Osallistuminen ja vaikuttaminen

Demokratia, kestävä tulevaisuus ja lasten oikeudet

Aktiivinen ja vastuullinen osallistuminen ja vaikuttaminen luovat perustaa demokraattiselle ja kestävälle tulevaisuudelle. Tämä edellyttää yksilöltä taitoa ja halua osallistua yhteisön toimintaan sekä luottamusta omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Lasten oikeuksiin kuuluvat kuulluksi tuleminen ja osallisuus omaan elämäänsä vaikuttavissa asioissa[1]. Esiopetuksessa kunnioitetaan näitä demokratian toteutumisen keskeisiä periaatteita. Esiopetuksen tehtävä on tukea lasten vähitellen kehittyviä osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja.

[1] YK:n yleissopimus lastenoikeuksista 1989

Keinoja osallisuuden lisäämiseen

Esiopetuksen toimintaa suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan yhdessä lasten, esiopetuksen henkilöstön ja huoltajien kanssa. Kun lapset ovat mukana vaikuttamassa, he oppivat samalla hahmottamaan yhteisten sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä. Lasten arvostava kohtaaminen, heidän ajatustensa kuunteleminen ja yhdessä toisten lasten ja aikuisten kanssa toimiminen vahvistavat lasten osallistumisen ja vaikuttamisen taitoja. Lapsia kannustetaan auttamaan toisia ja pyytämään tarvittaessa apua. Lasten on tärkeä saada kokea ja tietää, että he lapsina ovat oikeutettuja aikuisten apuun ja suojeluun.

Kannonkosken esiopetus

Kannonkosken esiopetuksessa lapsi osallistuu oman esiopetussuunnitelmansa (leops) laadintaan kehitystasonsa mukaisesti esimerkiksi piirtämällä tai keskustelemalla. Lapsen vahvuuksia ja kehittämisen kohteita mietitään yhdessä huoltajien ja kasvattajien kanssa. Lapsen kanssa pyritään tekemään myös lapsen oma itsearviointi, jossa lapsi saa mahdollisuuden pohtia omia taitojaan ja asettaa pieniä tavoitteita sekä seurata kehitystä lukuvuoden aikana. Lasten mielipiteitä otetaan huomioon kokonaisvaltaisesti toiminnan suunnittelussa. Lasten kanssa pohditaan yhdessä, mitä leluja, pelejä tai muita välineitä esiopetustilassa halutaan milloinkin olevan. Toimintaa suunnitellaan lasten mielenkiinnonkohteiden, kiinnostuksen ja toiveiden pohjalta. Lasten kanssa luodaan syyskauden alussa yhteiset säännöt ryhmälle, joihin on lukuvuoden aikana helppo palata esimerkiksi ristiriitatilanteiden koittaessa.