5. Lapsen kasvun ja oppimisen tuki

Kasvun ja oppimisen tuki Kannonkosken esiopetuksessa

Kannonkoskella kasvun ja oppimisen tuki järjestetään lapsen omassa esiopetusryhmässä. Tukea tarjoavat kaikki lapsen kanssa työskentelevät aikuiset ja se suunnitellaan moniammatillisesti yhteistyössä huoltajien kanssa. Suurin osa Kannonkosken esiopetukseen tulevista lapsista on varhaiskasvatuksen piirissä, jolloin tuki on yleensä aloitettu jo ennen esiopetusvuotta. Myös varhaiskasvatuksessa on käytössä kolmiportainen tuki, joten varhaiskasvatussuunnitelma, tehostetun tuen oppimissuunnitelma ja HOJKS antavat pohjan tuen suunnitelulle esiopetuksessa. Tärkeä osa ennaltaehkäisevää työtä ja varhaista tukea on varhaisen tuen ryhmä, johon kuuluu esiopettaja,, varhaiserityisopettaja, terveydenhoitaja, puheterapeutti, toimintaterapeutti ja psykologi. Ryhmässä pohditaan vanhempien luvalla lasten tuen tarpeisiin vastaamisen tapoja sekä ennen esiopetusvuotta että sen aikana.


Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on myös oleellista lapsen tilanteen arvioinnissa ja tuen suunnittelussa. Tärkeä osa huoltajan kanssa tehtävää yhteistyötä on Lapset puheeksi -työmenetelmä, jonka tarkoitus on kartoittaa lasta suojaavia tekiöitä erityisesti haastavissa perhetilanteissa tai muissa haasteissa. Työmenetelmään kuuluu Lapset puheeksi -keskustelu, joka käydään, kun lapsi saapuu varhaiskasvatukseen. Se on tärkeä tutustumisen väline ja kasvattajien tuntemusta lapsesta ja perhetilanteesta. Keskustelun pohjalta laaditaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, johon kirjataan lapsen vahvuudet ja tuen tarpeet sekä tavoitteet ja tukemisen keinot. Lapset puheeksi -menetelmää voidaan käyttää myös esiopetusvuonna leops -keskustelun yhteydessä, mikäli lapsen perhetilanne muuttuu äkillisesti (esim. vanhemman sairastuminen) tai lapsen toiminnassa on jotain huolestuttavaa. Keskustelun jälkeen voidaan järjestää tarvittaessa moniammatillinen neuvonpito, jonka avulla pohditaan, millaista tukea lapselle/perheelle on mahdollista tarjota. Neuvonpitoa voidaan Kannonkoskella pitää yksilökohtaisen oppilashuollon palaverina ja sen kutsuu koolle varhaiserityisopettaja.Tuen piirissä olevan lapsen vanhempien kanssa käydään mahdollisimman tiivistä yhteistyötä esiopetusvuoden aikana eri muodoissa (Wilma, puhelinkeskustelut, tapaamiset). Tuen tarpeista ja haasteista keskustellaan vanhempien kanssa heti niiden ilmaannuttua ja yhdessä keskustellen pyritään löytämään tarkoituksenmukaiset tukemisen tavat.

Tuen jatkuminen nivelveiheissa varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja esiopetuksesta perusopetukseen on lapsen hyvinvoinnin ja oppimisen kannalta erittäin tärkeää. Kannonkoskella on hyvät edellytykset tuen jatkumolle nivelvaiheissa, koska ryhmät ovat pienet ja päiväkoti, esiopetus ja perusopetus sijaitsevat saman katon alla. Varhaiskasvatuksesta esiopetukseen siirtyvien lasten kohdalla pidetään tiedonsiirtopalaveri, johon osallistuu tarvittaessa myös varhaiserityisopettaja. Lasten mukana siirtyy vanhempien luvalla viskarikeväällä päivitetty oppimissuunnitelma tai HOJKS. Nivelvaiheessa lasten tuen tarpeita pohditaan tarpeen mukaan myös varhaisen tuen ryhmässä. Esiopetuksessa tehdään viikottain yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa yhteisten toimintahetkien muodossa, joten esiopettaja pääsee tutustumaan lapsiin jo viskarivuonna.
Nivelvaiheessa esiopetuksesta perusopetukseen on erityisen tärkeää suunnitella tuki lapsen tarpeita vastaavaksi yhteistyössä vanhempien, luokanopettajan ja erityisopettajan kanssa. Lapsen tuen asiakirjat siirtyvät lapsen mukana perusopetukseen. Lapset käyvät myös tutustumassa kouluun esiopetusvuoden keväällä vähintään kerran.

Lapsen kasvun ja oppimisen tuen pohjaksi tarvitaan havainnointia, arviointia ja seurantaa. Kannonkoskella kasvun ja oppimisen arviointia tehdään Eskarin arki -materiaalin avulla. Lisäksi äidinkielen ja matematiikan alkukartoitukset tehdään elo-syyskuussa ja keväällä sekä tarpeen tullen väliarviointi joulu-tammikuussa. Matemaattisia valmiuksia arvioidaan syksyllä ja keväällä ryhmämuotoisesti Lukimatin ryhmäarvioinnin avulla ja tarvittaessa yksilöarvioinnilla. Tehostetun tai erityisen tuen piirissä olevien lasten oppimissuunnitelmat ja HOJKS:t päivitetään moniammatilliseti syksyllä (mikäli lapsi ei ole ollut varhaiskasvatuksessa), joulun jälkeen ja keväällä.

Kannonkoskella rehtori tekee päätökset erityisestä tuesta ja pidennettystä oppivelvollisuudesta.