvitsevat tukea.

– Keväältä siirtyi syksylle kursseja, joten syksyn alussa saattoi yhtenä ja samana aamuna alkaa yli kymmenen etäkurssia. Vaati rakentamista ja resurssointia, että tuki saatiin toimimaan kaikilla kursseilla, Anne Karjalainen kertoo.


Howspace-alustalta löytyy suora yhteys tekniseen tukeen.

Kokemukset ovat hyviä: kurssit ovat sujuneet vailla suurempia häiriöitä. Etäyhteyksiin liittyvät ongelmat on tukihenkilön avulla kyetty ratkaisemaan välittömästi.

– Tarjoamme teknisen tuen, sen osalta ei tarvitse jännittää. Tämä on palvelulupaus.

2 Tekniikasta on tehty helppoa

Kurssialustana on simppeli ja käyttäjäystävällinen Howspace. Kaikki kurssimateriaalit löytyvät yhdeltä ja samalta alustalta.

Korona on usuttanut digiloikkaan koko Suomen koulutusjärjestelmän – ja samalla pakottanut teknologiayritykset kehittämään ohjelmiaan päätähuimaavaa vauhtia. Esimerkiksi Howspace on jo nyt vielä helppokäyttöisempi kuin kesän lopussa, jolloin JHL-opisto päätti valjastaa sen kurssien oppimisalustaksi.

3 Webinaarilla pääsee vauhtiin

Jos etäopiskelu arastuttaa, kannattaa aloittaa webinaarilla. JHL:n tarjoamat syksyn webinaarit eli suoratoistona verkossa lähetettävät kurssit ovat osoittautuneet superhiteiksi.

Sadat innokkaat ovat kokoontuneet kuuntelemaan ja katselemaan, millaisia lääkkeitä muun muassa hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola ja hyvinvointivalmentaja Ossi Valpio tarjoavat jaksamiseen poikkeusaikana.

Webinaarit ovat myös tapa päästä sinuiksi etäoppimisen kanssa. Niiden seuraaminen onnistuu jopa kännykällä eikä vaadi muuta kuin mukavan asennon ja nettiyhteyden. 90 minuutin sessio on helppo hotkaista vaikka iltapalaksi työpäivän päätteeksi.

– Webinaarit ovat suosittuja, koska luennoitsijat ovat vetovoimaisia ja osallistumisesta on tehty helppoa, Anne Karjalainen arvelee.

4 Kurssit kulkevat kepeästi

Luennoitsija luennoi, opiskelijat kuuntelevat. Menee tunti, menee toinen.

Sillä kaavalla perinteinen lähiopiskelu voi olla ihan kivaa. Verkko-opiskelussa moinen formaatti voi kuitenkin olla raskas. Siksi JHL-opisto panostaa etäopetukseen, jossa osallistujien vireys pysyy koko ajan yllä. Tauot jaksottavat tunteja ja kurssien vetäjät elävöittävät oppimista esimerkiksi pienillä ryhmätöillä ja keskusteluilla. Tauolla on mahdollisuus jäädä jutustelemaan muiden kanssa.

5 Jokaisella on oikeus olla oma itsensä

Jokainen meistä on omanlaisensa oppija. Jotkut haluavat ja osaavat ottaa tilaa myös etäpalavereissa, toisille sopii kuunteluoppilaan rooli. JHL-opiston etäkursseille jokaisella on mahdollisuus osallistua juuri sellaisena kuin on.

Erityistä aktiivisuutta ei vaadita. Keskusteluun saa osallistua juuri niin paljon tai vähän kuin itsestä tuntuu. Tärkeintä on avoin ja oppivainen mieli. Kaikki materiaalit löytyvät yhdeltä alustalta.

– Etäkokoustaminen saattaa tuntua aluksi oudolta, mutta siihen oppii kyllä. Rohkeasti mukaan vain, Anne Karjalainen kannustaa.

6 Oppimistilanne on poikkeusaikanakin normaali

Etäopiskelu ei vaadi kurssilaiselta sen kummempaa tietotaitoa tai temppuja kuin lähiopiskelu. Perusluonteeltaan etäkurssitilanne on samankaltainen kuin opiston tiloissa.

Suuri osa luennoitsijoista opettaa kurssit JHL-opiston luokkatiloissa, jolloin opetuksessa voidaan hyödyntää perinteisiä välineitä fläppitaulusta lähtien. Kurssilaisella on koko ajan käytettävissään luokan edessä liikkuva opettaja – parhaassa tapauksessa kaksi.

Teksti: https://motiivilehti.fi/lehti/artikkeli/6-muutosta-pelasti-etaopiskelun-jhl-opisto-keksi-ainutlaatuisen-tavan-kouluttaa-korona-aikana/?fbclid=IwAR1fk3N41IzDlX1rmcWSS0lb1_TtNboL2aVzwokYdkJXvNU1yX3cWfVbbU8 

Itseopiskeluaineistoa

  • Opetushallituksen tukimateriaalit
    • Tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirryttäessä

  • Tukea ja vinkkejä etäopetukseen
    • Liikelaitos Otavian nettikoulutusten webinaarit keväällä
    • Tukeja ja vinkkejä etäopetukseen -webinaarin diat täältä.
  • Toimiva webinaari -julkaisu 2018
    • Digikyvykkäälle osallistujalle on tarjottava enemmän kuin seuraajan rooli. Toimiva webinaari -julkaisun painotuote ilmestyy maaliskuussa 2018. Kirjoittanut Päivi Timonen.
  • Webinaarien järjestämisen ABC
  • Kooste etäopetuksen ja -oppimisen tueksi
  • Mediakoulu
    • Etäopetus on huomisen sana nyt myös konkreettisesti. Tampereella käytetään mm. Mediakoulun sivustoa aiheen ohjevideoiden kokoamiseen ja jakamiseen. Videot ovat kaupungin tutoropettajien toteuttamia. Tuotanto alkoi tänään ja jatkuu koko kevään.
  • Webinaareja TVT:n opetuskäytöstä
    • Alta löydät linkkejä pääosin opetus- ja ohjaushenkilöstölle suunnatuista webinaareista eli verkkoseminaareista. Niistä suurin osa liittyy digipedagogiikkaan. Osaan täytyy ilmoittautua etukäteen ja suurin osa myös tallennetaan. 
  • Vapaasti Verkossa
    • Tämä sivusto on vapaan sivistystyön toimijoiden verkkopedagogiikkaan keskittyvä materiaalipankki. Sivustolta löytyy ohjeita ja oppaita digitaalisen oppimateriaalin tuottamiseen, erilaisten verkko-ohjelmien käyttöön ja blogin pystyttämiseen sekä esimerkkejä opistojen sähköisistä oppimateriaaleista ja monista tavoista käyttää verkkoa opetuksen apuna ja välineenä.
  • Etäkoulu Kulkurin vinkit etäopetukseen
    • Etäkoulu Kulkurilla on lähes 20 vuoden kokemus peruskouluikäisten etäopetuksesta verkkokoulussa!
  • Vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen verkossa
    • Miten tavoittaa nuoret digitaalisissa kanavoissa
  • Opetusvideon käsikirjoittaminen
    • Käsikirjoitus tuntuu sanana hienolta, mutta se on arkinimeltään videon tekijän muistilista: panosta suunnitteluun! Videolta voi oppia näkemällä (visuaalisuus), sitoutumalla (eläytyminen), tekemällä (mallioppiminen ja toistaminen) tai kerrontaa kuuntelemalla (kertojan ääni).
  • Digitaalinen oppimateriaali tieto- ja viestintätekniikkaan
    • Mm. tietokoneen käytön perusteet, internet ja sosiaalinen media, tekstinkäsittely, esitysgrafiikka, taulukkolaskenta, kuva ja video..
  • Etäopiskeluun tukea
    • Erityispedagogi Erja Sandbergin video etäopetuksen vinkeistä. "Tein webinaaritallenteen, jossa käsittelen monenlaisia pieniä, mutta todella tarpeellisia tukitoimia etäopetuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen monenlaisille oppijoille. Ne sopivat kaikille oppilaille ja opiskelijoille. Tallenne on tarkoitettu sekä opettajille ja myös kotiväelle."
  • Lehmätkin lentäisi
    • Lehmätkin lentäis -blogia kirjoittaa ohjelmistoalan yrittäjä, tietokirjailija, oppimisen ja sosiaalisen median asiantuntija Harto Pönkä.
  • Kangasalan toimintamalli etäopetuksen järjestämiseksi poikkeustilanteissa
    • Kangasala oli Suomessa ensimmäinen kunta, joka joutui tositilanteessa ratkaisemaan, miten etäopetus käytännössä järjestetään poikkeustilanteessa. Millaisin askelin edetään, kun valmiudet verkkotyöskentelyyn vaihtelevat niin opettajiston kuin oppilaiden välillä?
  • Digitreenit – opettele digitaitoja omaan tahtiin
    • Vinkkejä arjen digitaitoihin – sekä peruskurssi!
  • Oppimisvaikeudet voi huomioida etänäkin – Mikkeliläiskoulu uskoo keksineensä loistokeinon erityisopetukseen nykytilanteessa
    • Mikkelissä Rantakylän yhtenäiskoulu on onnistunut tarjoamaan erityisopetusta ja tukea oppimisvaikeuksiin oppilaille lähes normaalisti etäyhteyksistä huolimatta.
  • Poikkeusoloihin sopiva digitreeni
    • Miten hoituu asiakirjan lähettäminen, etätapaaminen tai e-kirjan lukeminen verkossa? Digitreenien apupaketti poikkeusaikojen avuksi
  • Vinkkejä verkko-oppimisympäristön hyödyntämiseen lähiopetuksen tukena
    • Mediamaisterin ohjeet oppimisympäristön hyödyntämiseen lähiopetuksen tukena. "Nyt on aika puntaroida, mitä toimintatapoja poikkeusajalta kannattaa säilyttää, vaikka opetuksen ja koulutuksien painopiste palaisikin luokkahuoneisiin. Lähiopetustakin voi nimittäin helpottaa ja kehittää monin tavoin digitaalisten työkalujen ja toimintatapojen avulla. "
  • Matleena Laakson Youtube kanava
    • Olen digipedagogiikan asiantuntija ja kouluttaja. Kirjoitan Matleenan blogia https://www.matleenalaakso.fi ja suurin osa videoista liittyy bloggauksiini (kuvauksesta löydät linkin). Blogistani löydät yli miljoona kertaa katsotut diasarjat, mm. ohjeita erilaisten videoiden tekijöille. Esimerkkejä videoista olen koonnut myös digitarinoiden Padletiin https://padlet.com/matlaakso/digitarinat.

Anne Rongas: Miksi vähemmän on enemmän etäopetuksessa?

Janne Matikainen tiivisti bloggauksessaan oleellisia etä- ja lähiopetuksen eroja: "Etäopetus ei ole lähiopetusta etänä." Hän päättää hienosti:
"Nyt pitäisi ottaa rauhallisemmin. Opettajien ei tarvitse muuttaa koko opetusta viikossa tekemällä töitä yötä päivää. Poikkeusoloissa ei voi edetä normaaliajan kriteereillä. Vaikka oppilaat eivät oppisi ihan kaikkea muutaman viikon aikana, sukupolvi ei ole menetetty."
Olen käynyt itse etäopiskelijana kaaren Matikaisen mainitsemalta 90-luvulta näihin päiviin. Olen kokenut, miltä tuntuu, kun varmuuden vuoksi etäopiskelijoille annetaan reippaasti tehtäviä ja sekavat ohjeet. Ennemmin vähemmän, hyvin mietitysti ja selkeästi ohjeistettuna niin, että mukana on myös vaiheita.

Oppija harvoin osaa omatoimisesti palastella opiskeluaan sopiviin annospaloihin. Pinnistely ja negatiiviset tunteet heikentävät oppimista. Etäopinnoissakin kiinnostuksen herättely voi olla hauskaa. Rytmittäminen ylläpitää vireyttä. Aivoista ja oppimisesta voisi pitää pienen peruskurssin kaikille.

Lue lisää Anne Rongaksen neuvoja etäopetukseen täältä.

Snellman-kesäyliopiston vinkit etäopetuksen järjestämiseen

1. Etäopetuksen tueksi -julkaisusta

löydät nopeasti käynnistyviä tukikoulutuksia: https://snellman-kesayliopisto.mobie.fi/zine/267

Mukaan voi ilmoittautua, vaikka ei ehtisikään reaaliaikaisiin webinaareihin – kaikista tehdään tallenteet ja ne saa käyttöönsä pidemmäksi aikaa.

  • Teams - tehokkaasti etänä
  • Teams opettajille - tehokkaasti etänä
  • Etäopetuksen digityökalut
  • Adobe Connect -välitteisen opetuksen tukikoulutus
  • Verkkokoulutuksen suunnittelun ABC
  • Läsnä vaikkei paikalla - etäopetusta verkossa
  • Digioppija 2020 (maksuton)

Jos havaitsette nämä koulutukset tarpeellisiksi, jakakaa vapaasti eteenpäin!

2. 1000 hengen AC-huone

Voimme lainata keskusjärjestöjen käyttöön 1000 hengen AC-tilaa, jos tulee tarvetta. Tuo tila vaatii hieman ennakkotoimenpiteitä ja hostausta, josta joudumme velottamaan pienen, kustannuksia vastaavan korvauksen, mutta joka tapauksessa iso tila edullisesti käyttöön tarjolla.

3. Verkko-opintoja yhteistyönä

Kaikkia verkko-opintojamme voitte tarjota omalla alueellanne myös yhteistyöoppilaitosmallilla. Tällöin teille jää osallistumismaksuista provisio ja saatte kevään ja kesän opetustarjontaa rikastettua nopeasti. Ota minuun yhteyttä, jos tämä kiinnostaa!

4. SnellmanEDUn uudistunut Moodle

Hallinnoimamme Moodle-ympäristö on hyvin edullisesti ja nopeasti otettavissa käyttöön vapaan sivistystyön oppilaitoksissa. Pari sitä jo käyttääkin. Sen avulla voitte tukea ja rikastaa vuorovaikutteisia verkkokoulutuksianne sekä pidempiä täydennyskoulutuksianne. Tutustu lisää täydennyskoulutuksiin.

5. Etäkoulu Kulkurin

Vinkit etäopetuksen järjestämiseen: peda.net/id/75f4054a652

Etäohjaussivusto: peda.net/id/d8ab6d1293d

6. Muut palvelut

  • Dikata-hankkeen maksuton koulutustarjonta -> digiosaamista lisääviä verkkokoulutuksia kaikille työikäisille suomalaisille, myös vst:n, Oph:n ja OKM:n henkilöstölle ☺
  • Tallennepalvelu, turvallinen tallennustila, josta voit myös linkittää eri muotoisia materiaaleja opiskelijoille – vaihtoehto Youtubelle
  • Virtuaalijulkaisu, voit luoda skaalautuvia materiaaleja/ verkkolehtiä itse tai muuntaa yhden napin painalluksella pdf-tiedoston verkkolehdeksi
  • Kommenttiseinä opetuksen tueksi ja rikasteeksi, esim. anonyymi ideointi ja kommentointi

Kamerakynä pedagogiikka

Kaikki kuvaa EDU on ainutlaatuinen ja ajankohtainen koulutus opettajille. Itsenäisesti suoritettavalla maksuttomalla verkkokurssilla opit käyttämään videokuvaamista monipuolisena ajattelun ja oppimisen välineenä niin peruskoulun kaikilla oppitunneilla kuin myös varhaiskasvatuksessa. Inspiroivat koulutuspolut tutustuttavat sinut sekä kamerakynän pedagogiikan käytäntöön että elokuvallisen ajattelun teoriaan. Koulutus auttaa uuden OPSin ja VASUn toteuttamisessa ja tarjoaa runsaasti eväitä oman opetuksen suunnitteluun.
http://kaikkikuvaa.fi/edu/

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä