Maantieteen lyhyet kurssikuvaukset uusi ops 2016

Maantieteen lyhyet kurssikuvaukset uusi ops 2016

Pakollinen kurssi

1. Maailma muutoksessa (GE1)

Kurssi perehdyttää opiskelijan muuttuvan maailman ja sen alueellisten ongelmien tarkasteluun. Kurssin aikana seurataan ajankohtaisuutisointia eri puolilta maailmaa ja hahmotetaan globaaleja riskialueita sekä luonnonriskien, ympäristöriskien että ihmiskunnan riskien kannalta. Kurssi käsittelee myös eri puolilla maailmaa tapahtuvaa myönteistä kehitystä ja mahdollisuuksia hillitä, varautua, ennakoida sekä sopeutua riskeihin. Keskeisiä näkökulmia ovat ekososiaalinen kestävyys, kiertotalous ja globaalit kehityskysymykset.

Syventävät kurssit

2. Sininen planeetta (GE2)

Kurssilla tarkastellaan luonnonmaantieteen ilmiöitä ja syvennetään ilma-, vesi- ja kivikehän rakenteen ja toiminnan tuntemusta. Keskeisenä näkökulmana ovat luonnossa tapahtuvat prosessit ja niihin liittyvät syy-seuraussuhteet. Kurssilla tutustutaan luonnonmaantieteen tutkimusmenetelmiin ja harjoitellaan geomediaa hyväksi käyttäen tulkitsemaan luonnonmaisemia ja niiden syntyä. Kurssi perehdyttää luonnonmaantieteellisen tiedon käyttöön yhteiskunnassa ja arkielämässä.

3. Yhteinen maailma (GE3)

Kurssilla tarkastellaan ihmismaantieteen ilmiöitä ja syvennetään ihmistoiminnan alueellisten piirteiden tuntemusta. Keskeisenä näkökulmana on luonnonvarojen ja ympäristön tarjoamien mahdollisuuksien arviointi ihmistoiminnan kannalta. Kurssilla tutustutaan ihmismaantieteen tutkimusmenetelmiin ja harjoitellaan geomediaa hyväksi käyttäen tulkitsemaan ihmistoiminnan jäsentymistä maapallolla. Kurssi perehdyttää ihmismaantieteellisen tiedon käyttöön yhteiskunnassa ja arkielämässä.

4. Geomedia – tutki, osallistu ja vaikuta (GE4)

Kurssi perehdyttää aiemmilla kursseilla hankittujen maantieteellisten tietojen ja taitojen soveltamiseen tutkielman laatimisessa tai osallistumis- ja vaikuttamisprojektin toteuttamisessa. Keskeisiä näkökulmia kurssilla ovat osallistuva suunnittelu, maailmanlaajuiset kehitystrendit ja geomedian käyttö tutkimuksessa ja vaikuttamisessa. Kurssilla laaditaan maantieteellinen pienimuotoinen tutkielma tai osallistumis- ja vaikuttamisprojekti.

Soveltavat kurssit

5. Maapallo tutuksi (GE5)

Kurssiin kuuluu erilaisia karttatehtäviä, joiden avulla opitaan tuntemaan maapallon nimistöä paremmin (esim. valtiot ja luontokohteet). Lisäksi valmistellaan pienimuotoinen tutkimus maanosittain. Kurssin sisältöä tarkennetaan opiskelijoiden mielenkiinnonkohteiden mukaisesti. Kurssi sopii hyvin tukemaan maantieteen opiskelua ja eheyttää sitä myös ainereaalia ajatellen.

6. Maantieteen preppauskurssi (GE6)

Kurssilla valmistaudutaan maantieteen ainereaalia varten. Kurssin aikana kerrataan aikaisempien kurssien maantiedettä, tehdään paljon erilaisia kertaavia tehtäviä sekä tutkitaan edellisten vuosien yo-kysymyksiä. Kurssi voidaan toteuttaa yhdessä biologian preppauskurssin (BG 6) kanssa.

7. Tutkitaan maantiedettä (GE7)

Mitä olet aina halunnut tietää maantieteestä? Kurssi lähtee liikkeelle kurssilaisten mielenkiinnon kohteista ja kysymyksistä maantieteen laajasta aihekokonaisuudesta. Tarkoituksena on yhdessä selvittää ja tutkia näitä kurssin alussa nousseita aiheita erilaisten tutkimusten muodossa monipuolisesti. Kurssi täydentää hyvin maantieteen opiskelua. Kurssi voidaan toteuttaa yhdessä biologian kurssin (GE7) kanssa.